Dodaj do ulubionych

nordic walking

22.09.14, 17:21
Chciałabym sie troche poruszać i koleżanka namawia mnie na nordic walking. W sumie to chętnie bym spróbowała, ale zupełnie nie mam pojęcia jak z tymi kijkami chodzić, boję się, że się wygłupię przed koleżanką. Może ktoś tu jest, kto chodzi z kijami i coś podpowie?
Obserwuj wątek
    • md.123 Re: nordic walking 25.09.14, 10:52
      zasadniczą rzeczą jest by się nimi nie podpierać jak laską lub nie machać rękami i na nich skupiać swój wysiłek. trzeba tak ustawić wysokość, by po podparciu się na dana stronę, mniej więcej trochę więcej niż połowa środka nogi, odbicie powodowało napięcie mięśni międzyżebrowych i, wewnątrz, przepony a na grzbiecie mm. równoległobocznego w jego niższej części.:)

P.S.
      Na YouTube pewnie jest wiele filmików ale...jak to powiedziano, nie problem w tych co wiedzą wszystko.Problem w tych co wiedzą wszystko najlepiej.
      • nigolla Re: nordic walking 25.09.14, 14:44
        Co właściwie te kijki dają? Samo chodzenie spoko, ale co dają kijki?
        • md.123 Re: nordic walking 25.09.14, 15:19
          W wolnym tłumaczeniu te kijki to właśnie: "Chodzenie Nordyka" jeśli wiesz o czym mówię:)).
          • nigolla Re: nordic walking 25.09.14, 16:09
            no tak, tylko w czym to chodzenie z kijami jest lepsze od chodzenia bez nich?
            • nchyb Re: nordic walking 26.09.14, 09:27
              Nordic Walking to technika marszu polegająca na zaangażowaniu do wysiłku jak największej partii układu ruchu poprzez zwiększone wymachy ramion, wydłużony krok oraz prawidłowe zastosowanie specjalnie zaprojektowanych kijków. Prawidłowa technika marszu pociąga za sobą wiele korzyści: odciążenie stawów kończyn dolnych i kręgosłupa, poprawę kondycji, siły i gibkość. Stanowi ona jedną z najkorzystniejszych i najbardziej uniwersalnych form aktywności ruchowych

wformie24.poradnikzdrowie.pl/rekreacja/nordic-walking-jak-praiwdlowo-chodzic-z-kijkami-zdjecia_40879.html
              Czym nordic walking różni się od zwykłego chodzenia?

Zwykły chód angażuje 35 proc. mięśni, zaś nordic walking – aż 90 proc., w tym wszystkie mięśnie od pasa w dół. Warunek jest jeden: maszerujemy prawidłowo, tylko wtedy możemy odczuć wyraźnie pracę mięśni ramion i barków. Kijki zmniejszają obciążenie stawów biodrowych, kolanowych i stóp, co jest szczególnie istotne w przypadku osób w starszym wieku, które muszą oszczędzać stawy, i tych z nadwagą.

wformie24.poradnikzdrowie.pl/rekreacja/czym-nordic-walking-rozni-sie-od-normalnego-chodzenia_34191.html
              • nigolla Re: nordic walking 09.10.14, 15:53
                nchyb napisała:

> Nordic Walking to technika marszu polegająca na zaangażowaniu do wysiłku jak na
                > jwiększej partii układu ruchu poprzez zwiększone wymachy ramion, wydłużony krok
                > oraz prawidłowe zastosowanie specjalnie zaprojektowanych kijków.

Przydałby się jakiś trener, który by to pokazał na żywo, bo tak z suchych opisów to ciężko cokolwiek wywnioskować.
                • nchyb Re: nordic walking 09.10.14, 20:08
                  poszukaj w necie, w wielu miastach są kluby kursy itp
                  • nigolla Re: nordic walking 11.10.14, 14:03
                    hmmm nie wiem czy by mi się za to chciało jeszcze płacić :D
                    • nchyb Re: nordic walking 11.10.14, 18:58
                      latem było sporo spotkań z darmowymi kursami, pokazami na świeżym powietrzu, np. we Wrocławiu
                      ewentualnie poszukaj na youtubie jak to wygląda, tu masz przykład:
                      www.pfnw.eu/index.php?page=video
                      a tu masz przykład prawidłowej techniki, niezbędnej przy zawodach, gdzie za nieprawidłową technikę grożą nawet czerwone kartki i dyskwalifikacje. To już zgodne z przepisami sportowymi, nordikując w parku z koleżanką aż tak ściśle nie musisz pilnować stylu kroków, ale w sumie prawidłowa technika pomaga przy lepszym spalaniu kalorii i poprawie kondycji:
                      www.youtube.com/watch?v=EVK9pd7i5OI&feature=youtu.be
    • trusska Re: nordic walking 26.09.14, 21:40
      Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze mam pytanie takie: jakie kije i gdzie najlepiej kupić? To jest jakaś różnica jakie sie kupuje kije? Bo jak patrzyłam w internecie to są takie za 30zł a są i takie za 150zł i nie mam pojęcia czy warto wydać więcej? W czym one byłyby lepsze?
      • joankara Re: kijki 25.01.15, 00:37
        Przede wszystkim kije do nordika, a nie do trekkingu. Różnią się kształtem rękojeści, uchwytem (pasek a rękawiczka), grotem. Trekkingowe są też zwykle cięższe - służą do podpierania się zwłaszcza w górach. Nordikowe służą do odpychania się. Warto zwrócić uwagę na materiał i masę kijka. Kijek im lżejszy tym lepszy, bo mniej męczy ręce. Najlżejsze są karbonowe, im więcej karbonu tym kijek lżejszy. Ważne, żeby rękojeść była z korka, wtedy ręka się tak nie poci, zwłaszcza latem. I odpowiednio musisz dobrać wysokość kijka do wzrostu. Są kijki z regulowaną wysokością, ale one są droższe, cięższe i mechanizm może się zepsuć. Ale jeśli chciałabyś czasem biegać z kijkami, to wtedy potrzebne są dłuższe kijki i wtedy jedne regulowane wystarczą i do chodzenia, i do biegania, a ze stałą długością musiałabyś mieć dwie pary. Wygodnie też jest mieć wypinaną rękawiczkę.
        Kije za 30 zł mogą się okazać jednorazowego użytku, jeśli w ogóle są nordicowe, a nie trekkingowe. Tanie kije mogą mieć też źle zaprojektowaną rękawiczkę (uchwyt), która nie będzie dobrze trzymać kija i przenosić obciążenia. Koleżanka miała takie, dostała w prezencie (ofiarodawca był oszczędny i nieświadomy) i okazało się, że nie da się na nich prawidłowo chodzić, nie da się wypuścić kija, bo się nie trzyma ręki. Nie bardzo wiem, jak to wyjaśnić, potrafię pokazać, albo ocenić u kogoś. Dobre są kije marek: Leki, Exel, Gabel, KV, Komperdell. Raczej nie kupuj kijów no name.
    • Gość: kaśka Re: nordic walking IP: *.icpnet.pl 30.09.14, 22:15
      ja akurat znalazłam zajęcia nordic walking w klubie niedaleko domu (Marcelinka w Poznaniu) - fajne zajęcia w grupie. sama trochę się gubiłam :)
      • sandriks Re: nordic walking 01.10.14, 15:52
        ale że jak w klubie z kijami? :D w kółko sali chodzicie? :D
        • nchyb Re: nordic walking 02.10.14, 07:03
          członkowie klubu zazwyczaj potrafią znaleźć drzwi i wyjść na zewnątrz :)
          • nigolla Re: nordic walking 07.10.14, 20:40
            hahaha, cudowne :D
        • kaga9 Re: nordic walking 02.10.14, 16:37
          Jak Felicjan Dulski: dookoła stołu na Kopiec Kościuszki :-D
    • anikssa Re: nordic walking 06.10.14, 18:06
      kupiłam kije mamie i pokazałam co i jak, jest zachwycona absolutnie :D namówiła jeszcze koleżankę i śmiga od miesiąca jak szalona i nawet przy okazji troche kg zrzuciła :)))
    • aszuelka Re: nordic walking 08.10.14, 10:20
      Dłuższy czas chodziłam z kijami i bardzo polecam :). Nie ma co się bać, najlepiej właśnie obejrzeć kilka filmików w internecie, potrenować w domu i ruszać! Super jeśli masz koleżankę, z którą będziecie chodzić razem, to bardzo motywuje! Powodzenia życzę :)
    • rosemary84 Re: nordic walking 16.10.14, 17:19
      Podepnę się jeszcze pod temat, bo wczoraj biegając specjalnie zaobserwowałam osoby chodzace z kijkami... minęłam ich co prawda tylko kilka, ale ŻADNA absolutnie żadna nie szła prawidłowo... wszystkie podpierały się tymi kijkami z przodu, jak laseczką, co oczywiście nie daje prawie żadnych korzyści ;)
      Dlaczego o tym piszę? Bo zagląda tu sporo osób, więc może jeśli Wy, czy Wasze mamy, ciocie, koleżanki czy kto tam jeszcze chodzą z kijkami to warto zagaić czy używają tych kijów w sposób poprawny ;) szkoda, żeby wkładały tyle wysików, a nie osiągały tego, co by mogły ;)
      • Gość: qwnk Re: nordic walking IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.01.15, 14:58
        Dlatego właśnie należy się przeszkolić przed chodzeniem z kijkami, żeby nie wyrobić w sobie złych nawyków. Po szkoleniu w www.nordwalk.pl/), zupełnie inaczej patrzę na tę aktywność, dostrzegam więcej zalet i przede wszystkim poznałem poprawną technikę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka