Dodaj do ulubionych

Woli umrzeć niż jeść mięso

IP: *.p-s-inter.net 02.11.04, 09:10
Szczerze zwierzenia wegetarianina:

"eh widze ze kazdy chce pomoc cos poradzic hehe
mam dwoch lekarzy w domu - anemia
a qrde grr wkurzylem sie, ale i tak wole umrzec niz jesc mieso"

źródło:

usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.html?group=pl.soc.wegetarianizm&tid=1013159&pid=1013165

Obserwuj wątek
    • Gość: Aha Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 10:14
      No i w zwiazku z tym co?
      • Gość: slawek Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.icpnet.pl 02.11.04, 10:27
        Gość portalu: Aha napisał(a):

> No i w zwiazku z tym co?

No np. zanik instynktu samozachowawczego :(

Slawek
        • Gość: Aha Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 10:32
          Wiesz, Slawek, wydaje mie sie, ze na anemie to by sie pare rzeczy znalazlo -
          niekoniecznie miesnych. Nie dramatyzujmy wiec...
          • Gość: Sec Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.p-s-inter.net 02.11.04, 11:10
            > Wiesz, Slawek, wydaje mie sie, ze na anemie to by sie pare rzeczy znalazlo -
            > niekoniecznie miesnych. Nie dramatyzujmy wiec...

Skoro jednak okazuje się, że same roślinki nie wystarczą i facet woli umrzeć
            niż stosować się do zaleceń lekarzy, to dramat jest bardzo poważny...
    • caprice83 Re: Woli umrzeć niż jeść mięso 02.11.04, 14:01
      po pierwsze nie dramatyzujmy.
      Po drugie ja sądzę tak samo.
      • Gość: slawek Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.icpnet.pl 02.11.04, 15:42
        caprice83 napisała:

> po pierwsze nie dramatyzujmy.
        > Po drugie ja sądzę tak samo.
        >

hmmm ale np. przy wpadce jakbyś ten tego musiała zacząć jeść mieso niedajboze ,
        bo płód by zaczął się źle rozwijać to bys się wyskrobała ?? czy umarła ???

Slawek
        • Gość: Rycho Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 16:17
          caprice83 napisała:
          >
          > > po pierwsze nie dramatyzujmy.
          > > Po drugie ja sądzę tak samo.<
          Jak pełny brzuch to bardzo łatwo prowadzić głodówkę.
          Tylko dlaczego w skrajnych przypadkach ludzie zjadają się nawzajem,o padlinie
          już nie mówiąc?
          Wszyscy naraz zwariowali czy też postępują racjonalnie?
        • caprice83 Re: Woli umrzeć niż jeść mięso 02.11.04, 19:36
          Mnie sie wydaje czy temat z dziećmi w którym grzecznie wyjaśniłam że razem z
          chłopakiem NIE PLANUJEMY DZIECKA już jest zakończony?
          • Gość: slawek Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 19:56
            caprice83 napisała:

> Mnie sie wydaje czy temat z dziećmi w którym grzecznie wyjaśniłam że razem z
            > chłopakiem NIE PLANUJEMY DZIECKA już jest zakończony?
            >

niesmak pozostaje bardzo długo ;(

Slawek
        • Gość: Hrun Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 21:12

>
          > hmmm ale np. przy wpadce jakbyś ten tego musiała zacząć jeść mieso niedajboze ,
          >
          > bo płód by zaczął się źle rozwijać to bys się wyskrobała ?? czy umarła ???

Sugerujesz ze dzieci wegetarian zle sie rozwijaja podczas ciazy, bo maja jakies
          niedobory?

I niby dlaczego mialaby umrzec? Slyszales o dzieciach z wadami, ktore sie urodzily?
          • Gość: slawek Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 21:32
            Wiem ze podczas ciązy , moga spotkać kobiete rozne niespodzianki , np. niski
            poziom zelaza , niektórzy ludzie bardzo zle przyswajają zelazo nie hemowe ,
            pozostaje zacząc jeść produkty zwierzęce bogate w zelazo , albo liczyć na to ze
            wszystko będzie dobrze , ryzykując zdrowie swoje i dziecka .

Slawek
    • minerwamcg Re: Woli umrzeć niż jeść mięso 03.11.04, 11:58
      Sądząc po poziomie wypowiedzi obawiam się, że gdyby rzeczony ideolog faktycznie
      się zagłodził, nie zauważylibyśmy jego nieobecności. Zaburzenia instynktu
      samozachowawczego są poważną wadą, w dodatku bardzo niekorzystną społecznie.
      Wegetarianizm jest dla ludzi - ale, u licha, nie dla głupich! Jeżeli się
      wybrało taki sposób żywienia, należy zapomnieć o jedzeniu "byle czego, byle
      szybko", bo inaczej zemści się to na człowieku w fatalny sposób. Zanim wybrało
      sie wegetarianizm, trzeba było poznać wszystkie sposoby, żeby nie dopuścić do
      takiej sytuacji, jak opisana. Można nie jeść mięsa i nie mieć anemii! Wiem, bo
      znam osobiście wegetarianina, który jest honorowym krwiodawcą. Ale on je jak
      człowiek: przetwory zbożowe, białko sojowe, mleko, sery, jajka, jarzyny, owoce.
      Wszystko smaczne, urozmaicone, porządnie przyrządzone. Bo niestety,
      wegetarianizm nie jest dla ludzi, którzy tym, co jedzą przejmują się tylko pod
      kątem dopasowania do ideologii, a nie pod katem zdrowia. Rabunkowa gospodarka
      własnym organizmem zemści się prędzej czy później.
      • Gość: Sec Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.p-s-inter.net 03.11.04, 13:04
        >mleko, sery, jajka...

Niestety minerwamcg, pudło! Są tacy wegetarianie, którzy nie ruszą żadnej
        potrawy, która zawiera nawet niewielkie ilości mleka, sera czy jajek... Wg nich
        jajko to "mięso pokryte wapienną skorupką". Tacy wolą umrzeć, niż zjeść np.
        zupę szczawiową z jajkiem albo barszcz zabielany śmietaną...
        • Gość: misiu Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.11.04, 13:22
          Na razie tylko mówią, że wolą umrzeć. W rzeczywistości żaden z nich nigdy nie
          stanął przed takim wyborem.
          • Gość: Sec Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.p-s-inter.net 03.11.04, 13:53
            > Na razie tylko mówią, że wolą umrzeć. W rzeczywistości żaden z nich nigdy nie
            > stanął przed takim wyborem.

Znałem takiego, który kiedyś stanął przed takim wyborem. Gość jadł same
            roślinki i przechwalał się jaki to jest zdrowy. Potem zaczęly go nękać różne
            komplikacje zdrowotne, często chorował i wpadł w silną anemię. Lekarze nie
            stanowili dla niego żadnego autorytetu. Odrzucił ich rady aby przynajmniej
            zaczął jeść produkty pochodzenia zwierzęcego. Zmarł w szpitalu do ostatnich
            chwil przekonany, że przyczyny jego choroby nie wynikają z błednego, ubogiego
            odżywiania, a wmówił sobie że ma raka krwi.
            • Gość: misiu Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.11.04, 14:33
              Skoro nie uwierzył lekarzowi i wmówił sobie chorobę, to znaczy, że nie stał w
              obliczu wyboru "mięso albo smierć". Mówimy bowiem o świadomym wyborze, a to
              wyklucza błąd co do okoliczności.
              Można spokojnie postawić dolary przeciwko fistaszkom, że się taki nie znajdzie.
              Kiedy w rozmowie ze świadomymi weganami poruszy się temat eksterminacji
              szkodników, zgadzają się na ich zabijanie, widząc w tym cenę za utrzymanie się
              przy życiu. Skoro zaś można zabić zwierzę, aby samemu uratować się przed
              śmiercią, to nic nie stoi na przeszkodzie w jego zjedzeniu.
              • Gość: Sec Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.p-s-inter.net 03.11.04, 14:56
                > Skoro nie uwierzył lekarzowi i wmówił sobie chorobę, to znaczy, że nie stał w
                > obliczu wyboru "mięso albo smierć".

Stał w obliczu wyboru: Albo zastosować się do zaleceń lekarzy albo choroba i w
                jej następstwie śmierć. Przed takim właśnie wyborem postawili go lekarze. Nie
                można tu stawiać sprawy na głowie i twierdzić, że nie słyszał co mu radzą.

Ten przypadek ukazuje jakim fanatyzmem i obłędem mogą zarazić innych ludzi
                ideolodzy weganizmu, jak potwornie szkodliwe są ich poglądy. Przecież gdyby ten
                człowiek się z tą ideologią nigdy nie zetknął, zapewne do dziś by żył i cieszył
                się zdrowiem.
                • minerwamcg Re: Woli umrzeć niż jeść mięso 03.11.04, 16:01
                  Cóż, był dorosły. Jego życie, jego wybór. Skoro miał ochotę ofiarować własne
                  życie za życie kilku krów, świń i kur - wolno mu było. Jeżeli cenił ich życie
                  wyżej niż własne - proszę bardzo. Ale nikt mi nie wmówi, że taka postawa jest
                  zdrowa i normalna. Gość miał coś z głową, to nie ulega wątpliwości.

Co do wegetarian nie jedzących jajek i sera - słyszałam o takich ortodoksach,
                  którzy nie jedzą nawet warzyw korzeniowych, bo do tego trzeba "zabić" roślinę,
                  i żywią się tylko owocami spadłymi z drzewa. Znowu: ich zdrowie, ich wybór.
                  Jeżeli im to nie szkodzi, proszę bardzo. Jeżeli szkodzi, nie przestanę
                  powtarzać, że postępują głupio.
                  • Gość: Rycho Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 16:57
                    >słyszałam o takich ortodoksach,
                    > którzy nie jedzą nawet warzyw korzeniowych, bo do tego trzeba "zabić"
                    roślinę,
                    > i żywią się tylko owocami spadłymi z drzewa.<
                    I to są prawdziwi wegetarianie.
                    • Gość: Tramp Re: Woli umrzeć niż jeść mięso IP: *.p-s-inter.net 03.11.04, 17:18
                      A jak zaczną się u nich jakieś komplikacje zdrowotne i wylądują w spitalu, a
                      lekarz zaleci wrócić do potraw pochodzenia zwierzęcego, to kiedy będą
                      prawdziwymi wegetarianami: czy kiedy go posłuchają czy też kiedy go nie
                      posłuchają i umrą?
                      • jedrus1a Dla Trampa 03.11.04, 22:26
                        Tramp
                        Ty ciągle mówisz o błędach żywieniowych, ww. dotyczą zarówno wegetarian jak i
                        nie-wegetarian.

Polecam
                        dietę surowej żywności + codzienną suplementację witaminą B12

zobacz:
                        www.surawka.republika.pl/
                        Jędruś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka