madeingermany 08.06.10, 12:51 tak wygląda najbardziej zeuropeizowany kraj muzułmański? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hurysa1 Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 08.06.10, 13:03 ...gdy Ty mi to wytłumaczysz to chętnie Odpowiedz Link
madeingermany Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 08.06.10, 23:50 zauważam różnicę między przestępstwem a zwyczajem, który jest prawem getta, w poczuciu swojej wyższości nad otaczającym go zgniłym obyczajowo światem ale atrakcyjnym zarobkowo widzę, że uniknikasz odpowiedzi, gdy niewygodna, w stylu "a u was biją murzynów" Odpowiedz Link
kolejar Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 09.06.10, 01:17 Ja TEGO nie widzę - żadnego. Ale... Chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że handel ludźmi u Muslich jest usankcjowanym zwyczajem, a handel ludzi w UE jest ciężkim przestępstwem, ściganym prawnie. Jasne Hurysko???? Odpowiedz Link
hurysa1 Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 09.06.10, 10:10 madeingermany napisał: > zauważam różnicę między przestępstwem a zwyczajem, który jest prawem getta, w p > oczuciu swojej wyższości nad otaczającym go zgniłym obyczajowo światem ale atra > kcyjnym zarobkowo > Twój arbitralny sąd. Pomyśl o wielu małżeństwach na Sycyli, na Korsyce, w Bułgarii, w Polsce. Znajdziesz wiele drastyczniejszych przykładów niż ten opisany w artykule. > widzę, że uniknikasz odpowiedzi, gdy niewygodna, w stylu "a u was biją murzynów > " Czy Ty (bodajże ateista) czujesz się odpowiedzialny (i potrafisz wyjaśnić) każde świnstwo zrobione przez jakiegos ateistę? Nie myl zwyczaju z religią. Ja jestem polską muzułmanką. To jest wiara moich przodków. Różne, okrutne i dziwaczne zwyczaje istnieją w różnych częściach świata. Ludzie są różni, tradycje są różne. Czy uważsz, że rzeczywisty (nie na papierze) system wartości Europejczyków to szczyt etyki? Odpowiedz Link
madeingermany Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 10.06.10, 19:26 hurysa1 napisała: > polską muzułmanką. To jest wiara moich przodków. Różne, okrutne i > dziwaczne zwyczaje istnieją w różnych częściach świata. Ludzie są różni, > tradycje są różne. Czy uważsz, że rzeczywisty (nie na papierze) system wartości > Europejczyków to szczyt etyki? szczyt nie, ale tak się składa, że stanowi standard obowiązujący w tej części świata, do którego przybysze powinni się dostosowywać; ponadto jest systemem wywodzącym się z ekonomii i pragmatycznego żyj i daj żyć innym - w Europie stosuje się go w miarę przyzwoicie. zadałem Tobie to pytanie ponieważ wielokrotnie bronisz swoich braci w wierze z krajów gdzie prawo koraniczne jest prawem państwowym, i nie za to ich bronisz, że ktoś ich prześladuje za wiarę tylko za to, że przeciwstawia się ich obyczajom jak szariat itp. Odpowiedz Link
madeingermany Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 10.06.10, 19:29 i jeszcze jedno w Europie to co w rzeczonej Turcji uchodzi, jest przestępstwem Odpowiedz Link
hurysa1 Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 10.06.10, 20:27 madeingermany napisał: > i jeszcze jedno w Europie to co w rzeczonej Turcji uchodzi, jest > przestępstwem W wielu krajach muzułmańskich przestępstwem jest to. Ogólnie Madeingermany to niezdrowo jest widzieć źbło w oku bliźniego, a belki we własnym nie dostrzegać. Odpowiedz Link
madeingermany Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 12.06.10, 12:11 hurysa1 napisała: > madeingermany napisał: > > > i jeszcze jedno w Europie to co w rzeczonej Turcji uchodzi, jest > > przestępstwem > > W wielu krajach muzułmańskich przestępstwem jest > to. Ogólnie Madeingermany to niezdrowo jest widzieć źbło w oku bliźnie > go, a belki we własnym nie dostrzegać. > Widzę, że żadna z tobą rozmowa, ja się Ciebie pytam a Ty mi zarzucasz, że sam nie jestem bez winy. Ani nie ma to związku z moim pytaniem, ani nie wiesz czy ja to dostrzegam czy nie, ale odwracasz kota ogonem. Jakoś standardy europejskie przybyszom służą, a z Europy nie ucieka się do krajów muzułmańskich przed komornikami. Reprezentujesz moralność Kalego, a ja nie pytam się Ciebie, że masz z tym coś wspólnego (z obyczajem) tylko pytam czy muzułmanie potrafią się dostosować do standardów europejskich, bo jak Was trzech to bardziej święci od Mahometa a jak milion to już problem. Odpowiedz Link
hurysa1 Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 13.06.10, 11:15 madeingermany napisał: > Widzę, że żadna z tobą rozmowa, ja się Ciebie pytam a Ty mi zarzucasz, że sam > nie jestem bez winy. Ani nie ma to związku z moim pytaniem, ani nie wiesz czy j > a > to dostrzegam czy nie, ale odwracasz kota ogonem. Jakoś standardy europejskie > przybyszom służą, a z Europy nie ucieka się do krajów muzułmańskich przed > komornikami. Reprezentujesz moralność Kalego, a ja nie pytam się Ciebie, że mas > z > z tym coś wspólnego (z obyczajem) tylko pytam czy muzułmanie potrafią się > dostosować do standardów europejskich, bo jak Was trzech to bardziej święci od > Mahometa a jak milion to już problem. Kto pyta nie błądzi. Tyle, że ja nie jestem dobrym adresatem Twoich pytań. Może gdybyś jakoś opisał te standardy europejskie, do których powinnam się jako muzułmanka dostosować to bym Ci odpowiedziała. Najprościej w punktach. Łatwiej mi będzie odpowiedzieć. O zwyczajach tureckich (prawdopodobnie lokalnych) wiem niewiele, o nie musisz pytać kogoś innego (najlepiej Kolejarza - on wie wszystko). Odpowiedz Link
skoonk Re: Huryso, przerażasz mnie! 14.06.10, 11:08 hurysa1 napisała: > Kto pyta nie błądzi. Tyle, że ja nie jestem dobrym adresatem Twoich pytań. Może > gdybyś jakoś opisał te standardy europejskie, do których powinnam się jako > muzułmanka dostosować to bym Ci odpowiedziała. Najprościej w punktach. Łatwiej > mi będzie odpowiedzieć. O zwyczajach tureckich (prawdopodobnie lokalnych) wiem > niewiele, o nie musisz pytać kogoś innego (najlepiej Kolejarza - on wie wszystk > o). Huryso, czyżbyś nie była kobietą? Czy nie razi Cię dominacja mężczyzn, wielożeństwo? Chyba spotkałaś się z rozwodami i wiesz, że mąż może rozwieść się z żoną w obecności dwóch świadków, bez potrzeby oficjalnego zgłaszania sprawy. Może wręcz po prostu wycedzić słowo "talaq" – oznaczające "wypuścić" – by otrzymać rozwód, bez względu na to, czy żona się na to zgadza, czy nie. Kobieta nie ma takiego prawa, a żeby sama dostać rozwód, musi przejść przez cały proces określony przez szariat i ubłagać o to sędziów. A po rozwodzie może zatrzymać tylko osobiste ruchomości. Czyżbyś nie była kobietą? Popierasz mozliwość mężczyzny wzięcia drugiej żony i traktowania jej niezgodnie z polskim prawem i porzucenia jej, kiedy fascynacja opadnie? Czyżbyś chroniła samozwańczych imamów przyjeżdżających do Europy bez znajomości języków i ignorujących europejskie prawo, nadinterpretujących szariat, ferujących skrytobójcze wyroki na odstępców od islamu? Huryso, przerażasz mnie! Odpowiedz Link
hurysa1 Re: Huryso, przerażasz mnie! 14.06.10, 13:02 Były wśród sufich pewne wskazania, następnie pojawiły się pewne ruchy, następnie nie pozostało nic poza zmartwieniami. Odpowiedz Link
skoonk Re: Huryso, przerażasz mnie! 17.06.10, 23:46 hurysa1 napisała: > Były wśród sufich pewne wskazania, następnie pojawiły się pewne ruchy, > następnie nie pozostało nic poza zmartwieniami. ewangelia św.Jana ujmuje to podobnie: Na początku było Słowo*, a Słowo było u Boga*, i Bogiem było Słowo. 2 Ono było na początku u Boga. 3 Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało*. 4 W Nim było życie*, a życie było światłością* ludzi, 5 a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła. 6 Pojawił się człowiek posłany przez Boga - Jan mu było na imię*. 7 Przyszedł on na świadectwo, aby zaświadczyć o światłości, by wszyscy uwierzyli przez niego. 8 Nie był on światłością, lecz [posłanym], aby zaświadczyć o światłości. 9 Była światłość prawdziwa, która oświeca każdego człowieka, gdy na świat przychodzi*. 10 Na świecie było [Słowo], a świat stał się przez Nie, lecz świat* Go nie poznał*. 11 Przyszło do swojej własności, a swoi Go nie przyjęli. problem tkwi w słabości człowieka. Nastrojenie percepcji na subtelne wibracje wymaga zaangażowania, którego świat nie wymaga. Łatwiej więc manipulować słowem , niż je poznać. Stąd fałszywe interpretacje objawień i koniunkturalne prawo. Ubolewam nad Twoją burką, nikabem, czy czadorem oraz pasem cnoty. Odpowiedz Link
hurysa1 Re: Huryso, przerażasz mnie! 18.06.10, 14:13 skoonk napisała: > Ubolewam nad Twoją burką, nikabem, czy czadorem oraz pasem cnoty. Nie ubolewaj Skoonko. Wyglądam całkiem gustownie. Odpowiedz Link
skoonk Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 12.06.10, 13:31 hurysa1 napisała: > madeingermany napisał: > > > i jeszcze jedno w Europie to co w rzeczonej Turcji uchodzi, jest > > przestępstwem > > W wielu krajach muzułmańskich przestępstwem jest > to. Ogólnie Madeingermany to niezdrowo jest widzieć źbło w oku bliźnie > go, a belki we własnym nie dostrzegać. > Akurat o lichwie w Turcji można by powiedzieć to samo, czyli że w Europie byłaby przestępstwem. Oficjalnie istnieją banki i kredyty, ale nie wolno pobierać odsetek. I to jest bardzo piękne. W kraju Zulugula ofiarowuje się prezenty - dobrowolne dowody wdzięczności, albo całą inwestycję pozostawia się bankowi, bo przecież nie handluje się ziemią. Nie posądzam Zulugulan o hipokryzję, ani też o naiwność. Jak oni to robią w praktyce? Odpowiedz Link
map4 Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 08.06.10, 15:35 madeingermany napisał: > tak wygląda najbardziej zeuropeizowany kraj muzułmański? Takie historie to ja znam z Polski. Odpowiedz Link
zbyleon Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 08.06.10, 17:11 Mamy wybór : to lub tamto lub [to i tamto. Odpowiedz Link
madeingermany Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 08.06.10, 23:53 no właśnie czy to usprawiedliwia tamto? Odpowiedz Link
skoonk Re: huryso możesz to jakoś wytłumaczyć 09.06.10, 00:10 madeingermany napisał: > no właśnie czy to usprawiedliwia tamto? Ucz się do czego prowadzi manipulowanie informacją, lekceważenie słów i nigdy więcej tego nie rób. Odpowiedz Link
kolejar Re: huryso - leżysz 09.06.10, 01:23 madeingermany napisał: > no właśnie czy to usprawiedliwia tamto? Widzę tu, że zmiękasz Tutaj (UE) handel ludźmi jest ścigany z całkiem sporymi zagrożeniami karnymi. W państwach musli tam natomiast to jest zwyczajem i to praktycznie prawnie chronionym!!! Nie mamy o czym dyskutować dalej - Huryska leży ze swoimi musli-poglądami. Odpowiedz Link
zbyleon Re: huryso - leżysz 09.06.10, 03:55 kolejar napisał: > Nie mamy o czym dyskutować dalej - Huryska leży ze swoimi musli- poglądami. Wtedy i tylko wtedy gdy manipulując zrównasz dbałość o dobro dziecka z profesją alfonsa. W uproszczonym, feministycznym obrazie nieszczęśliwa jest kobieta bo została sprzedana . A postaw się w roli faceta , któremu tatuś nabył kogoś kto mu totalnie nie leży? Inna cywilizacja , inny świat i inne miary. Odpowiedz Link
skoonk Re: unikajcie prowokacji 09.06.10, 08:45 zbyleon napisał: > Inna cywilizacja , inny świat i inne miary. > Nieprawda. Zwyczajny totalitaryzm. Społeczeństwo podzielone i zastraszone. Miary niejednakowe. Solidarność zwycięży. – Część ataków na księży czy Ormian może być przejawem rosnącego w Turcji nacjonalizmu i niechęci do obcych w ogóle – mówi “Rz” pastor James Bultema, który w tureckiej Antalii prowadzi chrześcijańskie centrum kulturalne. – Niewyciągania pochopnych wniosków co do motywów nauczyło mnie podpalenie naszego ośrodka. Okazało się, że zrobiły to dzieciaki, a budynki ocalały dzięki pomocy muzułmańskich sąsiadów www.rp.pl/artykul/491389_Czy_biskup_zginal_za_wiare.html W biblii też sporo tekstów o ucinaniu sobie rąk i wyłupywaniu oczu, które grzeszą, a jednak nikt tego nie wykorzystuje, bo nasi przodkowie już tego próbowali - z marnym skutkiem. Odpowiedz Link
zbyleon Re: unikajcie prowokacji 09.06.10, 09:35 Nie chcesz i nie potrafisz wyrwać się z tonu wyższości przedstawiciela białej rasy , który pogardza tym wszystkim co stworzyły inne cywilizacje. Czy to nie śmierdzi rasizmem? Odpowiedz Link
skoonk Re: unikajcie prowokacji 09.06.10, 10:08 zbyleon napisał: > Nie chcesz i nie potrafisz wyrwać się z tonu wyższości przedstawiciela > białej rasy , > który pogardza tym wszystkim co stworzyły inne cywilizacje. > Czy to nie śmierdzi rasizmem? Nie, ja nie twierdzę, że to inny świat i inne miary. Znam religie tego świata i żadnej nie uważam za gorszą. Odróżniam religię od religianctwa. Podobnie dokument od propagandy. Artykuły i audycje dokumentalne nie powinny być wykorzystywane do uogólnień, bo to nielogiczne, ale też powinny być rzetelne. Bywa inaczej i ja tego nie zmienię, ale ostrzegam przed uprawianiem krytykanctwa, które uśmierca religię, język i kulturę. Odpowiedz Link
kolejar Re: huryso - leżysz 11.06.10, 03:55 zbyleon napisał: > A postaw się w roli faceta , któremu tatuś nabył kogoś kto mu > totalnie nie leży? > Inna cywilizacja , inny świat i inne miary. W takim świecie pewnie mój tatuś znalazłby mi zonę ze słuszną kasą - posag. A co potem by było, to już byłaby moja sprawa (ach, te kochanki!!!), a sztuka może lepiej by się mi rozwijała niż teraz. Ale powyższemu jestem przeciw! Ja uznaję Miłość. Chociaż mam przez takie poglądy przewalone - przecież wszyscy - także tu - mnie nienawidzą! Ja to akurat wiem i wcale nie zamierzam ulegać nienawistnikom i nienawistnicom. Odpowiedz Link
kolejar Miary musklimskie 11.06.10, 04:00 Przepraszam, ale z całym szacunkiem dla odmienności, czegoś takiego nie przyjmuję! Proszę mi tu nie wciskać kitu. Terroryści musli są piramidalnymi idiotami jak japońscy Kamikadze. Nie mam w planie samowysadzenia z kupą niewinnych ludzi, a takie czyny uważam za gorzej niż naganne - to idiotyzm! Odpowiedz Link