Dodaj do ulubionych

wegetarianizm a pogorszenie wzroku

02.05.07, 20:46
Czy niejedzenie mięsa może mieć wpływ na jakość widzenia? Od 5 lat nie jem mięsa, ale moja dieta jest bogata. Badania
morfologiczne wykazuja, że niczego mi nie brakuje. Od jakiegos czasu zauważyłam, że pogarsza mi sie wzrok i to następuje (jak
dla mnie) zaskakująco szybko. Rok temu widziałam wszystko bardzo dobrze, a dziś noszę okulary.
Czy niejedzenie mięsa może byc tego przyczyną?
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: wegetarianizm a pogorszenie wzroku 02.05.07, 21:25
      kobieta49 napisała:

> Rok temu widziałam wszystko bardzo dobrze, a dziś noszę okulary.
      > Czy niejedzenie mięsa może byc tego przyczyną?

Mało prawdopodobne, ale teoretycznie taka możliwość istnieje. Dla dobrego wzroku
      niezmiernie istotne jest dostarczanie organizmowi witaminy A. Bezpośrednio
      występuje ona wyłącznie w produktach zwierzęcych. W roślinach tylko w postaci
      prekursora - beta-karotenu, który dopiero jest metabolizowany do właściwej
      witaminy. I w tym właśnie może tkwić problem. Jeśli pojawią się zaburzenia tej
      przemiany, pociągnie to za sobą niedobór.
    • dimedea Re: wegetarianizm a pogorszenie wzroku 02.05.07, 23:33
      kobieta49 napisała:

> Czy niejedzenie mięsa może byc tego przyczyną?

Raczej nie, beta karoten jest przerabiany na witaminę A, nie ma ptoblemów na
      diecie wegetariańskiej

Z takimi rzeczami to idź do okulisty, pogarszanie wzroku (zwłaszcza to szybkie)
      ma podłoże genetyczne. Jeżeli brakowało by witaminy A w diecie to początkowymi
      objawami są słabe widzenie w okresach niskiego naświetlenia (wieczór, wczesny
      ranek tzw. ślepota zmierzchowa). Natomiast okulary służo do poprawy ostrości
      widzenia a nie samego widzenia. Na linku poniżej są wyjaśnione niedobory
      witaminy A
      pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_A
      Lub zaćma (zanik widzenia)
      pl.wikipedia.org/wiki/Za%C4%87ma
      Czy dieta ma wpływ na zaćmę? (artykuł na linku poniżej)
      www.oko.info.pl/index.php?body=1801
      Nie myl pogarszania się ostrości widzenia z samym widzeniem (z zanikiem
      widzenia, zmierzchowa ślepota).
      Ostrość widzenia zależy od zmianu kształu soczewki, a za to odpowiedzialne są
      mięśnie i więzadła regulujące prace soczewki. A to jest zagadnienie dla
      specjalistów, jest nawet operacja poluzowania soczewki wtedy wszystko dochodzi
      do normy. Skonsultuj się ze specjalistą czy twój przypadek nadaje się do tej
      operacji.
      Niestety nie mogę znaleźć linku do tego typu operacji poluzowanie, metoda jest
      nowatorska, 2005 roku robił ww. operacje specjalista z Hiszpanii i to w Polsce).

Zestaw ćwiczeń aby przychamować ten proces.
      www.oko.info.pl/index.php?body=1801
      Zobacz też Laserowa korekcja wzroku (forum)
      forum.o2.pl/temat.php?id_p=2692193&start=360
      www.wizaz.pl/forum/archive/index.php/t-31000.html
      Pozdrawiam
      Dimedea
      • dimedea Poprawka linka 04.05.07, 00:48
        Poprawiam jeden z linków
        Czy dieta ma wpływ na zaćmę?
        www.resmedica.pl/zdfaqarch.html
        Fragment: Chciałabym dowiedzieć się, gdzie można uzyskać więcej informacji na
        temat wpływu diety i roli wolnych rodników na rozwój zaćmy.

Soczewka oka umożliwia ostre widzenie z bliska oraz z daleka. Odpowiedzialna
        jest za to jej zdolność do ogniskowania promieni świetlnych. Soczewka
        prawidłowa jest przezroczysta. W wyniku szeregu patologicznych zmian w
        strukturze białek budujących soczewkę, dochodzi do jej zmętnienia i powstawania
        tak zwanej zaćmy.
        Typowym objawem zaćmy jest między innymi widzenie jakby przez mgłę, osłabienie
        widzenia nocą, zmniejszanie ostrości widzenia, zaburzenia w widzeniu pod
        światło.
        Związek pomiędzy wolnymi rodnikami a procesami degeneracyjnymi soczewki, a w
        konsekwencji rozwojem zaćmy, jest bardzo istotny. Soczewka jest przecież
        organem bardzo narażonym na światło słoneczne oraz promieniowanie
        ultrafioletowe, które powodują powstawanie w niej wolnych rodników tlenowych.
        Wolne rodniki tlenowe (związki niezmiernie aktywne biologicznie) odpowiedzialne
        są za destrukcję białek, inicjują procesy peroksydacji lipidów (produkty
        powstałe w trakcie peroksydacji lipidów powodują nieodwracalne zmiany w
        komórkach organizmu).
        Jednym z mechanizmów zabezpieczających soczewkę przed "atakiem" wolnych
        rodników tlenowych są antyoksydanty (przeciwutleniacze) dostarczane organizmowi
        wraz z dietą.
        Tak więc dieta i uzupełnianie dzięki niej potencjału antyoksydacyjnego
        organizmu hamują w znacznym stopniu rozwój zaćmy. Błędy żywieniowe stanowią
        ważny czynnik w rozwoju tej choroby.
        Do najistotniejszych antyoksydantów fazy wodnej zaliczamy askorbinian (witamina
        C). Bogatym źródłem witaminy C jest między innymi: czerwona i zielona słodka
        papryka, brokuły, brukselka, kalafior, truskawki, szpinak.
        Do witamin - przeciwutleniaczy, zapobiegających rozwojowi zaćmy w wyniku
        neutralizowania wolnych rodników tlenowych, zaliczamy również witaminę A i E.
        Źródłem witaminy E są między innymi: oleje roślinne, migdały, soja, nasiona
        słonecznika, ziarna zbóż, zielone warzywa liściaste. Bogatym źródłem
        prowitaminy A (beta-karotenu) są ciemnopomarańczowe i ciemnozielone warzywa,
        marchewka, suszone morele, kalarepa, jarmuż, dynia.
        Nie wolno zapominać o innych związkach dezaktywujących wolne rodniki tlenowe
        np. glutationie (występującym w takich pokarmach jak: awokado, szparagi,
        arbuzy) oraz koenzymie Q, który spożywamy w sardynkach, makrelach, orzeszkach
        ziemnych i pistacjowych, soi, orzechach włoskich i sezamie.
        W przypadku niemożności stosowania diety bogatej w substancje
        przeciwutleniające, należy stosować suplementację żywieniową gotowymi
        preparatami witaminowymi o działaniu antyoksydacyjnym.

Pozdrawiam
        Dimedea
    • are.1 Re: wegetarianizm a pogorszenie wzroku 03.05.07, 00:07
      Raczej nie, ale lepiej przejdz sie do okulisty po prostu. Po co czekac?
    • hazel_dobkins Re: wegetarianizm a pogorszenie wzroku 03.05.07, 23:27
      Hmm..ja wadę wzroku (- 5 dioptrii - dobrze, że sa szkła kontaktowe;)) nabyłam
      akurat w czasie gdy nie byłam wege - w przeciągu 4 lat..okulistka powiedziała,
      że ma to podłoże genetyczne.Od 11 lat wada "stoi" w miejscu, w tym 10 lat
      wege..Radziłabym konsultację z okulistą w celu rozwiania wątpliwości i
      zasięgnięcia porady
      • ajlii Re: wegetarianizm a pogorszenie wzroku 05.05.07, 17:11
        U mnie podobnie - mam wadę która powinna pogłębiać się stopniowo. Zdiagnozowana przed przejściem na wegetarianizm, faktycznie pogłębiała się w okresie ok. 2 lat. Od 10 lat nie pogarsza się (11 wege).
    • basiakamista Re: wegetarianizm a pogorszenie wzroku 20.10.20, 06:56
      Dieta na wzrok, która powinna pozytywnie wpłynąć www.dietapozdrowie.pl/2020/10/07/dieta-dla-oczu-na-wzrok/
    • bunnita Re: wegetarianizm a pogorszenie wzroku 12.05.21, 08:39
      Na jakosc wzroku wplywa brak konkretnych witamin, mięso nie ma tu nic do rzeczy. Jeżeli pogorszyl ci sie wzrok to po prostu o niego nie dbasz + nie masz w diecie odpowiednich skladnikow.
    • mimoza91 Re: wegetarianizm a pogorszenie wzroku 12.01.22, 19:49
      Przecież głownym pokarmem wpływajacym na jakość widzenia jest marchew xD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka