12.06.12, 15:13
A wiecie, że wegetarianie/weganie mniej piją alkoholu od mięsożerców? Wśród wegetarian prawie nie ma pijaków, nie mówiąc o alkoholikach.
Obserwuj wątek
    • simiola Re: Alkohol 13.06.12, 22:13
      Co to za wegetarianin, z którym się napić nie można? Bessęsu.
      • racionalist Re: Alkohol 13.06.12, 22:34
        Nie tylko bez sensu, ale i nieprawda - akurat wszyscy ci ktorych ja znam to trabia gorzale ze az milo patrzec :D
        • simiola Re: Alkohol 13.06.12, 22:57
          No właśnie mam bardzo zbliżone obserwacje... Wróć, znam JEDNEGO weganina-abstynenta, ale mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że to dziwak z gatunku tych, co się szlajają po tybetańskich górach w poszukiwaniu prawdy.
        • zielonooki.mietek Re: Alkohol 14.06.12, 10:43
          racionalist napisał(a):

> akurat wszyscy ci ktorych ja znam to trabia gorzale ze az milo patrzec

każdy dobiera sobie znajomków do siebie podobnych

• racionalist Re: Alkohol 16.06.12, 13:41
      Owszem, przynajmniej mnie na to stac i podobnych znajomych posiadam - zazdroscisz?
      • misiu_jeden Re: Alkohol 16.06.12, 15:29
        racionalist napisał(a):

> Owszem, przynajmniej mnie na to stac i podobnych znajomych posiadam - zazdrosci
        > sz?

Oczekujesz, że ktoś będzie ci zazdrościł znajomków-pijaków?
        • racionalist Re: Alkohol 16.06.12, 19:07
          misiu_jeden napisał:

> Oczekujesz, że ktoś będzie ci zazdrościł znajomków-pijaków?

Od ciebie konkretnie oczekuje czegos zupelnie innego - podobnie jak od kazdego blazna, ze mnie rozsmieszysz. Poki co wywiazujesz sie z tego wzorowo. Napisz cos jeszcze :)
    • znana.jako.ggigus ale wino jest niekoniecznie weganskie 17.06.12, 14:06
      czysci sie je przy pomocy zelatyny
      • znana.jako.ggigus info po niemiecku ze stron VeganWelt 17.06.12, 14:11
        Ist Wein oder Bier vegan?

Wein muß im Allgemeinen gefiltert und geklärt werden. Dazu werden häufig Eiklar, Gelatine oder Hausenblase (vom Fisch) verwendet. Auch hier kommt es darauf an, wie man für sich Vegan definiert.
        Solange Bier nach dem deutschen (bayrischen) Reinheitsgebot gebraut wird, ist es vegan.
        Viele Veganer lehnen Alkohol grundsätzlich ab, somit stellt sich das Problem nicht.
        Es gibt mittlerweile in diversen Bioläden und im Internet vegane Weine.

Moje tlumaczenie:
        Czy wwino i piwo jest weganskie?

Wino musi byc oczyszczone. Do tego uyzwac sie zelatyny, bialka lub pecherzy rybnych. Tu tez jest wazne, ja sie definiuje slowo weganski.
        Piwo robione na podstawie Bawarskiego PRawa Czystosci
        (pl.wikipedia.org/wiki/Bawarskie_Prawo_Czysto%C5%9Bci)
        jest weganskie.
        Ale wielu wega nie pijwe alkoholu, wiec problem z glowy. Poza tym mozna kupic w sieci i w sklepach weganskie wino.
        • seth.destructor Re: info po niemiecku ze stron VeganWelt 17.06.12, 15:11
          To znaczy, że wegańskie wino jest nieoczyszczone, czy że jest oczyszczone czym innym?
          • znana.jako.ggigus np oczyszzcone tym: 17.06.12, 15:22
            pl.wikipedia.org/wiki/Bentonit
            • misiu-1 Re: np oczyszzcone tym: 17.06.12, 16:52
              znana.jako.ggigus napisała:

> pl.wikipedia.org/wiki/Bentonit

Aha! Koci żwirek. Ale chyba nie zużyty? ;)
              • simiola Re: np oczyszzcone tym: 17.06.12, 17:00
                Wyłącznie zużyty. Prawdziwy weganin nie dość, że się umartwia (prawie) nie pijąc, to jeszcze jest swoim wegaństwem zobowiązany do recyklowania czego się da, nawet kociego żwirku.
    • konrad155 Re: Alkohol 30.04.21, 12:31
      Alkoholu wegańskiego jest mniej, na szczęście rośnie jego popularność i możemy dostać coraz więcej rodzai. Co do np. wina to to trzeba zwrócić uwagę na proces filtrowania, bo w większości przypadku nie jest on wegański. Polecam przeczytać więcej na Tekst linku
    • konrad155 Re: Alkohol 30.04.21, 12:33
      Alkoholu wegańskiego jest mniej, na szczęście rośnie jego popularność i możemy dostać coraz więcej rodzai. Co do np. wina to to trzeba zwrócić uwagę na proces filtrowania, bo w większości przypadku nie jest on wegański. Polecam przeczytać więcej na vineo.pl/weganski-alkohol-co-to-znaczy-w-odniesieniu-do-wina-1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka