Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 12:22 Czy to prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
narysuj.mi.baranka Re: MAGGI jest produkowana z wywaru z kosci 26.08.04, 23:58 Tak :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tramp Re: MAGGI NIE jest produkowana z wywaru z kosci IP: *.p-s-inter.net 27.08.04, 09:12 > Tak :( Kłamiesz! Przeczytaj sobie skład na opakowaniu butelki: "woda, sól, glutaminan sodu, ocet, glukoza, ekstakt drożdżowy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tramp Re: Przyprawa MAGGI jest produkowana z wywaru z k IP: *.p-s-inter.net 27.08.04, 09:08 Gówno prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
etbl Re: Przyprawa MAGGI jest produkowana z wywaru z k 27.08.04, 09:17 Tak, to prawda Kasiu. A takze wszelkiego rodzaju galaretki deserowe, slodycze dla dzieci typu "gumki", "koreczki" - zelatyna. Zelatyna to wywar z kosci zwierzat. A tluszcz zwierzecy uzywany jest do produkcji mydla, ktorym olbrzymia wiekszosc nas obmywa sie kazdego rana! Ciarki przechodza. Nalezy radykalnie zmienic ten swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Przyprawa MAGGI jest produkowana z wywaru z k 27.08.04, 10:48 Na opakowaniu nie ma słowa o żelatynie. Żaden z wymienionych składników nie wskazuje na pochodzenie odzwierzęce. Czy możesz wskazać, który to dokładnie składnik tworzony jest na wywarze z kości? Odpowiedz Link Zgłoś
katrinko Re: Przyprawa MAGGI jest produkowana z wywaru z k 27.08.04, 13:02 W płynnych przyprawach typu Maggi raczej trudno o żelatynę i nie o to pytano. Wywarem z kości jest też każda zupa gotowana na kościach i chyba raczej to taki wywar jest bazą w przypadku Maggi. Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Link 27.08.04, 11:40 www.dieta.pl/index.php?p=articles&ID=110 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Re: Link IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.08.04, 12:47 Zaraz znowu dostaniesz reprymendę od buraka za kierowanie do do stron "fanatyków z rzeźni". W szczególności za następujący tekścior: "Mleko i jego przetwory stanowią najważniejsze źródło wapnia (o dużej biodostępności) w diecie. Wapń jest niezbędny w procesach tworzenia i odtwarzania kości, jednocześnie jest aktywatorem wielu reakcji enzymatycznych. Brak lub niedobór tego pierwiastka w diecie może m.in. doprowadzić do krzywicy u dzieci i osteoporozy u dorosłych. Mleko stanowi doskonałe źródło dobrej jakości białka i soli mineralnych w odpowiednich proporcjach oraz unikalnego węglowodanu – laktozy, będącego źródłem energii dla bakterii jelitowych." www.dieta.pl/index.php?p=news&ID=190 Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: Link 27.08.04, 12:51 Ja skierowalam do listy "E". A Tobie ten link sie otworzyl na tym? Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: Link 27.08.04, 12:53 Przepraszam. Pomylily mi sie dwa watki:) Ale wszystko jest w porzadku - link otworzyl sie na informacji o Maggi potwierdzajacej to co napisalam wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Przyprawa MAGGI jest produkowana z wywaru z k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 13:14 Kurcze, to w koncu nie wiem czy jest produkowana na wywarze z kosci czy nie. Znalazlam taka informacje na www.grubasy.pl Co do skladnikow na buteleczce to sprawdzalam tylko przyprawe knora i tam nie bylo informacji o wywarze. Przykre dla mnie jest to, ze co pewien czas dowiaduje sie ze np jogurty ktorymi sie objadam zawieraja zelatyne :( Lub ze niektore zolte sery produkowene sa na podpuszczce. Nie jem miesa dopiero od roku i wkurzam sie jak sobie uzmyslawiam ze zjadam jakiegos zwierzaka w jogurcie, zupelnie tego nie swiadoma Odpowiedz Link Zgłoś
katrinko Re: Przyprawa MAGGI jest produkowana z wywaru z k 27.08.04, 13:47 Pytałaś o Maggi - zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego; inne tego typu przyprawy, np Knorra - mogą, ale nie muszą :) Najlepiej za każdym razem sprawdzać skład na etykiecie, podobnie z jogurtami. Pomoże Ci w tym lista dodatków "E" - gdzieś w wątku niedaleko :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=15243156 Natomiast jeśli chodzi o sery podpuszczkowe: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=14701881Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alyna Re: Przyprawa MAGGI jest produkowana z wywaru z k 27.08.04, 20:46 Pewnie zalezy od firmy Ale - oryginalne Maggi - firmy Nestle NIE jest produkowane na bazie wywaru z kosci. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia13 Re: Przyprawa MAGGI jest produkowana z wywaru z k 27.08.04, 21:38 Ja nie mam tego problemu. Kiedy mam ochotę na "smak maggi", stosuję lubczyk. Najlepsze są świeże listki. Odpowiedz Link Zgłoś
alyna Re: Przyprawa MAGGI jest produkowana z wywaru z k 28.08.04, 11:14 A ja stosuje sos sojowy. Smak ludzaco podobny do maggi, a wg mnie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
oladios Re: Przyprawa MAGGI jest produkowana z wywaru z k 28.08.04, 13:12 alyna napisała: > A ja stosuje sos sojowy. Smak ludzaco podobny do maggi, a wg mnie lepszy. Zgadzam sie calkowicie! Jestem uzalezniona od sosu firmy Kikkoman :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joh Sprawdziłem w sklepie: oryginalne Maggi nie ma IP: *.comernet.pl 09.09.04, 00:49 składników zwierzęcych, jeno ekstrakt drożdżowy, przyprawy, etc. Natomiast pseudo-Maggi posiada "hydrolizat białkowy" - czyli najprawdopodobniej zwierzęta. Polecam wszelako sos sojowy, byle nie te tanie chińskie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: Sprawdziłem w sklepie: oryginalne Maggi nie m IP: 204.79.89.* 11.09.04, 08:36 Maggi nie ma skladnikow zwierzecych, Hydrolizat bialkowy produkowany jest z bialka soji. Maggi i sos sojowy to bardzo podobne produkty. Widzialem na wlasne oczy jak Maggi i sos sojowy sa robione. Odpowiedz Link Zgłoś
sajetan_tempe Re: Sprawdziłem w sklepie: oryginalne Maggi nie m 11.09.04, 09:36 Witam wszytskich serecznie (tak na początek). Rzeczywiście w przyprawie Maggi chyba nie ma składników odzwierzęcych. Dokładnie nie wiem, bo nie używam. Wolę również sos sojowy. Natomiast w przyprawie do zup Winiary i innych mniej znanych firm często wytępuje hydrolizat białkowy i jest on pochodzenia zwierzęcego. Chyba, że zaznaczono inaczej. A poza tym... Firma Nestle... Hahaha! Nie jesteście przeciwko polityce tej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
katrinko Re: Sprawdziłem w sklepie: oryginalne Maggi nie m 11.09.04, 10:18 A jaka jest polityka tej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
sajetan_tempe Re: Sprawdziłem w sklepie: oryginalne Maggi nie m 11.09.04, 18:11 katrinko napisała: > A jaka jest polityka tej firmy? Zła ;). To zależy, czy podoba Ci się globalna gospodarka i to, co robią wielkie koncerny. Jesli Ci się nie nie podoba, nie powinnaś kupować produktów przez takie firmy produkowanych, a Nestle niewątpliwie do nich należy. Jak tezn temat wygląda bliżej, można poczytać w wielu tzw. "anty-" czy też "alter-" - globalistycznych publikacjach, łatwo je znaleźc i w sieci, i w bibliotece czy kiosku :). S_T Odpowiedz Link Zgłoś