Dodaj do ulubionych

Pilnie potrzebuje pomocy!!! Cysta ciac czy nie?

15.09.14, 18:45
Sluchajcie mam pilnie prosbe o pomoc, pisze ze szpitala na telefonie wiec sorry za bledy. Zostalam skierowana na laparoskopowe wycięcie cysty i wszystko byloby ok, ale jeszcze 2 miesiące temu moja cysta miala 5 cm a dzisiaj przy przyjęciu do szpitala okazalo sie ze zmniejszyla sie do 3 cm!!! Lekarz jakby sie nie przejął mówiąc ze równie dobrze moze znów urosnąć, ale równie dobrze moze zmaleć. Jestem teraz w kropce, zakwalifikowano mnie do zabiegu na środę wiec jeszcze mogę zrezygnowac. Jestem w szoku bo wszystkie Panie które są ze mną na sali maja custy wielkości 15 cm i więcej. Nie dość ze boje sie cholernie to jeszcze nie wiem do końca czy to jest konieczne przecież to jest operacja ba dodatek ja choruje na epilepsję wiec usypianie niesie ze sobą większe ryzyko niż normalnie. Plissssss pomozcie, doradźcie co mam zrobić??
Obserwuj wątek
    • a1632 nie ciac 19.11.14, 02:39
      usuwanie cyst za pomoca laparoskopi niesie za soba ryzyko uszkodzenia rezerwy jajnikowej.
      Sa zatem dwie szkoly lekarzy - jedni, ktorzy wykonuja te zabiegi i nalegaja aby usuwac zawsze i wszedzie i diagnoza bedzie zawsze taka sama - cysta do usuniecia laparoskopowego.
      A druga grupa lekarzy - zajmujacymi sie leczeniem nieplodnosci i invitro - ci z kolei mowia zawsze zeby nie robic laparoskopii, jesli nie ma wzrostu cyst. Jesli cysty nie sa zlosliwe - to nie ruszac. I lekarze od nieplodnosci ZAWSZE beda mowic, zeby nie robic laparoskopii. Po prostu dla tej grupy lekarzy rezerwa jajnikowa jest swieta i tyle. Nie dotykac.

Wielkosc cyst silnie zalezy od tego jakie sie ma hormony - a na to ma wplyw odzywianie i kosmetyki. Jest caly szereg substancji, ktore znajduja sie w codziennie uzywanych produktach, a ktore wplywaja na wielkosc tych cyst.
      • agitka100 Re: nie ciac 20.11.14, 07:55
        Specjalista nie uszkodzi rezerwy tylko usunie samą torbiel. Fakt ze niestety niewielu jest lekarzy z prawdziwego zdarzenia ale dobry lekarz nie uszkodzi jajnika tylko go uratuje. Jesli torbiel jest endometrialna i jest duza to zniszczy jajnik. Jak sie usunie torbiel to mozna normalnie zajsc w ciaze i jest to chyba lepsze niz in vitro?. Lekarze zajmujacy sie in vitro zawsze beda odradzac operacje bo chca zarobi 30 tysiecy i wiecej za in vitro.
        Niemniej malych torbieli sie nie usuwa tylko sie je obserwuje. Zalezy tez czy jest to cysta czy torbiel endometrialna.
      • agitka100 Re: nie ciac 20.11.14, 07:59
        Jest jeszcze trzecia szkoła lekarzy którzy usuwają cysty wtedy kiedy powinno się je usunąć. Ci co usuwaja bez potrzeby oraz ci ktorych proponuja od razu in vitro bez probowania innych metod są słabymi lekarzami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka