10.12.11, 14:25
Kupiła ja wino Kadarka za 8,99 i boje sie poprobować...
Napisane na nim "wino z UE". "Posiada delikatny smak i wyczuwalny aromat świeżych owoców leśnych". "Doskonałe na każdą towarzyską okazję". Ryzykować? A jak ja porzygamsie ?
Szczerze mówiąc mam dość tego UE.
Obserwuj wątek
    • map4 Re: Wino z UE 12.12.11, 09:43
      wubecja napisała:

> Kupiła ja wino Kadarka za 8,99 i boje sie poprobować...

Najpierw odejmij podatki, wcale w polszy niemałe. Potem marżę importera, dystrybutora i handlu detalicznego, czyli pewnie tak z 50% minimum.
      Jeszcze kilka groszy trzeba przeznaczyć na butelkę i naklejkę. Wychodzi na to, że za wino zapłaciłaś góra złotówkę. No, niech będzie, że dwie.

0,75 litra wina za dwa złote ? Bałbym się go do zlewu wylać, żeby mi zlewu to "wino" nie przepaliło. I akurat to nie metka mnie przeraża, a cena.
    • skoonk Re: Wino z UE 12.12.11, 17:11
      te, Wubecja, weź to wino z UE, idź na marsz 13 i ciepnij nim w jakiś urząd.
      Poczujesz smak zwycięstwa i na pewno Ci nie zaszkodzi. Taka ofiara może zainicjować łańcuch przyczynowo-skutkowy, który obali znienawidzony przez Ciebie układ. Do Boju ! do boju, do boju WBC !
    • kolejar Re: Wino z UE 13.12.11, 02:58
      Izwienities Wubecju, nu ja etu winu znaju!!! Kadarka 1 litr max za 1,30 EUR w Eurolandu - znaczit', ja znaju tolko w BRD, prawda jednak w sklepach koło chaty na prowincji drogiej - HH-Bergedorf oczywiście. Za 1,30-1,50 EUR kupuje się francuskie bełty - nie bułgarskie (Kadarka bułgarska jakby co z UE). Po Kadarce (kiedyś E... lubiła, to kupowałem) bańka za dużo nie boli, ale bój się Sofii!!! A w ogóle lepiej leć francuskimi, jak już musisz winko. Ostatnio E... życzyła sobie naj Bordeaux poniżej 2 EUR zawsze - tom kupował big_grin
      • wubecja Re: Wino z UE 13.12.11, 19:49
        kolejar napisał:
        > w ogóle lepiej leć francuskimi, jak już musisz winko. Ostatnio E... życzyła so
        > bie naj Bordeaux poniżej 2 EUR zawsze - tom kupował big_grin

A mnie tam wsio rawno. Wino z UE, czy wino iz Francji. Przecież to też UE. Oto co napisali:
        "pochodzi z najsłynniejszych regionów uprawy winorośli na świecie.""zawiera siarczyny". 12,5% alk. Ani słowa, czy zawiera winogrona. Smak aronii.
        • skoonk Re: Wino z UE 02.01.12, 19:26
          wubecja napisała:
          > "pochodzi z najsłynniejszych regionów uprawy winorośli na świecie.""zawiera sia
          > rczyny". 12,5% alk. Ani słowa, czy zawiera winogrona. Smak aronii.

Potwierdzam. To skąd pochodzi, nie znaczy, że z winogron. Borde aux znaczy że z zagranicy, albo z zagrody. To może być wszędzie, na przykład w Biedronce. I smakuje jak nasza aronia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka