Gość: Yellow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 15:48 Ja chce żółtego sera!!!!!!! ŚNI MI SIĘ PO NOCACH...a tu wszedzie podpuszczka. Czy gdzieś dostane NORRRRRRRRMALNY SER? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: avanti777 Re: ŻÓŁTE SERY IP: *.borowa.sdi.tpnet.pl 19.10.04, 15:54 > Nie sądzę. Jeśli posługujesz się kłamstwem i obłudą, zostanie ci to wytknięte. > Jeżeli sądzisz, że to stawia cię w złym świetle, to masz rację, ale to do > siebie miej o to pretensje. Większość tanich serów zawiera podpuszczke syntetyczną, także nie ma w sumie czym sie przejmować. :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
splenda Re: ŻÓŁTE SERY 19.10.04, 15:55 zrob sobie sam. ja robie mimo ze jem mieso to jem tez wlasnej roboty ser. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: ŻÓŁTE SERY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 16:03 BA! ale jak sobie zrobić samemu ser??? do 7777coś tam > "Nie sądzę. Jeśli posługujesz się kłamstwem i obłudą, zostanie ci to wytknięte. > Jeżeli sądzisz, że to stawia cię w złym świetle, to masz rację, ale to do > siebie miej o to pretensje." CHRYSSSSSSSSTE O CO CHODZI???????? Odpowiedz Link Zgłoś
splenda Re: ŻÓŁTE SERY 19.10.04, 23:35 zsiadle mleko, odcedzasz, zostaje twarog. Jesz twarog albo go gliwuiejesz i smazysz. Moze byc z kminkiem lub jajkiem. Kupny sie nie umywa. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia13 Re: ŻÓŁTE SERY 19.10.04, 18:15 Kiedyś podawałam przepis na żółty ser. Na forum Planeta Vege. Wystarczy poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: ŻÓŁTE SERY 20.10.04, 19:58 Jeśli masz na myśli przepis, który podawałaś jako "andziavege" to ostrzegam forumowiczów że z żółtym serem to nie ma NIC WSPÓLNEGO. To jest po prostu pewien rodzaj SERA TOPIONEGO. Ser żółty otrzymuje się wyłącznie w procesie dojrzewania masy otrzymanej ze słodkiego podgrzanego mleka (ok. 68 st.) strąconego podpuszczką (czy to prawdziwą czy syntetyczną). Twaróg w tym procesie nie występuje więc niech koleżanka nie opowiada tu pierdół... BTW. Czy ktoś wie gdzie kupić podpuszczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
andzia13 Re: ŻÓŁTE SERY 21.10.04, 20:06 To jest ser typowo domowy, ale odpowiednio przygotowany, w wyglądzie i smaku bardzo przypomina ten tradycyjny. Sama się na to nabrałam. Natomiast sera topionego ani w wyglądzie, ani w smaku nie przypomina. Nikt Cię kolego nie zmusza, abyś coś takiego jadł. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: ŻÓŁTE SERY 22.10.04, 13:04 Ja nie mówię KOLEŻANKO, że ten ser nie jest dobry, ja tylko mówię, że TO NIE JEST ŻÓŁTY SER... statnio nawet w jakimś sklepie widziałem dokładnie coś takiego pod nazwą smażony. Dla pełnego obrazu dodam, że jeszcze smaczniejszy (ostrzejszy w smaku) wyjdzie gdy zamiast świeżego twarogu dodać mocno popsuty tzw. zgliwiały. Bajka. Co nie zmienia sprawy, że od dawna popytuję w różnych miejscach o podpuszczkę i nikt nic nie wie, to jakiś towar strategiczny chyba jest bo nigdzie kupić tego nie można... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: ŻÓŁTE SERY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:12 Ale szukasz podpuszczki sztucznej czy "naturalnej"... a co do serów jeszcze...Wczoraj kupiłem ser SPOMLEXU- napisano o kulturach bnakteryjnychitp... i ani słowem o podpuszczkach? możliwe to aby? MOZARELLA z OSP SKIERNIEWICE- skład: mleko , sól..I JUŻ???? coś nie chce mi się wierzyć??? Odpowiedz Link Zgłoś
snusmumriken Feta nie jest serem żółtym - podpuszczkowym. 22.10.04, 15:02 Np. twaróg też nie zawiera podpuszczki, i nie ma w tym nic nadprzyrodzonego. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: ŻÓŁTE SERY 23.10.04, 08:58 Gość portalu: ADAM napisał(a): > Ale szukasz podpuszczki sztucznej czy "naturalnej"... Jako nie-wegetarianin szukam takiej lub takiej.... Na naturalnej sery są dużo lepsze jednak na tym forum, jak sądzę, dowiem się raczej o syntetycznej... ale i taka mnie "leczy'... ktokolwiek widział ktokolwiek wie... > a co do serów jeszcze...Wczoraj kupiłem ser SPOMLEXU- napisano o kulturach > bnakteryjnychitp... i ani słowem o podpuszczkach? możliwe to aby? Nie wiem jaki to ser, nie znam go. Ale żółty musi być na podpuszczce... Natomiast jeśli to ser typu twarogowego albo topionego to oczywiście nie... > MOZARELLA z OSP SKIERNIEWICE- skład: mleko , sól..I JUŻ???? > coś nie chce mi się wierzyć??? Mozarella tak samo jest na podpuszczce. Inna sprawa, że mozarella (tak jak feta) jest nazwą zatrzeżoną (w UE) i na pewno w Skierniewicach nie mają prawa jej produkować. Dlatego zresztą wszystkie takie sery mają malutkim druczkiem dopisek "typu"... a skoro jest "typu" to licho wie jaką mają technologię... Jeszcze a propos serów żółtych: kilka osób pytało KTÓRE sery są na podpuszczce naturalnej/syntetycznej. Otóż podobno najprościej rozróżnić po cenie, sztuczne (czyli zgodne z wymogami wege) są tanie (do 35 zł/kg), prawdziwe to ok. 65-70+ zł/kg. Natomiast co do smaku? Ja gustuję jednak w tych droższych... Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: ŻÓŁTE SERY 23.10.04, 08:59 Poprawka do mozarelli: WYDAJE MI SIĘ, że to ser podpuszczkowy... Odpowiedz Link Zgłoś
snusmumriken Chyba masz rację. Pogrzebałem trochę w internecie, 23.10.04, 10:43 zarówno feta, jak i mozzarella są najwyraźniej z podpuszczką. W linku poniżej jest lista serów, z podziałem pod względem źródła podpuszczki, ale jak to się ma do naszych realiów, to nie wiem. www.traderjoes.com/products/brochures/rennet_west.asp#NONE Uzyskałem też informację, żepodpuszczka nieodzwierzęca może być dwojakiego rodzaju: mikrobiologiczna (wykorzystuje się tu szczepy bakterii) oraz genetycznie modyfikowana (na skutek wszczepienia odpowiedniego genu, grzyb produkuje potrzebny enzym). Czy syntetyczna to jedna z ww, czy 3 rodzaj, niestety nie wiem jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Chyba masz rację. Pogrzebałem trochę w intern IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:17 No właśnie , czyli MIKROBIOLOGICZNE znaczy dobre...więc można? dzięki za info...poczytam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: ŻÓŁTE SERY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:15 No własnie, w kucharskiej książce wegetariańskiej,angielskiej autorki ( nazwiska oczywiście nie pamiętam) jest wymieniona cała masa serów WEGETARIAŃSKICH, ŻÓŁTYCH , bez podpuszczki, serem głównym ma tu byc MOZZARELLA dlatego w sklepach polskich całkowicie głupieję.... co do serów białych,to radziłbym CZYTAĆ jednak, też ostatnio się nabrałem -podpuszczki nie było ale za to była żelatyna wieprzowa... horrrrrrrrror jakiś.. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: ŻÓŁTE SERY 25.10.04, 18:01 Gość portalu: ADAM napisał(a): > jest wymieniona cała masa serów > WEGETARIAŃSKICH, ŻÓŁTYCH , bez podpuszczki, Ściślej rzecz ujmując BEZ PODPUSZCZKI NATURALNEJ (z cielęcych żołądków) ale również z podpuszczką tyle, e po wegetariańsku koszerną... > co do serów białych,to radziłbym CZYTAĆ jednak, też ostatnio się nabrałem > -podpuszczki nie było ale za to była żelatyna wieprzowa... horrrrrrrrror jakiś. W białym serze nie było na pewno żelatyny. Mówisz prawdopodobnie o jakichś twarożkach (typu Danio, Bieluch i in.). We wszystkich takich serkach jest jakiś tam stabilizator zwykle to są jakieś roślinne mączki albo chemia ale z rzadka bywa i żelatyna... Ogólnie mówiąc to w nich jest więcej osiągnięć przemysłu chemicznego niż rolnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: ŻÓŁTE SERY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 11:04 Sie masz Pndzel.Dzięki ,za wsparcie... No, serki białe, przejechałem się ostatnio na Ostrowii, kiedyś( rok temu?) był bez dodatków..więc uśpiłem czujność Co do żółtego to, byłem na stronie www o serach, no ale to jest lista serów ZAGRAMANICZNYCH...nie ma pokrycia z rzeczywistościa naszą...podobnie jak to co opisano w angielskiej książce kucharskiej... Taki np. ser MOzzarella z "założenia" powinien być bez podpuszczki ale niestety jest, feta - podobnie... a ten ser GOUDA Spomlexu czy Spomleksu...no jak wół...napisano: KULTURY BAKTERYJNE, ANNATO i żadnej podpuszczki, nadal nie chce mi się wierzyć , chyba do nich napiszę..... DANIO itp. Bakomy do ust nie biorę.... WOGÓLE IM MNIEJ CHEMII TYM LEPIEJ dlatego nie jadam też topionych serków, bo tu to naprawdę...CAŁA TABLICA MENDELEJEWA.... Odpowiedz Link Zgłoś
nuuskamuikkunen Czyżby serek Ostrovia zaczęła być z żelatyną? 29.10.04, 00:24 Bo kiedyś na pewno jej nia zawierał. Rozumiem, że chodzi o taki w kubeczku plastikowym, do pieczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
benkowa ........ 29.10.04, 00:53 jesli jestes z warszawy, to moge podpowiedziec....... Odpowiedz Link Zgłoś