Gość: jezus77 IP: *.voxline.com 08.07.03, 02:16 Czy znajdzie sie tu ktos taki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ziuta Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa IP: *.cm.chello.no 08.07.03, 02:25 Sprobuj poczytac cos na "wlasna reke" polecam link: www.beyondveg.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
seva108 Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa 08.07.03, 07:29 Wpadnij na grupę dyskusyjną ircx.pl.polskavege Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weg Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa IP: *.toya.net.pl 08.07.03, 08:20 Polecam vege.pl. W razie pytań pisz śmiało wegana@gazeta.pl ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LR Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.03, 08:36 Gość portalu: jezus77 napisał(a): > Czy znajdzie sie tu ktos taki? Ja jestem wegetarianinem i przy tej okazji przestrzegam Ciebie przed oszukańczymi sektami podszywającymi się pod wegetarianizm. Poczytaj: strony.wp.pl/wp/sec25/relacje.htm strony.wp.pl/wp/sec25/pranie.htm strony.wp.pl/wp/sec25/farma.htm strony.wp.pl/wp/sec25/d=hk.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diana witam !!! IP: 213.25.91.* 08.07.03, 09:10 Przede wszystkim nie przejmuj się złośliwością piszących tu przeciwników wegetarianizmu . To tak na początek. Drugie - zdarza się, że początkujący wegetarianie tęsknią za mięsem i jak nie wytrzymasz - to nie wpadaj w panikę. Jak nie teraz, to za jakiś czas poradzisz sobie. Najlepiej nic na siłę. Oprócz linków, które tu przedmówcy przedstawili ( część z nich pewnie należy do sekty, lepiej mieć tego świadomość) polecam Ci uprzejmie lekturę książki o sposobie odżywiania proponowanym przez ojca Jana Grande z zakonu bonifratrów, znaną też wielu osobom książkę dr M. Tombaka o zdrowiu (tytułu dokładnie nie pamietam, było kilka wydań o podobnych tytułach). Warto też zajrzeć do wcześniejszych wątków - jeden z nich - o żelazie i hemoglobinie - tam trochę pisałam i nie chce mi się powtarzać (nie gniewaj się) Ja o sobie moge powiedzieć tyle, że lubię produkty pszczele w tym także miody pitne z Lublina (tych z Poznania nie lubię)- są rewelacyjne - nie stosuje żadnych antybiotyków, tylko swoim mikrobom daję miodzik do popicia, albo grzaniec galicyjski, szybko reaguję na zioła - żadne epidemie nie są dla mnie groźne. To oczywiście tak w bardzo dużym skrócie. Jeśli jeszcze coś chcesz wiedzieć, to pytaj, może coś będę wiedziała pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
seva108 Re: witam !!! 08.07.03, 09:21 Gość portalu: Diana napisał(a): > Oprócz linków, które tu przedmówcy przedstawili ( część z nich pewnie należy > do sekty, lepiej mieć tego świadomość) Do jakiej sekty? > polecam Ci uprzejmie lekturę książki o > sposobie odżywiania proponowanym przez ojca Jana Grande z zakonu bonifratrów, Aaaa... do tej. Dzięki za ostrzeżenie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystynaopty Re: witam !!! IP: *.biaman.pl 16.07.03, 19:03 seva108 napisał: > > sposobie odżywiania proponowanym przez ojca Jana Grande z zakonu bonifratr > ów, > > Aaaa... do tej. Dzięki za ostrzeżenie. No tak... sekta z zakonu ojca Grande - może być... ;> dlaczego jedna sekta jest cacy, a druga be? A może ojca Rydzyka jest jeszcze lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Re: witam !!! IP: *.chello.pl 08.07.03, 17:02 Gość portalu: Diana napisał(a): > Przede wszystkim nie przejmuj się złośliwością piszących tu przeciwników > wegetarianizmu . To tak na początek. A przede wszystkim nie zrażaj się złośliwością i gruboskórnością piszących tu wegetarian. Nie można wykluczyć, że Tobie wcale to nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezus77 Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa IP: *.voxline.com 08.07.03, 12:46 Dziekuje bardzo wszystkim za slowa otuchy i wielkie dzieki za linki naprawde wszystkie sprawdze :). I napewno tez napisze do was jesli czegos nie bede wiedzial. Pozdrawiam serdecznie wszystkich. Jeszcze raz dziekuje! :) Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa 08.07.03, 17:49 Jesli umiesz z wody robic wino, to daj sobie spokoj z wegetarianizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Najważniejsze dla wegetarianina, to luz i dystans IP: *.chello.pl 09.07.03, 23:59 Nie zaczynaj od wnikania w takie subtelności jak to, które kosmetyki są testowane na zwierzętach, które sery mają kontakt z podpuszczką, czy przypadkiem nie ma gdzieś dodatku żelatyny... Dla początkującego to zbyt wiele szczegółów, których nie da się od razu ogarnąć. Próba sprostania od razu najwyższym standardom czystosci wegetariańskiej jest frustrująca i może skutecznie zniechęcić. Na początek należy zacząć od prostoty i różnorodności, a na zabawę w detektywa przyjdzie czas w miarę wzbogacania wiedzy i rozwoju wrażliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: Najważniejsze dla wegetarianina, to luz i dys IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 10.07.03, 10:00 Jakie są Twoje racjonalne przesłanki aby się tak poświęcać?Czy uważasz że dzięki temu sposobowi odżywiania będziesz zdrowszy lub Twoje samopoczucie bedzie lepsze?Ja sam na sobie nie będę eksperymentował,a jestem ciekaw zalet i wad żywienia się po wegetariańsku.Jakie zauważysz dobre i złe skutki po krótkim i długim okresie diety i czy masz zamiar zrezygnować z nie gdy minusy będą przeważały nad plusami.Życzę zdrowia i pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku To przecież znany fakt IP: *.chello.pl 10.07.03, 20:15 Gość portalu: Rycho napisał(a): > Czy uważasz że dzięki temu sposobowi odżywiania będziesz zdrowszy lub > Twoje samopoczucie bedzie lepsze? Ja sam na sobie nie będę eksperymentował To żaden eksperyment. Piszesz jakbyś spadł z Księżyca. Wegetarianim daje zdrowie i lepsze samopoczucie - to pewne, jesli inne czynniki tego nie zaburzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: To przecież znany fakt IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 10.07.03, 22:07 Z opowieści byłych wegetarian których znam wynika,że dobrze to się poczuli porzuciwszy dietę bezmięsną.Może Doku już nie pamiętasz jak się czuje człowiek normalnie odżywiony.Pytanie zadałem autorowi wątku ,a odżywianie wegetariańskie jest z całą pewnością eksperymetem którego długofalowych skutków nie da się przewidzieć.Uważam ,że spadłeś z księżyca na twarde podłoże bo w inny sposó nie przyszło by ci do głowy coś tak bezsensownego jak wegetarianizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Jaki sens ma zmyślanie tak absurdalnych kłamstw? IP: *.chello.pl 12.07.03, 00:29 Albo nic nigdy nie czytałeś z dietetyki i wpadłeś tu buszując po różnych forach, albo droczysz się licząc, że kogoś wyprowadzisz z równowagi. Tak czy inaczej nie znajdziesz na tym forum aż takich ignorantów, żeby dali ci się nabrać na te bzdury o samopoczuciu. Każdy z nas tutaj zna dziesiątki, a nawet setki wegetarian i byłych wegetarian, którzy nie oparli się pokusie powrotu do mięsa. W jednym wszyscy są zgodni, samopoczucie wegetarianina, nawet chwilowego, jest pod każdym względem lepsze niż przed (i po), za wyjątkiem jednego - tego nieodpartego pociągu do mięsa, jak do narkotyku. Na szczęście to dość szybko przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-r Re: Jaki sens ma zmyślanie tak absurdalnych kłams IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 11:28 Gość portalu: doku napisał(a): [ciach...] > W jednym wszyscy są zgodni, samopoczucie wegetarianina, nawet > chwilowego, jest pod każdym względem lepsze Nie są zgodni. Mów za siebie. Kadzisz jak pomyleniec. Moja żona kiedy praktykowała weganizm zaczęła dostawać zawrotów głowy, była blada jak ściana, okazało się, że ma anemię. Dopiero leczenie i odstąpienie od tej szkodliwej diety pozwoliło jej na powrót do normy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Anemia jest chorobą na którą choruje wiele osób IP: *.chello.pl 12.07.03, 13:38 Gość portalu: a-r napisał(a): > okazało się, że ma anemię. Dopiero leczenie choroby trzeba leczyć > i odstąpienie od tej szkodliwej diety To nie wegetarianizm jej zaszkodził. Wegetarianie chorują rzadziej, nawet na anemię, a dzieje się tak dlatego, że wegetarianizm zwykle łączy się z większym zainteresowaniem nauką o prawidłowym odżywianiu. Wegetarianie zwykle wiedzą od innych ludzi o możliwych chorobach z niedoborów pokarmowych, więc łatwiej im ich uniknąć. Twój list sugeruje, że Twoja żona została weganką bez elementarnego zainteresowania dietetyką. Współcześni wegetarianie raczej wszyscy wiedzą, jak wywołać anemię i jak jej uninąć. Twoja żona pewnie nie wiedziała i popełniła błąd typowy dla nieświadomych mięsożerców, którzy popełniaja błędy dietetyczne różnego typu i którzy najczęściej chorują na anemię. Wegetarianie bywają często atakowani w ten sposób: "Wegetarianie każą nam zrezygnować z mięsa i nabiału, które zawierają ważne składniki, a więc tych składników nam zabraknie i zachorujemy". Taki atak jest absurdalny bo weganizm nie polaga wcale na odstawieniu mięsa i nabiału i podwojenia ilości tego zjadało się dotychczas. Przejście na weganizm to całkowita zmiana nawyków żywieniowych, to stworzenie nowego, lepszego zestawienia zjadanych potraw, a to zabezpiecza nas lepiej ptrzed chorobami niż tradycyjna dieta mięsna. Oczywiście tak ułożoną zdrową dietę teoretycznie można by jeszcze bardziej wzbogacić niewielką ilościa miesa i nabiału, czyniac ja dietą superzdrową, ale niewielu jest wegetarian, któzy dbaja wyłącznie o swoje superzdrowie. Istnieją w życiu inne jeszcze wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-r Re: Anemia jest chorobą na którą choruje wiele os IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 17:32 Gość portalu: doku napisał(a): > Gość portalu: a-r napisał(a): > > > okazało się, że ma anemię. Dopiero leczenie > > choroby trzeba leczyć > > > i odstąpienie od tej szkodliwej diety > > To nie wegetarianizm jej zaszkodził. Ty ale musisz mieć potwornie zakuty łeb!!! Ja tu piszę, że chróbsko zaczęło się jak kobita zaczęła stosować weganizm, i że ustąpiła jak wróciła do poprzedniego sposobu żywienia, a Ty swoje...swoje swoje... Płyta się zacięła , zacięła...zacięła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Albo kłamiesz z premedytacją, albo nie rozumiesz.. IP: *.chello.pl 12.07.03, 20:18 Gość portalu: a-r napisał(a): > Ty ale musisz mieć potwornie zakuty łeb!!! Ja tu piszę, że chróbsko zaczęło się > > jak kobita zaczęła stosować weganizm, i że ustąpiła jak wróciła do poprzedniego > > sposobu żywienia, a Ty swoje ... tego co czytasz. Jeśli kobita naprawdę zaczęła się źle odzywiać, to nie zwalaj tego na wegetarian. Czy to naprawdę tak trudno pojąć? Jeśli rzeczywiście jesteś tak tępy, to popytaj wśród lekarzy, czy weganie często chorują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-r Re: Albo kłamiesz z premedytacją, albo nie rozumi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 22:14 Gość portalu: doku napisał(a): > Gość portalu: a-r napisał(a): > > > Ty ale musisz mieć potwornie zakuty łeb!!! Ja tu piszę, że chróbsko > > zaczęło się jak kobita zaczęła stosować weganizm, i że ustąpiła > > jak wróciła do poprzedniego sposobu żywienia, a Ty swoje > > ... tego co czytasz. Jeśli kobita naprawdę zaczęła się źle odzywiać, > nie zwalaj tego na wegetarian. źle odżywiać czyli stosować weganizm weganizm=złe odżywianie. Nie pojmujesz matołku? > Czy to naprawdę tak trudno pojąć? Jeśli rzeczywiście > jesteś tak tępy, Właśnie. Sam jesteś potwornie tępy > to popytaj wśród lekarzy, czy weganie często chorują. Właśnie lekarz stwierdził, że weganie często mają anemię i zdecydowanie odradził żonie stosować tą szkodliwą dietę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: Jaki sens ma zmyślanie tak absurdalnych kłams IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 13.07.03, 11:18 A co zrobić jak ma się dobre samopoczucie i jest się mięsożercą? Szukać"kwadratowych jaj" i przejść na wegetarianizm?Tych byłych wegetarian których ja znam już nikt nie nabierze brednie ideologów żywieniowych.Wszyscy oni mówią w zasadzie to samo:bez mięsa można żyć ,ale po cholerę tak się męczyć na własne życzenie. Na koniec Doku trochę luzu.Ja nie chcę nikogo wyprowadzać z równowagi tylko jestem ciekawy i zadaję pytania.Możesz na nie odpowiadać lub nie.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Jak wiesz, luz jest mi obcy IP: *.chello.pl 13.07.03, 15:17 Gość portalu: Rycho napisał(a): > A co zrobić jak ma się dobre samopoczucie i jest się mięsożercą? Przejść na wegetarianizm. Większość wegetarian przechodzi na wegetarianizm z innych powodów, np. w obronie praw niewinnych zwierzątek albo w trosce o środowisko naturalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Jestes typowym przykladem ujemnego wplywu.... IP: *.cm.chello.no 13.07.03, 19:24 wegetarianizmu na..... intelekt !!! Wiem, ze nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale obserwuje sie u Ciebie juz trwaly spadek intelektualny. Natychmiast zlap sie za boczek, moze czesciowo da sie ten proces odwrocic !!! Gość portalu: doku napisał(a): > Gość portalu: Rycho napisał(a): > > > A co zrobić jak ma się dobre samopoczucie i jest się mięsożercą? > > Przejść na wegetarianizm. Większość wegetarian przechodzi na wegetarianizm z > innych powodów, np. w obronie praw niewinnych zwierzątek albo w trosce o > środowisko naturalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Ale jeszcze potrafię czasem coś zrymować IP: *.chello.pl 14.07.03, 02:39 Gość portalu: Ziuta napisał(a): > wegetarianizmu na..... intelekt !!! np. mała ziuta liże fiuta Jak widzisz, jeszcze coś kojarzę. Oczywiście wierszyk był zupełnie abstrakcyjny, jako pokaz sprawności umysłowej. Przepraszam jeśli przypadkiem trafiłem w twój zawód lub upodobania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen kolejny gwóźdź do trumny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 23:22 ...wegetarianizmu został właśnie wbity. Drodzy wegetarianie, jeśli zależy wam na rozpowszechnianiu waszych postępowych idei to postarajcie się o jakieś minimum kultury (również logicznej!). W przeciwnym razie forum to może przyczynić się do spadku waszej liczebności. Chyba wam na tym nie zależy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś