Dodaj do ulubionych

JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!!

12.10.10, 16:37
... a raczej ośrodeczek. Miał być w tej kadencji wybudowany ośrodek zdrowia. A tymczasem.. wójt kazał przygotować makietę projektu. I w ramach "wyborczej kiełbasy" postawi ją przy istniejącej obecnie ruderze za dzień albo dwa. Ma to być prezentacja tego co bęzie budowane. A że przed budową będzie trzeba jeszcze zmienić plan miejscowy (18 miesięcy) i znaleźć kasę ( 7 - 9 milionów ) to przy chęci wójta posiedzenia na stołku jeszcze kolejne 4 lata detal. Osobiscie uważam, że planowane postawienie tej makiety to prawdzwy policzek dla osób, które muszą o 5 rano stawać po numerek do lekarza. Uważam, że gdyby wójt postawił wiatę dla czekających w deszcu i śniegu byłoby zdecydowanie lepiej. I oczywiście z napisem "przepraszam". Ale jaki wójt taki "ośrodeczek". Oczywiście gdyby ktoś miał lalki "barbi" w wersji lekarz albo pielęgniarka, to proponujemy dostawić do tej "wójtowej makiety". Wtedy i "osrodek i lekarze" byliby na miejscu. A pomysl wyborczy? Może w "ośrodeczku wójta" znajdzie się gabinecik na przynajmniej jednego specjalistę. Takiego od głowy. Oczywiscie główki wyborczej.
Obserwuj wątek
    • filip_bu Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 12.10.10, 18:58
      Panie Wiśniewski, to tylko część wiedzy. Przed wyborami będzie jeszcze uroczyste rozpoczęcie budowy ośrodka. Gazety, tlewizja, seniorzy, nadredaktor Betka i flesze. To jak jest z tym ośodkiem? Czy wójt ma projekt i pozwolenie na budowę? A no i oczywiście, czy ma już samą działkę?
      • patrzacy.z.boku Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 12.10.10, 21:53
        filipie,wrozysz "wielki akt erekcyjny"?smile
        • filip_bu Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 12.10.10, 22:07
          patrzacy.z.boku napisała:

> filipie,wrozysz "wielki akt erekcyjny"?smile

akt erekcyjny to ja wróże "naszemu wójtowi" ale na kolejnym weselu.

a jeżeli chodzi o Ośrodek to mieszkańcy Gminy Raszyn temu panu już nie dadzą się wpuścić w przysłowiowe maliny
      • jacek-wisniewski Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 12.10.10, 22:01
        No faktycznie, jak już coś robić to na całość. Ciekawe, czy będzie wmurowanie kamienia węgielnego? Tylko co się stanie jak wójt nie trafi na przyszłą ścianę i kamień wbuduje np. w miejscu gdzie będzie okno? A może tak pójdźmy jeszcze dalej. Makieta boisk przy podstawówce, makieta domu kultury, makieta przedszkola przy ul. Poniatowskiego, makieta boiska przy Sportowej, makieta hali sportowej, makieta ..... Można byłoby też zrobić taki projekt jak np. "Polska w miniaturze". Byłoby to projekt "Rozwój Gminy Raszyn w makiecie". Nawet mozna byłoby po wyborach podreperować gminna kasę. Wycieczki szkolne, bilety, stoiska z watą cukrową. No, no....
        Dla czytelników muszę podać informację, że nie piszę pod wpływem żadnego "dopalacza".
        A wracając do osrodka zdrowia, to wójt jeszce nie ma przekazanego aktem notwarialnym gruntu. Za to podpisał umowę, która niestety jest gwarancją, że w istniejącym osrodku zdowia do czasu jej trwania nic sie nie zrobi. Radni na wniosek wójta rozpoczęli procedurę zmiany planu miejscowego dla działki pod ośrodkiem, co daje 18 miesięcy oczekiwania na realne rozpoczęcie budowy. No i w kasie nie ma złotówki na osrodek zdrowia.
        Gdyby wójt w sprawie ośrodka zdrowia mniej "politykował" a bardziej myślał o interesie gminy to nawet nie wykorzystywałbym tego tematu w wyborach. Lepiej mieć lepszą umowę później niż szybko złą. Ale obecny wójt postanowił ze swojej największej wpadki tej kadencji zrobić wyborczy "młot na opozycję". Tak się składa, ze jako ktoś kto wystepował w sprawie ośrodka zdrowia do Prezydent Warszawy w imieniu mieszkańców, mam dostęp do każdego dokumentu w tej sprawie. I chyba nie pozwolę wójtowi robić z mieszkańców Gminy Raszyn "wyborczych matołów" sprawą osrodka zdrowia.
    • hauptmannad Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 12.10.10, 19:53
      Czy ta makieta ma być w skali 1:1 czy 1:10?
      W podstawówce mieliśmy taki temat na zajęciach praktyczno-technicznych: zrobić makietę szkoły w zespołach 2 osobowych. Moja wyglądała całkiem nieźle, bo kolega ładnie malował.
      • matuza Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 13.10.10, 07:05
        Ja myślę,że w skali 1:1000 i wójt wykona tę makietę osobiście - systemem gospodarskim, bo przecież za zlecenie wykonania trzeba zapłacić. A w kasie pustki nawet nie ma na wypłatę prowizji dla sołtysów za zebrane podatki.
        • ccelofan Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 13.10.10, 15:24
          matuza napisał:

> Ja myślę,że w skali 1:1000 i wójt wykona tę makietę osobiście - systemem gospo
          > darskim, bo przecież za zlecenie wykonania trzeba zapłacić.
          > A w kasie pustki nawet nie ma na wypłatę prowizji dla soł
          > tysów za zebrane podatki.

Jak to nie ma z czego zapłacic? Jest fontanna pod biurowcem wójta. A jakby tak zażądać, aby wójt przekazał sołtysom prawo do niej? Wtedy mogliby pobierac od wójta miesięczny (roczny) podatek od luksusu. Ktoś powinien pokombinowac wokół tego temaciku. Ruszcie Panowie (i Panie) głowami.
    • in-tereska Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 13.10.10, 19:24
      kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa....i demagogia - że niby jak piszesz "przed budową będzie trzeba jeszcze zmienić plan miejscowy (18 miesięcy) i znaleźć kasę ( 7 - 9 milionów )..." a po co tam zmieniac miejscowy plan? skoro w istniejącym dziłaka jest przeznaczona pod usługi zdrowia i opieki społecznej czyli właśnie ośrodek zdrowia. a kasa jest także, skoro gmina pozyskała srodki z unii, na coś w co inwestuje własne (kanalizacja), to dostanie pieniadze z powrotem (zwrot) i wybuduje co bedzie chciała. skoro sam chcesz posiedziec na stołku kolejne 4 lata tylko kłam tak, żeby trochę sie to kupy trzymało. a ja chetnie zobacze jak taki nowy osrodek ma wygladać.
      • ccelofan Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 13.10.10, 19:47
        in-tereska napisała:

> kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa....i demagogia - że niby jak piszesz "przed budową
        > będzie trzeba jeszcze zmienić plan miejscowy (18 miesięcy) i znaleźć kasę ( 7
        > - 9 milionów )..." a po co tam zmieniac miejscowy plan? skoro w istniejącym dz
        > iłaka jest przeznaczona pod usługi zdrowia i opieki społecznej czyli właśnie o
        > środek zdrowia. a kasa jest także, skoro gmina pozyskała srodki z unii, na coś
        > w co inwestuje własne (kanalizacja), to dostanie pieniadze z powrotem (zwrot)
        > i wybuduje co bedzie chciała. skoro sam chcesz posiedziec na stołku kolejne 4 l
        > ata tylko kłam tak, żeby trochę sie to kupy trzymało. a ja chetnie zobacze jak
        > taki nowy osrodek ma wygladać.

Tereska, czy ty tak bez wazeliny? Nie wierzę. A może ty nowa jesteś i jeszcze nie kumasz o co biega, bo ten twój tekścik jakiś taki mocno asekuracyjny. Wrzuc na luz kobieto.
      • filip_bu Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 13.10.10, 20:43
        in-tereska napisała:

> ................dziłaka jest przeznaczona pod usługi zdrowia i opieki społecznej czyli właśnie o
        > środek zdrowia. a kasa jest także, skoro gmina pozyskała srodki z unii, na coś
        > w co inwestuje własne (kanalizacja), to dostanie pieniadze z powrotem (zwrot)
        > i wybuduje co bedzie chciała. skoro sam chcesz posiedziec na stołku kolejne 4 l
        > ata tylko kłam tak, żeby trochę sie to kupy trzymało. a ja chetnie zobacze jak
        > taki nowy osrodek ma wygladać.

Tereska chcesz zobaczyć OśrodekZOZ-u stojący na działce Warszawy - ALE WYREMONTOWANY ZA GMINNĄ KASĘ ?
        • in-tereska Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 13.10.10, 22:01
          pytam tylko - tak na logikę - skoro teraz sa tam uslugi medyczne i maja byc w przyszlosci uslugi medyczne to po co zmieniac plan zagospodarowania przez 18 miesiecy.
      • jacek-wisniewski Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 13.10.10, 22:07
        Eh, terezka...
        Na ostatniej sesji teren ośrodka zdrowia został objety zmianą planu miejscowego. Na wniosek wójta. Powodem zapewne jest to, że projekt przekracza dopuszczalne normy zabudowy przewidziane planem miejscowym. A że tak jest to wiem, bo widziałem projekt ośrodka zdrowia, a raczej "Centrum Medycznego Raszyn" ( czyżby planowana jakaś "prywtyzacyjka"? ). Więc w sprawie planu nie kłamię.
        Projektu jeszcze nie ma. a co do tej "kasy z funduszu spójności" to jak na jego mizerną wartość ma już kilka przeznaczeń według wójta: a/ spłacenie długów, b/ dom kultury, c/ przedszkole, d/ kanalizacja dla terenów, które wypadły z etapu I - go, e/ zbiorniki retencyjne i kanalizacja deszczowa, .... Rozumiem, ze do tej listy nalezy dopisać ośrodek zdrowia. Jest tylko jedno ale, ... żeby zakończyć etap I kanalizacji trzeba jeszce włożyc środki własne. Coś ok. 12 milionów. I tu również moje słowa trzymają się "kupy". Ciekawe, czy wójt trzyma się tej samej "kupy" opowiadając bzdury mieszkańcom z podanej listy życzeń.
        A co do tego zwrotu, to jak na razie zamiast pierwszej transzy unijnej kasy wójt ma zaserwowane "trzepanie zgodności wystawionych faktur z wnioskiem". I tu za wójta i wątpliwej jakości projekt wniosku do funduszu spójności trzymam kciuki. Pomimo dość znacznej różnicy w traktowaniu mieszkańców przeze mnie i wójta. Szkoda byłoby gdyby okazało się, że kasa "wybulona" zewnętrznej firmie na projekt zaowocuje kolejnym ośmieszeniem naszej społeczności.
        Natomias co do chęci "posiedzenia na stołku", to jakiś 4 lata temu wolałem poprzeć M. Chmielewskiego niż się "pchać". Trzy lata szukałem kogoś kto dałby gwarancję na zrobienie czegoś dobrego w naszej gminie. Dziś podjęliśmy wspólnie z wieloma osobami decyzję, że będę starował ja. Startuję, po to aby zrealizować przygotowany program. I po to aby nie oszukiwać "makietami" mieszkańców. Samorząd i mieszkańcy to nie "piarowski" projekt. To ludzie, ich problemy i chęci mieszkania w normalnej gminie. Czas aby wreszcie ktoś po 20 latach samorządu sprostał temu wyzwaniu.
        • in-tereska Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 13.10.10, 23:07
          czyli jednak chce zacząc budowę (przebudowe, rozbudowe, remont jak tam zwał) osrodka zdrowia, a zmienic plan żeby mozna było postawić większy - centrum medyczne, takie jak w Warszawie co zarabiaja na siebie? Skoro zmieniaja plan to chce budować, bo inaczej postawiłby makiete jako kielbase, wygral wybory (raptem za miesiąc) i np. sprzedał grunt deweloperowi. a jesli chce budowac to ma kase. Predzej ten dom kultury to lista zyczeń.
          A jako wójt (Dziś podjęliśmy wspólnie z wieloma osobami decyzję, że będę starował ja. Startuję, po to aby zrealizować przygotowany program.) - rozumiemy, ze nie bedziesz budował osrodka zdrowia, oraz realizował a/ spłacenie długów, b/
          > dom kultury, c/ przedszkole, d/ kanalizacja dla terenów, które wypadły z etapu
          > I - go, e/ zbiorniki retencyjne i kanalizacja deszczowa, .... bo z twojej znajomości tematu nie ma na to kasy w gminie i wiesz jak lepiej zrealizować projekt unijny, któy przygotował ktos inny - czyli ludzie obecnej władzy (na moja wiedze projekt unijny to jakies tony papieru, dokumentacji i uzgodnień, zanim przez to się przegryziecie minie rok, a tam sa terminy - w mojej małej firmie pinuje tego ładnych kilka osób a dostaliśmy ledwie kilkaset tysięcy) no i "jeszcze trzeba włozyc srodki własne" a że obecny pochopnie zaciągnął kredyty, to wy ich brac nie zamierzacie - czyli co? nie bedzie nic budować (nie ma na to srodków) nie powstana ulice, zalani mieszkańcy niech sobie radza, a z dochodów bierzących i z tego co w kasie, skoro uwazasz, że starczy tylko na wklad własny na kanalizacje i oddanie długów i kredytów. zostać wojtem zeby splacic czyjes dlugi - mnie to sie nadal kupy nie trzyma.
          • jacek-wisniewski Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 13.10.10, 23:50
            No tak, rozumiem, że na słowo "przepraszam" nie mam co liczyć z twojej strony. A ta demagogia? A te kłamstwa? Rozumiem, że zmianę planu uznajemy za prawdę? I że robi sie taką zmianę 18 miesięcy?
            Czy ja pisałem, że teren ma być oddany deweloperowi? Pisałem, że kłamstwem jest rozbudzanie nadzieji na ośrodek zdrowia, który jest potrzebny ale nieralany przy obecnym wójcie. Co do moich ( naszych ) zamierzeń, to polecam program KWW "Inicjatywa Obywatelska" Gmina Raszyn. Jest tam i ośrodek zdrowia. Tylko ten nasz program odpowiada jeszcze na jedno ważne pytanie. Za co będzie on budowany. Przy obecnym wójcie nie ma i nie będzie kasy na zrealizowanie czegokolwiek z tej listy. Ponieważ przez 4 ostatnie lata doprowadził do tego, że dochody z tytułu podatków w naszej gminie maleją. Pomimo wysokich stawek samych podatków. Jesteśmy ewenementem wśród podwarszawskich gmin. Niestety wstydliwym.
            My już "przebrnęliśmy przez te tony papierów". I nie są to wcale tony. Jedynie ciężko brnie się przez naciągane dane we wniosku. Rozumiesz o co mi chodzi? Zapewne tak.
            Co do ludzi od środków unijnych w twojej firmie, to współczuję. Jakbyś mogła ( mógł ) podać ich listę to ustrzeżemy się od ewentualnego błędu przy zatrudnianiu fachowców. Chociaż gorsi od tych, którzy pracuja za pieniądze z naszych podatków w urzędzie już być nie mogą.
            Nie martw się, przez 4 lata oprócz kandydata na wójta i radnych szukaliśmy prawdziwych fachowców. I zdziwisz się, pomimo doświadczeń ze swoimi pracownikami czy urzędnikami z naszego urzędu, tacy SĄ. I nawet mieszkają w naszej gminie.
            Sukces nasza gmina osiągnie, ale nie pod zarządzaniem obecnego wójta. Wypalił się przez te 16 lat i nic poza końcem kadencji i obawą przez utratą "stołka" nie jest w stanie zmusić go do pracy. Ale moje startowanie nie ma nic wspólnego z moją opinią o obecnym wójcie. To nie jest nic osobistego. Naszej społeczności po prostu nie stac na kolejne 4 lata takiego złego zarządzania. Nawet gdyby nie wszystko było winą obecnego wójta, to on osobiście za to odpowiada. A co do reszty wątpliwości, to sprawdzałem "kupę" - trzyma się.
            • grocholica Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 14.10.10, 09:04
              Ja też nie rozumie dlaczego trzeba się będzie od nowa przekopywać przez stosy papierów. na pewno w świetnie zarządzanej gminie te papiery są świetnie posegregowane, stan aktualny zapisany w odpowiednich systemach komputerowych, a przekazanie tego nie zajmie więcej niż kilka dni.

Dodatkowo nie wiem dlaczego wszyscy profesjonalni urzędnicy zatrudnieni w naszej gminie mieliby solidarnie zwolnić się z pracy wraz z odejściem aktualnego wójta.

A może wójt otwiera gdzieś swoją firmę i wszystkich specjalistów zabiera ze sobą?

Moim zdaniem w a-politycznej i profesjonalnej gminie, a taka mi sie marzy, zmiana władzy może oznaczać np. zmianę priorytetów, stylu komunikowania z mieszkańcami itp, ale przecież jeśli się zatrudniało fachowych urzędników, to cała codzienna praca nie powinna ulec zaburzeniu.
              • ccelofan Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 14.10.10, 09:37
                grocholica napisała:

> Ja też nie rozumie dlaczego trzeba się będzie od nowa przekopywać przez stosy p
                > apierów. na pewno w świetnie zarządzanej gminie te papiery są świetnie posegreg
                > owane, stan aktualny zapisany w odpowiednich systemach komputerowych, a przekaz
                > anie tego nie zajmie więcej niż kilka dni.
                >
                > Dodatkowo nie wiem dlaczego wszyscy profesjonalni urzędnicy zatrudnieni w nasze
                > j gminie mieliby solidarnie zwolnić się z pracy wraz z odejściem aktualnego wój
                > ta.
                >
                > A może wójt otwiera gdzieś swoją firmę i wszystkich specjalistów zabiera ze sob
                > ą?
                >
                > Moim zdaniem w a-politycznej i profesjonalnej gminie, a taka mi sie marzy, zmia
                > na władzy może oznaczać np. zmianę priorytetów, stylu komunikowania z mieszkańc
                > ami itp, ale przecież jeśli się zatrudniało fachowych urzędników, to cała codzi
                > enna praca nie powinna ulec zaburzeniu.

Grocholico, Twoje rozumowanie jest ze wszech miar słuszne. Tylko dlaczego wójt zrobił dyrektorem szkoły świetliczankę - bez jednej godziny dydaktycznej w jej dorobku, zamiast doświadczonego pedagoga? Wierzysz w to, że w Gminie to akurat stawiał na fachowośc?
                • grocholica Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 14.10.10, 12:28
                  W co ja wierzę, to inna sprawa - ale pokazuję zwolennikom wójta, że ich zarzuty sugerują, że sami w ten profesjonalizm nie wierząsmile
                  • patrzacy.z.boku Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 14.10.10, 16:32
                    to ja juz wiem dlaczego w okolicznych sklepach zabraklo zapalek....poszly na makietesmile
                    • jacek-wisniewski Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 14.10.10, 16:53
                      No i dochodzą do nas wieści w sprawie "makietowania" ludzi przed wyborami. Otóż jest to praca zbiorowa. Pani kierownik naszego ośrodka pacjentom podobno pokazuje nie makietę a animacje komputerowe jako zdjęcia. Ciekawe, czy dyrektor SPZOZ płaci pensję pani kierownik za czas poświęceny leczeniu pacjentów, czy za leczenie i "makietowanie"?
    • pozytyw-raszyn Re: JEST MINI OŚRODEK ZDROWIA!!!!! 14.10.10, 21:26
      a lody będą kręcone ................. nie chce mi się tego wam tłumaczyć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka