vandikia 05.07.08, 20:37 chce na melanż z ekipą z czwartku bu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raduch Re: melanż 05.07.08, 22:45 Aha. Dawno to było, niemal jak dinozaury gniazdowały za oknem, jak zapyatłem koleżnki co znaczy "melanż". No nie wiedziałem po prostu, a ona użyła takiego słowa... No co? Z nienacka. - Melanż? To to, co mam w głowie. ) Odpowiedz Link
vandikia Re: melanż 06.07.08, 08:13 dobre ogolnie to dzis ide na jakies bieganie chyba, bo mnie jeszcze wczoraj wlasna mama napoila winem i za duzo we krwi mam %% Odpowiedz Link
clooney_g Re: melanż 06.07.08, 15:24 vandikia napisała: > dobre > ogolnie to dzis ide na jakies bieganie chyba,... > A nie lepiej na plaze dla golasow - tam bede ! Odpowiedz Link
vandikia Re: melanż 06.07.08, 16:53 tia, bieganie sobie ofkoz darowalam :] za to zasnęłam na słońcu i czuje sie nie teges w sumie moglam sie juz nie budzic Odpowiedz Link
dziewice Re: melanż 05.07.08, 23:47 Vanda to zdjecie to Twoje teraz czy z podstawowki? Odpowiedz Link
pietrek666 Re: melanż 07.07.08, 03:06 Ja też chcę iść na melanż, tylko boję się wielkiego czerwia... Nie jestem w końcu taki boski jak Kyle MacLachlan ;P Odpowiedz Link
gapuchna Re: melanż 07.07.08, 11:05 Tak na marginesie - Kyle MacLachlan jest łobzydliwy! Fuj! Paskudztwo! Odpowiedz Link
pietrek666 Re: melanż 08.07.08, 01:46 Może teraz. W Diunie, Twin Peaks i Blue Velvet się wielu babom podobał ;P Odpowiedz Link
gapuchna Re: melanż 07.07.08, 11:06 To chyba taka mieszanka wszelkiego, ale pewnie nie to tłumaczenie pasuje )) Odpowiedz Link
pietrek666 Stąd się chyba wzięło, a ogólnie chodzi o mieszani 08.07.08, 01:53 e. alk+zabawa+nark Melanż z fr. mélange - mieszanina (potocznie także przyprawa) - pojawiająca się w powieści Franka Herberta Diuna substancja o niezwykle skomplikowanej budowie chemicznej i działaniu na organizm. Zapachem i smakiem przypominała cynamon. Jedynym miejscem we wszechświecie, gdzie pozyskiwano melanż była planeta Diuna. Wydobycie go z piasków pustyni było niezwykle niebezpieczne, często zdarzały się przypadki połknięcia całej żniwiarki przez gigantycznego czerwia pustyni. To wszystko powodowało że melanż był najbardziej pożądaną i najdroższą substancją we wszechświecie, po przejęciu tronu imperialnego przez Paula Atrydę została uznana za walutę. Działanie: Melanż przedłużał życie i umożliwiał poszerzenie granic świadomości, a w połączeniu z ćwiczeniami mentalnymi i fizycznymi pozwalał na rozwinięcie nieludzkich wręcz zdolności, takich jak widzenie różnych wariantów przyszłości, czy kontakt z przodkami. Jest to jednak również powodujący silne uzależnienie narkotyk. Odpowiedz Link
vandikia Re: Stąd się chyba wzięło, a ogólnie chodzi o mie 08.07.08, 21:25 Ty, analityk Odpowiedz Link
dziewice Re: melanż 09.07.08, 02:53 no jak pijesz denaturat a pozniej trzesa Ci sie rece gdy widzisz jagodowy dzem Odpowiedz Link
aguszak Re: melanż 09.07.08, 10:10 vandikia napisała: > z ekipą z czwartku czyli z kim? Odpowiedz Link