02.06.07, 09:20
www.mojasd.prv.pl/strony/ghosttown
Obserwuj wątek
    • hanys_hans Re: CZARNOBYL 02.06.07, 09:25
      Elektrownia została zamknięta na dobre w 2000 roku.
      Konieczne jest zbudowanie nowego sarkofagu, bo orginalny był zbudowany naprędce
      i teraz się już rozpada.

Jak dotąd jedynie bardzo mała część promieniowania zdołała się wydostać na
      zewnątrz. Ponad 90% nadal znajduje się we wnętrzu sarkofagu. Pozostałości
      radioaktywnego paliwa w sarkofagu noszą nazwę "stopy słonia", ze względu na
      kształt, który ją przypomina. Pozostało około 190 ton uranu i 1 tona bardzo
      niebezpiecznego plutonu, więc jeśli ten wielki, zły nuklearny słoń wystawi swoją
      stopę na zewnątrz, będziemy w naprawdę dużych opałach...

mojasd.ovh.org/ghosttown/chapter9.html
      • hanys_hans Re: CZARNOBYL 02.06.07, 09:28
        Jest wiele miejsc, których struktura nie zapewnia bezpieczeństwa, lub które
        otrzymały wysokie dawki promieniowania. Są miejsca, gdzie nikt się nie odważy
        pójść, nawet naukowcy ubrani w odzież ochronną. Jednym z takich miejsc jest
        Czerwony Las, a drugim jest cmentarz Miasta Widma. Rodzina i znajomi ludzi,
        którzy zostali tutaj pogrzebani, nie może odwiedzać tego miejsca, ponieważ
        większość radioaktywnego grafitu z rdzenia reaktora atomowego została tu także
        pogrzebana. To miejsce jest jednym z najtoksyczniejszych miejsc na ziemi.

mojasd.ovh.org/ghosttown/chapter11.html
        • hanys_hans Re: CZARNOBYL 02.06.07, 09:31
          Kiedy w niedzielny poranek została włączona miejska syrena, wywołało to masową
          panikę. Policja była zajęta ewakuowaniem ludności, więc banki a nawet sklepy
          jubilerskie nie były pilnowane. Ten sklep został oczyszczony z towaru w
          przeciągu godziny. Policja zaczęła ścigać złodziei w maju, gdy radioaktywne
          telewizory zaczęły pokazywać się w komisach w Kijowie.

mojasd.ovh.org/ghosttown/chapter12.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka