Dodaj do ulubionych

Zdrowe żywienie i co jeszcze?

01.02.11, 08:31
Co możecie polecić osobie, która rozpoczyna swoją przygodę z wegetarianką?
Co zmieniać w swoim życiu prócz zasad żywienia? Co wy zrobiliście by żyło wam się lepiej? ;-)
Obserwuj wątek
    • marouder.eu Wegetarianka liczy na zmiane twoich nawykow.. 01.02.11, 13:42
      ..zywieniowych?
      Rzuc ja, czlowieku!
      • herkson Re: Wegetarianka liczy na zmiane twoich nawykow.. 02.02.11, 08:28
        Możesz rozjaśnić swoją wypowiedź? Wiadomo, że rezygnacja z wielu produktów spożywczych to jedno, a zmiana innych, szkodliwych produktów to drugie, prawda?
    • rabunia89 Re: Zdrowe żywienie i co jeszcze? 03.02.11, 10:11
      Po prostu nastaw się na zdrową żywność. Nie kupuj gotowców - gotuj samodzielnie wszystkie potrawy. Jeśli chodzi o inne produkty, to unikaj tego, co zawiera konserwanty i barwniki.
      • herkson Re: Zdrowe żywienie i co jeszcze? 04.02.11, 08:17
        No dobra, ale pasty do zębów również są pełne barwników i konserwantów ;-)
        I co mam je w takim razie zmieniać? Pewnie wiele innych produktów codziennego użytku także zawiera nie fajne składniki.
        • yag-nik Re: Zdrowe żywienie i co jeszcze? 04.02.11, 19:02
          Muszę Cię zmartwić powietrze także zawiera "nie fajne" składniki i wszystko inne z czym się stykasz każdego dnia :-)
          Trzeba było się urodzić 100 lat wcześniej a nie marudzić.
    • mvszka Re: Zdrowe żywienie i co jeszcze? 04.02.11, 22:29
      zdrowy rozsądek polecam
      • herkson Re: Zdrowe żywienie i co jeszcze? 07.02.11, 08:08
        Myślę, że narodziny 100 lat temu w niczym by nie pomogły ;-)
        Zdrowy rozsądek? Pewnie, ale wydaje mi się, że warto ograniczyć styczność z tym co jest be. Tak dla własnego zdrowia.
        • marouder.eu A co jest "cacy"?/nt 07.02.11, 11:39
          herkson napisał:

> Zdrowy rozsądek? Pewnie, ale wydaje mi się, że warto ograniczyć styczność z tym
          > co jest be. Tak dla własnego zdrowia.
        • rabunia89 Re: Zdrowe żywienie i co jeszcze? 07.02.11, 11:59
          No niestety - pasty do zębów zawierają barwniki i konserwanty, przynajmniej te typowe. Znajdziesz jednak i takie bez konserwantów - w aptekach. Podejrzewam, że inne elementy z których korzystamy na co dzień, również posiadają wersje bardziej przyjazne zdrowiu.
          • marouder.eu Kreda i soda oczyszczona nie posiadaja.. 07.02.11, 20:35
            ..konserwantow oraz sa pozbawione barwnikow.
            Prawdziwi, weganka i weganek dbaja o uzebienie przy pomocy w/w substancji!
            • herkson Re: Kreda i soda oczyszczona nie posiadaja.. 08.02.11, 08:16
              Aż tak zdesperowany nie jestem ;-) Wolę jakieś zwyczajne pasty. Zresztą udam się do apteki i jakąś sobie kupię, farmaceuta powinien coś polecić. Jakie jeszcze inne produkty szczególnie nie są cacy?
              • yag-nik Re: Kreda i soda oczyszczona nie posiadaja.. 08.02.11, 11:33
                herkson napisał:

> Aż tak zdesperowany nie jestem ;-) Wolę jakieś zwyczajne pasty. Zresztą udam si
                > ę do apteki i jakąś sobie kupię, farmaceuta powinien coś polecić. Jakie jeszcze
                > inne produkty szczególnie nie są cacy?

Te wysoko przetworzone przychodzą mi na myśl jako pierwsze, nafaszerowane konserwantami i sztucznymi barwnikami (mówię o art spożywczych).
                Jeśli chodzi o kosmetyki i chemię to w zasadzie wszystko od proszku do prania po mydło :-)
                • marouder.eu Trawa mydlnica mozna sie skutecznie umyc! 08.02.11, 13:33
                  Nie wiem tylko, czy mozna cos przeprac z jej udzialem?:/
                  • yag-nik Re: Trawa mydlnica mozna sie skutecznie umyc! 08.02.11, 18:16
                    Przeprać (+się) można w orzechach piorących.
                    • herkson Re: Trawa mydlnica mozna sie skutecznie umyc! 09.02.11, 08:25
                      W aptece koleś polecił mi dwie pasty Ajone i Meridol. Nazwy niewiele mi mówiły, więc wybrałem tą z ładniejszych opakowaniem, czyli Ajone ;-) Dziś sprawdzę sobie czym się ona różni od tych "normalnych" past w stosowaniu. Jeśli wielkich różnic nie ma, to chętnie będę z nich korzystał.
                      • rabunia89 Re: Trawa mydlnica mozna sie skutecznie umyc! 10.02.11, 10:47
                        Znam Ajone. Jest na pewno jedną z lepszych. Meridol powinieneś znać z reklam, ale jeśli chodzi o te dwie pasty, to podjąłeś dobrą decyzję. Ajona jest pastą specjalistyczną, przeznaczoną głównie dla osób z problemem krwawienia dziąseł. Rzeczywiście nie zawiera barwników i konserwantów.
                        • herkson Re: Trawa mydlnica mozna sie skutecznie umyc! 11.02.11, 08:09
                          Fajnie, że nie zawiera barwników ani też konserwantów, ale powiem ci, że podczas mycia smakuje niemalże identycznie. Skoro Ajona ma w zasadzie taki sam smak i jest pozbawiona szkodliwych składników, to nie wiedzę problemu w tym by ją stosować na co dzień.
                          • rabunia89 Re: Trawa mydlnica mozna sie skutecznie umyc! 14.02.11, 14:15
                            Nikt ci nie broni ;) Najlepiej pokorzystaj z tej pasty przez jakiś czas i oceń ewentualne rezultaty. Jeśli nie będziesz zadowolony to po Ajonie sięgnij po Meridol, no i oczywiście napisz na forum coś na temat swoich odczuć ;)
                            • herkson Re: Trawa mydlnica mozna sie skutecznie umyc! 15.02.11, 08:20
                              Oj... jakiekolwiek raporty po minimum dwóch tygodniach, bo chcę pisać obiektywnie. Na razie dzięki za propozycję. Zobaczymy czy Ajona się sprawdzi w roli dobrej pasty.
                              Mam trochę wege literatury i nawet czasami ją czytam ;-)
    • ozonx Czytaj wege literaturę 14.02.11, 15:13
      herkson napisał:

> Co możecie polecić osobie, która rozpoczyna swoją przygodę z wegetarianką?
      > Co zmieniać w swoim życiu prócz zasad żywienia? Co wy zrobiliście by żyło wam s
      > ię lepiej? ;-)

Czytaj wege literaturę (książki, czasopisma, ebooki).
      Kontaktuj się częściej z weganami/wegetarianami i wymieniaj z nimi uwagi.
      Unikaj twardogłowych mięsożerców - od nich niczego konstruktywnego się nie dowiesz.
      • marouder.eu Jak zostac czlonkiem sekty- recepta:) 15.02.11, 00:02
        ozonx napisał:

Czytaj wege literaturę (książki, czasopisma, ebooki).
        > Kontaktuj się częściej z weganami/wegetarianami i wymieniaj z nimi uwagi.
        > Unikaj twardogłowych mięsożerców - od nich niczego konstruktywnego się nie dowi
        > esz.
        • herkson Re: Jak zostac czlonkiem sekty- recepta:) 16.02.11, 09:55
          Bez przesady ;-) Jaka sekta hehe
          Ta Ajona jest naprawdę fajna - coraz bardziej mi odpowiada. Szokująco dziwnie się pieni. Troszeczkę inny ma smak, ale jest on niczego sobie. Wydaje mi się, że dosyć szybko będę w stanie się do niej przyzwyczaić ;-)
          • rabunia89 Re: Jak zostac czlonkiem sekty- recepta:) 20.02.11, 11:10
            Sprawdzaj zawartość produktów. Omijaj te, które zawierają barwniki i konserwanty, a wtedy cały proces odchudzania będzie szedł łatwiej, a i zdrowie będzie ci dopisywało ;)
          • rabunia89 Re: Jak zostac czlonkiem sekty- recepta:) 20.02.11, 11:13
            herkson napisał:

> Bez przesady ;-) Jaka sekta hehe
            > Ta Ajona jest naprawdę fajna - coraz bardziej mi odpowiada. Szokująco dziwnie s
            > ię pieni. Troszeczkę inny ma smak, ale jest on niczego sobie. Wydaje mi się, że
            > dosyć szybko będę w stanie się do niej przyzwyczaić ;-)

Zamiast pisać na temat pienienia, lepiej napisz coś o działaniu pasty. Oddech świeży? Jakie uczucie w ustach?
            • herkson Re: Jak zostac czlonkiem sekty- recepta:) 21.02.11, 08:26
              Uczucie przyjemne, powiedziałbym normalne. Może nawet mam wrażenie, że świeży oddech w ustach utrzymuje się przez więcej godzin niż w przypadku normalnej pasty? Ogólnie Ajone oceniam na razie pozytywnie.
              • rabunia89 Re: Jak zostac czlonkiem sekty- recepta:) 22.02.11, 10:13
                No i fajnie. Oby to uczucie utrzymało się przez dłuższy czas. Za jakiś czas zajrzę tutaj i sprawdzę jak ci się dalej korzysta z Ajony, ale podejrzewam, że zostaniesz przy niej na stałe.
                • herkson Re: Jak zostac czlonkiem sekty- recepta:) 23.02.11, 08:32
                  Jeśli problemów nie będzie to pewnie Ajona zostanie na dłużej.
                  Zmieniłem dietę. Wprowadziłem dużo nowych warzyw - nawet nie jadłem nigdy brokuł, a teraz pełnią one rolę sałatki do obiadu - rewelacyjne połączenie z pomidorami i jajkami, no i sosem czosnkowym - musiałem czymś to okrasić ;-)
                  • rabunia89 Re: Jak zostac czlonkiem sekty- recepta:) 24.02.11, 11:28
                    Bardzo dobry pomysł - brokuły są pyszne. Polecam wizytę w Lidlu. Tam mają warzywa z kosmosu, zupełnie inne niż w typowych sklepach, powinno ci coś zasmakować. Obstawiam, że zostaniesz przy Ajonie, zresztą poczekam na Twoją ocenę.
                    • lonely.stoner Re: Jak zostac czlonkiem sekty- recepta:) 04.03.11, 17:39
                      dla mnie z kosmosu to jest ktos kto nigdy broukal nie jadl :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka