Dodaj do ulubionych

powstrzymać falę zwolnień

25.03.07, 14:24
Myślę, że należy powstrzymać falę zwolnień w banku. Widzę potrzebę zwiększenia
zatrudnienia, a przynajmniej w obsłudze bezpośredniej. Przepracowałem już w
tym banku 25 lat i nie mogę się pogodzić z obecną sytuacją. Nie można
doświadczonych pracowników zwalniać. Byłoby to uzasadnione, gdyby nie było
kolejek do kas.
Gdyby na ich miejsce nie zatrudniano innych z rzekomo wyższymi kwalifikacjami.
Długoletni pracownicy wiedzą, o czym piszę. A sposób myślenia młodych np.gonzO
w zakresie polityki kadrowej na pewno nie poprawi wizerunku banku.

Obserwuj wątek
    • diabolo13 Re: powstrzymać falę zwolnień 25.03.07, 14:58
      Pierwsze co trzeba zrobić to określić cele potem dostosować procedury, potem
      zatrudnienie a na końcu wynagrodzenia uzależnić od wyników. Pracownik
      wnagradzany za efekty da z siebie dużo więcej. Jednak wynagrodzenie dodatkowe
      powinno wynikać z zaangażowania pacjenta a nie zależeć od humorów naczelników
      oddziałów lub innych biurw regionalnych. Istne perpetum moobile. Pzdrw
      • czlowiek_z_dolu Re: powstrzymać falę zwolnień 25.03.07, 17:25
        ... a może należałoby zacząć mniej ambitnie... policzyć ilu jest krwiopijców a
        ilu krwiodawców.
        • diabolo13 Re: powstrzymać falę zwolnień 25.03.07, 18:44
          No właśnie, ale jak to zrobić by można zacząć od jutra? Gdyby związkowcy mieli
          jaja byłoby łatwiej, pzdrw
          • skuter44 Re: powstrzymać falę zwolnień 25.03.07, 19:33
            Kiedyś czuk pisał o tym konkretnie, wnioskowo - jak fachowy projektant zmian.
            Niestety został przez was przegoniony z forum.
            • gonz0 Re: powstrzymać falę zwolnień 25.03.07, 19:37
              spojrzcie do PMO jeśłi kto ma dostęp - redukcja stanowisk rzędu 50% w dużych
              placówkach - przykładem pare placówek w Wawie.
              • nszz.pko Re: powstrzymać falę zwolnień 25.03.07, 20:37
                Ale się uparłeś!!!!!!!
                • gonz0 Re: powstrzymać falę zwolnień 26.03.07, 08:59
                  boisz sie ze ludzie zajrza do PMO i nagle okaze sie ze wyleci wiecej osob niz
                  te zaplanowane 1500 ?
    • wersa999 Re: powstrzymać falę zwolnień 25.03.07, 21:03
      Drogi sprawiedliwy ten bank jest na takim etapie że doświadczeni pracownicy
      mający długoletni staż sami się zwalniają bo nie wytrzymują tej sytuacji w
      banku. Jedynym ich problemem jest tylko maksymalnie krótki czas wypowiedzenia.A
      na ich miejsca zatrudniani są jak sam napisałeś rzekomo z wyższymi
      kwalifakcjami,częśto rezygnują po kilku miesiącach a ich początkowa stawka równa
      się z poborami pracownika 10,12-letniego stażem więc można by powiedzieć że nie
      mają powodu do narzekań .jednak odchodzą.pozdrawaim
      • czlowiek_z_dolu Re: powstrzymać falę zwolnień 25.03.07, 21:21
        wersa999..."piąteczka" :)
      • kochampko Re: powstrzymać falę zwolnień 25.03.07, 21:27
        Ja sobie nie przypominam zatrudnienia nowej osoby w ciągu ostatnich 3-4 lat w
        moim wydziale. Ale nie dziwię się, że młodzi ludzie odchodzą, bo 1500 brutto to
        śmiech na sali.
        • wika124 Re: powstrzymać falę zwolnień 26.03.07, 07:42
          A ja właśnie "wyszkoliłam" ostatnio nowego pracownika, który dostał "na dzień
          dobry" 500zł brutto więcej niż ja z 10-letnim stażem...
          Problem przy bezpośredniej obsłudze- tzn kasjerów polega na tym, że wielu z nas-
          tak powiedzmy sobie prawdę aż tak "dobrymi pracownikami" nie są... już słyszę
          głosy oburzenia, ale chociażby moi koledzy...wielu nie potrafi obsługiwać:
          Zorbika, E-bankartu, itp, itd ...i wcale się tym nie przejmują ani oni, ani tym
          bardziej ich zwierzchnicy, bo nie są w stanie tego "wychwycić", a klienci
          niestety odczuwają to na własnej skórze...Właśnie też piszę wypowiedzenie ...
        • wersa999 Re: powstrzymać falę zwolnień 26.03.07, 16:26
          Droga kochampko nie wiem w jakim wydziale pracujesz ale to i tak nie ma
          większego znaczenia.Pracując jako kasjer-dysponent w małym oddziałe od około
          roku pożegnałam 11 koleżanek z czego 2/3 to pracownicy OP ,i co może w tym
          najgorsze były to osoby jedne z najlepszych pracowników.Sam fakt że od razu
          podjęły nową ,lepszą pracę mówi sam za siebie.pozdrawiam :-))))))))))))))))0
    • tycholek Re: powstrzymać falę zwolnień 26.03.07, 08:06
      Bank przeprowadza taką sama reformę jak już to obserwowalismy na rynku w innych
      bankach. Teraz tamci robią nabory do pracy. Może warto byłoby sie przyjrzeć
      dlaczego a nie popełniac tych samych błedów. Podobno to za sprawą wydajności -
      a gdzie założenie konta wygląda tak jak u nas ( w 4 systemach ). Może najpierw
      narzędzia a potem refleksje w postaci zmian. Orkiestra gra tak jak dyrygent
      pozwala a u nas "niepokój" przełozonych o dalsze losy robi swoje. Niestety z
      tej wojenki wychodzimy okaleczeni. Ludzie posiadaja jeszcze trochę instnktu
      samozachowawczego. Gdyby odeszli wszyscy którzy chcą ( jeszcze sie boją ) to
      cała Wyborcza w rubryce praca byłaby nasza - pod znakiem PKO . Sprawa wieku
      jest tu naprawde drugorzędna . Wszyscy mają jednakowe prawo do życia. W
      odległych cywilizacjach to " rady starszych " były głosem narodów. Czy dziecko
      może wychować dziecko. To tak jakby obrażać swoich rodziców dlatego , że są
      starsi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka