Dodaj do ulubionych

Polacy to jednak złodzieje ekstremalni

20.03.06, 17:57
W niedzielę stanąłem przed naglącą koniecznością nabycia dość nietypowego
kabla (s-video). Objechałem Euro RTV AGD i oba Nie Dla Idiotów, kabla nigdzie
nie było. W akcie desperacji zaudałem się na tzw. giełdę elektroniczną.
Ostrzegam - dla kogoś, kto jest tam (jak ja) pierwszy raz - to ciężki szok.
Są tam na przykład _tak zwane_ stoiska, na których leżą sobie radia
samochodowe, które ewidentnie zostały WYRWANE z kieszeni samochodowych. Jeśli
radio zostało wcześniej, w obawie przed złodziejami, zakodowane, to tuż obok
są stoiska nazwane szumnie "car code radio", na których za kilka PLN można
sobie takie kradzione radio odkodować... Do tego kolesie sprzedający
całkowicie bez skrępowania kradzione komórki...

Ja jestem człowiekiem prostym i naiwnym. Czy naprawdę nie można zrobić tam co
tydzień nalotu policji i domagać się od "sprzedawców" udokumentowania źródła
pochodzenia towaru? Nie ma? To 48-godzinny sąd Ziobry i do pierdla albo
grzywnę... Nie da się? A... to Polska przecież...
Obserwuj wątek
    • map4 Re: Polacy to jednak złodzieje ekstremalni 21.03.06, 14:36
      no.logo napisał:

> W niedzielę stanąłem przed naglącą koniecznością nabycia dość nietypowego
      > kabla (s-video).

S-Video to jest bardzo typowy kabel, np. do podłączenia napędu DVD laptopa do
      telewizora.

> Objechałem Euro RTV AGD i oba Nie Dla Idiotów, kabla nigdzie
      > nie było.

I to jest skandal.

> W akcie desperacji zaudałem się na tzw. giełdę elektroniczną.
      > Ostrzegam - dla kogoś, kto jest tam (jak ja) pierwszy raz - to ciężki szok.
      > Są tam na przykład _tak zwane_ stoiska, na których leżą sobie radia
      > samochodowe, które ewidentnie zostały WYRWANE z kieszeni samochodowych.

Rozumiem oburzenie. Przypominam jedynie, że to wina musi zostać udowodniona, a
      nie niewinność.

> Jeśli
      > radio zostało wcześniej, w obawie przed złodziejami, zakodowane, to tuż obok
      > są stoiska nazwane szumnie "car code radio", na których za kilka PLN można
      > sobie takie kradzione radio odkodować...

No i git. Full service. To jest kapitalizm: jest popyt, to i podaż się zorganizuje.

> Do tego kolesie sprzedający
      > całkowicie bez skrępowania kradzione komórki...

To już jest zupełnie inna para kaloszy. Od dłuższego już czasu polscy operatorzy
      sieci komórkowych bronią się ręcami y nogyma przed blokowaniem dostępu do swoich
      sieci dla aparatów zanotowanych jako kradzione. Inna sprawa, że zmienić kod IMEI
      (czyli takiego aparatu odcisk palca) nie jest znowu tak trudno ...

> Ja jestem człowiekiem prostym i naiwnym. Czy naprawdę nie można zrobić tam co
      > tydzień nalotu policji i domagać się od "sprzedawców" udokumentowania źródła
      > pochodzenia towaru?

Naprawdę się nie da. Z wielu powodów, lecz przede wszystkim dlatego, że to wina
      musi zostać udowodniona, a nie niewinność.

> Nie ma? To 48-godzinny sąd Ziobry i do pierdla albo
      > grzywnę... Nie da się? A... to Polska przecież...

No.logo drogi, autorytatywnie stwierdzam, że PiS zatruł Ci umysł.
      Wybacz, że ja tak prosto z mostu ...

Proponujesz zawiesić zasady rządzące ciągle jeszcze tym śmiesznym - przyznaję -
      państewkiem. Nie mam nic przeciwko regularnym nalotom policji na bazary, ale:
      to policja musi mieć możliwość udowodnienia lewego pochodzenia telefonu/radia/
      itd. Handel lewymi komórami zaniknie kiedy wreszcie operatorzy zablokują
      możliwość logowania do sieci tychże aparatów. Coraz bardziej podoba mi się
      pomysł, aby zabronić - czyli zdefiniować jako czyn karalny - zmianę kodu IMEI w
      komórce, podobnie jak ma to miejsce w przypadku numerów seryjnych pojazdów
      mechanicznych.

Słabość instytucji ścigania przestępstw proponujesz poprawić za pomocą odejścia
      od reguł państwa prawa. Proponujesz bardzo niebezpieczny precedens. Nie za to
      płacimy politykom. Rząd jest od tego, żeby zapewnić sprawne działanie systemu, a
      nie od jego zmian.

Rozumiem Twoje zniecierpliwienie i przerażenie pleniącym się złodziejstwem, lecz
      do jego zwalczania nie potrzeba nam superustaw dla policji, nam potrzeba jedynie
      policji sprawnej. Ramy ustawowe są wystarczające, to policja, prokuratura i rząd
      są nieudolne.

Ja się na sprawiedliwość a'la "Sędzia Dredd" po prostu nie zgadzam.
    • tsy Popieram Mapie. 21.03.06, 18:25
      Marzy mi się Parlament - Remanent, który nie wprowadzałby nowego prawa, a
      przejrzał to stare pod kontem przydatności w życiu społecznym. Politykom odbiła
      wiara w moc sprawczą słowa, a (powtórzę gdzieś ujrzane) "PIS przekłówa słowa na
      czyny".
      • brezly Re: Popieram Mapie. 21.03.06, 18:45
        Niemniej, jednakowóż, nieprawdaż, ehem, nie jest to specjalnie budujace uczcuie,
        keidy przybywający z jakiejc Cyfry+ czy czego tam osobnik, odziany w kombinezone
        rzeczonej, włazi do mieszkania gdzie ma zamontowac dekoder i zaczyna od tego ze
        on tu może za pół ceny zainstalować piracką wersję. Za dobrze to na dłuższa metę
        gospodarce takiego kraju nie wróży, co?

PS. Powyzsze to wrocławski autentyk, sprzed paru lat.
        • map4 Re: Popieram Mapie. 22.03.06, 09:34
          To były czasy, kiedy pod Łodzią działała "firma" produkująca dekodery telewizji
          cyfrowej. Ta firma była bardzo znana w całej Europie, ponieważ naszym, polskim
          inżynierom jako do tej pory jedynym udało się złamać kody uznawane przez ludzi z
          branży za absolutnie bezpieczne.

Firma została zlikwidowana dopiero wtedy, kiedy sprzedaż dekoderów do płatnej
          telewizji się na zachodzie kompletnie załamała. Sprawa była dość głośna a jeden
          z moich niemieckich znajomych do dziś z łezką w oku wspomina wspaniałe czasy,
          kiedy za śmieszne pieniądze nabył na flohmarkcie dekoder i nagle liczba kanałów
          w telewizorze skoczyła mu ze standardowych, przerywanych reklamami 30 do
          przeważnie płatnych ponad 400. Filmy, najlepszy sport na żywo, zero reklam i to
          wszystko dzięki polskiej myśli technicznej smile
          • tomek854 Re: Popieram Mapie. 22.03.06, 15:32
            Od razu tam jedynym. Moi kumple sciagaja sobie z neta jakies algotrytmy i ogladaja kodowane programy przez kompa smile
            • map4 Re: Popieram Mapie. 23.03.06, 08:19
              tomek854 napisał:

> Od razu tam jedynym. Moi kumple sciagaja sobie z neta jakies algotrytmy i oglad
              > aja kodowane programy przez kompa smile

Teraz już mogą, bo korzystają z oprogramowania i doświadczeń zebranych przez
              "ośrodek badawczo-rozwojowy telewizji kodowanej" z Łodzi.

Pięć lat temu aby oglądać pay-TV trzeba było korzystać z produktów naszych
              rodzimych fachowców, bo byli na rynku jedynymi.
    • faux.pas Re: Polacy to jednak złodzieje ekstremalni 21.03.06, 19:54
      "Odrobinkę" uogólniasz, drogi no.logo...smile
      Jestem bywalcem rzeczonej giełdy od czasów "Katakumb", łaziłem pod Halę Ludową, a teraz regularnie bywam przy Robotniczej.
      Jest trochę racji w tym co mówisz, ale są to zjawiska marginalne.

Rzeczywiście giełda ewoluowała w złym kierunku i bardziej stała się pchlim targiem i skupiskiem piratów, ale naloty policyjne są tam dość regularne i na przykład osobnicy handlujący pirackim oprogramowaniem albo filmami zanim rozłożą swoje kramiki najpierw wystawiają czujki wypatrujące policyjnych patroli. Najczęściej jednak na nic się to zdaje, ponieważ po goiełdzie nie chodzą mundurowi funkcjonariusze...

Poza tym na stoiskach położonych obok kramików z kradzionymi multimediami bardzo często stoją uczciwi sprzedawcy, których przez lata regularnej bytności zdążyłem poznać i zakup u nich jest tak samo pewny jak w sklepie, jeśli nie bardziej. Czemmu? Bo na przykład ewentualne rekklamacje są rozpatrywane bez żadnych procedur. Podchodzisz i mówisz, że na przykład z kupioną wcześniej płytą jest coś nei tak. Bez zbędnego tłumaczenia sprzedawca sięga po portfel albo proponuje inny towar. Takim przykładem są na przykład panowie skupujący używane płyty DVD wycofane z wypożyczalni. Bardzo często są one w doskonałym stanie, a kosztują śmieszne pieniądze.

Złodzieji radioodbiorników i komórek również można rozpoznać na pierwszy rzut oka: są hałaśliwi, dręczą otoczenie głośnym "umcumcumc", chleją piwo, są wulgarni, zazwyczaj są ubrani w dresy i stoją przy zaparkowanych kilkunastoletnich niemieckich "scigantach".

Uczciwych sprzedawców na giełdzie jest masa, a wielu z nich ma legalne firmy działające na terenie Dolnego Śląska. Przykład z ostatniej niedzieli: stara komórka nie była mi do niczego potrzebna. Bez najmniejszego problemu została spieniężona na jednym ze stoisk. Żeby była jasność - kupujący wylegitymował mnie i spisał umowę. Podobna procedura wystąpiła przy nabywaniu nowego telefonu: za cenę duuużo niższą od "salonowej" nabyłem wymarzony telefon, na gwarancji, z kompletnym wyposażeniem i w dodatku pochodzący z legalnego źródła.

Tak więc drogi no.logo widzę, że zostałeś wyznawcą teorii mniejszościowej, której ogólne zasady prezentuję poniżej:
      - włascicieli piesków jest mniej, ale to większość ślizga się na psich gównach
      - niedzielnych kierowców jest mniej, ale to doświadczony kierowca ustępuje takim pierwszeństwa na przykłd
      -złodzieji na giełdzie jest mniej niż legalnych sprzedawców, ale Ty dostrzegasz ten właśnie margines, a nie uczciwych i rzetelnych sprzedawców oferujących zazwyczaj doskonały towar po naprawdę atrakcyjnych cenach.

Gdzie tkwi haczyk? Ano tu, że wybierając się na zakupy tamże trzeba być przygotowanym nawet na kilka kilkugodzinnych wizyt w celu "ustrzelenia" poszukiwanego towaru. Ale to chyba i tak niewielki koszt, prawda? smile
      • kolejar Re: Polacy to jednak złodzieje ekstremalni 26.03.06, 11:54
        faux.pas napisał:
        Napisał, co napisał. Ja już nic więcej nie napiszę, chociaż chcę, bo on już to
        napisał. Więc się pod tym podpisuję. I pod tym, co map4, też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka