05.02.04, 08:20
Witam!
Czy ktos zna jakis sposób na pozbycie się mega-zakwasów? Wczoraj dałam czadu
i dzisiaj mam spore trudności z poruszaniem się.
Może polecicie mi coś? Jakieś domowe sposoby, albo może macie wypróbowany
jakis żel na obolałe mięśnie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Emilka Re: Zakwasy IP: *.icpnet.pl 05.02.04, 13:31
      Ja tez dzisiaj cierpię. wczoraj znecałam sie nad własnym ciałem i teraz mam za
      swoje. Tez nie bardzo wiem jak sobie pomóc. Wróciłam właśnie z długiego spceru
      i troche pomogło. Wiem, że zawsze pomagał mi ruch, np. spcerek z pieskiem. N ie
      wiem czy to dobrze, ale u mnie sie sprawdza.
      • Gość: hydrogen Re: Zakwasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 22:47
        No cóż macie problem. Ja myślę, że lepiej jest zapobiegać niz leczyć. Zakwasy
        powstają gdy glukoza jest spalana beztlenowo a więc np podczas intensywnego
        wysiłku. Zatem mała ilość glukozy (węglowodanów) w diecie to brak zakwasów.
        Trzeba wyciągnąć z tego wnioski. Pozdro
        • jkobuu Re: Zakwasy 06.02.04, 07:29
          oj..u mnie to węglowodanów na tony. Opycham sie słodyczami codziennie ,
          niestety ;(((( i nie potrafie sie powstrzymać....to juz chyba uzależnienie.
          Dzisiaj już mi lepiej, porobiłam trochę ćwiczeń wczoraj rozciągających i
          pomogło.
          Pozdrawiam ;))
          • Gość: Astria Re: Zakwasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 09:14
            Mnie kiedys lekarz polecił abym spróbowała leku homeopatycznego "Arnica" CH 15
            lub 30.(ponoć jest to lek dla zmęczonych mięsni)Wiadomo ze są rózne zdania o
            homeopatii ale naprawdę 3 granulki przed cwiczeniami i 3 po ćwiczeniach
            zabezpieczały mnie na tyle że nie odczuwałam rano mięśni. Nawet teraz gdy nie
            cwiczyłam prawie rok a poszłam z marszu na 3 x w tygodniu do klubu (mieszanka
            aeroby + siłownia)- ćwiczę tak intensywnie już 4 tydzień i naprawdę jeszcze nie
            miałam zadnych sensacji tak więc może by tak tego spróbować ? :-)

pzdr
            A.
            • jkobuu Re: Zakwasy 06.02.04, 13:38
              Dziekuję za informację :)))
            • jogger Re: Zakwasy 06.02.04, 13:57
              Arnica (jest też maść) jest rośliną o działaniu przeciwzapalnym. Ból mięśni na
              drugi-trzeci dzień po treningu jest spowodowany nie kwasem mlekowym, ale
              napływem jonów wapnia do uszkodzonych włókien mięśniowych w fazie regeneracji.
              Jest to proces usuwania stanu zapalnego, więc środki przeciwzapalne są OK,
              również poprawienie ukrwienia obolałej okolicy (środki rozgrzewające, ruch o
              niskiej intensywności, rozciąganie etc). Poza tym potas (sok pomidorowy, kalium
              effervescence) jako antagonista wapnia przynosi czasową ulgę.
    • Gość: vincent vega Re: Zakwasy IP: *.icpnet.pl 06.02.04, 22:15
      Przede wszystkim odpoczynek. jezeli cwiczys regularnie i we wlasciwy
      sposob,takie cos jak zakwasy nie powinno u Ciebie wystepowac, a jedynie
      zmeczenie miesni- tutaj polecam plywanie. niezbedna jest przerwa conajmniej 48h
      pomiedzy treningiem tej samej grupy miesniowej, polecam rowniez suplementy
      bogate w glutamine, ktora bardzo pomaga przeciwdzialac efektom katabolizmu
      miesni
      • jkobuu Re: Zakwasy 20.02.04, 10:40
        sęk w tym,że nie ćwiczyłam regularnie, ale teraz zaczęłam i już nie mam
        zakwasów :)
        To forum też odwiedzam rzadko i prawdę mówiąc kiedy czytam to czasem nic z tego
        nie rozumiem, jakies diety, aeroby, i inne ..jestem zielona z tego tematu, nie
        wiem co to jest i ile tego sie cwiczy,żeby zacząć spalać tłuszcz.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam :))
        • chica33 Re: Zakwasy 20.02.04, 10:55
          Podobne do Arnica, ale o szybszym dzialaniu: lek nazywa sie Traumeel S.
          Stosuje go do paru miesiecy, naprawde swietny, nawet jak juz dopuscisz do
          powstania "zakwasow" to przechodzi bol juz nastepnego dnia.
          Niestety nie wiem, ile kosztowal, kupowalam na raz pare rzeczy i nie spojrzalam
          na paragon:-(.
    • agick sauna 20.02.04, 13:12
      po ćwiczeniach, które mam dwa razy w tygodniu (fat burning) idę do sauny.
      nie miałam ani raz zakwasów....

i skóra jakby ładniejsza..:)))
      • jogger Re: sauna 20.02.04, 16:08
        Gdybyś je miała, to znaczyłoby, że spalałaś mięśnie, a nie sadełko :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka