01.10.13, 07:22
Znalazłam ciekawy artykuł na temat hotspotów w Polsce i ich rozmieszczenia. O ile w Pruszkowie ich liczba wynosi pomiędzy 20 a 39, o tyle w Raszynie jest ich piękne ZERO. Czy coś w tym temacie się dzieje? Zainteresowanych odsyłam do źródła
uke.gov.pl/hotspoty/?lang_id=1&map_tab=1&teryt=1421
Obserwuj wątek
    • mlody_raszyniak Re: hotspot 01.10.13, 14:20
      E....
      Coś koleżanka ma kiepskie informacje, bo z tego co ja wiem to w Raszynie hotspotów jest kilka

1.) Komin szkoły podstawowej SSID Raszyn 01 Raszyn 02 Raszyn 03 (trzeba się logować)
      2.) Basen w Raszynie (dostęp bez ograniczeń)
      3.) Biblioteka Publiczna w Raszynie (Dostęp bez ograniczeń)

te to najbardziej znane

Ale faktem jest że nie jest ich za dużo i żaden nie jest stworzony przez gminę dla mieszkańców
      To wszystko są inicjatywy, albo instytucji, basen i biblioteka, albo wymóg "komin"
    • tuurodzony Re: hotspot 01.10.13, 14:54
      Mam prośbę. Napisz po polsku o co się rozchodzi!
      • ziuta-z-gory Re: hotspot 01.10.13, 21:29
        "rozchodzi mi się" o to, cytuję: "zestawienie lokalizacji samorządowych hotspotów zainstalowanych w miejscach publicznych. Za ich pośrednictwem Jednostki Samorządu Terytorialnego (JST) świadczą swoim mieszkańcom - po uprzednim uzyskaniu odpowiedniej zgody od Prezesa UKE - usługę dostępu do Internetu bez pobierania opłat lub w zamian za opłatę niższą niż cena rynkowa"
        Prościej wytłumaczyć nie umiem. Pytanie brzmi: czy samorząd Raszyna coś w tym kierunku robi? I nie mam na myśli hotspotów prywatnych, czy firmowych/instytucji
        • jacek-wisniewski Re: hotspot 01.10.13, 22:11
          Robił..... dopóki byłem pracownikiem urzędu. Dwie firmy zgłaszały chęć przygotowania wniosku z programu gwarantującego bezpłatny dostę do internetu mieszkańcom, W tym tzw. hotspoty. Czyli publiczne punkty dostępowe. Ale ja mogłem tylko jako pracownik sprowadzić firmę, zorganizwoaźć spotkanie z wójtami i .... czekac na zgodę przełożonego. Jak widać jakoś ta zgoda nie nastapiła. To samo było z powiadamianiem sms - ami mieszkańców. System, który jest tani i skuteczny w innych gminach. Ale nie u nas smile. Oststnio nawet kilku innych raszyńskich samorządowców zaczęło zgłaszać pretensje do autorstwa pomysłu na powiadamianie sms - owe. Ja czy nie ja, ale warto byłoby o tym pomyśleć.
          Chociaż, z drugiej strony. Dwadzieścia tysiecy mieszkańców otrzymałoby informację, że np. wójt dostał szablę od dyrektora, a dyrektor dostał szablę od wójta smile. Sam już nie wiem czy te sms - y mają sens w naszej specyficznej gminie smile.
          • konradzubko Re: hotspot 02.10.13, 07:13
            Nie wspomnę, ze w upadłej Gminie Lesznowola takie powiadamianie działa.
            No chyba, że informacje na terenie parafii w św. Marii Magdaleny ul. Ks. H. Słojewskiego 19 w Łazach są chybione.
    • mlody_raszyniak Re: hotspot 08.10.13, 21:11
      Po za tym, mamy w gminie gdzie i jak to zrobić, ot choćby dostęp do internetu dla jednostek samorządu, wystarczy na kominie ( który de facto jest własnością gminy) powiesić antenę i rozsyłać internet do jednostek samorządowych na terenie gminy, o ile taniej było by kupić jedno większe łącze i je rozdzielić niż płacić za kilkadziesiąt małych przyłącz które działają jak kupa, a po zeszło rocznych "negocjacjach" gminy z operatorami telekomunikacyjnymi chodzą jeszcze gorzej. kto przy zdrowych zmysłach i w dzisiejszych czasach uważa że łącze 1 mega jest wystarczające do komfortowego korzystania z internetu.

Po prostu nie ma w gminie ludzi którzy się na tym znają, albo mają chęć zrobić coś sensownego.

Można by za pomocą takiego komina zrobić monitoring, może nie w HD, ale jako podstawa i za niewielkie pieniądze by wystarczył.
      • grocholica Re: hotspot 08.10.13, 22:35
        Ale monitoring kogo i czego; boję się zapytać
        • mlody_raszyniak Re: hotspot 09.10.13, 21:32
          hmm... wydaje mi się że to raczej jasne, monitoring newralgicznych miejsc w Raszynie, mam na myśli Park, rynek. i parę innych miejsc.
    • ziuta-z-gory Re: hotspot 17.10.13, 08:24
      w temacie ciąg dalszy choć rozwiązanie technologiczne nieco inne
      www.ursynow.pl/page/index.php?str=425&id=4944
    • mlody_raszyniak Re: hotspot 08.11.13, 23:52
      Inicjatywa bardzo ciekawa, ale takie rozwiązania mają zastosowanie wyłącznie w obszarach gęsto zabudowanych budynkami wielorodzinnymi, nie opłacalne było by robienie przyłączy do budynków jednorodzinnych, zwłaszcza że na takich blokowiskach jak Ursynów większa część kanalizacji technicznej jest już zrealizowana przez inne podmioty, np. TP.SA bądź operatorów kablowych.
      • konradzubko Re: hotspot 09.11.13, 06:26
        Z tego co się dowiedziałem, to w Raszynie działa "miejski monitoring bezprzewodowy".
        Taki monitoring wymaga przesyłania dużych ilości danych z obrazów. Czy Tej infrastruktury nie da się wykorzystać do zrobienia ogólnodostępnego bezprzewodowego internetu?
    • mlody_raszyniak Re: hotspot 14.11.13, 21:42
      Konradzie, a gdzie ten monitoring w Raszynie jest zrealizowany, bo nie widziałem nigdzie takiej infrastruktury. no chyba że mowa o tej kamerce co wisi na budynku urzędu gminy i teoretycznie monitoruje rynek.
      Słyszałem ze 4 lata temu że są jakieś plany na taki monitoring, ale cena jaka została zaproponowana za jego budowę oraz technologia jego wykonania, była nieadekwatna do realiów.
      bo samo utrzymanie infrastruktury miało kosztować około 30 tyś miesięcznie za (prąd, opłąty dzierżawy kanalizacji technicznej, obsługi itp.)
      • konradzubko Re: hotspot 15.11.13, 14:16
        Czytałem przez ramię pewien aktualny dokument z pieczątkiami gminnymi.
        No i tam taka ciekawostka o monitoringu była napisana.
        Niestety nie mogę się powołać na niego ze względu na to czytanie przez ramię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka