Dodaj do ulubionych

torbiel czekoladowa

04.10.06, 10:09
czy powstanie takiej torbieli zawsze musi swiadczyc ze ma sie endometrioze?
mam taka torbiel 2,5cm, czy mozliwe jest ze sie sama wchlonie jeesli biore
tabletki antykoncepcyjne Yasmin? Oprocz tego mam przepisany Duphaston. Prosze
specjaliste o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • leila78 Re: torbiel czekoladowa 04.10.06, 12:09
      specjalistą to może nie jestem, ale i tak Ci odpowiem;) Otóż nie wiem na jakiej
      podstawie twierdzisz, że masz właśnie torbiel czekoladową, bo jeśli tylko na
      podstawie obrazu z badania usg, to nie jest to na 100% pewne. Odpowiedź może
      dać jedynie badanie histopadologiczne wycinka pobranego podczas laparoskopii
      lub laparotomii. I niestety nazwa torbiel czekoladowa jest tożsama z wytażeniem
      torbiel endometrialna i oznacza, że choruje się na endometriozę. Torbiele te,
      co prawda w zależności od wielkości, mają to do siebie, że nie wchłaniają się
      same. Ale jak wiadomo cuda się zdażają... Duphaston nie ma tu nic do rzeczy.
      swoją drogą ciekawe kto Ci zapisał taką kurację na podejrzenie endometriozy.
      Takie leki mogą pomóc w przypadku torbieli, która powstała w wyniku
      niepękniętego pęcherzyka, ale nie przy torbieli czekoladowej. Pozatym ciekawe
      połączenie: tabletki anty i duphaston...

Moja rada: jeśli nie pomyliłaś pojęć i chodzi o torbiel czekoladową - zmień
      lekarza!
    • 56at Re: torbiel czekoladowa 04.10.06, 12:15
      progesteron podaje sie na torbiele czynnościowe.
      Czekoladowa=endometrialna,ale taka dg jest w 100% pewna jak postawi ją
      patomorfolog na pdst wycinków.
      A jak Ty bierzez i yasmin i dyphaston?!
      ja nie kapuje nic
    • tyldzia Re: torbiel czekoladowa 05.10.06, 09:35
      Chyba musze jeszcze raz isc do lekarza... To bylo tak ze moja ginekolog wykryla
      u mnie torbiel przy zwyczajnym badaniu i skierowala mnie na USG. Od razu
      przepisala mi leki. USG podobno wykazalo ze to pecherzyk "krwisty" (?), tez to
      robil ginekolog i powiedzial ze dostalam dobry lek - tabletki antyk. Tak sobie
      mysle ze Duphaston to chyba rzeczywiscie raczej zwieksza plodnosc, chyba wtedy
      tabletki anty nie dzialaja? Sama juz nie wiem, co mam robic i komu wierzyc;(
      • leila78 Re: torbiel czekoladowa 05.10.06, 11:37
        tak myślałam - pomyliłaś pojęcia. Chodzi o ciałko zółte krwotoczne. To nie to
        samo co torbiel czekoladowa. Więc wychodzi, że nie masz raczej endometriozy,
        tylko doszło do nieprawidłowości przy tworzeniu się ciałka żółtego po owulacji.
        Dalej ciekawi mnie tylko połączenie tab. anty z duphastonem, chyba, że i tutaj
        nie byłaś ścisła. Prawdopodobnie duphaston jesz teraz do @, a tab. anty masz
        brać od nowego cyklu. Jeśli tak to wszystko jest ok. Ja bym poszła na dwa dni
        przed @ na usg bo możliwe, że torbiel już się wchłonie i nie będziesz musiała
        brać anty w następnym cyklu.

Pozdtrawiam i napisz dla mojej ciekawości jak to się skończyło.
    • lotos_82 Re: torbiel czekoladowa 31.10.06, 19:58
      hej, nie jestem specjalistą ale przeszłam przez podobną sytuację, radzę nie
      faszerować sie hormonami, tylko wyciąć to świństwo, ja tez miałam torbiel
      czekoladową, teraz jestem 4 m-ce po laparotomii, wszystko jest OK, nic mnie nie
      boli, normalnie miesiaczkuje, staramy sie o dzidzię. mój gin nawet nie chciał
      słyszeć o podawaniu hormonów, bardzo mu jestem za to wdzięczna.
      • tyldzia Re: torbiel czekoladowa 24.11.06, 12:13
        dzieki za odpowiedzi, robilam nowe usg, wykazalo ze torbiel jest troszke
        wieksza niz ostatnio;( pobolewa mnie jajnik caly czas. mam przepisany
        danazol... ale czytalam ze juz wlasciwie odchodzi sie od jego stosowania, jest
        szkodliwy, to wlasciwie anabolik.. zastanawiam sie czy rzeczywiscie nie lepiej
        wyciac ta torbiel i zbadac czy tona pewno endo...
        • endohashi Re: torbiel czekoladowa 24.11.06, 16:26

Hej!
          Jeżeli chodzi o torbiel ciałka żółtego to faktycznie duphaston na nią
          pomoze ,ale jeżeli chodzi o torbiel wypełnioną czekoladową treścią to
          nie.Miałam taką sytuację że na usg wychodziła jedna torbiel a po otwarciu na
          jednym jajniku czekoladowa 0.5 cm. a na drugim nie pękniete ciałko żółte.Chwała
          Bogu że cały jajnik usunieto i drugi częściowo zresekowano ale lekarz oznajmił
          że to też w wyniku endometriozy.Idż do dobrego lekarza zanim zaczniesz Yasmine.,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka