marchewunia 20.09.03, 12:58 Hello to ja, urósł mi właśnie piękny szpinak i zastanawiam się jak go zjeść i przyrządzać ogólnie? POMOCY:-) Marczefka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: misiu Re: Szpinak IP: *.chello.pl 20.09.03, 13:13 Zrób z niego apetyczną paciaję. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpinakozerca Re: Szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 17:13 1.umyc 2.obgotowac w osolonej wodzie 3.wrzucic na patelnie do smaku doprawic np. smietana + bulka tarta, kila kropel soku cytrynowego no i oczywiscie czosnek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marchewka Re: Szpinak IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.09.03, 18:29 Dziekuję jadłam pyszny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpinakozerca Re: Szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 18:52 dzieki za linki z vege przepisami ps moze masz jakis przepis na owsiane ciasteczka, lub cos w tym rodzaju Odpowiedz Link Zgłoś
marchewunia Re: Szpinak 21.09.03, 12:32 prosze bardzo...już szukam w swoim składzie...coś będzie na pewno:o)...nie wiem tylko czy jesteś weganinem czy wege... DUŃSKIE CIASTKA OWSIANE 2 szkl. mąki 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody 1 kostka masła 1 szkl. fistaszków w kolorowej cukrowej polewie (tzw. kamyczków) jeżeli ciasta Cię interesują to rzucam: MAZUREK Z PŁATKÓW OWSIANYCH 2 szklanki płatków, 2 szklanki mąki pszennej razowej, 3 łyżki cukru brązowego, pół szklanki oleju tłoczonego na zimno, 20 dag bakalii: rodzynek, orzechów, daktyli, migdałów, śliwek suszonych, pestek z dyni. 1 szklankę mąki posiekać z olejem, dodać płatki i wodę, tak aby ciasto nadawało się do wałkowania. Nasmarować formę tłuszczem, wywałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i ułożyć w formie. Bakalie namoczyć około pół godziny do napęcznienia, wymieszać ze szklanką mąki i wody. Rozsmarować na cieście. Piec w gorącym piekarniku ok. 40 minut. Mam jesio coś takiego: KULECZKI OWSIANE-KAROBOWE 0,5 l przegotowanej wody, 2 opak. cukru waniliowego, 3 łyżki mąki karobowej, 1,5 łyżki oleju, 6 łyżeczek cukru lub miodu, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej, rodzynki, orzechy, zmielony sezam. Wszystko wymieszać, podgrzać do zgęstnienia. Następnie dodać 0,5 paczki wiórków kokosowych, 4-5 łyżek otrębów, 0,5 szklanki zarodków pszennych, 4-5 łyżek płatków jęczmiennych błyskawicznych i 0,5 paczki płatków owsianych. Wszystko dokładnie wyrobić. Formować kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych. BABKI OWSIANO-JĘCZMIENNE 0,5 szklanki mąki jęczmiennej + 0,5 mąki jaglanej (zmielić kaszę jęczmienną i jaglaną na mąkę). 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki rodzynek, 3/4 szklanki wody, 2 szklanki świeżych, grubo utartych jabłek, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać pierwsza trzy składniki razem. W innym naczyniu połączyć wodę, jabłka, olej oraz sól i dobrze wymieszać. Następnie połączyć składniki płynne z suchymi i raz jeszcze dobrze wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut. Umieścić w natłuszczonych wcześniej foremkach. Piec aż do uzyskania lekko brązowego koloru. ok that's all Pozdrawiam MaRcZeFkA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpinakozerca Re: Szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 15:12 o rany dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Szpinak 21.09.03, 20:45 Ja uwielbiam szpinak jako sos do spagetti. Robie go na przysmazonej cebulce (na oliwce) + czosnek i przyprawy do smaku (ja lubie np. jarzynke, albo sos sojowy), moze tez byc z bazylia, albo z lyczeczka pesto. Do tego smietana, albo ser plesniak zmieszane ze szpinakim. Takim sosem polewam spagetti, posypuje feta, polewam oliwa i jest pyyyycha! Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama lasagne ze szpinakiem 21.09.03, 20:48 Cos mi nie wyszlo z postem... lasagne tez jest pycha. Po prostu platy do lasagne, na to szpinak przygotowany jak wyzej (dobry tez jest por zamiast cebulki i/lub pieczarki), moze byc tez feta, i wszystko mna gorze ze serem zoltym. Oczywiscie polane 2-ma lyzkami oliwy. Pychaaaa!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boza krowka Re: lasagne ze szpinakiem IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.03, 21:45 Ja mieszam szpinak na lasagne z serem bialym, oczywiscie najpierw cebula zeszklona pare minut, potem czosnek i minute smazyc, potem ser. W warstwy miedzy te plyty a mieszanke szpinakowo - serowa daje sos - cebula znowu duszona, potem dodane 2 marchewski (uj, uj), troche selera, koncentrat pomidorowy, 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, suszona bazylika, oregano i lisc laurowy, 20 minut dusic, sos zmiskowac, ale przed miksacja wyjac liscia bobkowego. Potem ukladasz warstwy: sos, plyta, szpinako - ser, sos na koncu, zapiec ok. godzine, a jak sie lasagne za bardzo zbrazowi, przykryc folia alu (zawsze przygotowuje lasagne taki alu czepek na zapas)pycha,a z domowego szpinaku to pewnie pycha na maksa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
z0rr0 Re: Szpinak 23.09.03, 15:02 Odpowiednio przyrządzony szpinak jest pyszny, ale... Wbrew powszechnym przekonaniom szpinak nie jest dobrym źródłem żelaza. Obecność kwasu szczawiowego w szpinaku nie tylko upośledza przyswajanie żelaza, ale dodatkowo wiązane jest żelazo z naszego organizmu! Podobnie działa szczaw i rabarbar. Ponadto zieleniny te dość skutecznie wypłukują wapno z naszego organizmu. Te negatywne skutki osłabia nieco dodawanie białka do potraw ze szpinaku (mleczno-jajeczne omlety ze szpinakiem), szczawiu (zaprawiona mlekiem lub śmietaną zupa szczawiowa z jajkiem lub - dla padlinożerców - z drobiem) czy rabarbaru (ciasto z rabarbarem z duża ilością białek z jaj). Dwa lata temu po miesiącu objadania się co kilka dni zupą szczawiową (mniam) i sparzonym szpinakiem z czosnkiem w omlecie (mniam-mniam), zaczęliśmy z żoną cierpieć na skurcze łydek. Co więcej - analiza krwi żony wykazała znaczne niedobory żelaza, przy prawidłowej liczbie krwinek. Od tej pory szpinak i szczaw z rzadka i jest ok. Pzdr- z0rr0 Odpowiedz Link Zgłoś
sagan2 Re: Szpinak 24.09.03, 10:44 ja kilka razy jadlam w restauracji indyjskiej taka "paciaje" ze szpinakiem i soczewica, z duza iloscia przypraw, glownie imbiru. bylo tp pyszne! ale niestety nie znam zadnego przepisu :( moze gdzies wsrod przepisow kuchni indyjskiej znajdziesz? oni uzywaja duzo szpinaku. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Szpinak 30.09.03, 13:39 Po pierwsze, parzenie szpinaku przed wrzuceniem na patelnię jest zbędne i pozbawia smaku, toż to delikatne listki a twarde warzywo. Po drugie, ze specjalnymi pozdrowieniami (za życzliwość do CAŁEGO świata, nie tylko bezmięsnego) strasznie intrygujący przepis ze szpinakiem w roli głównej (wyszukany na forum Kuchnia), jeszcze go nie wypróbowałam ale to brzmi pysznie: Ryż ze szpinakiem 3/4 szkl. ryżu, 1 kg mrożonego szpinaku, 1 szkl. mleka, 3 łyżki masła po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, mielonej kolendry i pieprzu ziołowego, 2 liście laurowe; Masło rozpuść w garnku o grubym dnie. Kiedy się zrumieni, wsyp przyprawy i liście laurowe. Smaż je przez kilka sekund. Wsyp ryż i smaż wszystko razem 3-5 minut, aż ryż stanie się szklisty. Dodaj nie rozmrożony, ale potłuczony na małe kawałki szpinak, wymieszaj, zalej odrobiną wody i przykryj. Pogotuj do czasu, aż szpinak chociaż w części się rozgotuje, wtedy dolej mleko. Zmniejsz ogień i gotuj ryż pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli ryż będzie przywierał do dna, wlej do garnka trochę wody. Na koniec dodaj 2 płaskie łyżeczki soli. Danie jest gotowe, gdy ryż jest lekko rozgotowany. Możesz to sprawdzić, rozgniatając jedno ziarenko pomiędzy palcami. Powinno być zupełnie miękkie, klejące się i dające łatwo rozetrzeć. Ryż ze szpinakiem powinien mieć konsystencję bardzo gęstej zupy. Najlepiej smakuje na gorąco, podawany z kromkami świeżego chleba posmarowanego masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: Szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.03, 12:43 szpinak po hindusku (orginalny przepis) szpinak podsmazyc z kalrowanym maslem(wole oliwe) doprawic czosnkiem, sola, pieprzem i komiecznie "garam-masala" (przyprawa,do kupienia w sklepach z przyprawami) Odpowiedz Link Zgłoś