20.09.03, 12:58
Hello to ja, urósł mi właśnie piękny szpinak i zastanawiam się jak go zjeść
i przyrządzać ogólnie? POMOCY:-)

Marczefka
Obserwuj wątek
    • Gość: misiu Re: Szpinak IP: *.chello.pl 20.09.03, 13:13
      Zrób z niego apetyczną paciaję. :-D
      • marchewunia Re: Szpinak 20.09.03, 16:51
        Bleeh:o)
    • Gość: szpinakozerca Re: Szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 17:13
      1.umyc
      2.obgotowac w osolonej wodzie
      3.wrzucic na patelnie
      do smaku doprawic np. smietana + bulka tarta, kila kropel soku cytrynowego
      no i oczywiscie czosnek
      • Gość: Marchewka Re: Szpinak IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.09.03, 18:29
        Dziekuję jadłam pyszny!!!
        • Gość: szpinakozerca Re: Szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 18:52
          dzieki za linki z vege przepisami
          ps moze masz jakis przepis na owsiane ciasteczka, lub cos w tym rodzaju
          • marchewunia Re: Szpinak 21.09.03, 12:32
            prosze bardzo...już szukam w swoim składzie...coś będzie na pewno:o)...nie
            wiem tylko czy jesteś weganinem czy wege...

DUŃSKIE CIASTKA OWSIANE
            2 szkl. mąki
            1 szkl. płatków owsianych
            1 szkl. cukru
            1 cukier waniliowy
            1 łyżeczka sody
            1 kostka masła
            1 szkl. fistaszków w kolorowej cukrowej polewie (tzw. kamyczków)

jeżeli ciasta Cię interesują to rzucam:

MAZUREK Z PŁATKÓW OWSIANYCH
            2 szklanki płatków, 2 szklanki mąki pszennej razowej, 3 łyżki cukru brązowego,
            pół szklanki oleju tłoczonego na zimno, 20 dag bakalii: rodzynek, orzechów,
            daktyli, migdałów, śliwek suszonych, pestek z dyni.
            1 szklankę mąki posiekać z olejem, dodać płatki i wodę, tak aby ciasto
            nadawało się do wałkowania. Nasmarować formę tłuszczem, wywałkować ciasto na
            grubość ok. 0,5 cm i ułożyć w formie. Bakalie namoczyć około pół godziny do
            napęcznienia, wymieszać ze szklanką mąki i wody. Rozsmarować na cieście. Piec
            w gorącym piekarniku ok. 40 minut.

Mam jesio coś takiego:

KULECZKI OWSIANE-KAROBOWE

0,5 l przegotowanej wody,
            2 opak. cukru waniliowego,
            3 łyżki mąki karobowej,
            1,5 łyżki oleju,
            6 łyżeczek cukru lub miodu,
            1 duża łyżka mąki ziemniaczanej,
            rodzynki,
            orzechy,
            zmielony sezam.

Wszystko wymieszać, podgrzać do zgęstnienia. Następnie dodać 0,5 paczki
            wiórków kokosowych, 4-5 łyżek otrębów, 0,5 szklanki zarodków pszennych, 4-5
            łyżek płatków jęczmiennych błyskawicznych i 0,5 paczki płatków owsianych.
            Wszystko dokładnie wyrobić. Formować kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych.

BABKI OWSIANO-JĘCZMIENNE

0,5 szklanki mąki jęczmiennej + 0,5 mąki jaglanej (zmielić kaszę jęczmienną
            i jaglaną na mąkę).
            1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki rodzynek, 3/4 szklanki wody,
            2 szklanki świeżych, grubo utartych jabłek, 2 łyżki oleju,
            1/2 łyżeczki soli.

Wymieszać pierwsza trzy składniki razem. W innym naczyniu połączyć wodę,
            jabłka, olej oraz sól i dobrze wymieszać. Następnie połączyć składniki płynne
            z suchymi i raz jeszcze dobrze wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut.
            Umieścić w natłuszczonych wcześniej foremkach. Piec aż do uzyskania lekko
            brązowego koloru.

ok that's all

Pozdrawiam

MaRcZeFkA
            • Gość: szpinakozerca Re: Szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 15:12
              o rany dzieki:)
    • kociamama Re: Szpinak 21.09.03, 20:45
      Ja uwielbiam szpinak jako sos do spagetti. Robie go na przysmazonej cebulce
      (na oliwce) + czosnek i przyprawy do smaku (ja lubie np. jarzynke, albo sos
      sojowy), moze tez byc z bazylia, albo z lyczeczka pesto. Do tego smietana,
      albo ser plesniak zmieszane ze szpinakim. Takim sosem polewam spagetti,
      posypuje feta, polewam oliwa i jest pyyyycha!
    • kociamama lasgne ze szpinakime 21.09.03, 20:45
    • kociamama lasagne ze szpinakiem 21.09.03, 20:48
      Cos mi nie wyszlo z postem...
      lasagne tez jest pycha. Po prostu platy do lasagne, na to szpinak przygotowany
      jak wyzej (dobry tez jest por zamiast cebulki i/lub pieczarki), moze byc tez
      feta, i wszystko mna gorze ze serem zoltym. Oczywiscie polane 2-ma lyzkami
      oliwy.
      Pychaaaa!!
      • Gość: boza krowka Re: lasagne ze szpinakiem IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.03, 21:45
        Ja mieszam szpinak na lasagne z serem bialym, oczywiscie najpierw cebula
        zeszklona pare minut, potem czosnek i minute smazyc, potem ser. W warstwy
        miedzy te plyty a mieszanke szpinakowo - serowa daje sos - cebula znowu
        duszona, potem dodane 2 marchewski (uj, uj), troche selera, koncentrat
        pomidorowy, 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, suszona bazylika, oregano
        i lisc laurowy, 20 minut dusic, sos zmiskowac, ale przed miksacja wyjac liscia
        bobkowego. Potem ukladasz warstwy: sos, plyta, szpinako - ser, sos na koncu,
        zapiec ok. godzine, a jak sie lasagne za bardzo zbrazowi, przykryc folia alu
        (zawsze przygotowuje lasagne taki alu czepek na zapas)pycha,a z domowego
        szpinaku to pewnie pycha na maksa.
        pozdrawiam
    • z0rr0 Re: Szpinak 23.09.03, 15:02
      Odpowiednio przyrządzony szpinak jest pyszny, ale...

Wbrew powszechnym przekonaniom szpinak nie jest dobrym źródłem żelaza.
      Obecność kwasu szczawiowego w szpinaku nie tylko upośledza przyswajanie żelaza,
      ale dodatkowo wiązane jest żelazo z naszego organizmu!
      Podobnie działa szczaw i rabarbar.
      Ponadto zieleniny te dość skutecznie wypłukują wapno z naszego organizmu.
      Te negatywne skutki osłabia nieco dodawanie białka do potraw ze szpinaku
      (mleczno-jajeczne omlety ze szpinakiem), szczawiu (zaprawiona mlekiem lub
      śmietaną zupa szczawiowa z jajkiem lub - dla padlinożerców - z drobiem) czy
      rabarbaru (ciasto z rabarbarem z duża ilością białek z jaj).

Dwa lata temu po miesiącu objadania się co kilka dni zupą szczawiową (mniam) i
      sparzonym szpinakiem z czosnkiem w omlecie (mniam-mniam), zaczęliśmy z żoną
      cierpieć na skurcze łydek. Co więcej - analiza krwi żony wykazała znaczne
      niedobory żelaza, przy prawidłowej liczbie krwinek.
      Od tej pory szpinak i szczaw z rzadka i jest ok.
      Pzdr- z0rr0
    • sagan2 Re: Szpinak 24.09.03, 10:44
      ja kilka razy jadlam w restauracji indyjskiej taka
      "paciaje" ze szpinakiem i soczewica, z duza iloscia
      przypraw, glownie imbiru. bylo tp pyszne! ale niestety
      nie znam zadnego przepisu :(
      moze gdzies wsrod przepisow kuchni indyjskiej znajdziesz?
      oni uzywaja duzo szpinaku.
    • apolka Re: Szpinak 30.09.03, 13:39
      Po pierwsze, parzenie szpinaku przed wrzuceniem na patelnię jest zbędne i
      pozbawia smaku, toż to delikatne listki a twarde warzywo.
      Po drugie, ze specjalnymi pozdrowieniami (za życzliwość do CAŁEGO świata, nie
      tylko bezmięsnego) strasznie intrygujący przepis ze szpinakiem w roli głównej
      (wyszukany na forum Kuchnia), jeszcze go nie wypróbowałam ale to brzmi pysznie:
      Ryż ze szpinakiem
      3/4 szkl. ryżu, 1 kg mrożonego szpinaku, 1 szkl. mleka, 3 łyżki masła po 1
      łyżeczce: słodkiej papryki, mielonej kolendry i pieprzu ziołowego, 2 liście
      laurowe;
      Masło rozpuść w garnku o grubym dnie. Kiedy się zrumieni, wsyp przyprawy i
      liście laurowe. Smaż je przez kilka sekund. Wsyp ryż i smaż wszystko razem 3-5
      minut, aż ryż stanie się szklisty. Dodaj nie rozmrożony, ale potłuczony na małe
      kawałki szpinak, wymieszaj, zalej odrobiną wody i przykryj. Pogotuj do czasu,
      aż szpinak chociaż w części się rozgotuje, wtedy dolej mleko. Zmniejsz ogień i
      gotuj ryż pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli ryż
      będzie przywierał do dna, wlej do garnka trochę wody. Na koniec dodaj 2 płaskie
      łyżeczki soli. Danie jest gotowe, gdy ryż jest lekko rozgotowany. Możesz to
      sprawdzić, rozgniatając jedno ziarenko pomiędzy palcami. Powinno być zupełnie
      miękkie, klejące się i dające łatwo rozetrzeć. Ryż ze szpinakiem powinien mieć
      konsystencję bardzo gęstej zupy. Najlepiej smakuje na gorąco, podawany z
      kromkami świeżego chleba posmarowanego masłem.
      • Gość: aniel Re: Szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.03, 12:43
        szpinak po hindusku (orginalny przepis)

szpinak podsmazyc z kalrowanym maslem(wole oliwe) doprawic czosnkiem, sola,
        pieprzem i komiecznie "garam-masala" (przyprawa,do kupienia w sklepach z
        przyprawami)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka