grabin1 29.03.06, 23:10 mleczne. Nie mogę się doszukać jasno sprecyzowanej definicji wegetarianizmu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bisbal Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 30.03.06, 00:10 Wegetarianie tak, weganie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 30.03.06, 08:26 Jaja niezapłodnione to tyko martwy zbiór składników odżywczych i nie ma żadnych przeszkód byje mógł jeść wegetarianin,zjedzenie natomiast jaja zapłodnionego jest takim samym morderstwem jak aborcja. Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 30.03.06, 08:31 A kto i jak to rozstrzyga. A powidzcie jak wegetarianie mogą jeść ser żółty( podpuszczkowy) bo spotkałęm się na forum z przepisami zawierającymi żółty ser podpuszczkowy no.przepis na pasztet. Pewnie wiecie co to jest podpuszczka. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 30.03.06, 10:13 I co z tą podpuszczką z krowiego żołądka? Myślałem że takie mądrale wszystko wiedzą a tu klapa. O łatwych wątkach łatwo się dyskutuje, a co tu zrobić z takim kwiatkiem . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
klodia1 Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 30.03.06, 19:23 Pewnie ze spozywaja!!wegetarianie wiedza co dobre i zdrowe!:)oklaski dla wegetarian!! Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 30.03.06, 19:30 klodia1 napisała: > Pewnie ze spozywaja!!wegetarianie wiedza co dobre i zdrowe!:)oklaski dla > wegetarian!! Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 30.03.06, 20:56 Ja wiem że na forum najlepiej udawać super zorientowanego wtedy jesteś swój. I w takim duchu są odpowiedzi. Jeszcze raz proszę, zdrowi ludzie- jecie ten wyciąg z żołądków krowich czy nie bo ostrzegam, przestanę rozważać czy zostać wegetarianinem, a już byłem tak blisko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gonitwa Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 30.03.06, 22:32 Nie wszystkie sery maja podpuszczke pochodzenia zwierzecego, niektore sa na podpuszczce syntetycznej (np. firmy Mlekovita, jak twierdzi sam producent). Ja sery zolte jem bardzo rzadko, bo sa tluste, a do tego nafaszerowane konserwantami. Wole swiezy twarog. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 31.03.06, 09:08 To oczywiste że jest również podpuszczka syntetyczna . Ja chciałem wykazać jedynie niewiedzę różnej maści nawiedzonych guru co niestety mi się udało. Jak widać światek wegetarian jest taki sam jak pożeraczy mięsa. Można zapytać po co się czepiasz?. Otóż po to by mieć przyjemność w ocenie różnych światłych myśli związanych z wegetarianizmem. Ciekawe ilu wegetarian zasuwa ze smakiem żółte sery. Krótko mówiąc- do szkoły wegetarianie i smacznego krowiego żołądka. A byłem już tak blisko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gonitwa Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 31.03.06, 13:37 E tam: udalo Ci sie wykazac niewiedze. Temat serow i podpuszczki byl juz walkowany tyle razy, ze pewnie nikomu ze stalych bywalcow forum nie chcialo sie o tym pisac po raz kolejny. Choc swoja droga - oczywiscie zdarzaja sie tacy zdeklarowani 'wegetarianie', ktorzy nieswiadomie wcinaja sery i jogurty z zelatyna. Tu pojawiali sie rowniez i tacy, ktorzy ' nie jedza miesa', chociaz ze smakiem spozywaja ryby. ;) Jeszcze jedno - jesli w nastepnych krokach planujesz wykazac, ze cala ideologia wege (rozumiana szerzej niz tylko jako rodzaj diety) jest dziurawa jak ser szwajcarski i nie da sie zyc w 100% zgodnie z jej zalozeniami - nie klopocz sie. ;) Wydaje mi sie, ze kazdy myslacy czlowiek, takze wegetarianin, zdaje sobie z tego sprawe. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 31.03.06, 19:00 I tu się z Tobą zgadzam. Ideologia ideologią a życie idzie swoją drogą. Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie spożywają jajka i przetwory 01.04.06, 03:59 O czym Ty w ogóle mówisz? Na pytanie czy wegetarianie jedzą sery żółte z naturalną podpuszczką - nie, czy jedzą sery żółte z podpuszczką syntetyczną - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
fraulein ktore sery sa bezpiezne? 11.04.06, 11:35 lubie od czasu do czasu zjesc ser, np zapiekany... Czy ktos wie, ktory oprcz Mlekowity jest bezpieczny tzn z podpuszczka syntetyczna? Bardzo prosze o podpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: ktore sery sa bezpiezne? 11.04.06, 12:05 sery typu "Cheddar" z pewnością nie posiadają... Odpowiedz Link Zgłoś
fraulein cheddar? 11.04.06, 16:07 no nie wiem , wedlug encyklopedi jest to ser podpuszczkowy Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: cheddar? 11.04.06, 21:42 Toś mnie zaskoczyła... Wg mojej znajomej która jest technologiem zywności (i to akurat jeśli chodzi o mleczarstwo) to cheddar właśnie jest bezpodpuszczkowy... Upewnię sie jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: ktore sery sa bezpiezne? 11.04.06, 23:50 Z podpuszczką mikrobiologiczną - jeszcze Mlekpol, Hochland (z wyjątkiem sera Valbon) i większość tanich serów. Odpowiedz Link Zgłoś