Dodaj do ulubionych

endometrioza a ciąża

20.04.06, 18:51
jak to w koncu jest, czy jesli masz torbiel endometrialna to lepiej ja
najpierw usunac i potem starac sie o dzidziusia czy bez wzgledu na torbiel
starac sie. Czytalam wiele watkow i juz sama nie wiem, kots gdzies pisal, ze
lekarz dal mu rok na zajscie w ciaze a jak sie nie uda to potem leczenie, to
jak to jest?
Obserwuj wątek
    • spczolka Re: endometrioza a ciąża 21.04.06, 14:13
      Sprawa jest złożona. Przy torbieli endometrialnej szanse na zajście w ciążę są
      raczej znikome. Można oczywiście starać się o dziecko. Jeśli zdażyłoby się, że
      zajdziesz w ciążę to jest szansa, że w czasie tych 9 miesięcy torbiel ulegnie
      zmniejszeniu a nawet zaniknie. W przypadku bardzo dużej zmniany (ponad 5cm)
      lekarz raczej zdecyduje się na leczenie, gdyż tak duża torbiel ma małe sznase na
      wchłonięcie, choć takie przypadki też się znarzały.
      Podsumowując, jeśli kobieta chce zajść szybko w ciążę a ma toriel to raczej
      lekarz nie będzie dawał jej tych 6 miesięcy na zajście w ciążę bo są małe
      szanse. Najpierwsz powinien ją wyleczyć (laparo lub leki).
      • dorotaww Re: endometrioza a ciąża 22.04.06, 12:41
        ja miałam stwierdzoną endometroze na ranie po cięciu, po 3 miesiącach, po
        jednej dawce( tj w ostatnim trzecim miesiącu od 16 dc ) duphastonu, udało się
    • rasmusek Re: endometrioza a ciąża 25.04.06, 19:32
      wiesz lepiej najpierw pozbyc sie tej torbieli

w zeszlym tygodniu jak bylam na laparo lezala ze mna na sali dziewczyna wlasnie
      z jakas torbiela i to w poczatkowej ciazy

generalnie to byla jedna wielka masakra dziewczyna byla w szpitalu juz drugi
      tydzien i praktycznie on stop musiala lezec a poniewaz nie minal 12 tydzien
      ciazy nie za bardzo mozna ingerowac chirurgicznie
      dziewczyna cala w strachu o siebie i o dziecko bo torbiel grozi peknieciem

nie warto ryzykowa swoim zdrowiem,życiem malcha lepiej najpierw sie wyleczyc
      wierz mi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka