29.08.11, 08:47
Zastanawia mnie pewna sprawa.Mam kota,kupuję mu whiskas.Czy to w porządku?

Ale co robić gdy nie mam mięsa w domu a kot mięsożerny?Nie tknie nic wegetariańskiego tylko chodzi i miauczy bo chce tego whiskasa.Przecież go nie wyrzucę.
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: Kot. 29.08.11, 11:39
      Wytłumacz mu, że jest odrażającym mięsojadem i jako cywilizowany kot powinien zmienić swoje obrzydliwe nawyki !
      • ditta12 Re: Kot. 29.08.11, 14:19
        Dosłownie tak mówię do niego a on nie kapuje i miauczy za tym swoim mięsnym whiskasem a ja grzech popełniam bo co mam robić.Nie po wegetariańsku a poza tym czasem się usmaruję niechcący zawartością mięsną saszetki :D
        • gonzo44 Re: Kot 31.08.11, 19:51
          to go utop.
          • dzioucha_z_lasu Re: Kot 01.09.11, 16:31
            Jesteś idiotą :)
    • t_winski Re: Kot. 29.08.11, 20:35
      www.amipetfood.com/
      www.benevo.com/
      • manesi Re: Kot. 30.08.11, 17:15
        Daj kotu mięso, to zwierze mięsożerne.
        • nowornever Re: Kot. 31.08.11, 18:33
          Też mam kotka - daję mu whiskas. On jest w 100% mięsożerny, nie wszystkożerny jak homo-sapiens, więc boję się że by umarł :(((

Etyki wymagam od ludzi. My jesteśmy czymś więcej niż zwierzętami więc od nas wymaga się etyki, moralności. Natomiast w łańcuch pokarmowy nigdy nie będę ingerować.Grunt żeby człowiek nie brał w nim udziału.

Choć w życiu codziennym ten niesmak przy karmieniu kota pozostaje.....
          Dla wrażliwych polecam króliczka/chomiczka (roślinożernego!!! :)) zamiast kota/psa.
          • ditta12 Re: Kot. 01.09.11, 09:02
            gonzo44 napisał(a):

<to go utop.>
            Takie rady wsadź sobie w d... i nie udzielaj się na forum bo to brzydko.
            • gonzo44 Re: Kot. 01.09.11, 20:41
              taka rada jakie pytanie.
              • ditta12 Re: Kot. 02.09.11, 08:51
                gonzo44 napisał:

> taka rada jakie pytanie.>
                Zachowaj dla siebie odpowiedź bo myślę że pytanie nie do ciebie adresowane a odpowiedzi innych mają sens.
                • gonzo44 Re: Kot. 02.09.11, 20:10
                  ditta12 napisała:
                  > Zachowaj dla siebie odpowiedź bo myślę że pytanie nie do ciebie adresowane
                  pytanie zostało zadane na forum publicznym i adresowane publicznie.

> a odpowiedzi innych mają sens.
                  oj - naprawdę ? - nie zauważyłem. oczywista odpowiedź jest taka, że mięsożerne zwierzę karmi się mięsiem. jak się go (whiskas) nie ma to się idzie kupić . jak się nie chce kupić (poparło by się wszak lobby padlinożerców) to można zwierzę 1)zagłodzić, 2)utopić, 3)oddać, 4)nie posiadać (wybór wedle uznania).
                  • ditta12 Re: Kot. 02.09.11, 21:35
                    gonzo44 napisał:
                    <......to można zwierzę 1)zagłodzić, 2)utopić, 3)oddać,.....>

Zgłoś się koleś na forum dla sadystów.Tu forum publiczne ale dla wegetarian.
                    • gonzo44 Re: Kot. 03.09.11, 07:38
                      ditta12 napisała:

> gonzo44 napisał:
                      > <......to można zwierzę 1)zagłodzić, 2)utopić, 3)oddać,.....>
                      >
                      > Zgłoś się koleś na forum dla sadystów.Tu forum publiczne ale dla wegetarian.

zapomniałaś o opcji czwartej: 4)nie posiadać. to najlepsza rada na twoje rozterki.
                      opcja 3) też jest zdecydowanie humanitarna.
                      nawet opcja 2 jest bardziej humanitarna od opcji 1) - jezeli zagodzenie miałoby nastąpić np. w wyniku karmienia kota kartoflami.

a forum jest o wegetarianizmie - nie dla wegetarian.
                      • ditta12 Re: Kot. 03.09.11, 09:45

<a forum jest o wegetarianizmie - nie dla wegetarian.>
                        Przepraszam,faktycznie że o wegetarianizmie ale dla dyskusji o wszelakich problemach i dylematach a nie dla głupich rad o topieniu kota.Poszukaj sobie może innego poletka do swoich popisów-wpisów.
                        Pozdrawiam i uważam temat za zakończony.
    • ditta12 Re: Kot. 03.09.11, 09:57
      Ps.
      Dodam jeszcze że kot dachowiec został znaleziony na schodach bo sąsiad go wyrzucił z domu,głodny,chudy wystraszony.Jest u mnie kilkanaście lat i dalej będę karmić go whiskasem mimo że to może nie po wegetariańsku ;)
    • ania_98 Re: Kot. 03.09.11, 23:11
      Nieodpowiedzialna z Ciebie osoba, skoro Twój zwierzak nie ma co jeść- a to w końcu Ty powinnaś o to zadbać. Jak się domyślam- Twój kot wolno nie żyje- więc nie upoluje. Jestem wegetarianką od 25 lat, lecz swoim zwierzakom mięsa nie żałuję- to kwestia zrozumienia, nauki, nie przestawienia. Więcej rozumu.
      Ania
      • ditta12 Re: Kot. 06.09.11, 20:31
        Ależ moja koteczka jada ile razy chce i co chce.Powoli staje się grubaską :)Zastanowił mnie tylko fakt że jako wegetarianka kupuje mięso dla kota.Czy to po wegetariańsku,hi,hi.
        • ania_98 Re: Kot. 07.09.11, 21:52
          Dita!!! A czy Ciebie się pyta co jesz???? - Myślę, że nie. Wiec badź człowiekiem dla swego kota/kotów , skoro takie zwierzaki, które masz, to mięsożercy- to mięso im podawaj, paluszków nie pobrudzisz- zresztą to tylko Twój problem. Jesli chcesz zwierzaki wegetarianie
    • annrose Re: Kot. 06.09.11, 23:29
      No to raczej byłoby chore!Ludzie !Dajcie zwierzakom normalnie żrec!Wegetarianizm to wymysł ludzi!Co on?Sałatę ma żrec?!Jak królik?!Opamiętajcie się!
      • ditta12 Re: Kot. 07.09.11, 08:16
        Super!Właśnie o to mi chodziło :)
        • gonzo44 no jasne, że super! 07.09.11, 21:31
          ditta12 napisała:
          > Super!Właśnie o to mi chodziło :)

to "super" juź kilka dni temi ci mówiłem...

forum.gazeta.pl/forum/w,353,128347874,128507515,Re_Kot_.html
          • ditta12 Re: no jasne, że super! 08.09.11, 10:25
            Może i tak ale w jakiej formie :(
    • kicior99 Re: Kot. 10.09.11, 22:17
      Proponuję zacząć od kupienia podręcznika od przyrody (wystarczy taki do III klasy podstawówki). Tam znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię a nader istotne pytania.
    • aga082 Re: Kot. 12.09.11, 00:32
      Akurat whiskas trudno nazwać karmą mięsną. Czytałaś kiedyś skład? Przecież to zawiera ok. 4% mięsa, reszta to zboża i jakieś odpadki. Bliżej mu do karmy wegetariańskiej niż mięsnej.
      • ditta12 Re: Kot. 12.09.11, 14:23
        Zostawmy kwestię kota.
        Załóżmy teraz że zalęgły nam się robaki w domu,np.karaluchy,mnożą się w zastraszającym tempie i co robić? Nie będziemy ich przecież zwalczać metodą eeeeee.....
        Przeprowadzka nie wchodzi w grę.
    • mundurowa-cywilka Pali? 13.09.11, 10:05
      A ten kot pali?
      pali-kot?
      • ditta12 Re: Pali? 13.09.11, 13:38
        Pali fajkę :)
      • voxave Pije ? 28.09.11, 06:45
        Może to kot ---alkoholik.
    • sanvean7 Re: Kot. 29.10.11, 17:09
      ditta12 napisała:
      > Zastanawia mnie pewna sprawa.Mam kota,kupuję mu whiskas.Czy to w porządku?

Jasne, że w porządku. Po pierwsze dlatego, że w whiskasie są tylko śladowe ilości mięsa (4%), więc to danie niemal wegetariańskie (co jest nienaturalne dla drapieżnika)

Po drugie kot jest typowym mięsożercą i musi jeść mięso. Potrzebuje tauryny - białka którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.

A jeśli chcesz by kot był zdrowy i dobrze wyglądał, to proponowałbym zmianę karmy na coś lepszego. Whiskas, to taki fast-food, który niewiele wnosi dla organizmu (trzeba go więcej zjeść by przyswoić jakieś sensowne ilości niezbędnych składników, a co za tym idzie kot dużo więcej wydala) i prowadzi najczęściej do otyłości zwierzaka.
      Poszukaj karmy z zawartością mięsa ok 20%. Niby wychodzi drożej, ale kot zjada jej mniej i jest dużo bardziej zdrowa.
      • sanvean7 Re: Kot. 29.10.11, 17:12
        jeszcze zapomniałem dodać...

Jeden z moich kotów uwielbia groszek i kukurydzę (z puszki). Ale nie da się go karmić tylko tym :)

I jeszcze - ze zdrowych wege rzeczy do jedzenia - można czasem podać kotu olej lniany lub siemię lniane (zależy od preferencji). Dobrze wpływa na futro ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka