blonnik 29.01.09, 17:33 Chce otworzyć firmę - myjnia samochodowa. Jakie dotacje mogę z tego tytułu otrzymać i skąd? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cotbus76 Re: Nowa firma a dotacje 30.01.09, 09:04 Środki dla osób otwierających działalność można otrzymać z działania 6.2 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Aby móc skorzystać z tych środków musisz znaleźć instytucję, która w Twoim województwie zajmuje się wdrażeniem PO KL (w woj.dolnośląskim jest to Dolnośląski Wojewódzki Urząd Pracy). Znaleźć na jej stronie internetowej listę podmiotów, które dostały dofinansowanie z działania 6.2 PO KL i skontaktować się jedną z nich, aby wziąć udział w realizowanym przez nią projekcie ( pod tym adresem znajduje się "samouczek" dla osób chcących dostać dotację na rozpoczęcie działalności na Dolnym Śląsku www.pokl.dwup.pl/index.php? option=com_content&task=view&id=331&Itemid=38 - mam nadzieję, że adres zadziała,bo niestety sztuka wklejania linków to dla mnie czarna magia). Nie da się ukryć, że proces ubiegania się o dotację na otwarcie firmy do prostych nie należy w tym okresie programowania :) Odpowiedz Link
colomba1 Re: Nowa firma a dotacje 30.01.09, 09:31 Teoretycznie jest to program PO KL priorytet VI działanie 6.2. Ale jest on skierowany w pierwszej kolejności do kobiet wracających na rynek po urodzeniu dziecka, kobiet po 45r.ż i długotrwale bezrobotnych, zależy więc w jakiej jesteś sytuacji. Jeśli pracujesz - nie masz na to szans, jeśli jesteś mężczyzną to musisz być długo bezrobotny, dotacja po prostu musi znaleźć uzasadnienie Odpowiedz Link
cotbus76 Re: Nowa firma a dotacje 31.01.09, 20:09 To co napisałaś to nie do końca prawda. Po pierwsze grupę odbiorców wybiera podmiot przygotowujący projekt. Mogą oczywiście wybrać jedną ze wskazanych przez Ciebie grup preferowanych, ale równie dobrze może wskazać po prostu osoby chcące rozpocząć działalność gospodarczą. Działanie 6.2 w tym zakresie jest kontynuacją działania 2.5 ZPORR, ponieważ jego celem jest promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia. Dlatego radziłam sprawdzić u źródła czyli u w podmiotach, które uzyskały wsparcie z tego działania. Przykład znajdziesz na stronie www.pokl.dwup.pl w zakładce załóż własną firmę. Znajdziesz tam odnośnik do wykazu podmiotów udzielających w ramach swoich projektów jednorazowych dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Są tam zarówno projekty skierowane do grup preferowanych np. długotrwale bezrobotnych, kobiet itp. jak i projekty skierowane po prostu do wszystkich osób chcących założyć firmę Odpowiedz Link