Dodaj do ulubionych

ŻÓŁTE SERY

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 15:48
Ja chce żółtego sera!!!!!!! ŚNI MI SIĘ PO NOCACH...a tu wszedzie podpuszczka.
Czy gdzieś dostane NORRRRRRRRMALNY SER?
Obserwuj wątek
    • Gość: avanti777 Re: ŻÓŁTE SERY IP: *.borowa.sdi.tpnet.pl 19.10.04, 15:54
      > Nie sądzę. Jeśli posługujesz się kłamstwem i obłudą, zostanie ci to wytknięte.
      > Jeżeli sądzisz, że to stawia cię w złym świetle, to masz rację, ale to do
      > siebie miej o to pretensje.

Większość tanich serów zawiera podpuszczke syntetyczną, także nie ma w sumie czym sie przejmować. :)

Pozdrawiam!
      • splenda Re: ŻÓŁTE SERY 19.10.04, 15:55
        zrob sobie sam. ja robie mimo ze jem mieso to jem tez wlasnej roboty ser.
        • Gość: ADAM Re: ŻÓŁTE SERY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 16:03
          BA! ale jak sobie zrobić samemu ser???
          do 7777coś tam > "Nie sądzę. Jeśli posługujesz się kłamstwem i obłudą, zostanie
          ci to wytknięte.
          > Jeżeli sądzisz, że to stawia cię w złym świetle, to masz rację, ale to do
          > siebie miej o to pretensje."
          CHRYSSSSSSSSTE O CO CHODZI????????
          • splenda Re: ŻÓŁTE SERY 19.10.04, 23:35
            zsiadle mleko, odcedzasz, zostaje twarog. Jesz twarog albo go gliwuiejesz i
            smazysz. Moze byc z kminkiem lub jajkiem. Kupny sie nie umywa.
    • andzia13 Re: ŻÓŁTE SERY 19.10.04, 18:15
      Kiedyś podawałam przepis na żółty ser. Na forum Planeta Vege. Wystarczy
      poszukać.
      • pan_pndzelek Re: ŻÓŁTE SERY 20.10.04, 19:58
        Jeśli masz na myśli przepis, który podawałaś jako "andziavege" to ostrzegam
        forumowiczów że z żółtym serem to nie ma NIC WSPÓLNEGO. To jest po prostu
        pewien rodzaj SERA TOPIONEGO. Ser żółty otrzymuje się wyłącznie w procesie
        dojrzewania masy otrzymanej ze słodkiego podgrzanego mleka (ok. 68 st.)
        strąconego podpuszczką (czy to prawdziwą czy syntetyczną). Twaróg w tym
        procesie nie występuje więc niech koleżanka nie opowiada tu pierdół...

BTW. Czy ktoś wie gdzie kupić podpuszczkę?
    • andzia13 Re: ŻÓŁTE SERY 21.10.04, 20:06
      To jest ser typowo domowy, ale odpowiednio przygotowany, w wyglądzie i smaku
      bardzo przypomina ten tradycyjny. Sama się na to nabrałam. Natomiast sera
      topionego ani w wyglądzie, ani w smaku nie przypomina.
      Nikt Cię kolego nie zmusza, abyś coś takiego jadł.
      • pan_pndzelek Re: ŻÓŁTE SERY 22.10.04, 13:04
        Ja nie mówię KOLEŻANKO, że ten ser nie jest dobry, ja tylko mówię, że TO NIE
        JEST ŻÓŁTY SER... statnio nawet w jakimś sklepie widziałem dokładnie coś
        takiego pod nazwą smażony. Dla pełnego obrazu dodam, że jeszcze smaczniejszy
        (ostrzejszy w smaku) wyjdzie gdy zamiast świeżego twarogu dodać mocno popsuty
        tzw. zgliwiały. Bajka.

Co nie zmienia sprawy, że od dawna popytuję w różnych miejscach o podpuszczkę i
        nikt nic nie wie, to jakiś towar strategiczny chyba jest bo nigdzie kupić tego
        nie można...
        • Gość: ADAM Re: ŻÓŁTE SERY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:12
          Ale szukasz podpuszczki sztucznej czy "naturalnej"...

a co do serów jeszcze...Wczoraj kupiłem ser SPOMLEXU- napisano o kulturach
          bnakteryjnychitp... i ani słowem o podpuszczkach? możliwe to aby?
          MOZARELLA z OSP SKIERNIEWICE- skład: mleko , sól..I JUŻ????
          coś nie chce mi się wierzyć???
          • snusmumriken Feta nie jest serem żółtym - podpuszczkowym. 22.10.04, 15:02
            Np. twaróg też nie zawiera podpuszczki, i nie ma w tym nic nadprzyrodzonego.
            • snusmumriken Chodziło o mozarellę, oczywista. BT 22.10.04, 15:04
              .
          • pan_pndzelek Re: ŻÓŁTE SERY 23.10.04, 08:58
            Gość portalu: ADAM napisał(a):
            > Ale szukasz podpuszczki sztucznej czy "naturalnej"...

Jako nie-wegetarianin szukam takiej lub takiej.... Na naturalnej sery są dużo
            lepsze jednak na tym forum, jak sądzę, dowiem się raczej o syntetycznej... ale
            i taka mnie "leczy'... ktokolwiek widział ktokolwiek wie...

> a co do serów jeszcze...Wczoraj kupiłem ser SPOMLEXU- napisano o kulturach
            > bnakteryjnychitp... i ani słowem o podpuszczkach? możliwe to aby?

Nie wiem jaki to ser, nie znam go. Ale żółty musi być na podpuszczce...
            Natomiast jeśli to ser typu twarogowego albo topionego to oczywiście nie...

> MOZARELLA z OSP SKIERNIEWICE- skład: mleko , sól..I JUŻ????
            > coś nie chce mi się wierzyć???

Mozarella tak samo jest na podpuszczce. Inna sprawa, że mozarella (tak jak
            feta) jest nazwą zatrzeżoną (w UE) i na pewno w Skierniewicach nie mają prawa
            jej produkować. Dlatego zresztą wszystkie takie sery mają malutkim druczkiem
            dopisek "typu"... a skoro jest "typu" to licho wie jaką mają technologię...

Jeszcze a propos serów żółtych: kilka osób pytało KTÓRE sery są na podpuszczce
            naturalnej/syntetycznej. Otóż podobno najprościej rozróżnić po cenie, sztuczne
            (czyli zgodne z wymogami wege) są tanie (do 35 zł/kg), prawdziwe to ok. 65-70+
            zł/kg. Natomiast co do smaku? Ja gustuję jednak w tych droższych...
            • pan_pndzelek Re: ŻÓŁTE SERY 23.10.04, 08:59
              Poprawka do mozarelli: WYDAJE MI SIĘ, że to ser podpuszczkowy...
              • snusmumriken Chyba masz rację. Pogrzebałem trochę w internecie, 23.10.04, 10:43
                zarówno feta, jak i mozzarella są najwyraźniej z podpuszczką.
                W linku poniżej jest lista serów, z podziałem pod względem źródła podpuszczki, ale jak to się ma do naszych realiów, to nie wiem.
                www.traderjoes.com/products/brochures/rennet_west.asp#NONE
                Uzyskałem też informację, żepodpuszczka nieodzwierzęca może być dwojakiego rodzaju: mikrobiologiczna (wykorzystuje się tu szczepy bakterii) oraz genetycznie modyfikowana (na skutek wszczepienia odpowiedniego genu, grzyb produkuje potrzebny enzym). Czy syntetyczna to jedna z ww, czy 3 rodzaj, niestety nie wiem jeszcze.
                • Gość: ADAM Re: Chyba masz rację. Pogrzebałem trochę w intern IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:17
                  No właśnie , czyli MIKROBIOLOGICZNE znaczy dobre...więc można?
                  dzięki za info...poczytam
              • Gość: ADAM Re: ŻÓŁTE SERY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:15
                No własnie, w kucharskiej książce wegetariańskiej,angielskiej autorki
                ( nazwiska oczywiście nie pamiętam) jest wymieniona cała masa serów
                WEGETARIAŃSKICH, ŻÓŁTYCH , bez podpuszczki, serem głównym ma tu byc MOZZARELLA
                dlatego w sklepach polskich całkowicie głupieję....
                co do serów białych,to radziłbym CZYTAĆ jednak, też ostatnio się nabrałem
                -podpuszczki nie było ale za to była żelatyna wieprzowa... horrrrrrrrror jakiś..
                • pan_pndzelek Re: ŻÓŁTE SERY 25.10.04, 18:01
                  Gość portalu: ADAM napisał(a):

> jest wymieniona cała masa serów
                  > WEGETARIAŃSKICH, ŻÓŁTYCH , bez podpuszczki,

Ściślej rzecz ujmując BEZ PODPUSZCZKI NATURALNEJ (z cielęcych żołądków) ale
                  również z podpuszczką tyle, e po wegetariańsku koszerną...

> co do serów białych,to radziłbym CZYTAĆ jednak, też ostatnio się nabrałem
                  > -podpuszczki nie było ale za to była żelatyna wieprzowa... horrrrrrrrror
                  jakiś.

W białym serze nie było na pewno żelatyny. Mówisz prawdopodobnie o jakichś
                  twarożkach (typu Danio, Bieluch i in.). We wszystkich takich serkach jest jakiś
                  tam stabilizator zwykle to są jakieś roślinne mączki albo chemia ale z rzadka
                  bywa i żelatyna... Ogólnie mówiąc to w nich jest więcej osiągnięć przemysłu
                  chemicznego niż rolnego...
                  • Gość: ADAM Re: ŻÓŁTE SERY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 11:04
                    Sie masz Pndzel.Dzięki ,za wsparcie...
                    No, serki białe, przejechałem się ostatnio na Ostrowii, kiedyś( rok temu?)
                    był bez dodatków..więc uśpiłem czujność
                    Co do żółtego to, byłem na stronie www o serach, no ale to jest lista serów
                    ZAGRAMANICZNYCH...nie ma pokrycia z rzeczywistościa naszą...podobnie jak to co
                    opisano w angielskiej książce kucharskiej...
                    Taki np. ser MOzzarella z "założenia" powinien być bez podpuszczki ale niestety
                    jest, feta - podobnie...
                    a ten ser GOUDA Spomlexu czy Spomleksu...no jak wół...napisano: KULTURY
                    BAKTERYJNE, ANNATO i żadnej podpuszczki, nadal nie chce mi się wierzyć , chyba
                    do nich napiszę.....
                    DANIO itp. Bakomy do ust nie biorę....
                    WOGÓLE IM MNIEJ CHEMII TYM LEPIEJ dlatego nie jadam też topionych serków, bo tu
                    to naprawdę...CAŁA TABLICA MENDELEJEWA....
                    • nuuskamuikkunen Czyżby serek Ostrovia zaczęła być z żelatyną? 29.10.04, 00:24
                      Bo kiedyś na pewno jej nia zawierał. Rozumiem, że chodzi o taki w kubeczku plastikowym, do pieczywa.
                      • nuuskamuikkunen Bieluch na pewno jest bez żelatyny. BT 29.10.04, 00:25
                        .
    • benkowa ........ 29.10.04, 00:53
      jesli jestes z warszawy, to moge podpowiedziec.......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka