Dodaj do ulubionych

Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Ziemlanski

IP: 216.127.68.* 31.01.04, 00:36
PROFESOR BYL CYTOWANY PRZEZ WEGETARIAN NA TYM FORUM GDY WYMIENIAL ZALETY
WEGE, TERAZ CZAS NA WADY...

prof. Świętosław Ziemlański (kierownik Zakładu Fizjologii i Biochemii
Żywienia w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie):

Ale czy jest dietą bezpieczną dla młodzieży?

Młodzi ludzie, którzy rezygnują z jedzenia mięsa, ryb i drobiu oraz produktów
pochodzenia zwierzęcego, np. mleka, muszą się liczyć z tym, że może dojść u
nich do niedoborów cennych składników pokarmowych. Może dojść do zahamowania
wzrostu młodego człowieka i zahamowania rozwoju mózgu. Zmiany potrafią być
bardzo drastyczne.

Jakie ma Pan na to dowody?

Bardzo silne - w tym wypadku badania przeprowadzone na zwierzętach zgadzają
się z badaniami dzieci z krajów rozwijających się. Śledziliśmy m.in., jakie
były losy dzieci, które z biedy nie miały dostępu do żadnego rodzaju białka
zwierzęcego. Nie sposób wymienić wszystkich przypadłości, na jakie później
cierpiały. Miały również obniżony wskaźnik inteligencji. Dlatego dla małych
dzieci i młodzieży można zalecić laktoowowegetarianizm (czyli i jaja, i mleko
oraz jego przetwory) albo semiwegetarianizm, ale bardzo bogaty w białe mięso -
ryby i drób. Uważam jednak, że w żadnym wypadku nie wolno stosować u dzieci
i młodzieży bardzo szkodliwej diety wegańskiej. To byłaby zbrodnia

Obserwuj wątek
    • Gość: boza krowka Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.04, 01:08
      Tak, tak, taaak.
      Ale profesor mowi o badaniach na biednych zwierzetach (zapewnie miesozernych z
      natury, stad wymeczonych dieta weganska). Wiec ja sie pytam - gdzie tu logika?
      gdzie tu jakies sensowne argumenty?
      I dla porownania - stan zdrowia dzieci z krajow rozwijajacych sie. Ani slowa
      oczywiscie o jakich krajach mowa, gdzie i kiedy i jak dlugo prowadzono badania.
      Po co? Mamy wyniki i koniec. A czytelnik sobie i tak dospiewa reszte.
      Czy mozna porownac diete dzieci zamieszkujacych kraje rozwijajace sie (
      biedne, jak przypuszczam. Nie wiem, bo cytowany profesor rowniez bardzo
      enigmatyczny.) z sensownie prowadzona dieta weganska? Dlaczego nie ma porowania
      do wynikow dzieci weganskich z jakiegos zakatka Europy Zachodniej?
      W ten sposob mozna udowodnic w zasadzie wszystko.
      • Gość: xyz Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml IP: 216.127.68.* 31.01.04, 01:22
        > Tak, tak, taaak.
        > Ale profesor mowi o badaniach na biednych zwierzetach (zapewnie miesozernych
        z
        > natury, stad wymeczonych dieta weganska).

"Śledziliśmy m.in., jakie były losy dzieci, które z biedy nie miały dostępu do
        żadnego rodzaju białka zwierzęcego. Nie sposób wymienić wszystkich
        przypadłości, na jakie później cierpiały. Miały również obniżony wskaźnik
        inteligencji."

TAK TO JEST TO MOWA OCZYWISCIE O ZWIERZETACH. MIESOZERNYCH.

KLAPY NA OCZY I CHEJA DO PRZODU... POZDROWINENIA Z CIEMNOGRODU
        • boza-krowka Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml 31.01.04, 01:26
          "badania przeprowadzone na zwierzetach zgadzaja sie z wynikami dzieci z krajow
          rozwijajacyhc sie ..."
          na jaka wade wroku cierpisz?
          • vilia Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml 31.01.04, 02:19
            Weganizm czy wegetarianizm z biedy prowadzi do ogromnego niedozywienia. Ale...
            Sa przeciez miliony ludzi, ktorzy nigdy nie tkneli miesa ani ich dzieci z
            powodow religijnych i tak sie dzieje od pokolen. Tam, gdzie dieta wprowadza
            rownorzedne skladniki odzywcze, nie ma zaniedban. Natomiast stosowanie
            wegetarianizmu czy weganizmu bez dodawania skladnikow zastepczych prowadzi do
            anemii i innych chorob. Czy profesor bral to pod uwage?
            • Gość: brumbak Re prof. Ziemlański to ignorant IP: *.crowley.pl 31.01.04, 09:22
              - ten fanatyk i ciemnogród co zaczął ten wątek nie ma Zielonego pojecia o
              temacie o którym pisze
              - i niepotrzebnie sie podnieca
              - sam na tym forum wspominałem opinie prof. Ziemlańskiego bardzo negatywne dla
              wegetarianizmu
              - pisałem tez że facet po,prostu kłamie, manipuluje faktami. Mam pracę jego
              autorstwa pt. " Wegetarianizm w świetle nauki o żywności i zywieniu" ,nawet
              laik znajduje tam wiele błedów merytorycznych oraz jak zwykle mnóstwo
              tendencyjnych opinii

Oto dowód jak kłamie prof. Ziemlański ; dowód ten juz był podawany na tym
              forum:
              w wywiadzie dla gazety Wyborczej opublikowanym 3 sierpnia 2000 roku w gazecie
              wyborczej prof. Ziemlański stwierdza ,że produkty rozlinne nie moga dostarczyc
              organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych
              --w Tabeli 6 pracy Wegetarianizm w świetle nauki o żywności izywienie tegoż
              profesora podane jest porównanie składu aminokwasowego białka óżnych odmnian
              nasion roslin strączkowych i mięsa wołowego - oczywiście podano że strączkowe
              zawirając WSZYSTKIE aminokwasy egzogenne oraz w podobnych proporcjach
              -ten oczywisty FAKT dla ludzi mającyh Zielone choc pjecie o zdrowej diecie
              mozna totez sprawdzić np na stronie:
              www.nutritiondata.com/facts-001-02s03dk.html
              soja ma tu indeks wartości białka 115 ( wymienione sa zawartości aminokwasów
              egzogennych)
              a np. wołowina ok 102-105

takie są FAKTY
              P.S. po opublikowaniu tego wywiady wysłalem list do Gazety Wyborczej
              wymieniając popełnione przez pana profesora "błedy" merytoryczne i żądając
              sprostowania
              -otrzymałem odpowiedź ,ze w swietle prawa prasowego itp takowe NIE PRZYSŁUGUJE
              i w ten sposób kłamstwa opublikowane w mediach staja sie "prawda " dla
              Ciemnogrodu

Ciemnogród - spadaj zdobywac wiedzę oraz uczyc się samodzielnie myśleć a nie
              powtarzać jak papuga różne głupoty
              • Gość: Tramp Re: Re prof. Ziemlański to ignorant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 13:11
                > Ciemnogród - spadaj zdobywac wiedzę oraz uczyc się samodzielnie myśleć a nie
                > powtarzać jak papuga różne głupoty

Powyższe pasuje do ciebie Brumbak wprost idealnie. Wypad - zaślepiony własną
                ignorancją fanatyku!
            • Gość: Tramp Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 12:02
              > Sa przeciez miliony ludzi, ktorzy nigdy nie tkneli miesa ani ich dzieci z
              > powodow religijnych i tak sie dzieje od pokolen.

Ale nie są weganami. Sugerowanie, że nie spożywają pokarmu pochodzenia
              zwierzęcego jest kłamstwem wymyślonym przez nawiedzonych ideologów weganizmu na
              Zachodzie. Te miliony ludzi tak naprawdę, to piją mleko i spożywają przetwory
              mleczne oraz inne produkty pochodzenia zwierzęcego (vide religijny kult świętej
              krowy - "matki żywicielki" w Indiach).

To co wypisujesz, to obrzydliwe kłamstwa. Masz klapki na oczach, które dałaś
              sobie założyć przez chorych idealistów, fabrykujących fałszywe argumenty na
              poparcie własnych, szkodliwych społecznie ideologii...
              • balbinia Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml 02.02.04, 20:33
                Gość portalu: Tramp napisał(a):

> Ale nie są weganami. Sugerowanie, że nie spożywają pokarmu pochodzenia
                > zwierzęcego jest kłamstwem wymyślonym przez nawiedzonych ideologów weganizmu
                na
                >
                > Zachodzie. Te miliony ludzi tak naprawdę, to piją mleko i spożywają przetwory
                > mleczne oraz inne produkty pochodzenia zwierzęcego

sorry, ale np wsrod moich znajomych jest masa wlasnie scislych wegan. Niektorzy
                maja dzieci, najstarsza pani ktora znam ma 70 lat i jest od dziecka weganka.
                Owszem, w dalszym ciagu wegan jest mniej niz wegetarian, ale jest nas coraz
                wiecej.
              • vilia Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml 04.02.04, 01:56
                Gość portalu: Tramp napisał(a):

> > Sa przeciez miliony ludzi, ktorzy nigdy nie tkneli miesa ani ich dzieci z
                > > powodow religijnych i tak sie dzieje od pokolen.
                >
                > Ale nie są weganami. Sugerowanie, że nie spożywają pokarmu pochodzenia
                > zwierzęcego jest kłamstwem wymyślonym przez nawiedzonych ideologów weganizmu
                na
                >
                > Zachodzie. Te miliony ludzi tak naprawdę, to piją mleko i spożywają przetwory
                > mleczne oraz inne produkty pochodzenia zwierzęcego (vide religijny kult
                świętej
                >
                > krowy - "matki żywicielki" w Indiach).
                >
                > To co wypisujesz, to obrzydliwe kłamstwa. Masz klapki na oczach, które dałaś
                > sobie założyć przez chorych idealistów, fabrykujących fałszywe argumenty na
                > poparcie własnych, szkodliwych społecznie ideologii...

Obserwujac to forum dochodze do wniosku, ze jednak nam, wegetarianowm czegos w
                diecie brakuje, bo... ciagle jestesmy agresyywni. Mieszkalam w Indiach i znam
                Hindusow, ktorzy ani jajek, ani mleka ani innych produktow nie tkneli i zyli
                calkiem zdrowo. Ale juz sie nie odezwe, bo chec dyskusji zostala zalana kublem
                z pomyjami. Czy ty Tramp, do kazdego kto pisnie nie na twoja nute tak sie
                zwracasz?
      • Gość: Krystynaopty1 Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml IP: *.biaman.pl 01.02.04, 00:33
        Gość portalu: boza krowka napisał(a):

[...]
        Dlaczego nie ma porowania
        > do wynikow dzieci weganskich z jakiegos zakatka Europy Zachodniej?
        > W ten sposob mozna udowodnic w zasadzie wszystko.

A widzisz, prawdziwa boza krówko, nareszcie doszłaś do tego wniosku, który ja
        już dawno uważam za sensowny. NIE MOŻNA ŚLEPO WIERZYĆ WE WSZYSTKO, CO POWIE
        I NAPISZE tzw. AUTORYTET - ponieważ oni sobie ZAPRZECZAJĄ! No ktoś tu musi
        kłamać... albo prawdę naciągać do swoich własnych celów.

Dlatego warto myśleć samodzielnie.

Krystyna

• Gość: Wojtek Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.02.04, 19:58
        Gość portalu: boza krowka napisał(a):
        > Czy mozna porownac diete dzieci zamieszkujacych kraje rozwijajace sie (
        > biedne, jak przypuszczam. Nie wiem, bo cytowany profesor rowniez bardzo
        > enigmatyczny.) z sensownie prowadzona dieta weganska?

Dowodow przemawiajacych za brakiem przeciwskazan stosowania w czasie ciazy
        sensownie prowadzonej diety weganskiej dostarczylo badanie, ktoremu poddano
        1700 ciezarnych kobiet z duzej spolecznosci weganskiej zwanej "The Farm", w
        Tennessee. Badanie to wykazalo bardzo wysoki wskaznik bezpieczenstwa. Tylko
        jeden porod na sto wymagal cesarskiego ciecia. W ciagu dwudziestu lat zdarzyl
        sie tam tylko jeden przypadek stanu przedrzucawkowego, ktory wystepuje u okolo
        2 procent ciezarnych w calych Stanach Zjednoczonych. Inne parametry byly
        zblizone.
        Carter J.P, Furman T., Hutcheson H.R., "Preeclampsia and reproductive
        performance in a community of vegans". - Southern Med J-1987
    • Gość: misiu Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml IP: *.chello.pl 31.01.04, 16:26
      Super wątek. Do góry! ;-)
      • boza-krowka Misiu prymitywny! 31.01.04, 21:33
        (Po nazwaniu mnie swolocza przez Ciebie, drogi Misiu o nisko sklepionej
        czaszce, nie czuje sie zobowiazana do jakichkolwiek hamulcow).
        Odszczekaj to, Ty prymitywny okazie Misia, nazwanie mnie swolocza i tym
        podobne - watek Zrzucenie konia ze skaly na tym, forum, bo ja jako jednya
        wlasciwa boza-krowka (dla ulatwienia, bo jak wiemy z inteligencja u posiadaczy
        ciasnych horyzonotow myslowych jak Ty, drogi i chamski misiu prymitywie, owszem
        zle. Dlatego przypominam - postaraj sie odroznic boza-krowke z kreska po srodku
        z boza_krowka z kreska w nicku na dole) nie pisalam takich listow. To nie moj
        poziom, Misiu chamski i prostacki, chociaz bardzo bys chcial mnie jako autorke
        tych listow widziec. Coz, poczulbys sie pewniej, ten sam chamski poziom
        argumetnacji. Ale nie udalo sie, maly slodki i glupawy Misiu, bo mam na moim
        koncie boza-krowka@NOSPAM.gazeta.pl listy z czasow rejestracji w portalu
        Wyborczej, a wiec z listopada 2003.
        Wiec zachowaj sie jak powienienes, ty podla kreaturo bez krzty honor tudziez
        sladu inteligencji (inaczej bys rozpoznal, ze to nie moj ton, podlaku) i
        odszczekaj nazwanie mnie swolocza i inne impertynenckie wyrazenia na moj temat,
        bo to bylo pudlo, ty ptostaku.
        Jesli watpisz w moja prawdomownosc (ciasnota Twego umyslu pozwala mi na takie
        przypuszczenia), to napisz do mnie na adres boza-krowka@NOSPAM. gazeta.pl i ja
        Ci przesle, chociaz jestes tylko prostym chamem, listy z listopada 2003, zebys
        sie przekonale, ze mowie prawde. Albo sie poddaj i od razu odszczekaj, cos w
        ciasnocie swego umyslu naklicil.
        jednya i miepowtrzalna
        boza krowka
        dajaca Ci szanse na rehabilitacje podupadlego honoru i opamietanie sie
        • emka_waw Krówki poziom 02.02.04, 12:36
          Byle tylko znaleźć sobie pretekst, już Króweczka pokazuje, po co tak naprawdę
          tu jest i jak leczy swoje kompleksy:

Ty prymitywny okazie Misia
          z inteligencja u posiadaczy ciasnych horyzonotow myslowych jak Ty, drogi i
          chamski misiu prymitywie, owszem zle.
          nie moj poziom, Misiu chamski i prostacki
          maly slodki i glupawy Misiu
          ty podla kreaturo bez krzty honor tudziez sladu inteligencji
          ty ptostaku
          ciasnota Twego umyslu
          chociaz jestes tylko prostym chamem

I tu przestaję się dziwić, że ktoś mógł pomylić Bożą Krówkę z jej "podróbką" -
          o ile to jest podróbka, a nie jej nowy sposób na wylewanie swoich frustracji.
          • Gość: misiu Re: Krówki poziom IP: *.chello.pl 02.02.04, 14:09
            Ale za to dostarczyła mi sporej porcji niebanalnej rozrywki. :-D
            Muszę przyznać, że dawno już się tak nie uśmiałem. Najbardziej spodobały
            misie ;) dwa sformułowania: "Ty prymitywny okazie Misia" i "podlaku". :-D

Jako podła kreatura bez krzty honoru, tudzież śladu inteligencji, sadzę, że to
            po prostu kolejny przypadek choroby szalonych krówek. ;-)
            Pozdr.
            misiu
            • Gość: Cielę Re: Krówki poziom IP: *.proxy.aol.com 02.02.04, 15:31
              A któż to taki ta Nieboska Krowa?
            • boza-krowka chamowaty misiu! 02.02.04, 21:19
              Nadal przypominam, ze a)dales sie jak dzieciak wrobic w odp. podrabianej bozej
              krowki b) nie masz krzty honoru, aby mnie przeprosic, bo jestes tak glupi i
              zacietrzewiony, ze sie dajesz nabierac i nawet nie potrafisz wyjsc z tego z
              honorem.
              No coz, slowa podla kreatura czy podlak znalazly godnego odbiorce, Misiu,
              Ciebie! Jedno jest pewene - nie rzucam slow na wiatr i mianem chcama i prostaka
              okreslam wlasciciela ciasniutkich horyzontow - slowem Misia
              • Gość: misiu Re: chamowaty misiu! IP: *.chello.pl 02.02.04, 23:12
                Krówko boża, tak namolnie domagasz się odpowiedzi, że jeszcze raz przemogę się
                i wyjaśnię Ci, że post Twego domniemanego klona nie miał żadnego wpływu na moją
                ocenę całokształtu Twojej epistolografii. Już wcześniej dałaś bowiem modelowy
                popis hipokryzji, nie zauważając, że moje ostrzejsze wypowiedzi w stosunku do
                brumbaka były odpowiedzią na jego wcześniejsze, ewidentne chamstwo. Już kiedyś
                zwracano Ci uwagę, że stosujesz dwie miary - inną dla osób podzielających Twoje
                poglądy a inną dla adwersarzy. Również teraz swój ostatni koncert wymysłów
                uważasz za w pełni usprawiedliwiony, nie bacząc, że sama zaczęłaś grę w słówka.
                Naprawdę wydaje Ci się, że nikt tego nie zauważy? Jaką miarą mierzysz, taką Ci
                odmierzą.
                Powtarzam raz jeszcze: jeżeli stać Cię na poważną dyskusję bez złośliwości, za
                to z użyciem rozsądnej argumentacji - możemy rozmawiać. Jeśli nie, szkoda mi
                czasu na słowne przepychanki - licz się z całkowitą olewką.

• boza-krowka Misiu chamowaty nadal! 03.02.04, 01:27
                  Nie domagam sie namolnie odpowiedzi, drogi Misiu. Trudno sie czegokolwiek od
                  chama domagac.
                  A jednak sie myslisz - byles laskaw nazwac mnie swolocza (jaki poziom, takie
                  slwonictwo, takiez i epitety), kiedy z radoscia wziales ordynarne posty mojego
                  klona za moje wypowiedzi. Nawet napisales cos w tym stylu - boza krowka niby
                  taka swieta udaje, a tu prosze, jakei wyrazy (moge podac cytat, jesli sobie
                  zyczysz). I to bylo pudlo i pomylka, drogi acz tepawy misiu, bo wskutek
                  razacego braku inteligencji nie dostrzegasz roznic miedzy moimi postami a
                  postami moich klonow. A jest ona prosta - nie jestem ordynarna. Chyba ze jak
                  np. Ty raczysz dac upust swemu chamstwu, wtedy, coz, juz tu pisalam, ze wege to
                  nie synonim slowa anioly.
                  Nie zaczynam gry w slowka, nazywam tylko rzeczy po imieniu. Jesli pomyliles
                  moja wypowowiedz z czyjas inna, oki, zdarza sie. Latwo sie podszyc pod czyjs
                  nick. Ale przynajmniej trzeba miec odwage sie do tego przynac, ze zlosc i
                  falszywa satysfakcja zaslepila misiowi oczka. Zdarza sie. I ze sie pare
                  misiowochasmkich slow rzucilo pod zlym adresem. Tego wymaga rzeczowa dyskusja.
                  Ale to obce Ci pojecie, moj misiu maloczaszkowy. (Kwesta gustu - to podoba mi
                  sie bardziej niz swolocz. Ale na cos takiego trzeba miec troche fantazji.
                  Ciasne horyzonciki umyslowe oznaczaja brak fantazji, drogi Misiu)
                  A Ty drogi Misiu o powaznej dyskusji nie mozesz mowic, jestes na to za
                  glupiutki i tradycyjnie za chamski. Kto nazywa swoich rozwmowcow ( to o mnie)
                  przekupa albo swolocz ( o Brumbaku tez masz odp.wiazanke), nie powinien innym
                  zarzucac zlosliwosci i braku rzeczowej argumetacji, bo do tego etapu dyskusji
                  jeszcze nie dorosl. Taki ktos powinien przemyslec, czy rozumie, to, co napisal.
                  Skoro piszesz, ze zaczelam gre w slowka i kiedys straszyles mnie wyciageim z
                  moich ordynarnych wypowiedzi. do dzis moich ordynarnosci nie widze. Chyba ze
                  teraz, kiedy Twoje zachowanie i slownictwo pozwala mi na luz slowny. Ale moze
                  podasz przyklad zaczecia przeze mnie gry w slowka? Jesli ja gram w slowka, Ty
                  grasz w ordynarnego chama. Kazdy gra, w co portafi,Misiu.
          • boza-krowka Emko, pudlo! 02.02.04, 21:15
            Otoz misiu dal sie zlapac na falszywa krowke, ktora pisala ordynarne listy (jak
            chcesz, podam Ci odp. watek) i nazwal mnie swolocza. Bezskutecznie domagam sie
            od chamskiego misia cofniecia tegoz okreslenia. I dlatego - z uwagi na RAZACE
            chamstwo misia - nie czuje zadnych zahamowan w nazywaniu rzeczy po imieniu
            czyli nazwaniu misia chamem, bo nim jest. I to jakim zaslepionym chamem w
            dodatku.
            A nastepnym razem, kiedy zaczniesz bronic misia, przejrzyj jego misowe chamskie
            posty.
            pozdrawiam
            • emka_waw Re: Emko, pudlo! 03.02.04, 09:56
              > Otoz misiu dal sie zlapac na falszywa krowke, ktora pisala ordynarne listy

Nic mi do twojej dyskusji z Misiem, ale skoro zaczęłaś temat: trzy razy pisał,
              że nie, ale jak zauważyłam, ty przyswajasz wiadomości najwcześniej za piątym
              powtórzeniem.

Bezskutecznie domagam sie
              > od chamskiego misia cofniecia tegoz okreslenia.

Obrzucając inwektywami godnymi menela z noclegowni chlającego denaturat?
              Ciekawa definicja słowa "domagam się".

I dlatego - z uwagi na RAZACE
              > chamstwo misia

Spójrz w lusterko, hipokrytko

- nie czuje zadnych zahamowan w nazywaniu rzeczy po imieniu
              > czyli nazwaniu misia chamem, bo nim jest.

Przyznaj się: szukałaś tylko pretekstu, żeby sobie popluć jadem. Pluj dalej,
              ośmieszaj się...

> A nastepnym razem, kiedy zaczniesz bronic misia, przejrzyj jego misowe
              chamskie
              >
              > posty.

Powtórzę: do twojej dyskusji z Misiem mi nic. Wycytowałam tylko TWOJE teksty z
              jedne postu i zadałam pytanie, które oczywiście zignorowałaś, na temat TWOJEGO
              poziomu dyskusji. Odpowiesz, czy jak zwykle będziesz się bujać na argumentach
              zastępczych?
              • boza-krowka oj Emko, Emko 04.02.04, 01:07
                Znalazl sie sedzia honorowy w postaci swietej Emki.
                Misiu uzyl w odniesieniu do wypowiedzi falszywej bozej krowki okreslenia
                swolocz, majac na mysli oczywiscie mnie. Moze to inwektywy godne menela, o
                jakich piszesz? mA moze zapodac cos z wczesniej tworczosci misia, moze
                odnajdziesz tam menela? Bo podlak to Emko, uwaga, nowe pojecie - moj wlasny
                neologizm. Czy tak mowia menele, smiem watpic, ja to sobie wymyslilam. A slowo
                cham juz nikogo nie razi. A misia juz na pewno nie.
                Mam spojrzec w lustro, Emko? Ty mo to, skarbie mowisz? Popatrz na swoje posty,
                zlotko. Ja popuscilam hamulce po misiowej (typowo) chamskiej swoloczy.
                Gdybym chciala, zlotku, pluc jadem, mialabym dostarczajaco duzo mozliwosci w
                obfitej korespondencji z Toba, popatrz na swoje posty, falszywy golabku pokoju.
                Rozumiem, Emko ze Twoja wlasna zapalczywosc nie pozwala Ci wziac mojej strony,
                nie domagam sie tego, ale zeby az tak slepo pchac sie na strone chamskeigo
                misia? Chcoiaz jak sobie przypomne Twoje posyt, skarbie, znam odpowiedz -
                ciagnie do swojaka, nieprawdaz?
                A moze porownamy Twoje, co ordynarniejsze cytaty z tymi, jakie wystapily w
                poscie do misia? no, Emko, kto wtedy obnazy swoje krzyczace chamstwo, pomysl,
                moje slodkie cielatko, no kto? Jak bede miala wiecej czasu, dostarcze Ci tej
                rozrywki i przyjemnosci w konfrontacji z sama soba, kochana Emko i skompiluje
                Emkowe teksty.
                a tym czasem drzyj w niepewnosci
                boza krowka
                • emka_waw Re: oj Emko, Emko 04.02.04, 11:17
                  CUDOWNIE się zapluwasz!!! Nie przestawaj!

:)))))

Wystarczy cię trochę podpuścić, a pokazujesz swoją pierwotną, "kulturną"
                  naturę. Baw mnie dalej!
              • boza-krowka Re: Emko, pudlo! 04.02.04, 01:08
                a jak przejrzysz posty misia, to zobaczysz, ze on nie zaprzeczal temu, ze sie
                dal wrobic na falszywa boza krowke. Zreszta sama zajrzyj na forum ,emko i
                zobaczysz w ktorym tam watku wypowiedzi misia wpuszczonego w maliny przez moja
                podrboke. Ty tez uwazaj ,skarbie!
                • emka_waw Re: Emko, pudlo! 04.02.04, 11:18
                  Ty tez uwazaj ,skarbie!

Bo co, nawygrażasz mi paluszkiem, czy znowu się ośmieszysz?
            • Gość: Krystynaopty1 Re: Emko, pudlo! IP: *.biaman.pl 04.02.04, 21:33
              boza-krowka napisała:

> Otoz misiu dal sie zlapac na falszywa krowke, ktora pisala ordynarne listy
              (jak chcesz, podam Ci odp. watek)

Przecież Ty (tzn. boza-krowka) w tym wątku pokazujesz jaka sama jesteś
              ordynarna i zacietrzewiona! Nie widzisz swojego chamstwa?

i nazwal mnie swolocza. Bezskutecznie domagam sie
              > od chamskiego misia cofniecia tegoz okreslenia.

Nie wspomnę o tym, że na fałszywki pod moim nickiem (tzn. krystyna.opty)
              BEZ widocznego mojego IP - też się dałaś nabrać, o Inteligentna!!! I Twój
              inteligentny Brumbak z Jasnogrodu też się dał nabrać, mało tego, spokojnie
              dalej mnie obrażacie i mimo moich dokładnych wyjaśnień, nie macie ochoty na
              przepraszanie. W dodatku jesteście tak odporni na wiedzę, że nadal nie
              odróżniacie prawdziwej Krystynyopty1 od podróbki.
              I kto tu jest Ciemnogród? :) Kompromitujecie się zupełnie!
              Nawet nie przypuszczałam, że aż tak źle jest z Waszym odróżnianiem
              prawdziwków od fałszywek. Żałosne...

P.S.
              Brumbak! Może to ta kapusta ze szpinakiem tak na Ciebie podziałała? :)

Ja jestem na tyle wspanialomyślna, że stać mnie na zrozumienie tej pomyłki z
              Waszej strony, ale z powodu Twojej zaciekłości w domaganiu się przeprosin od
              Misia, musiałam napisać co o was myślę, i waszym żałosnym obiektywizmie.
              Wobec powyższych Waszych zachowań uważam - że żadne przeprosiny Ci się nie
              należą.

I dlatego - z uwagi na RAZACE
              > chamstwo misia - nie czuje zadnych zahamowan w nazywaniu rzeczy po imieniu
              > czyli nazwaniu misia chamem, bo nim jest. I to jakim zaslepionym chamem w
              > dodatku.
              > A nastepnym razem, kiedy zaczniesz bronic misia, przejrzyj jego misowe
              chamskie

Masz już obsesję na punkcie Misia? ;)

Krystyna

• balbinia Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml 02.02.04, 20:22
      Gość portalu: GURU napisał(a):

> Bardzo silne - w tym wypadku badania przeprowadzone na zwierzętach zgadzają
      > się z badaniami dzieci z krajów rozwijających się. Śledziliśmy m.in., jakie
      > były losy dzieci, które z biedy nie miały dostępu do żadnego rodzaju białka
      > zwierzęcego. Nie sposób wymienić wszystkich przypadłości, na jakie później
      > cierpiały.

Tyle tylko, ze dzieci najbiedniejszych krajow nie maja dostepu do roznorodnej
      zywnosci. Sama jakosc zycia, higiena, ochrona przed szkodliwymi czynnikami,
      brudna woda (po wypiciu ktorej europejscy turysci laduja od razu w szpitalu)
      ubogie jednolite jedzenie, czesto np calymi tygodniami badz miesiacami sa to
      papki ryzowe albo zaledwie 2-3 rodzaje roslin - to sa wlasnie czynniki
      wplywajace na slaby rozwoj najbiedniejszych dzieci. Bo weganskie dzieci w
      Anglii i Niemczech rosna calkiem zdrowo..
      • Gość: Tramp Re: Weganizm dla dzieci to zbrodnia - prof. Zieml IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 21:03
        > Bo weganskie dzieci w
        > Anglii i Niemczech rosna calkiem zdrowo..

Zwłaszcza te dzieci, których rodzice trafiają przed oblicze sądów za
        zrujnowanie swoim dzieciom zdrowia. I to właśnie z powodu fanatycznej ideologii
        jakiej ilegli, głodząc własne dzieci - od niemowlęcia żywiąc je wyłącznie
        roślinami. W Polsce również była sprawa karna o zagłodzenie dzieci przed
        fanatycznych wegan, którym białostowcki sąd m.in. ograniczył prawa
        rodzicielskie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka