Dodaj do ulubionych

Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wsparcia i kogos kto moze mi

IP: *.voxline.com 08.07.03, 02:16
Czy znajdzie sie tu ktos taki?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ziuta Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa IP: *.cm.chello.no 08.07.03, 02:25
      Sprobuj poczytac cos na "wlasna reke"
      polecam link:
      www.beyondveg.com/
    • seva108 Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa 08.07.03, 07:29
      Wpadnij na grupę dyskusyjną ircx.pl.polskavege
    • Gość: weg Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa IP: *.toya.net.pl 08.07.03, 08:20
      Polecam vege.pl. W razie pytań pisz śmiało wegana@gazeta.pl ;-)
    • Gość: LR Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.03, 08:36
      Gość portalu: jezus77 napisał(a):

> Czy znajdzie sie tu ktos taki?

Ja jestem wegetarianinem i przy tej okazji przestrzegam Ciebie przed
      oszukańczymi sektami podszywającymi się pod wegetarianizm.

Poczytaj:
      strony.wp.pl/wp/sec25/relacje.htm
      strony.wp.pl/wp/sec25/pranie.htm
      strony.wp.pl/wp/sec25/farma.htm
      strony.wp.pl/wp/sec25/d=hk.htm
      • Gość: Diana witam !!! IP: 213.25.91.* 08.07.03, 09:10
        Przede wszystkim nie przejmuj się złośliwością piszących tu przeciwników
        wegetarianizmu . To tak na początek.

Drugie - zdarza się, że początkujący wegetarianie tęsknią za mięsem i jak nie
        wytrzymasz - to nie wpadaj w panikę. Jak nie teraz, to za jakiś czas poradzisz
        sobie. Najlepiej nic na siłę.

Oprócz linków, które tu przedmówcy przedstawili ( część z nich pewnie należy do
        sekty, lepiej mieć tego świadomość) polecam Ci uprzejmie lekturę książki o
        sposobie odżywiania proponowanym przez ojca Jana Grande z zakonu bonifratrów,
        znaną też wielu osobom książkę dr M. Tombaka o zdrowiu (tytułu dokładnie nie
        pamietam, było kilka wydań o podobnych tytułach).

Warto też zajrzeć do wcześniejszych wątków - jeden z nich - o żelazie i
        hemoglobinie - tam trochę pisałam i nie chce mi się powtarzać (nie gniewaj się)

Ja o sobie moge powiedzieć tyle, że lubię produkty pszczele w tym także miody
        pitne z Lublina (tych z Poznania nie lubię)- są rewelacyjne - nie stosuje
        żadnych antybiotyków, tylko swoim mikrobom daję miodzik do popicia, albo
        grzaniec galicyjski, szybko reaguję na zioła - żadne epidemie nie są dla mnie
        groźne. To oczywiście tak w bardzo dużym skrócie.

Jeśli jeszcze coś chcesz wiedzieć, to pytaj, może coś będę wiedziała
        pozdrawiam
        • seva108 Re: witam !!! 08.07.03, 09:21
          Gość portalu: Diana napisał(a):

> Oprócz linków, które tu przedmówcy przedstawili ( część z nich pewnie należy
          > do sekty, lepiej mieć tego świadomość)

Do jakiej sekty?

> polecam Ci uprzejmie lekturę książki o
          > sposobie odżywiania proponowanym przez ojca Jana Grande z zakonu bonifratrów,

Aaaa... do tej. Dzięki za ostrzeżenie.

:-)
          • Gość: krystynaopty Re: witam !!! IP: *.biaman.pl 16.07.03, 19:03
            seva108 napisał:

> > sposobie odżywiania proponowanym przez ojca Jana Grande z zakonu bonifratr
            > ów,
            >
            > Aaaa... do tej. Dzięki za ostrzeżenie.

No tak... sekta z zakonu ojca Grande - może być... ;>
            dlaczego jedna sekta jest cacy, a druga be? A może ojca Rydzyka jest jeszcze
            lepsza?
        • Gość: misiu Re: witam !!! IP: *.chello.pl 08.07.03, 17:02
          Gość portalu: Diana napisał(a):

> Przede wszystkim nie przejmuj się złośliwością piszących tu przeciwników
          > wegetarianizmu . To tak na początek.

A przede wszystkim nie zrażaj się złośliwością i gruboskórnością piszących tu
          wegetarian. Nie można wykluczyć, że Tobie wcale to nie grozi.

• Gość: jezus77 Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa IP: *.voxline.com 08.07.03, 12:46
      Dziekuje bardzo wszystkim za slowa otuchy i wielkie dzieki za linki naprawde wszystkie sprawdze :). I napewno tez napisze do was jesli czegos nie bede wiedzial. Pozdrawiam serdecznie wszystkich. Jeszcze raz dziekuje! :)
    • baky Re: Jestem poczatkujacym wegetarianem szukam wspa 08.07.03, 17:49
      Jesli umiesz z wody robic wino, to daj sobie spokoj z wegetarianizmem.
    • Gość: doku Najważniejsze dla wegetarianina, to luz i dystans IP: *.chello.pl 09.07.03, 23:59
      Nie zaczynaj od wnikania w takie subtelności jak to, które kosmetyki są
      testowane na zwierzętach, które sery mają kontakt z podpuszczką, czy
      przypadkiem nie ma gdzieś dodatku żelatyny... Dla początkującego to zbyt wiele
      szczegółów, których nie da się od razu ogarnąć. Próba sprostania od razu
      najwyższym standardom czystosci wegetariańskiej jest frustrująca i może
      skutecznie zniechęcić. Na początek należy zacząć od prostoty i różnorodności, a
      na zabawę w detektywa przyjdzie czas w miarę wzbogacania wiedzy i rozwoju
      wrażliwości
      • Gość: Rycho Re: Najważniejsze dla wegetarianina, to luz i dys IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 10.07.03, 10:00
        Jakie są Twoje racjonalne przesłanki aby się tak poświęcać?Czy uważasz że
        dzięki temu sposobowi odżywiania będziesz zdrowszy lub Twoje samopoczucie
        bedzie lepsze?Ja sam na sobie nie będę eksperymentował,a jestem ciekaw zalet i
        wad żywienia się po wegetariańsku.Jakie zauważysz dobre i złe skutki po krótkim
        i długim okresie diety i czy masz zamiar zrezygnować z nie gdy minusy będą
        przeważały nad plusami.Życzę zdrowia i pozdr.
        • Gość: doku To przecież znany fakt IP: *.chello.pl 10.07.03, 20:15
          Gość portalu: Rycho napisał(a):

> Czy uważasz że dzięki temu sposobowi odżywiania będziesz zdrowszy lub
          > Twoje samopoczucie bedzie lepsze? Ja sam na sobie nie będę eksperymentował

To żaden eksperyment. Piszesz jakbyś spadł z Księżyca. Wegetarianim daje
          zdrowie i lepsze samopoczucie - to pewne, jesli inne czynniki tego nie zaburzą.
          • Gość: Rycho Re: To przecież znany fakt IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 10.07.03, 22:07
            Z opowieści byłych wegetarian których znam wynika,że dobrze to się poczuli
            porzuciwszy dietę bezmięsną.Może Doku już nie pamiętasz jak się czuje człowiek
            normalnie odżywiony.Pytanie zadałem autorowi wątku ,a odżywianie wegetariańskie
            jest z całą pewnością eksperymetem którego długofalowych skutków nie da się
            przewidzieć.Uważam ,że spadłeś z księżyca na twarde podłoże bo w inny sposó nie
            przyszło by ci do głowy coś tak bezsensownego jak wegetarianizm.
            • Gość: doku Jaki sens ma zmyślanie tak absurdalnych kłamstw? IP: *.chello.pl 12.07.03, 00:29
              Albo nic nigdy nie czytałeś z dietetyki i wpadłeś tu buszując po różnych
              forach, albo droczysz się licząc, że kogoś wyprowadzisz z równowagi. Tak czy
              inaczej nie znajdziesz na tym forum aż takich ignorantów, żeby dali ci się
              nabrać na te bzdury o samopoczuciu. Każdy z nas tutaj zna dziesiątki, a nawet
              setki wegetarian i byłych wegetarian, którzy nie oparli się pokusie powrotu do
              mięsa. W jednym wszyscy są zgodni, samopoczucie wegetarianina, nawet
              chwilowego, jest pod każdym względem lepsze niż przed (i po), za wyjątkiem
              jednego - tego nieodpartego pociągu do mięsa, jak do narkotyku. Na szczęście to
              dość szybko przechodzi.
              • Gość: a-r Re: Jaki sens ma zmyślanie tak absurdalnych kłams IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 11:28
                Gość portalu: doku napisał(a):
                [ciach...]

> W jednym wszyscy są zgodni, samopoczucie wegetarianina, nawet
                > chwilowego, jest pod każdym względem lepsze

Nie są zgodni. Mów za siebie. Kadzisz jak pomyleniec. Moja żona kiedy
                praktykowała weganizm zaczęła dostawać zawrotów głowy, była blada jak ściana,
                okazało się, że ma anemię. Dopiero leczenie i odstąpienie od tej szkodliwej
                diety pozwoliło jej na powrót do normy
                • Gość: doku Anemia jest chorobą na którą choruje wiele osób IP: *.chello.pl 12.07.03, 13:38
                  Gość portalu: a-r napisał(a):

> okazało się, że ma anemię. Dopiero leczenie

choroby trzeba leczyć

> i odstąpienie od tej szkodliwej diety

To nie wegetarianizm jej zaszkodził. Wegetarianie chorują rzadziej, nawet na
                  anemię, a dzieje się tak dlatego, że wegetarianizm zwykle łączy się z większym
                  zainteresowaniem nauką o prawidłowym odżywianiu. Wegetarianie zwykle wiedzą od
                  innych ludzi o możliwych chorobach z niedoborów pokarmowych, więc łatwiej im
                  ich uniknąć. Twój list sugeruje, że Twoja żona została weganką bez
                  elementarnego zainteresowania dietetyką. Współcześni wegetarianie raczej
                  wszyscy wiedzą, jak wywołać anemię i jak jej uninąć. Twoja żona pewnie nie
                  wiedziała i popełniła błąd typowy dla nieświadomych mięsożerców, którzy
                  popełniaja błędy dietetyczne różnego typu i którzy najczęściej chorują na
                  anemię.

Wegetarianie bywają często atakowani w ten sposób: "Wegetarianie każą nam
                  zrezygnować z mięsa i nabiału, które zawierają ważne składniki, a więc tych
                  składników nam zabraknie i zachorujemy". Taki atak jest absurdalny bo weganizm
                  nie polaga wcale na odstawieniu mięsa i nabiału i podwojenia ilości tego
                  zjadało się dotychczas. Przejście na weganizm to całkowita zmiana nawyków
                  żywieniowych, to stworzenie nowego, lepszego zestawienia zjadanych potraw, a to
                  zabezpiecza nas lepiej ptrzed chorobami niż tradycyjna dieta mięsna.

Oczywiście tak ułożoną zdrową dietę teoretycznie można by jeszcze bardziej
                  wzbogacić niewielką ilościa miesa i nabiału, czyniac ja dietą superzdrową, ale
                  niewielu jest wegetarian, któzy dbaja wyłącznie o swoje superzdrowie. Istnieją
                  w życiu inne jeszcze wartości.
                  • Gość: a-r Re: Anemia jest chorobą na którą choruje wiele os IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 17:32

> Gość portalu: a-r napisał(a):
                    >
                    > > okazało się, że ma anemię. Dopiero leczenie
                    >
                    > choroby trzeba leczyć
                    >
                    > > i odstąpienie od tej szkodliwej diety
                    >
                    > To nie wegetarianizm jej zaszkodził.

Ty ale musisz mieć potwornie zakuty łeb!!! Ja tu piszę, że chróbsko zaczęło się
                    jak kobita zaczęła stosować weganizm, i że ustąpiła jak wróciła do poprzedniego
                    sposobu żywienia, a Ty swoje...swoje swoje... Płyta się zacięła ,
                    zacięła...zacięła...
                    • Gość: doku Albo kłamiesz z premedytacją, albo nie rozumiesz.. IP: *.chello.pl 12.07.03, 20:18
                      Gość portalu: a-r napisał(a):

> Ty ale musisz mieć potwornie zakuty łeb!!! Ja tu piszę, że chróbsko zaczęło
                      się
                      >
                      > jak kobita zaczęła stosować weganizm, i że ustąpiła jak wróciła do
                      poprzedniego
                      >
                      > sposobu żywienia, a Ty swoje

... tego co czytasz. Jeśli kobita naprawdę zaczęła się źle odzywiać, to nie
                      zwalaj tego na wegetarian. Czy to naprawdę tak trudno pojąć? Jeśli rzeczywiście
                      jesteś tak tępy, to popytaj wśród lekarzy, czy weganie często chorują.
                      • Gość: a-r Re: Albo kłamiesz z premedytacją, albo nie rozumi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 22:14

> Gość portalu: a-r napisał(a):
                        >
                        > > Ty ale musisz mieć potwornie zakuty łeb!!! Ja tu piszę, że chróbsko
                        > > zaczęło się jak kobita zaczęła stosować weganizm, i że ustąpiła
                        > > jak wróciła do poprzedniego sposobu żywienia, a Ty swoje
                        >
                        > ... tego co czytasz. Jeśli kobita naprawdę zaczęła się źle odzywiać,

> nie zwalaj tego na wegetarian.

źle odżywiać czyli stosować weganizm
                        weganizm=złe odżywianie.
                        Nie pojmujesz matołku?

> Czy to naprawdę tak trudno pojąć? Jeśli rzeczywiście
                        > jesteś tak tępy,

Właśnie. Sam jesteś potwornie tępy

> to popytaj wśród lekarzy, czy weganie często chorują.

Właśnie lekarz stwierdził, że weganie często mają anemię i zdecydowanie
                        odradził żonie stosować tą szkodliwą dietę..
              • Gość: Rycho Re: Jaki sens ma zmyślanie tak absurdalnych kłams IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 13.07.03, 11:18
                A co zrobić jak ma się dobre samopoczucie i jest się mięsożercą?
                Szukać"kwadratowych jaj" i przejść na wegetarianizm?Tych byłych wegetarian
                których ja znam już nikt nie nabierze brednie ideologów żywieniowych.Wszyscy
                oni mówią w zasadzie to samo:bez mięsa można żyć ,ale po cholerę tak się męczyć
                na własne życzenie.
                Na koniec Doku trochę luzu.Ja nie chcę nikogo wyprowadzać z równowagi tylko
                jestem ciekawy i zadaję pytania.Możesz na nie odpowiadać lub nie.Pozdr
                • Gość: doku Jak wiesz, luz jest mi obcy IP: *.chello.pl 13.07.03, 15:17
                  Gość portalu: Rycho napisał(a):

> A co zrobić jak ma się dobre samopoczucie i jest się mięsożercą?

Przejść na wegetarianizm. Większość wegetarian przechodzi na wegetarianizm z
                  innych powodów, np. w obronie praw niewinnych zwierzątek albo w trosce o
                  środowisko naturalne
                  • Gość: Ziuta Jestes typowym przykladem ujemnego wplywu.... IP: *.cm.chello.no 13.07.03, 19:24
                    wegetarianizmu na..... intelekt !!!
                    Wiem, ze nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale obserwuje sie u Ciebie juz trwaly spadek
                    intelektualny. Natychmiast zlap sie za boczek, moze czesciowo da sie ten proces odwrocic
                    !!!

> Gość portalu: Rycho napisał(a):
                    >
                    > > A co zrobić jak ma się dobre samopoczucie i jest się mięsożercą?
                    >
                    > Przejść na wegetarianizm. Większość wegetarian przechodzi na wegetarianizm z
                    > innych powodów, np. w obronie praw niewinnych zwierzątek albo w trosce o
                    > środowisko naturalne
                    • Gość: doku Ale jeszcze potrafię czasem coś zrymować IP: *.chello.pl 14.07.03, 02:39
                      Gość portalu: Ziuta napisał(a):

> wegetarianizmu na..... intelekt !!!

np. mała ziuta liże fiuta

Jak widzisz, jeszcze coś kojarzę. Oczywiście wierszyk był zupełnie
                      abstrakcyjny, jako pokaz sprawności umysłowej. Przepraszam jeśli przypadkiem
                      trafiłem w twój zawód lub upodobania
                      • Gość: hydrogen kolejny gwóźdź do trumny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 23:22
                        ...wegetarianizmu został właśnie wbity. Drodzy wegetarianie, jeśli zależy wam
                        na rozpowszechnianiu waszych postępowych idei to postarajcie się o jakieś
                        minimum kultury (również logicznej!). W przeciwnym razie forum to może
                        przyczynić się do spadku waszej liczebności. Chyba wam na tym nie zależy?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka