Dodaj do ulubionych

porównanie soji i mięsa

IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.11.03, 18:49
porównuję najważniejsze składniki w obu pokarmach
metoda punktowo- opisowo
w wąznych kategoriach max.punkty to 10 w innych może bycmniej
start
1. białko :soja 9,5 - mięso )polędwica)9,5
KOMENTARZ: przyswajalnosc białka i tu i tam jest bardzo wysoka, w mięsie
nieco wyższa;jednak soja ma mniej aminokwasów siarkowych, ma to pozytywny
wpływ na zasadowość , metabolizm wapnia, o czym tez niżej

2. tłuszcze : soja 4 - mięso 1
komentarz: w osji dominuja korzystne kwasy tłuszczowe nienasycone

3. wapń: soja 5 - mieso - 0
w soji jest ok. 220 mg wapnia na 100 g i to łatwo przyswajalnego

4. żelazo soja 5 - mieso 5
soja ma ok, 8 mg żelaza w suchej masie - polędwica 4, 7 mg

5. zasadowość, kwasowość soja 5 - mięso 0
szczegołnie niekorzystne jest surowe mięso , tatar aż minus 33, polędwica ma
zapewne ok. minus 20 , soja ma zasadowość bliska zeru od strony plusa
- silne działanei kwasotwórcze pokarmów mięsnych powoduje ,z e w że w ogóle
trudno zrównoważyc dietę z dużą ilościa mięsa- ma to wpływ na ujemny bilans
wapnia(osteoporoza) a także jest czynnikiem chorobotwórczym w kamicy,
chorobie wrzodowej i innych

6. błonnik soja 3 - mięso 0
mięso nie zaiwera w ogóle błonnika który działa jak miotła popychająca
trawiony pokarm w jelitach,; mięso ma tęndencję do zalegania i procesów
gnilnych( flora balteryjanw jelitach zmienia sie na niekorzystną)

7. wit B12 soja 0 - mieso 3
komentarz: zapotrzebowanie organizmu na tę witamine jest bardzo niewielkie,
jesli ktoś ma zapas(np, jadł prepararty witaminowe, lub pił mleko wbogacane
wit B12 i soki to nawqet gdyby nie spozywał w ogóle tej witaminy to zapas
powinien mu starczyc na parę lat!

8. lecytyna - soja 8 mięso o
komentarz :Lecytyna sojowa jako lek dostepna w aptekach, świetnie działa na
możg a także przeciwdziała miażdzycy (emulgator tłuszczów)

9. izoflawonoidy - soja 5 mieso 0
komentarz: lek soyfem dostepny w aptekach - zmniejsza objawy menopauzy

10. indeks insulinowy/glikemiczny
soja 5 mięso 2
soja powoduje znacznie mniejszy wyrzut insuliny choć ma więcej weglowodanów;
znacznie lepsza dla cukrzyków niz mięso

11 cynk soja 2 mięso 3
mięso zawiera wiecej cynku, soja jest tez dobrym źródłem

12. witaminy: ekwiwalent niacyny
soja 3(11mg) mieso 3 (12,1 mg)

13. witaminy :yboflawina
soja 2(o,2mg) mięso 4(o,4mg)

14. witaminy : tiamina soja 4(0,4mg) mięso 2 (o,15 mg)

jak ktos chce może podsumowac ale przewaga soji jest bezapekalacyjna!!!!

Obserwuj wątek
    • Gość: Rodzynek Re: porównanie soji i mięsa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.03, 11:14
      Z twojego opisu wynika przewaga soi. Z tym że starałeś się przedstawić soje jak
      najlepiej a mięso jak najgorzej.

Na tej samej zasadzie mogę zrobić porównanie z którego wyniknie przewaga mięsa.
      • Gość: brumbak Re: porównanie soji i mięsa IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 15.11.03, 14:19
        to przedstaw, swoją wersję zobaczymy co potrafisz

ja przedstawiłem fakty

oj nie wszystkie jeszcze za soją , nie wszystkie

uzupełnie
        potem
        • agaaska Re: porównanie soji i mięsa 15.11.03, 14:28
          > uzupełnie
          > potem

Czekam z niecierpliwością.
          Mam małą prośbę jeśli masz więcej materiałów o soi mógłbyś podać również jej
          minusy, albo przynajmniej podać namiary gdzie mogłabym coś więcej o soi
          poczytać.
          • Gość: boza krowka malutki minusik soi IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.03, 18:21
            Jest jeden, ale bardzo maly i ujawnia sie w szczegolnych okolicznosciach. Jesli
            bierzesz pigulke antykonc. z przewaga estrogenow, powinnas uwazac na soje, bo
            ona (soja ) ma duzo estrogenow pochodzenia roslinnego. (Jesli wiec bierzesz
            pigulke, powinnas zapytac lekarza albo spojrzec na ulotke informac.) A efektem
            nadmiaru estrogenow moze byc otylosc typowo kobieca - czyli tluszczyk w
            okolicach ud, brzucha i bioder. Ale jest tez duzy plus takiego nadmiaru -
            kobiety z przewaga etsrogenu starzeja sie powoli, skora zachowuje dlugo
            elastycznosc, nie ma problemow z cera czy wypadaniem wlosow (takie problemy
            maja kobiety, ktore maja nadmiar hormonow meskich).
            Ale z soja, jak z wszystkim innym, nie ma co przesadzac, chociaz uwazam ,ez
            soja to cos pysznego.
            • agaaska Re: malutki minusik soi 26.11.03, 19:18
              Dzięki. Nie wiedziałam o tym chociaż kiedyś rozmawiałam ze swoją ginegolog, że
              nie jem mięsa a jem soję i czy to ma jakiś wpływ. Stwierdziła tylko, że by te
              fitoestrogeny z soi miały wpływ musiałabym cytuję: "żreć jej wiadro dziennie".
              Masz może informację ile np. tych fitoestrogenów przypada na 100 g soi ?
              Ja też lubię soję, ale bez przesady :)
              • Gość: boza krowka soja cd. IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.03, 18:58
                Niestety zadnych danych nie mam, ale sie rozejrze i dam znac, jak cos znajde.
                pozdrawiam
                • agaaska Re: soja cd. 01.12.03, 21:08
                  Chodzę na zajęcia z dietetyki + kuchnia pięciu przemian. Kobieta, która je
                  prowadzi jest może lekko nawiedzona, ale nie wydaje się szkodliwa tzn. nie
                  zakwestionowała wegetarianizmu chociaż stwierdziła, że wegetarianizm jest
                  tylko z pobudek ideologicznych a nie zdrowotnych, ale cytuję "wegetariain też
                  człowiek" no i nauczy nas jak takowym dietę bilansować.
                  Narazie był to pierwszyw wykład i o soji tylko wspomniała, że takim cudem to
                  ona nie jest, nadaje się raczej tylko na olej i zawiera aż 15 substancji
                  szkodliwych. Obiecuję pilnie notować i uważać a z Wami podzielić się tymi
                  rewelacjami. Kobieta podpiera się całą masą badań więc naprawdę na mnie
                  zrobiła wrażenie osoby wiarygodnej.
                  • Gość: boza krowka zalecam dystans IP: 5.3.1R* / *.lrz-muenchen.de 02.12.03, 16:06
                    do kobiety od dietetyki. Piszesz, ze podaje mase wynikow badan. Ale wiesz,
                    Agaaska, zawsze trzeba pytac, z jakiego roku sa badania, no i kto kto je
                    zlecil. Ostatnio czytalam o kampanii na rzecz niepalenia papierosow przez
                    nastolatki, a kampanie zlecily, (bo ktoz by inny?) zaklady tytoniowe .(Rzecz
                    dziala sie w Niemczech). Kampania nie byla zbyt udana, a zdaniem wielu
                    specjalistow wrecz namawiala do palenia.
                    W niemieckim "Przegladzie aptekarskim" wyczytalam ostatnio, ze wreszcie
                    udowodniono, ze wege jest zdrowszy i posluzono sie bardzo prosta metoda. Otoz
                    wiadomo, ze wege z reguly robia troche wiecej dla zdrowia, ruszaja sie itp ( w
                    koncu, jak tu ktos pisal, nalezymy do (przepraszam za wyrazenie) pieprzonej
                    elity. Moze byc. Elita to w koncu elita.
                    Wiec porownywanie tych samych wiekowo wege z miesozernymi nie mialo za bardzto
                    sensu, bo miesowaci malo dbali o zdrowie w ogole(z reguly, przypominam).
                    Porownano naprawde podobne grupy - niepalacych, zajmujacych sie sportem wege z
                    miesozernymi, palacych i malo ruchliwych wege i miesozernych i co wyszlo?
                    Wege mieli zawsze lepsze wyniki. Przeglad aptekarski pisal wiec, ze dieta
                    wege zdrowsza jest.
                    Czy mnie to dziwi? Nie. A Ciebie?
                    pozdrawiam
                    • agaaska Re: zalecam dystans 02.12.03, 17:26
                      Dystans to ja mam i to spory. Wszystko zawsze przepuszczam przez własny
                      rozsądek i nigdy nie byłam i nie będę ślepym naśladowcą.
                      Ta kobieta nie powiedziała, że wegetarianizm jest zły, wspomniała tylko o soi,
                      że takim cudem to ona nie jest.
                      Z resztą powiedziała wyraźnie, że mięsa je się teraz za dużo bo osoby dorosłe
                      czyli te co już nie rosną powinny dziennie zjadać 1g białka na kg masy ciała a
                      30% tego białka powinno być pochodzenia zwierzęcego.
                      A, że wege są zdrowsi to się zgadzam widzę to po sobie :)
        • Gość: Rodzynek Re: porównanie soji i mięsa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.03, 15:02
          Hej jeśli masz pełne info o soi to podaj będziemy porównywać :P bo chyba nie
          chodzi o to żeby się tu przekrzykiwać tylko czegoś dowiedzieć.
    • irie.malgoska Re: porównanie soji i mięsa 01.12.03, 20:43
      rewelacyjne zestawienie
      te argumenty wydaja sie byc przekonujace dla wszystkich krytykow mojej diety
      weganskiej,zeby zobaczyli ze to takze zdrowie
      • egaheer82 Re: porównanie soji i mięsa 02.12.03, 17:55
        He, a do nas na seminarium z warzywnictwa przyszła kiedyś dr od 'wartości
        biologicznej warzyw' i zrobiła temat 'Leki w warzywach'. Podyktowała nam też
        listę 10 najzdrowszych produktów spożywczych i była na niej soja. Potem
        zrobiła wymuszoną dyskusje, jest przeciw wegetarianizmowi, ale na owej liście
        był tylko 1 produkt odzwierzęcy (jogurt). Boje sie tej pani, więc nie zapytam
        o źródło tej listy. Amerykański Instytut Żywienia? Jest takie coś?
        Pozdrawiam
        Egaheer
      • Gość: brumbak Re: porównanie soji i mięsa IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 02.12.03, 18:06
        > pewnie że rewelacyjne zestawienie gwarantoewane przez Brumbak Research
        Institute Limited
        soja jest rewelacyjnym darem natury
        natura sama zastawia
        "bankiet niekrwawy"
        - z (prawie) wegańskim pzdrv
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka