Dodaj do ulubionych

Jestem nowa.

08.09.06, 15:44
Witam wszystkich. Jestem tu nowa. Mam 21 lat. 14 wrzesnia mam mieć robioną
laparoskopię. Mam podejżenie endometriozy. Zabieg mam mieć robiony w Lublinie
na Staszica. Prowadzi mnie prof. Jakiel. Błagam niech któraś z was powe mi
jakieś słowa otuchy bo boję się zabiegu:( Nie znam też tego szpitala, wie
ktoś może jak tam jest?? Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • smilodona Re: Jestem nowa. 08.09.06, 16:11
      Miałam laparoskopie w lutym 2003. Zabieg wykonywany jest w znieczuleniu
      ogólnym. Nie wiem czy zawsze jest tak samo ale ja mialam zrobione w brzuchu 3
      dziurki - 2 na wysokosci jajnikow (po 5mm srednicy); 1 w pępku. Wprowadzaja
      kamere i narzedzia przez te dziury i grzebia w brzuchu. Moja laparo trwała ok
      1,5 godziny; usuneli tylko torbiele z jajnikow ale nie udroznili jajowodow (do
      dzis nie wiem dlaczego). Z narkozy wybudziłam sie łatwo, poprosilam o cos
      przeciwbolowego bo troche bolalo podbrzusze. Po kilku godzinach od zabiegu
      wstałam i moglam juz poruszac sie o wlasnych silach. Na drugi dzien podbrzusze
      juz nie bolalo; bolały mnie tylko plecy od lezenia na stole operacyjnym. Do
      domu wychodzi sie po 2-3 dniach - ja byłam tydzien bo mialam załozony dren
      (duzo płynu w brzuchu po płukaniu).

Przed zabiegiem mialam robiona lewatywe oraz ogolone podbrzusze (zrobiłam to
      sama, pielegniarka tylko sprawdziła). Do zabiegu zakładaja cewnik ale jak juz
      bylam uspiona.

Pamietam jak bardzo sie bałam ale wcale nie było strasznie (bałam sie ze sie
      nie obudze).

Trzymam kciuki.
      • gabi-sokol Re: Jestem nowa. 08.09.06, 16:20
        No ja właśnie też boję się że sie nie obudze:(:( poza tym Boję się ponieważ oni
        nie wiedzą co mi jest i mają to zdiagnozować właśnie poprzez laparoskopię...
        Boję się też że nie wytrzymam tej głodówki!!( czytałąm że przez parę dni nic
        nie wolno jeść) dziękuję Ci za odpowiedź.
        • smilodona Re: Jestem nowa. 08.09.06, 17:39
          Z tego co pamietam to jesc nie daja kilkanascie godzin przed operacja i cala
          dobe po operacji. W drugiej dobie po operacji dostaje sie juz jakas zupke i
          sucharki. Po operacji dostajesz tez kroplowki wiec nie czuje sie tak bardzo
          glodu.
          • 35kaska Re: Jestem nowa. 08.09.06, 17:50
            Hej!Jak to mówią nie taki diabeł straszny..będziesz miała laparoskopię,więc
            tylko nacięcia na skórze,co do znieczulenia to anastezjolog powie CI na
            miejscu.Jedzenie tak jak napisała smildona,nie zagłodzisz się..trzymam kciuki
            • gabi-sokol Re: Jestem nowa. 09.09.06, 10:18
              dziękuję wam bardzo. Chciałabym jeszce zyskać jakieś opinie na temat szpitala w
              Lublinnie na Staszica i temat prof. Jakiela.
    • jula1232 Re: Jestem nowa. 09.09.06, 11:21
      Droga! Gabi!!!
      Włąsnie minał tydzień od mojej laparoskopii i histeroskopii. To nic strasznego.
      Przed zabiegiem porobią ci badania krwi, moczu i rtg płuc. Anesteziolog
      przeprowadziła ze mną wywiad. Wytłumaczyła mi co i jak. Miałam znieczulenie
      ogólne . Podczas laparoskopii popmupją jamę brzuszna by powiekszyć pole manewru.
      Ja miałam tylko dzirę w pępku i po lewej stronie. Włąsnie to lapar/.....
      potwierdziło że mam endometriozę i dzieki niemu usunęli mi zrosty na macicy i
      ogniska zapalne.
      teraz jestem na lekach. Po narkozie czułam sie ok. Cewnik wyciągneli mi na drugi
      dzień. Jeden dzień nie kazali wstawać. Po 2-3 dniach byłam w domciu. Mam
      zwolnienie chorobowe. I juz czuje sie super. Po laparo miałam plamienie. lekarz
      uprzedził mnie jeśli do 5 dni nie zniknie to muszę wstawić sie znów w szpitalu.
      Jednak wszytsko ustapiło. A weekend wybieram sie na grzyby.
      Bądź dobrej mysli. Wiem ze ta choroba jest paskudna i lubi powracać. Ja z mężem
      staram sie od 2 lat o dzidzie i nie wiem czy się uda. Lekarz będzie próbował, no
      i ja też. Powodzenia!!!!!
    • vase Re: Jestem nowa. 10.09.06, 14:53
      Witam. Ja mam termin na 28 wrzesnia. Chca sprawdzic czemu nie moge zajsc w (2 -
      ga) ciaze. Wszystkie inne badania rewelacyjne wiec jest jeden wielki znak
      zapytania.. Tez na poczatku sie troche balam, nawet powiedzialam, ze nie chce
      (mam juz cudownego synka) Ale w koncu stwierdzilam, ze jezeli jest cos ze mna
      nie tak to chce o tym wiedziec i zadzwonilam i umowilam sie na op. Z tym, ze u
      mnie o zadnym goleniu ani lewatywie nie wspominali, a po op. wychodze do domu w
      ten sam dzien, po poludniu.. (A op. o 12.30, hmm..)

• gabi-sokol Re: Jestem nowa. 10.09.06, 15:31
        No to faktycznie dziwne. Ja słyszałam o lewatywie i goleniu. Szczerze mówiąc
        boje się tej lewatywy:(:( Życzę Ci powodzenia, na pewno będziesz miała drugiego
        cudnego dzidziusia:) Pozdrawiam i trzymam kciuki.
        • xanux Re: Jestem nowa. 11.09.06, 22:45
          czesc:)
          Z tego co słyszałam i czytałam to szpital na Staszica jest najlepszy w tego typu
          zabiegach.Pana prof. nie znam,jednak wiem ,że dr Swatowski tam pracujący,jest
          rowniez bardzo dobrym ginekologiem,to on pierwszy powiedział mi o endo. Zrobił
          pare usg dopoch. w klinice,ale po kilku wizytach powiedział ,że z badania,to
          wyklucza endo,ale aby jednoznacznie stwierdzić muszę zrobić laparo.Ja jednak mam
          wewnętrzne przekonanie,że to jednak nie endo i TAK PEWNIE JEST:)!
          żYCZĘ powodzenia na zabiegu i jak wrocisz to sie odezwij,bo być może zdecyduję
          sie na laparo,a jestem z Lublina:)
          Pozdrawiam:)
          • xanux Re: Jestem nowa. 11.09.06, 22:47
            oczywiście nie na zabiegu,tylko podczas:)
            • gabi-sokol Re: Jestem nowa. 12.09.06, 08:08
              dzięki za opinię. Ja jestem z Warszawy. Trochę musze dojechać no ale zdrowie
              najważniejsze:) Na pewno sie odezwę pozdrawiam!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka