narysuj.mi.baranka Re: co fajnego zrobić z pęczka świeżej kolendry? 13.05.04, 14:06 Posiekac, skropic dobra oliwa. Dodawac do salatek. Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: co fajnego zrobić z pęczka świeżej kolendry? 13.05.04, 14:13 Przygotowana siekanke mozesz tez dodawac do past z grochu, past jajecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
pannda a coś bardziej frymuśnego i skomplikowanego? 13.05.04, 14:50 Chodzi mi o to, zeby zdrobić jakieś fajne danie, gdzie kolendra ma główną nutę, żeby ją jakoś fajnie wykorzystać - a nie tylko dorzucić do czegoś tam. Wiem, że jest popularna w kuchniach azjatyckich - typu wietnamska, tajlandzka oraz indyjska. Raczej chodzi mi o jakiś fajny przepisik, bo wrzucić to można do wszystkiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: a coś bardziej frymuśnego i skomplikowanego? 13.05.04, 15:13 Obawiam sie, ze nie istnieje zadna potrawa w ktorej zielona kolendra jest glownym skladnikiem. To roslina przyprawowa. Chyba Twoj watek jest prowokacja. Odpowiedz Link Zgłoś
pannda po pierwsze: 13.05.04, 16:52 Kolendra jest ziołem a nie przyprawą (jak np pieprz, goździk, cynamon). Po drugie w takim razie podam przykład, który może pozwoli Ci zrozumieć o co mi chodzi. Na przykład: Bazylia też jest tylko ziołem. Możemy ją "tylko" dodać np do sosu pomidorowego; użyć jako jeden z 3 głównych składników sałatki Caprese. Możemy też uzyć jej JAKO GŁÓWNEGO SKŁADNIKA - i mamy sos pesto. Inny przykład: Zupa pieprzowa - pieprz nadaje jej "temat" - jest nutą i dominantą smakową. Chutney imbirowy.. I tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: po pierwsze:) 13.05.04, 17:12 Ok. Subtelny jest Twoj zmysl kulinarny :) Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Prosze bardzo:) 13.05.04, 17:19 Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym Składniki na 4 porcje: 1,5 kg marchewki, cebula, 4 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 200 ml zagęszczonego mleka kokosowego, szczypta cukru, szczypta mielonego pieprzu cayenne, 2 łyżki oleju, pęczek świeżej kolendry, sól. Cebulę obrać, drobno pokroić. Marchew obrać, utrzeć na tarce o drobnych oczkach. W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę, smażyć przez ok. 2 min. Dodać marchew, smażyć ok. 5 min. Wlać wodę, gotować 15 min. Po ostudzeniu zmiksować na gładką masę. Dodać sól, pieprz, cukier, wlać mleczko kokosowe, doprowadzić do wrzenia. Kolendrę drobno posiekać, włożyć do 100 ml gotującej się wody, odstawić. Zmiksować. Podać zupę na talerzu, dodać kroplę kwaśnej śmietany, nałożyć łyżeczkę sosu kolendrowego. Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Sos kolendrowy :) 13.05.04, 17:24 Sos salsa: pęczek świeżej kolendry (wykorzystujemy tylko liście, bez łodyżek) 250 ml (1 szklanka) Oliwy z Oliwek Gaea 2 ząbki czosnku rozdrobnione 2 pomidory pokrojone 30 ml świeżego soku pomarańczowego 15 ml Białego Dressingu na Occie Balsamicznym Mazzetti liście kolendry, skórka pomarańczowa do ozdoby sałata (ilość i rodzaj według upodobania) sól i pieprz Przygotowanie sosu: Zmiksować: kolendrę, oliwę, czosnek. Dodać pomidory i zmiksować wszystko do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Przelać do miski, dodać sok pomarańczowy, dressing i sól do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
pannda O! O to chodzi! :) Dzięki :) Tylko 13.05.04, 17:28 z czym by tu taki sosik skonsumować..? :) Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka To sos do ryb, ale sadze, ze mozesz nim polac np. 13.05.04, 17:36 brokuly. Chyba maja podobna budowe czasteczkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka I jeszcze... 13.05.04, 17:27 RACUSZKI Z MARCHEWKI I CIECIORKI Te zdrowe racuszki z marchewki i cieciorki przygotowuje się błyskawicznie w mikserze. Dodamy do nich świeże zioła oraz ostre przyprawy i otrzymamy smakowite danie wegetańańskie. CZAS: 20 MINUT (4 PORCJE) 350 g marchewki l ząbek czosnku DUZY pęczek świeżej kolendry 400 g cieciorki z puszki l 1/2 łyżeczki mielonego kminku l 1/2 łyżeczki mielonej kolendry l duże jajko 2 łyżki mąki olej do smażenia Do podania: bułeczki do hamburgerów i sałata Obrać marchewki, zetrzeć na grubej tarce i odłożyć. Obrać i grubo posiekać czosnek. Opłukać, osuszyć i posiekać tyle świeżej kolendry by otrzymać 6 łyżek zieleniny. Odlać i opłukać cieciorkę, przełożyć do miksera wraz z czosnkiem, świeżą kolendra, mieloną kolendra i mielonym kminkiem. Utrzeć na grudkowatą masę, dodać marchewkę, jajko i mąkę. Zmiksować całość na gładką masę. Rozgrzać olej na patelni. Podzielić masę na osiem racuszków Smażyć porcjami po 2-3 minuty z każdej strony aż przyrumienią się na złoty kolor, a następnie osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać w bułkach do hamburgerów z sałatą. Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka I jeszcze jeden sos :) 13.05.04, 17:51 • 250 g młodych ziemniaków • 1 pęczek natki pietruszki • 1 pęczek świeżej kolendry • 3–4 gałązki świeżej szałwi • 6 ząbków czosnku • 3 cebule szalotki • 2 łyżki chrzanu • biały pieprz • 1 łyżka musztardy • 3 łyżki oliwy z oliwek • 1 cytryna • 1 limonka • Przyrzadzamy paste: szałwię, pietruszkę i kolendrę drobno siekamy, dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny; wszystko dokładnie mieszamy i ucieramy na gęstą pastę • przyrządzamy sos: do miski wkładamy 2 łyżki chrzanu, łyżkę musztardy, sok z limonki, mieszamy i dolewamy stopniowo oliwę z oliwek, ucierając sos na gęstą emulsję. Dodajemy do niego ziolowa paste. Ziemniaki pieczemy na zloto. Dodajac szalotke w plasterkach pod koniec. Polewamy sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
pannda Dzięki :))) Brzmią lepiej (te przepisiki) - co? ;) 13.05.04, 18:17 Jutro któryś wypróbuję i napiszę jak mi poszło :) Odpowiedz Link Zgłoś