Dodaj do ulubionych

pytania do PROW-proszę o pomoc

07.08.08, 09:19
Witam, próbuję bezskutecznie dodzwonić się od kilku dni do ARiMR.
Może ktoś z Państwa będzie mógł mi pomóc. Znam rozporządzenie z 17
licpa 2008 r. w sprawie działania "Tworzenie i rozwój
mikroporzedsiębiorst", jednak mam kilka pytań.

1. Gdy moją inwestycją jest budowa ośrodka wypoczynkowego i jego
wyposażenie, to czy muszę stosować ustawę Prawo Zamówień
Publicznych? Czy koszt projektu, który już posiadam mogę wpisać do
kosztów kwalifikowanych?

2. Aby zrealizować tą inwestycję, będę brała kredyt. Kiedy się
zacząć o niego starać, aby zdążyć przedstawić decyzję/promesę
kredytową do wniosku? Czy trzeba ją w ogóle dołącząć? W
rozporządzeniu nic nie ma na ten temat.

3. Zatrudnię na pewno 5 osób. Wg rozporządzenia mogę max otrzymać
300 tys. wsparcia. Co zrobić z kosztami kwlifikowanymi, które będą
przekraczać tą wartość? Uzasadnić , że ponoszę je z własnych środków?

4. Czy wniosek będzie uzupelniany w generatorze, czy w innej formie?

5. Czy ekonomiczny plan finansowy, to jest to samo co biznes plan?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • khkierownik Re: pytania do PROW-proszę o pomoc 07.08.08, 10:40
      1) obowiązuje uproszczone pzp, czyli musisz uzasadnić wybór firmy na podstawie 3
      ofert
      2) na dziś dzień ciężko powiedzieć czy będzie potrzebna promesa, ale o kredyt
      możesz się starać po opracowaniu dokumentacji projektowe
      3) dotacja obejmuje 50 % czyli 300 tys musisz wyłożyć z własnej kieszeni
      4) dobre pytanie
      5) tak

Ewentualnie zapraszam do współpracy 602 383 577
      • hubertus_zamoscicus Re: pytania do PROW-proszę o pomoc 07.08.08, 14:03
        ad 3) wszystkie koszty projektu powyżej 600 tys netto są kosztami niekwalifikowanymi i tak je się określa w projekcie (i w formularzu wniosku, który będzie w excellu).
        Poza tym, jeśli masz duży projekt (tj. pow. 600 tys zł) i chcesz całość kosztów ująć jako kwalifikowane to możesz skorzystać z RPO, nie musisz robić tego z PROW - demarkacja jest tu jasna. oczywiście należy tu przede wszystkim zważyć koszty/korzyści takiej decyzji.
        • ania200604 Re: pytania do PROW-proszę o pomoc 07.08.08, 19:09
          Dziękuję za odpowiedzi. Hubertus, nie rozumiem tej demarkacji. Moja
          inwestycja kwalifikuje się pod PROW, bo jest w gminie miejsko-
          wiejskiej. Pani w urzędzie powiedziała, że absolutnie nie mogę
          korzystać z tego regionalnego programu. Proszę, napisz, jak
          dokładnie brzmi ten zapis w demarkacji. Ewentualnie podaj, proszę,
          rozdział, artykuł, to zaraz poszukam w internecie i przeczytam ten
          dokument. Bardzo dziękuję :)
          • hubertus_zamoscicus Re: pytania do PROW-proszę o pomoc 07.08.08, 19:30
            istotna jest tu wielkość dotacji ue (i ewentualnie PKD które nie występuje w wykazie prow, choć tutaj wykaz pkd prow obejmuje bardzo dużo rodzajów działalności, więc to kryterium w 90% przypadków nie jest decydujące) - jeśli pow. 300 tys to rodzaj gminy nie ma znaczenia. a w jakim województwie prowadzisz działalność?
            tutaj link:
            www.mrr.gov.pl/ProgramyOperacyjne+2007-2013/Linia+demarkacyjna/
            a w pliku na dole "linia demarkacyjna" s.36-37 <===tu są kryteria tej nieszczęsnej demarkacji ;-)
            pozdrowienia
            • ania200604 Re: pytania do PROW-proszę o pomoc 07.08.08, 20:20
              Hubertus, dziękuję za linka. Znalazłam tą informację na stronie 33,
              ale będę jeszcze raz czytać - bardziej wnikliwie. Jestem w Dolnego
              Śląska. Tak się jeszcze zastanawiam, jak to jest w praktyce. W
              rozporządzeniu do Tworzenia i rozwoju mikro mogą ubiegać się osoby,
              które chcą otworzyć firmę - ja się do nich zaliczam. Czy mógłbyś mi
              powiedziec, jaka jest droga do uzyskania dotacji, tzn. składam
              wniosek i załączniki jako osoba niemająca jeszcze zarejestrowanej
              firmy, czekam na pozytywną :) decyzję z ARiMR, wówczas dopiero
              rejestruję firmę. Czy tak to wygląda? Czy lepiej jest zarejestrować
              firmę przed złożeniem wniosku?
              • hubertus_zamoscicus Re: pytania do PROW-proszę o pomoc 07.08.08, 21:18
                ania200604 napisała:

> Hubertus, dziękuję za linka. Znalazłam tą informację na stronie 33,
                > ale będę jeszcze raz czytać - bardziej wnikliwie. Jestem w Dolnego
                > Śląska. Tak się jeszcze zastanawiam, jak to jest w praktyce. W
                > rozporządzeniu do Tworzenia i rozwoju mikro mogą ubiegać się osoby,
                > które chcą otworzyć firmę - ja się do nich zaliczam. Czy mógłbyś mi
                > powiedziec, jaka jest droga do uzyskania dotacji, tzn. składam
                > wniosek i załączniki jako osoba niemająca jeszcze zarejestrowanej
                > firmy, czekam na pozytywną :) decyzję z ARiMR, wówczas dopiero
                > rejestruję firmę. Czy tak to wygląda? Czy lepiej jest zarejestrować
                > firmę przed złożeniem wniosku?

Tak - składasz wniosek na rozpoczęcie działaności. W twoim przypadku sądzę, że nie ma co kombinować. Startuj z prowu i spróbuj się zmieścić w inwestycji do 600 tys. z zatrudnieniem pow. 5 osób (tu jednak musisz wykazać w biznesplanie że jest to zasadne ekonomicznie)
                • ania200604 Re: pytania do PROW-proszę o pomoc 08.08.08, 09:45
                  dziękuję Hubertus. A jeśli chodzi o kredyt. W takim przypadku będę
                  brała kredyt jako osoba nie prowadząca działalności - gotówkowy. Dla
                  mnie jest oczywiste, że muszę przedstawić promesę kredytową do
                  wniosku, ale w załączniku nic nie jest napisane na ten temat. I
                  jeszcze jedno - budowę ośrodka wypoczynkowego i jego wyposażenie
                  ująć w długim jednym terminie, aby stanowił jeden etap. Czy dobrze
                  rozumię?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka