Dodaj do ulubionych

Karta Praw Podstawowych

27.06.11, 16:55
Polska przystąpi w pełni do KPP
wyborcza.pl/1,75478,9850801,Cele_polskiej_prezydencji__Mowi_Radoslaw_Sikorski.html
Ucieszyłem się i zmartwiłem. Więcej na moim blogu
rotmistrz.wordpress.com/2011/06/27/pewnie-juz-nie-zrobimy-tego-filmu/
Obserwuj wątek
    • poloeschatolo Re: Karta Praw Podstawowych 27.06.11, 17:39
      napoj.chmielowy napisał:

> Polska przystąpi w pełni do KPP
      > wyborcza.pl/1,75478,9850801,Cele_polskiej_prezydencji__Mowi_Radoslaw_Sikorski.html
      > Ucieszyłem się i zmartwiłem. Więcej na moim blogu
      > rotmistrz.wordpress.com/2011/06/27/pewnie-juz-nie-zrobimy-tego-filmu/

chodziło ci o ten fragment wypowiedzi radka sikorszczaka?

Sikorski powtórzył, że jest rozważana wola przystąpienia do Karty Praw Podstawowych UE. Polska w czasie rokowań nad Traktatem Lizbońskim przystąpiła do tzw. protokołu brytyjskiego.

kto to jest polska? sejm? prezydent? ty czy ja?
      • napoj.chmielowy Re: Karta Praw Podstawowych 27.06.11, 19:26
        poloeschatolo napisała:

>
        > chodziło ci o ten fragment wypowiedzi radka sikorszczaka?
        >
        > Sikorski powtórzył, że jest rozważana wola przystąpienia do Karty Praw Podst
        > awowych UE. Polska w czasie rokowań nad Traktatem Lizbońskim przystąpiła do tzw
        > . protokołu brytyjskiego.

>
        > kto to jest polska? sejm? prezydent? ty czy ja?

Chodzi o to, że przed wyborami jest PO bardzo wygodnie pokopać PIS i sejmowo, głośno zrezygnować z Protokołu Brytyjskiego.
        • skoonk Re: KPP papieżowi i królowej 27.06.11, 20:27
          wkrótce ten arogancki mim zaproponuje.
          www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20110627&typ=po&id=po01.txt
          a zaczęło sie tak sielankowo:
          Biskup Pieronek chwalił stanowisko premiera Donalda Tuska, zawarte w jego expose, że podpisze Traktat Reformujący UE, ale z uwzględnieniem tzw. brytyjskiego protokołu o ograniczeniu stosowania Karty Praw Podstawowych Unii Europejskiej. Hierarcha uważa też, że stanowisko Tuska jest na tyle słuszne, że można dla niego szukać porozumienia szerszego niż koalicja PO-PSL.
          www.tvn24.pl/12690,8700,1529625,,,stanowisko-tuska-w-sprawie-traktatu-_-bardzo-rozsadne,raport_wiadomosc.html
        • map4 Re: Karta Praw Podstawowych 28.06.11, 10:35
          napoj.chmielowy napisał:

> Chodzi o to, że przed wyborami jest PO bardzo wygodnie pokopać PIS i sejmowo, g
          > łośno zrezygnować z Protokołu Brytyjskiego.

A mi chodzi o to, że już przed ostatnimi wyborami PO obiecała rezygnację z protokołu brytyjskiego. Miała cztery lata na zrealizowanie tej prostej, niekosztownej przecież obietnicy.

Chodzi mi o to, że przed ostatnimi wyborami samorządowymi Donald kłamca Tusk obiecał bezpłatną obwodnicę autostradową we Wrocławiu.

Chodzi mi o to, że cztery lata temu PO obiecała program 3x15 w podatkach: 15 % VAT, 15% CIT, 15 % PIT.

Chodzi mi również o to, że kandydat na premiera Tusk obiecał przed czterema laty wrocławianom wybudowanie autostrady A-8 z Wrocławia do Warszawy.

Chodzi mi o to, żeby wreszcie politycy zaczęli ponosić odpowiedzialność karną za oszustwo którego się dopuszczają czynem ciągłym co cztery lata, obiecując wyborcom gruszki na wierzbie.
          • skoonk Re: Karta Praw Podstawowych 28.06.11, 13:28
            map4 napisał:

> Chodzi mi o to, żeby wreszcie politycy zaczęli ponosić odpowiedzialność karną z
            > a oszustwo którego się dopuszczają czynem ciągłym co cztery lata, obiecując wyb
            > orcom gruszki na wierzbie.
            >
            A politykom chodzi o realny cud zaufania.
            "kierunki interpretacji praw podstawowych zależą od tradycji i kultury poszczególnych państw, ufundowanej na aprobowanym społecznie systemie etyczno-filozoficznym. Problem w tym, że Karta nie określa, jaką etykę czyni podstawą tych rozstrzygnięć"
            www.rp.pl/artykul/76001.html
            w związku z powyższym, traktat lizboński stanowi:
            “Pozbawienie życia nie będzie uznane za sprzeczne z zakazem kary śmierci, jeżeli nastąpi w wyniku użycia siły, która jest co najmniej absolutnie niezbędna:
            a) w obronie jakiejkolwiek osoby przed bezprawną przemocą;
            b) w celu wykonania zgodnego z prawem zatrzymania lub uniemożliwienia ucieczki osobie zatrzymanej zgodnie z prawem;
            c) w działaniach podjętych zgodnie z prawem w celu stłumienia zamieszek lub powstania.”
            niemcy.salon24.pl/104400,traktat-lizbonski-pozwoli-strzelac-do-tlumu
            • zbyleon a może AfH ? 28.06.11, 14:27

Podłączmy Polskę do Action for Happiness !
              • kolejar Re: a może AfH ? 05.07.11, 04:34
                Pomysł dobry. Czytałem, że w Islandii fajki mają być tylko na receptę w aptekach. Ok. - popieram!!! Tylko pod warunkem, że będą wtedy na ryczałt z NFZ. Bo obecne ceny już są akcyzowo-zdzierczo-bolesne. A ma być jeszcze gorzej. To pójdę do doktora po receptę na tytoń i marijuanę z wielką chęcią. Założę sobie kartotekę choroby jako beznadziejnie uzależniony (od fajek) i będę wreszcie miał spokój!!! A marijuana niech będzie za to w kiosku z akcyzą nawet taką, że piwo się nie opłaca, co na dobre wyjdzie masowo - nie tylko mi.
          • kolejar Re: Karta Praw Podstawowych 05.07.11, 04:27
            map4 napisał:
            > A mi chodzi o to...

No i takich dużo: "chodzi mi o to, że".
            Otóż jest tak, że ja też sobie ludziom dużo mogę naobiecywać i często obiecuję im i sobie. Tymczasem obietnice są czynione przy optymistycznych założeniach - ZAWSZE! Potem się zazwyczaj okazuje, że realia nie są tak optymistyczne sad
            Co do mnie, to od dawna z reguły uprzedzam, że moje obietnice są obciążone tym a tamtym. Potem, w razie co, nikt tych zastrzeżeń nie pamięta. Pamiętają tylko obietnice.
            To jest tak, jak to, że Damie obiecuję, że to i sro, ale z zastrzeżeniem, że mnie w trąbę nie będziesz robić. Potem robi w trąbę i mówi, że to przez to, że obietnic nie spełniam wystarczająco szybko.
            No i z rządami podobnie, a trochę gorzej dla nich chyba, ale...
            Mówią, że to i sro, ale bez zastrzeżeń, że, jak będzie jaki kryzys, to może mało wyjść z obietnic. No i jest kryzys. To wszyscy hurra!!! na rząd!!!
            A to niech se teraz znów zarządzi może PiS - to będą jaja!!! - ale wybaczcie, że przy takiej opcji ja za wszelką cenę spier... stąd. Najprościej jednak mi Mapowo - BRD wink
    • kolejar Re: Karta Praw Podstawowych 05.07.11, 04:42
      POPIERAM Kartę Praw Podstawowych. Po zrażeniu nachalnością gejów w partii "Zieloni 2004" już mi przeszło - nic do nich nie mam, może trochę śmieszą najwyżej - znaczy ten ruch gejowski i te "Love Parade". Nawet może w końcu się wybiorę, ale, jak mnie kto zaprosi - Rysiu Kalisz, czy tow. Pinior?
      Bo jednak najważniejsze coś jest... Mam prawo nie być gejem i mam prawo kochać! To sobie będę dalej robił, co chcę! W ramach tego oczywiście tradycyjnie wybieram się znów na próbę pewnej kapeli, żeby wygłaszać do powietrza, co mi serce każe. I tyle.
      To są Prawa Podstawowe! Niech Nikt nie waży się mnie wyrzucać! Bo zabić się, to każdy potrafi - nawet Napój Chmielowy - tylko on tak naprawdę nie chce, a walczy, walczy...
      • skoonk Re: Karta Praw Podstawowych 05.07.11, 08:36
        kolejar napisał:
        > To sobie będę dalej robił, co chcę! W ramach tego oczywiście tradycyjnie wybie
        > ram się znów na próbę pewnej kapeli, żeby wygłaszać do powietrza, co mi serce k
        > aże. I tyle.
        > To są Prawa Podstawowe! Niech Nikt nie waży się mnie wyrzucać!

Grasz na tej trąbie, w którą zrobiły Cie damy? Sorry, wygłaszasz do powietrza. To co innego. A co na to kapela? Jeszcze toleruje, czy już akceptuje? Z pedałami mam podobnie - zbiera mi sie na pawia, ale jakoś toleruję. Oczekiwania pedałów są nielogiczne. Analogia z Traktatem i KPP więc bliska, od początku nie ufam dobrej woli żulików.
        Mimo sprzeciwu sąsiadów oraz Unii Europejskiej, Duńczycy rozpoczęli kontrole na swoich granicach. Za takie posunięcie Kopenhadze grożą kary ze strony Brukseli.
        www.tvn24.pl/12691,1709353,0,1,rysa-na-schengen-dania-obsadza-granice-celnikami,wiadomosc.html
    • skoonk Re: Karta Praw Podstawowych 30.07.11, 10:46
      „Rzeczpospolita” donosi, iż minister Sikorski w rozmowie z PAP zasugerował, że „Polska może ratyfikować Kartę Praw Podstawowych”, a nawet że „jest to w MSZ rozważane”! Przypomnijmy, że nieratyfikowanie tej równie niebezpiecznej, co absurdalnej Karty było warunkiem kompromisu obecnej koalicji z ośrodkiem prezydenckim (za prezydentury śp. Lecha Kaczyńskiego). Konkretnie: złożenie przez głowę państwa podpisu pod traktatem lizbońskim było zakulisowo obwarowane brakiem ratyfikacji przez Platformę Obywatelską rzeczonej Karty. Wprawdzie mądrzy ludzie ostrzegali, że tamten kompromis nie miał żadnej mocy prawnej, że to tylko był „parawan”, listek figowy, którym osłonił się Lech Kaczyński – ale fakt, że w MSZ już „rozważana” jest ratyfikacja Karty, świadczy, że w przypadku wyborczego zwycięstwa PO i SLD jej ratyfikacja nas nie minie.

Ta Karta to nie tylko niebezpieczeństwo zniszczenia resztek polskiej konkurencyjności tam, gdzie jeszcze się broni, ale i radykalne wzmocnienie totalniackiej ideologii politycznej poprawności. Ano, widać, że w związku z nadciągającym rozbiorem majątkowym chcą nas jeszcze upodlić moralnie. Spodlić i ograbić – czy nie taki był i cel
      „starego” socjalizmu, tego made in Soviet Union?

Karta Praw Podstawowych to preambuła i 54 artykuły podzielone między 7 rozdziałów. Wśród postulatów Karty pojawia się m.in. konieczność ochrony “godności ludzkiej”, z której wyprowadzono zakaz orzekania i wykonywania kary śmierci (“nikt nie może być skazany na karę śmierci ani poddany jej wykonaniu”wink. Wśród gwarantowanych “wolności” pojawia się wolność “do nauki i dostępu do kształcenia zawodowego i ustawicznego” przy czym “prawo to obejmuje możliwość korzystania z bezpłatnej nauki obowiązkowej”. Zakaz szeroko pojętej dyskryminacji Karta wyprowadza z zasady równości. To w jej kontekście pojawia się sławny postulat zakazu “wszelkiej dyskryminacji ze względu na płeć, rasę, kolor skóry, pochodzenie etniczne lub społeczne, cechy genetyczne, język, religię lub światopogląd, opinie polityczne lub wszelkie inne, przynależność do mniejszości narodowej, majątek, urodzenie, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną” (brak homo-małżeństw to jawna dyskryminacja!). Co ciekawe Karta postuluje “równość mężczyzn i kobiet we wszystkich dziedzinach, w tym w sprawach zatrudnienia, pracy i wynagrodzenia” ALE równocześnie zaznacza, że “zasada równości nie stanowi przeszkody w utrzymywaniu lub przyjmowaniu środków zapewniających specyficzne korzyści dla osób płci niedostatecznie reprezentowanej” (sic!) Do typowo socjalistycznych postulatów należy zaliczyć rozdział “Solidarność”, w którym znajdziemy takie kwiatki jak “prawo dostępu do bezpłatnej usługi wyszukiwania miejsc pracy”. Cały rozdział IV Karty jest w praktyce poświęcony usankcjonowania zdobyczy tzw. ludzi pracy, którzy wykorzystywani przez pracodawców-krwiopijców zasługują np. “na prawo do ograniczenia maksymalnego wymiaru czasu pracy, okresów dziennego i tygodniowego odpoczynku oraz do corocznego płatnego urlopu“.
      nczas.home.pl/wiadomosci/polska/ratyfikacja-karty-praw-podstawowych-niemal-pewna-jesli-zwyciezy-po-sld/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka