bzz_bzz 18.09.06, 15:44 szłyszeliście o czymś takim? Ponoć lepsze od kwasu jest! neurobot.art.pl/03/teksty/deprywacja/deprywacja.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: deprywacja sensoryczna 18.09.06, 15:46 przeczytałam derywacja sensoryczna i zaczęłam się zastanawiać, na jakim to forum lingwistycznym jestem. Odpowiedz Link
bzz_bzz Re: deprywacja sensoryczna 18.09.06, 15:48 po takiej derywacji dopiero byś miała zagwostki Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: deprywacja sensoryczna 18.09.06, 15:49 uczyłam sie o tym na studiach. robione były eksperymenty, gość w kapsule na dnie morza, ciemno, cicho, zero bodźców - dostał na łeb Odpowiedz Link
alpepe Re: deprywacja sensoryczna 18.09.06, 15:50 ponoć głupieje się nawet, jak tylko panuje absolutna cisza. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: deprywacja sensoryczna 18.09.06, 15:59 to wszyscy głusi byliby walnięci he he Odpowiedz Link
alpepe Re: deprywacja sensoryczna 18.09.06, 16:06 nie, he, he niedźwiedzica, tylko przejrzyj sobie jeszcze raz studenckie notatki. Poza tym większość głuchych ma coś takiego jak słuch kostny, wyczuwa wibracje itp. A jakby odseparować człowieka od bodźców i nie dać mu słyszeć własnego głosu (są takie zagłuszacze), to poza grawitacją człowiek by nic nie odczuwał "obiektywnego" , przy jednostajnym świetle straciłby b. szybko poczucie czasu a potem realności. Odpowiedz Link
sjena1 Re: deprywacja sensoryczna 18.09.06, 15:55 nie jest dobrze spoglądać w siebie aż tak do gołębi ;-p odnoszę wrażenie że ludziska za bardza idą z nurtem popsychologii, chcą zaglądac nie wiadomo gdzie, analizować, że w ostateczności się blokują tak są skupieni na sobie i każdym pierdnięciu Odpowiedz Link
bzz_bzz Re: deprywacja sensoryczna 18.09.06, 16:13 ciekawość ludzka jest naturalna, prawda? Odpowiedz Link
bzz_bzz Re: a co to?,bo nie chce mi sie czytać linka:-) 18.09.06, 16:18 to co, mam Ci skopiować? Leń śmierdzący :ppppp Odpowiedz Link
mmagi nie juz pisałam ze leń ale niesmierdzacy:P po 18.09.06, 16:27 prostu mi opowoedz i juz Odpowiedz Link
bzz_bzz Re: nie juz pisałam ze leń ale niesmierdzacy:P po 18.09.06, 16:35 nie chce mi się :p Odpowiedz Link
six_a Re: deprywacja sensoryczna 18.09.06, 16:18 no film nawet taki był, odmienne stany świadomości, ale to było jakieś 50 lat temu. a z kwasów najlepszy jest ogórkowy. Odpowiedz Link
miauka Re: derywacja syntaktyczna :-) 18.09.06, 17:32 DERYWACJA SYNTAKTYCZNA, do językoznawstwa termin ten został wprowadzony przez Jerzego Kuryłowicza. Według Kuryłowicza derywat syntaktyczny jest formą o treści leksykalnej identycznej z tą, jaką ma forma podstawowa, ale odgrywa inną rolę syntaktyczną. Tak rozumiana derywacja syntaktyczna bliska jest współczesnemu rozumieniu transpozycji składniowej. Rozróżnianie derywacji syntaktycznej i leksykalnej stało sie podstawą do wydzielenia derywacji transpozycyjnej mutacyjnej i modyfikacyjnej jako podstawowych pojęć współczesnego słowotwórstwa synchronicznego. Tak mnie się tylko skojarzyło Odpowiedz Link
sjena1 Re: derywacja syntaktyczna :-) 18.09.06, 17:35 zastanawiam się jak osoba pasjonująca się tym o czym piszesz czerpie z tego radość ??? jak kiedy dlaczego? Odpowiedz Link