01.09.05, 19:41
jakie sa objawy endometriozy????
czy pepek moze miec cos z nia wspolnego?
Obserwuj wątek
    • marudka1980 Re: objawy 01.09.05, 21:13
      Jak najbardziej moze byc uwypuklony i bolacy
      • zyletaaaaa Re: objawy 02.09.05, 17:47
        a jesli jest normalny ale tuz przed miesiaczka...swedzi w srodku...?
        • spczolka Re: objawy 24.09.05, 21:48
          Oj, raczej na podstwie samego pępka to nie ma co spekulować. Z resztą ja
          pierwszy raz słyszę, żeby łączyć swędzący pępek z endometriozą. Chociaż
          faktycznie ogniska endometriozy lubią się w okolicy pępka rozwijać (tak jak w
          okolicy blizn pooperacyjnych). Jednak o swędzeniu nie słyszałam. Jeśli
          dolegliwości są uciążliwe to warto się udać do lekarza. Chociaż pewnie na bolący
          pępek przepisze APAP, he, he. Radziłabym się nie martwić na zapas. Poobserwuj
          się pod kątem regularności i obfitości miesiączek. Sprawdź czy to swędzenie
          nasila się w jakimś konkretnym dniu cyklu.

I w reszcie, dlaczego od razu podejrzewasz u siebie endo? Chorowałaś na to
          wcześniej? Jeśli nie to radzę nie zawracać sobie głowy. Warto pamiętać, że
          endometriozy nie wykrywa się u połowy pacjentek z tym schorzeniem. Chore
          dziewczyny często nie wiedzą, że coś im jest dopóki nie mają syndromów i
          funkcjonują. Z resztą w takim przypadku lekarze przyjmują, że nie podejmuje się
          leczenia. Choroba potrafi często przebiegać bezobjawowo lub dawać niewielkie
          dolegliwości. Jeśli nie ma widocznych zmian chorobowych oraz problemów z ciążą
          to lekarz pewnie nie podejmie leczenia. Bo endometriozy w małym stadium się po
          prostu nie leczy (chodzi mi tu o zmiany mikroskopowe, które nie wpływają na
          funkcjonowanie narządów). W takim przypadku nie będzie pewnie nawet podejrzewał
          choroby jeśli jej wcześniej nie było.

Krótka piłka, jeśli są typowe syndromy choroby to leczymy. Jeśli czujemy się
          dobrze to czekamy. Takie postępowanie jest zupełnie prawidłowe w przypadku
          chorób przewlekłych jak endo, na których nie ma skutecznego lekarstwa. Takie
          leczenie nazywa się objawowym.

Znowu się rozpisałam. Chyba muszę przystopować z tym mędrkowaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka