Dodaj do ulubionych

Jak chronić kręgosłup?

IP: *.net.external.hp.com 30.10.01, 10:06
Czy ktoś może ma jakieś doświadczenie w używaniu pasa kulturystycznego?
Ćwiczę na siłowni coprawda tylko raz w tygodniu, ale oprócz tego cztery razy w
tygodniu trenuję karate i pobolewa mnie ta właśnie część ciała (głównie odcinek
lędźwiowy). Gdzie ewentualnie w Warszawie można coś takego nabyć i za ile?
Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Jak chronić kręgosłup? 30.10.01, 10:34
      Pas chroni przed wypadnięciem dysku przy ćwiczeniach wywołujących siły ścinające
      na odcinku lędźwiowym - typu martwy ciąg, głębokie przysiady, wiosłowanie sztangą,
      unoszenie ramion bokiem w opadzie tułowia.
      Przy innych ćwiczeniach nosząc pas, nie rozwija sie prostowników kręgosłupa,
      a to jest klucz do usunięcia bólów. Kończ każdy trening siłowy właśnie ćwiczeniem
      na prostowniki kręgosłupa - chyba w każdej siłowni jest do tego przyrząd.
      Pas możesz kupić w F+B Sport, Ostrzycka 2/4 (w podziemiu pawilonu handlowego).
      Pas skórzany 45, nylonowy 39.
      • Gość: Michał Re: Jak chronić kręgosłup? IP: *.net.external.hp.com 30.10.01, 14:35
        Jogger, dzięki za pomoc, ale jednej rzeczy nie rozumiem.
        Gość, który ćwiczy dużo powiedział mi, że przy wszelkich ćwiczeniach, przy
        których przyjmuję pozycję stojącą powinienem nosić pas. Chodzi i o np.
        ćwiczenia na barki (sztangą do góry) i na biceps (sztangą "pofalowaną").
        Jak to jest?
      • Gość: MIchał Re: Jak chronić kręgosłup? IP: *.net.external.hp.com 30.10.01, 14:39
        Acha, napisz jeszcze, proszę, jak wygląda przyrząd na prostowniki kręgosłupa i
        czy nie wystarczy robić ćwiczeń bez sprzętu typu wznoszenie górnej częsci ciała
        w leżeniu?
        • Gość: Alina Re: Jak chronić kręgosłup? IP: *.*.*.* 30.10.01, 14:55
          Mój chłopak ćwiczy na siłowni od paru lat regularnie i do wszystkich ćwiczeń
          poza brzuchem i na nogi używa pasa kulturystycznego Kupił go w Carrefourze na
          Bemowie w Warszawie, szukał bardzo długo bo jest bardzo wysoki ponad 190 cm
          wysoki i w bardzo dobrze zbudowany. Wiem że takie pasy kupuje się w zależności
          od rozmiaru , on płacił za największy rozmiar niecałe 100 PLN.
          • Gość: MIchał Re: Jak chronić kręgosłup? IP: *.net.external.hp.com 30.10.01, 15:03
            Dzięki za odpowiedź.
        • Gość: jogger Re: Jak chronić kręgosłup? IP: 141.145.176.* 30.10.01, 15:50
          Jeśli już są kłopoty z kręgosłupem, to pasa trzeba używać, dopóki nie ustąpią.
          Gdy używa się go notorycznie, można się uzależnić i bez pasa po prostu
          nie da się ćwiczyć - prostowniki kręgosłupa będą zbyt słabe w porównaniu
          z innymi grupami mięśni. No i oczywiście gdy ćwiczymy w stylu podnoszenia
          ciężarów - przy obciążeniach na granicy możliwości organizmu trzeba się chronić.
          Też miałem bóle w krzyżu, ale obecnie używam pasa wyłącznie do wiosłowania
          i martwego ciągu.

Przyrząd do treningu prostowników kręgosłupa to tylko podparcie dla bioder i wałki
          do zablokowania stóp. Leżymy na tym twarzą w dól, z górną połową ciała zawieszoną
          w powietrzu, i wykonujemy sekwencję opadów/wyprostów tułowia.
          Jest to zdecydowanie lepsze od unoszenia tułowia z poziomu do góry,
          gdyż przyrząd umożliwia rozciągnięcie mieśni przed ich napięciem.
          Przeprost kręgosłupa (unoszenie się powyżej poziomu) nie jest wskazane.
          Ręce najlepiej trzymać skrzyżowane na klatce, a nigdy na karku (oszczędzać
          odcinek szyjny kręgosłupa!) Po wzmocnieniu mięśni można ćwiczyć z obciążeniem
          (talerz trzymamy przyciśnięty do klatki).
          • Gość: Michał Re: Jak chronić kręgosłup? IP: *.net.external.hp.com 30.10.01, 16:53
            Rozumiem, dzięki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka