Dodaj do ulubionych

Najlepsze kasze

17.10.05, 10:38
Witam wszystkich!! Mam pytanko może ktoś z Was orientuje się jak to jest z
kaszami, tzn. które są najzdrowsze, moja młodsza córcia (rok i 3 m-ce) lubi
kaszę krakowską ale podobno jest ona bardzo oczyszczona i tym samym
pozbawiona wszystkich najlepszych rzeczy. Jak to jest naprawdę czy mogę bez
problemu serwować ją moim dzieciom czy lepiej rozejrzeć się za inną? Dodam
tylko że o jaglanej mała nawet nie chce myśleć, a jak jej podam to pluje na
odległość. Pozdrowionka Joanna.
Obserwuj wątek
    • chihiro2 Re: Najlepsze kasze 17.10.05, 10:44
      A dawalas jej gryczana? Ja bedac dzieckiem wlasnie te kasze najbradziej
      lubilam, uwazalam (i nadal uwazam), ze ma jebogatszy, najpelniejszy smak. Teraz
      ja gotuje, ale kiedys mama mi ja podsmazala, tak ze byla chrupiaca. Bardzo
      polecam!
      • maleszka1 Re: Najlepsze kasze 17.10.05, 10:47
        Dzięki! Wiesz co a propos kaszy gryczanej to chyba problem będzie ze mną, ja
        nie cierpię kaszy gryczanej jej zapachu i wogóle, o matko ;O) No ale jeśli
        faktycznie najzdrowsza to się poświęcę. Za to uwielbiam kaszę jęczmienną o!
        Pozdrówka.
        • chihiro2 Re: Najlepsze kasze 17.10.05, 10:54
          A moze sprobuj bardziej "egzotyczne" zboza - kuskus, orkisz, quinoa, bulgur?
          Poza quiona to sa wszystko odmiany pszenicy, moze ktores Twoje dziecko polubi?
          Warto zadbac o roznorodnosc. Polecam tez dziki ryz, czerwony ryz, gotowane
          proso (akurat proso srednio mi smakuje, ale nie wszyscy maja przeciez ten sam
          smak i gust).
          • ola787 do CHIHIRO 05.11.05, 08:01
            jesli czytalas dokladnie ta ksiazke o grupach krwi, to chyba bylao tam,ze dla
            naszej grupy,czyli A , pszenica nie jest najlepsza.najlepsza jest gryka i
            amarantus.
      • asiabed Re: Najlepsze kasze 17.10.05, 14:24
        czesc,
        a odnosnie kaszy gryczanej - slyszalam, ze najzdrowsza i najbardziej wartosciowa
        jest kasza gryczana nie palona (tak naturalna). Z drugiej strony - zaleca sie
        podprazenie tej kaszy przed gotowaniem. Czy ktos moze wie o co w tym chodzi?
        pozdarwiam cieplo, Asia
        • zamyslona4 Re: Najlepsze kasze 17.10.05, 14:36
          asiabed napisała:

> czesc,
          > a odnosnie kaszy gryczanej - slyszalam, ze najzdrowsza i najbardziej wartosciow
          > a
          > jest kasza gryczana nie palona (tak naturalna). Z drugiej strony - zaleca sie
          > podprazenie tej kaszy przed gotowaniem. Czy ktos moze wie o co w tym chodzi?

Nie ma absolutnie zadnej roznicy w wartosci zdrowotnej kaszy palonej i
          niepalonej. roznica dotyczy wylacznie smaku.
    • zamyslona4 Re: Najlepsze kasze 17.10.05, 10:49
      dzieci lubia peczak bo jest slodziutki
      kasza tez jest manna i kukurydziana- ta druga ma duuuuzo wiecej skladnikow
      odzywczych niz platki kukurydziane (maja teraz iwcej cuktu niz kukurydzy :) )
      jesli chodzi o gryczana- delikatniejszy smak ma niepalona i moze warto jej
      sprobowac (walory zdrowotne takie same jak w przypadku palonej)
      • maleszka1 Re: Najlepsze kasze 17.10.05, 11:12
        O właśnie chyba pomyślę o tej nie palonej kaszy gryczanej. Może polubi mój
        szkrab. Ok Dzieki serdeczne za rady. Pozdrówka Joanna
        • diablica.26 Re: Najlepsze kasze 17.10.05, 12:34
          Moje potomstwo najbardziej lubi gryczaną i kuskus. Pozdrawiam
    • jola1969 Re: Najlepsze kasze 27.10.05, 12:06
      witam Was jedzenie wszystkich produktów trzeba dobrac do grupy krwi kasze
      równiez np. kukurydzy nie trawimy w ogole dlatego jest ona dla nas bezuzyteczna
      sprawdzilam na sobie temat doboru pokarmow do grupy krwi i jest rewelacja
      dlatego nie trujcie dzieci niepotrzebnymi produktami które sie nie trawia a
      gnija w jelitach pozdrawiam
      • chihiro2 Re: Najlepsze kasze 27.10.05, 12:36
        Zgadzam sie w 99%! Mam grupe krwi A i po przeczytaniu ksiazki o dobieraniu
        diety do grupy krwi, ze zdumieniem zauwazylam, ze wiele produktow odrzucam
        intuicyjnie. Dla grupy krwi A niewskazane jest np. mieso i nabial, i akurat te
        produkty byly dla mnie ciezko strawne, miesa wlasciwie nie jadalam (poza
        rybami, czasami), po nabiale czulam sie zle. Staram sie unikac produktow, ktore
        mi nie sluza i to naprawde wplywa pozytywnie na samopoczucie.
      • moli1978 Re: Najlepsze kasze 04.11.05, 12:23
        A ja mam grupę krwi 0, i nie lubie mięsa, czuję się po nim ciężko i źle,
        natomiast odkąd przeszłam na dietę wegetariańską moje samopoczucie znacznie się
        poprawiło. Więc nie wiem jak to się ma do tej teorii.
        • chihiro2 Re: Najlepsze kasze 04.11.05, 13:06
          Wlasnie, to jest tylko teoria, u wielu ludzi skutkuje, ale nikt jej jeszcze
          naukowo nie zbadal i nie potwierdzil.
    • jola1969 Re: Najlepsze kasze 28.10.05, 13:32
      jeśli masz grupę A to bardzo uważaj na siebie bo to najbardziej wrażliwa z
      grup , przekładając to oczywiście na osobę. trzeba bardzo o siebie dbać. moj
      mąz tez ma A i bardzo sie tym martwie ale dbam o niego
      • chihiro2 Re: Najlepsze kasze 28.10.05, 14:11
        Nie ma czym sie martwic, u mnie akurat jest tak, ze wiekszosci rzeczy, ktore mi
        nie sluza, nie lubie, wiec latwo mi z nich zrezygnowac.
        Pozdrawiam :)
        • sikoreczka91 Re: Najlepsze kasze 04.11.05, 13:55
          A próbowaliście kaszy owsianej? Dla mnie jest mniam słodzitka, szkoda tylko, że
          tak długo się ją gotuje. Polecam też brązowy ryż, proso również nie jest złe.
          Co do grupy krwi,ja mam B, 1 i 2 cz. dzieła doktora Adamo posiadam, mam farta,
          bo moja dieta jest urozmaicona, dzieki książce dowiedziałam sie, dlaczego byłam
          tłusta jak prosiak, to te przez płatki kukurydziane i pszenne produkty, nie
          mówiąc juz o słodyczach:)

Pozdro!
          • ola787 Re: Najlepsze kasze 04.11.05, 21:20
            najbardziej zdrowa kasza jest kasza jaglana. moja mam, na skutek zbytniego
            zakwaszenia organizmu cierpiala na dolegliwosci jelitowe, wzdecia, opuszenia,
            itp.lekarz zalecil jej dieta na kaszy jaglanej, i , wyobrazcie sobie, jadla te
            kasze przez miesiac, stopniowo dodawala do nie, a to jajeczko, a to kawalek
            rybki, lub sera bialego, brukselke. byla trez aranzacja kaszy na slodko-z
            rodzynkami, orzechami i miodem...kobieta sie wyleczyla...dzieci lubia kuskus, a
            ja, jak byulam mala to lubilam bardzo kaszke manne, z sokiem jagodowym a moja
            babcia czesto czesc tej kaszy mieszala z kakao i mialam kasze
            dwukolorowa:>.czasem babcia robila taka czekoladowa mase-ugotowana z cukrem
            kasze mieszala z kakao, i margaryna i wylewala ta mase na warstwe herbatnikow a
            potem na wierzch bakalie. babcia byla francuzka...u nich dawano to dzieciom:>>
        • ola787 Re: Najlepsze kasze 05.11.05, 08:09
          ja tez mam A, to dziwna grupa, bo wiekszosc rzeczy jest teoretycznie do
          odrzucenia. najgorzej,ze nie polecaja ziemniakow, a ja kocham plack
          ziemniaczane i babke ziemniaczana (kugiel)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka