marchewunia 24.02.04, 12:19 Chciałam zrobić zupę z marchewki i zapomniałam kupić kostki warzywne...znacie jakiś domowy sposób przyrządzenia wywaru z warzyw...wystarczy je ugotwać czy hm?...pomocy:o) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sermina Re: Bulion warzywny 24.02.04, 16:22 hm, wystarczy ugotowac chyba (zakladajac ze masz wloszczyzne). mozna dodac 'warzywka' lub czegos w tym stylu ewentualnie. bo bez tego zupa bedzie dosc mdla. i przypraw. ale nie wiem jakie lubisz. no i akurat zupy marchewkowej to nigdy jeszcze nie robilam :) pozdrawiam :) sermina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ Re: Bulion warzywny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 22:14 1) zeby zrobic szybciej bulion nalezy pokroic warzywa, wrzucic na odrobine oleju i podsmazyc az zaczna aromatycznie pachniec i sie podrumienia. pozniej chlup wode i gotowac ok. 30 min. bez podsmazania trzeba gotowac dluzej, ok.50-60 min. 2) jesli nie chce nam sie gotowac bulionu, to przy niektorych zupach wystarczy taki "oszukany" bulion. nalezy przekroic pora wzdluz i posiekac w paseczki, wrzucic na olej i przesmazyc. mozna tez dodac posiekanej cebul. pozniej nalezy gotowac to chwile z przyprawami, np. ziele angielski, listek laurowy, moze byc czosnek - zalezy od zupy. taki bulion swietnie sie sprawdza w ogorkowej, zurku, zupach-kremach, grochowce i innych gestych zupach ze straczkowcow. w pomidorowej niezbyt. Odpowiedz Link Zgłoś