Dodaj do ulubionych

WBC i reklama.

14.09.06, 13:18
Po wejściu na forum WBC dzisiaj, w czwartek lekko po 13, zaczęły mi wyskakiwać
flashowe okienka z reklamami. Jestem trzeźwy, godzina 13 to czysty zbieg
okoliczności.

No.logo : o co chodzi ?
Obserwuj wątek
    • no.logo Re: WBC i reklama. 14.09.06, 14:00
      A jak się przesiadałem na Maca to się śmiałeś tongue_out Teraz masz za swoje. Ja nic nie widzę.

A jaką masz przeglądarkę? Może uaktualnij?
      • brezly Re: WBC i reklama. 14.09.06, 14:22
        FireFoxa i Adblock. Hula jak zloto.
      • map4 Re: WBC i reklama. 14.09.06, 15:10
        no.logo napisał:

> A jak się przesiadałem na Maca to się śmiałeś tongue_out Teraz masz za swoje. Ja nic ni
        > e widzę.
        >
        > A jaką masz przeglądarkę? Może uaktualnij?

Firefoxa. Dopiero jak mi reklamy zaczęły latać, to postawiłem Adblocka i
        NoScripta. Teraz mam spokój, przyznaję.

Pytanie rozwinąłbym w kierunku czy oni na wszystkich forach prywatnych tak
        śmiecą ? Czy też nas za pierwszy wątek powyżej 100 wpisów
        taki wątpliwy zaszczyt spotkał ?
        • brezly Re: WBC i reklama. 14.09.06, 15:21
          Generalnie - smieca.
          • napoj.chmielowy Re: WBC i reklama. 14.09.06, 21:09
            brezly napisał:

> Generalnie - smieca.

Z czegoś muszą to wszystko utrzymywać.
            • brezly Re: WBC i reklama. 15.09.06, 08:49
              napoj.chmielowy napisał:

> Z czegoś muszą to wszystko utrzymywac

Prawda. A ja moge miec Adblocka.
              • map4 Re: WBC i reklama. 15.09.06, 10:03
                brezly napisał:

> napoj.chmielowy napisał:
                >
                > > Z czegoś muszą to wszystko utrzymywac
                >
                > Prawda. A ja moge miec Adblocka.

No i jeszcze no.scripta. Rewelacyjny soft.
                • brezly Re: WBC i reklama. 15.09.06, 10:37
                  > No i jeszcze no.scripta. Rewelacyjny soft.

Rzuc link do instalacji, prosze.
                  • map4 Re: WBC i reklama. 15.09.06, 15:02
                    brezly napisał:

> > No i jeszcze no.scripta. Rewelacyjny soft.
                    >
                    > Rzuc link do instalacji, prosze.

eee ... nie znam.

Wchodzisz na getfirefox.com, potem add-ons, potem firefox add-ons,
                    i w połowie pokazanej strony znajdziesz sznurek do NoScript 1.1.4.3 -
                    Kliknąć, na następnej stronie "install now", potem odpalić firefoxa i już masz
                    działającą ochronę przed skryptami. Skrypty włączasz/wyłączasz na bazie URL'i.

Cenię sobie również fastefoxa, który potrafi ładować elementy strony równolegle.
                    Ma to znaczenie szczególnie wtedy, kiedy portal złożony jest z odnośników do
                    wielu niezależnych serwerów. Najlepszy wynik jaki osiągnąłem to skrócenie
                    ładowania jakiegoś tłustego, przeciążonego portalu z 13 sekund do 4.
                    Testowane w robocie, na łączu 2x100 Mbit smile bez proxy'ego.
                    • brezly Re: WBC i reklama. 19.09.06, 16:47
                      Jakiego typu skrypty to blokuje?
                      • map4 Re: WBC i reklama. 19.09.06, 16:59
                        brezly napisał:

> Jakiego typu skrypty to blokuje?

java script na pewno.
                        • brezly Re: WBC i reklama. 19.09.06, 17:07
                          I co z tego blokowania wynika?
                          • map4 Re: WBC i reklama. 20.09.06, 10:10
                            brezly napisał:

> I co z tego blokowania wynika?

A otwórz sobie konsolę błędów java script i odpal chociażby portal gazeta.pl
                            Zobaczysz, jak mierni są programiści. Ponadto - GW zasłania portal jeżdżącymi po
                            ekranie reklamami. Wydaje mi się, że No.script wspomaga adblocka wtedy, kiedy
                            żądanie przychodzi od skryptu, czyli niby od użytkownika. Wtedy sam adblock jest
                            bezsilny.
                            • brezly Re: WBC i reklama. 20.09.06, 11:07
                              Ano zobaczymy. Z Adblockiem jest ten problem ze musi sie nauczyc skad blokowac,
                              ale juz sa tez akiety adresow do pobrania.
                              Musze ci powiedziec ze najwiekszy szok przezylem jak mi kiedys na stronie GW
                              zaczelo wywietlac niemieckojezyczne reklamy Deutsche Telekomu. Wyglada to na
                              spiseksmile

Dzieki, Mapsmile
                              • map4 Re: WBC i reklama. 20.09.06, 17:13
                                brezly napisał:

> Musze ci powiedziec ze najwiekszy szok przezylem jak mi kiedys na stronie GW
                                > zaczelo wywietlac niemieckojezyczne reklamy Deutsche Telekomu. Wyglada to na
                                > spiseksmile

Rzeczywiście, przypomniałeś mi coś, na co nie zwróciłem wcześniej większej
                                uwagi. Ach, ta technologia. Ciekawe, kiedy spamerzy z GW nauczą się obchodzić
                                adblocka ...

Z drugiej jednak strony zauważam totalną degrengoladę portalu GW. Przesłanianie
                                własnych treści reklamami to jak wyganianie własnej córki pod latarnię.
                                Co to się z wyborczą porobiło ...
                                • brezly Re: WBC i reklama. 20.09.06, 18:57
                                  map4 napisał:

> uwagi. Ach, ta technologia. Ciekawe, kiedy spamerzy z GW nauczą się obchodzić
                                  > adblocka ...

Bedzie to trwalo caly czas. Z drugiej strony ciekawe jak to cale swobodne
                                  programowanie i wszystko dookola gra na nosie kalsycznej ekonomii. Ktos pisze
                                  jakis software nawet nie majac szansy zarobic. Na zlosc jednym i by ulatwic
                                  zycie drugim.

>
                                  > Z drugiej jednak strony zauważam totalną degrengoladę portalu GW. Przesłanianie
                                  >
                                  > własnych treści reklamami to jak wyganianie własnej córki pod latarnię.
                                  > Co to się z wyborczą porobiło ...

No wiesz, jak mawiaja gorale "jak sie ska trza zbierac". Moga zarabiac to
                                  zarabiaja.

PS. A propos reklam DT. Wiesz ze najwieksze natezenie rozmow miedzynarodowych w
                                  Europie jest miedzy pl. a de.?
                                  • map4 Re: WBC i reklama. 21.09.06, 16:53
                                    brezly napisał:

> Z drugiej strony ciekawe jak to cale swobodne
                                    > programowanie i wszystko dookola gra na nosie kalsycznej ekonomii. Ktos pisze
                                    > jakis software nawet nie majac szansy zarobic. Na zlosc jednym i by ulatwic
                                    > zycie drugim.

Trochę się tym interesuję i przyznam, że to jest kompletnie inny świat.
                                    Dla klasycznych ekonomistów mam radę: traktujcie to jako reklamę.
                                    Programiści piszą świetny otwarty kod w ramach promocji własnej osoby a potem
                                    dostają tłuste posady w firmach komercyjnych i zaczynają pisać pod dyktando
                                    działu marketingu kod słaby i zamknięty.

> No wiesz, jak mawiaja gorale "jak sie ska trza zbierac". Moga zarabiac to
                                    > zarabiaja.

Ja nie o tym - rozumiem, że chcą zarobić, ale zarabiając dobijają własną markę,
                                    na którą wcześniej porządnie harowali. Tego nie rozumiem.

> PS. A propos reklam DT. Wiesz ze najwieksze natezenie rozmow miedzynarodowych w
                                    > Europie jest miedzy pl. a de.?

chyba odwrotnie - między de a pl.
                                    Rozmowa pl -> de kosztuje coś chyba ze 2 zł/min,
                                    a rozmowa de -> pl kosztuje 1,9 Eurocenta za minutę.

No to jak płacę 2 centy za minutę, to nie dziwne, że siedzę na telefonie
                                    często i po półtorej godziny. Aż się komuś bateria w słuchawce skończy smile
                                    • napoj.chmielowy Kiedyś chyba 21.09.06, 18:23
                                      polecłem już tę pozycję (ona dużo wyjaśnia czym jest wolne oprogramowanie i skąd
                                      się wzięło)
                                      stallman.helion.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka