04.07.13, 23:17
Czytam i oczom nie wierzę. Panie Wójcie jeżeli rewelacje Seklera okażą się prawdą zastanowił bym się bardzo gdzie będę od dziś zakupy robił. Mogą się pojawić plakaty "tych klientów nie obsługujemy". Oby jak najszybciej panu tę Biedronkę pobudowali tam będzie pan jak w domu.
Panie Grzegorzu czekamy na rewelacje w KP. Mam nadzieję że to nie jakaś ściema?
Obserwuj wątek
    • stoper57 Re: BIEDRONKA 05.07.13, 21:16
      komu tak naprawdę wadzi ta Biedronka? I kogo miałaby krzywdzić?
      Ludzie głosują nogami - pusty polski Marcpol w Lesznowoli zamienił się w oblężoną chwilami Biedronkę? To czy naprawdę jest niepotrzebna?
      Ilu jest tych sklepikarzy-kupców w Raszynie i okolicach? Czy wszyscy z raszyńskiej gminy? I czy naprawdę wszyscy mieliby splajtować? Bzdura.
      Temat ogórkowo-zastępczy, a da się wykorzystać, żeby kopnąć, opluć i głosić nośne hasło.
      Jednoznacznie świadczy to o bylejakości (jak zwykle) raszyńskiej opozycji.
      I źle wróży, gdyby przypadkiem przejęła władzę... potencjalnym rządzonym.
      Ja kupuję i w swoim lokalnym sklepiku, i Biedronce, i Realu, i targu. Nie czuję dyskomfortu pozbawiania kogoś zysków czy obowiązku komuś ich przysparzania. Kupuję gdzie mi wygodniej, albo taniej. I pewnie nie ja jeden..
      • osiolek31 Re: BIEDRONKA 09.07.13, 14:30
        Wie Pan Sąsiedzie, jak postawili LiderPrice/Tesco to niestety pewną ilość klientów sklepy osiedlowe straciły, mały sklepik naprawdę nieźle zaopatrzony będący 50m od Tesco przestał istnieć, i szkoda bo naprawdę i obsługa i towar były dobre. Te małe sklepiki to nasi gminni przedsiębiorcy, którzy nierzadko zatrudniają kolejnych mieszkańców gminy Raszyn. Market typu Biedronka jest sieciówką, korzysta z tańszych dostawców, do których mały sklep nie ma dostępu. Właściciel małego sklepu musi pojechać po towar do hurtowni, a do Biedronki towar przyjeżdża z fabryki (Bakoma, Animex). Pan tak samo jak i ja kupujemy różne rzeczy w różnych miejscach, ale jest dużo klientów szukających taniego towaru, i własnie oni uciekną do Biedronki. A dla właściciela sklepu strata tych drobnych klientów to jest 10-15% klientów mniej, czyli mniejszy zysk, a w konsekwencji konieczność redukcji etatów, itd.
        • godebski Re: BIEDRONKA 11.07.13, 23:52
          osiolek31 napisał:

> Wie Pan Sąsiedzie, jak postawili LiderPrice/Tesco to niestety pewną ilość klien
          > tów sklepy osiedlowe straciły, mały sklepik naprawdę nieźle zaopatrzony będący
          > 50m od Tesco przestał istnieć, i szkoda bo naprawdę i obsługa i towar były dobr
          > e. Te małe sklepiki to nasi gminni przedsiębiorcy, którzy nierzadko zatrudniają
          > kolejnych mieszkańców gminy Raszyn. Market typu Biedronka jest sieciówką, korz
          > ysta z tańszych dostawców, do których mały sklep nie ma dostępu. Właściciel mał
          > ego sklepu musi pojechać po towar do hurtowni, a do Biedronki towar przyjeżdża
          > z fabryki (Bakoma, Animex). Pan tak samo jak i ja kupujemy różne rzeczy w różny
          > ch miejscach, ale jest dużo klientów szukających taniego towaru, i własnie oni
          > uciekną do Biedronki. A dla właściciela sklepu strata tych drobnych klientów to
          > jest 10-15% klientów mniej, czyli mniejszy zysk, a w konsekwencji konieczność
          > redukcji etatów, itd.

Taka ciekawostka: wiecie jak wyglądają linie produkcyjne w fabrykach?
          Np: mamy 10 linii prod. z czego 2 (lub więcej) jest na sieciówki. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że na tych liniach są materiały, ujmijmy to, gorszej jakości.
          Dlaczego jest taniej?
          1. Fakt użycia innych materiałów
          2. Zakup hurtowy negocjowany.

Co do pkt. 2 nie mam zastrzeżeń - to normalne, ale 1 pkt mnie trochę przeraża.
          • osiolek31 Re: BIEDRONKA 16.07.13, 13:16
            ad.1 Inne materiały - oznaczają np. materiał opakowaniowy sieciówki. Z recepturą raczej nie rozrabiają, za łatwo można na tym wpaść i narobić sobie smrodu.
        • starix62 Re: BIEDRONKA 16.07.13, 17:23
          W biedronce, można kupić, super tanią szynkę, która ma podobno kilo mięsa , plus dwa kilo wody ! Zapraszam do biedronki (stonki) Tam wodę w szynce, dają za darmo ! Po takiej "szynce" to nawet pić się nie chce ! Jedziesz kupić wodę, to kup szynkę w stonce ! Smacznego.
          • trakt_grocholicki Re: BIEDRONKA 18.07.13, 10:59
            starix62 napisał(a):

> W biedronce, można kupić, super tanią szynkę, która ma podobno kilo mięsa , p
            > lus dwa kilo wody ! Zapraszam do biedronki (stonki) Tam wodę w szynce, dają za
            > darmo ! Po takiej "szynce" to nawet pić się nie chce ! Jedziesz kupić wodę, to
            > kup szynkę w stonce ! Smacznego.
            Lepiej kupić kilo mięsa i dwa kilo wody,niż kg szynki co 3-ci dzień płukaną z mazi,która osiadła z braku zainteresowania..bo klientela słaba,a w biedronce nikt nie będzie się bawił w płukanie spożywki,bo z dnia na dzień towar szybko schodzi.Jak będę chciała się pozbyć wody ,to szynkę podsuszę.((( A czas najwyższy pomyśleć o takim sieciowym sklepie,konkurencji dla brudnego i zasyfiałego Tesco,które nie tylko straszy brakiem towaru ,ale i ku zadowoleniu wszystkich sklepikarzy prywatnych- bo jestem zmuszona chodzić i kupować tą 3-krotnie mytą szynkę właśnie u nich, z braku innego lepszego marketu.
    • osiolek31 Re: BIEDRONKA 09.07.13, 14:32
      W całym tym cyrku najlepsze, Wójt powiązany z PiS, a na sklepach plakaty z byłym Wójtem P.I. również powiązanym z PiS. Zdeczka chore, to już nawet we własnej stajni nie potrafią się dogadać?
      • stoper57 Re: BIEDRONKA 09.07.13, 16:55
        ja sądzę że Wojt będąc w obowiązku zobowiązań wobec koalicjantów, "popieraczy" i gawiedzi która się podłączyła, trochę się zakręcił i nie do końca panuje nad układem. A oprócz tego już po kilkunastu miesiącach został poddany pierwszym rozliczeniom i krytykanctwu. Według mnie nie tyle nie wykorzystuje swojej sznsy, co nie może jej skutecznie realizować, bo coś, bo ktoś...
        Natomiast eks-wójt to przypadłość katastrofalna ...i nieodgadniona. Jego ostatnie memorandum o kulturze w necie, to dramatyczne nieporozumienie - facet karmi się wizją swojej misji (?), kiedy ani wizji, ani misji naród nijak spostrzec nie chce..
        I nic tu nie pomoże przywoływanie niegdysiejszych osiągnięć, koncertów, nagród, nominacji i pisania dla (chyba do) milionów.... kiedy na plecach frak, a w butach słoma...
      • godebski Re: BIEDRONKA 12.07.13, 00:00
        osiolek31 napisał:

> W całym tym cyrku najlepsze, Wójt powiązany z PiS, a na sklepach plakaty z były
        > m Wójtem P.I. również powiązanym z PiS. Zdeczka chore, to już nawet we własnej
        > stajni nie potrafią się dogadać?

Walka o stołki i władzę.
        • grocholica Re: BIEDRONKA 15.07.13, 23:26
          A dla mnie najlepsze ( a tak naprawdę najsmutniejsze), że wracam z wakacji, a mama mówi, że tak wie o protescie, bo ksiądz w kościele zachęcał do podpisywania w poprzednią niedzielę; idę w tę niedzielę a tu wójt z Rybia na mszy w Raszynie.

Nie wiem czy dla lokalnych kupców lub dla Biedronki warto takie rzeczy robić...
          • konradzubko Re: BIEDRONKA 16.07.13, 11:31
            Jagiełło przed bitwą dwóch mszy wysłuchał i wygrał!

Mamy też zjawisko określane przez socjologów jako churching - krótsza msza święta i ciekawe kazania decydują o wyborze kościoła.

A z trzeciej strony, to nie raz słyszałem z ambony, że chodzenie do innych kościołów osłabia własną parafię.

Sposobów tłumaczenia obecności wójta z Rybia na mszy w Raszynie jest wiele smile
          • pozdrowienia_z_rybia Re: BIEDRONKA 16.07.13, 19:54
            Wg. mnie trochę nieetyczne jest że w kościele takie kampanie się robi.
            Ale z drugiej strony rozumiem proboszcza bo lokalni kupcy czasami go sponsorują.
            • starix62 Re: BIEDRONKA 16.07.13, 20:26
              Niestety, pewien gatunek polityków wykorzystuje Kościół, jako zgromadzenie potecjalnych wyborców ! Gratuluje obłudy.
              • b.brudny_motocykl Re: BIEDRONKA 16.07.13, 21:59
                grocholico jakbyś mogła wrzucić link na swój blog nigdzie go nie widzę.
                • grocholica Re: BIEDRONKA 17.07.13, 08:48
                  w opisie forum w pozycji Blogi jest też
                  Grocholica
                  • grocholica Re: BIEDRONKA 17.07.13, 08:48
                    Ale ja powoli piszęsmile
    • piotrfalenty Re: BIEDRONKA 22.07.13, 18:35
      dowiedziałem się dopiero teraz że coś tak wspaniałego jest jak forum naszej gminy no i że pisze tu ktoś kto podaje się za tadeuszadawidy. Jak wiadomo imię tadeusz nie jest popularne więc łatwo takiego wyśledzić. Więc przewrotnie jeżeli on może być tadeuszdawidy to ja piotrfalenty. Obiecuję tu częściej zaglądać tadeuszudawidy a i ja może też będę miał coś do powiedzenia w temacie naszego samorządu wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka