Dodaj do ulubionych

O budowie parkingów

12.05.14, 08:52
Uświadomiłam sobie, że gmina ostatnio buduje sporo parkingów, a tak naprawdę powinna zrobić coś z parkingiem przed szkołą w Raszynie.

Parking dla rodziców jest malutki, parking dla nauczycieli duży, ale nawet nie do końca utwardzonym ( o czym swego czasu pisała dyrekcja do wszystkich rodziców).

Dodatkowo parking dla rodziców służy jako miejsce zbiórki szkoły jazdy ( co mnie zawsze przerażasmile

Najgorzej jest jednak w okresie wycieczek ( a taki mamy aktualnie).
Dzisiaj rodzice "społecznie" blokowali część parkingu, by miał się gdzie zatrzymać autokar. Ciasno i nieprzyjemnie było już o 7.30, co się działo później wolę nie myśleć.

I teraz klika pytań, propozycji:
1)Najważniejsza to czy gmina nie mogłaby zainwestować w porządny parking będący połączeniem obu parkingów (nauczycielskiego i dla rodziców) - tak by było więcej miejsca dla rodziców ( na nauczycielskim jest zapas) i by było bezpieczniej?
2)Czy nie można by wyznaczyć i oznaczyć miejsc postojowych dla autokarów (na razie niekoniecznie w części "rodzicielskiej")?
3) tu do rodziców - czy nie mogliby przestać parkować we wjeździe na parking tylko na chwilę, blokując tym samym wjazd pozostałym?

Punkty 1 i 2 to gotowe pomysły do czyjegoś programu wyborczego w zasadzie na wójta, pomysł udostępniam zupełnie bezpłatniesmile
Obserwuj wątek
    • osiolek31 Re: O budowie parkingów 12.05.14, 17:22
      wszystko można, tylko czy trzeba? Ogolnie dziwi mnie, że dowozi się dzieci do szkoły, jak się mieszka w promieniu 1000-2000m od szkoły. 25lat temu do szkoły się chodziło na własnych nogach, niezależnie czy z Raszyna, Rybia, czy Grocholic, dojeżdżały Falenty i Sękocin by ZTM i nie było problemów z parkingiem. Teraz naród ma samochody a dzieci już nie potrafią chodzić. Parking nauczycielski jest dla pracowników szkoły, jak wpuścimy tam rodziców, nauczyciele nie będą mieli miejsca. Co do Szkoły Jazdy, Szkoła na OSK zarabia wynajmując im pomieszczenia, ale parkingu wewnętrznego już nie udostępnia, dlatego L-ki stoją na ogólnodostępnym. Zresztą nieprzesadzajmy, jeśli rodzic zaparkuje auto przy ośrodku, to korona mu z głowy nie spadnie jak przejdzie z latoroślą 50m.
      • grocholica Re: O budowie parkingów 12.05.14, 23:32
        Rozumiem, że nigdy pan/pani nie była na parkingu przed szkołą. A w sumie to czy kiedyś pieszo też się do kościoła nie chodziło, a dzisiaj jednak można tam zaparkować. I co to pana/panią nie bulwersuje i tutaj już by panu/pani korona z głowy spadła, gdyby musiał parę metrów przejść. i ciekawe, że broni pan jak niepodległości miejsca dla pracowników -(znowu nie muszą chodzić) a już dla rodziców nie. STRASZLIWA NIEKONSEKWENCJA
      • starix62 Re: O budowie parkingów 14.05.14, 15:01
        Osiołku, czas u Ciebie zatrzymał się 25 lat temu. Ja pamiętam czasy jak chodziło się piechotą z Rybia do szkoły,( na drugą zmianę ) ulicą Raszyńską, wtedy nie było tam asfaltu, była zwykła szlaka, pełna dziur i błota, dzieci chodziły, bo musiały. Rodziców nie było stać na samochód. Dziś nie muszą, mamy dwudziesty pierwszy wiek !!!
        • fanatik79 Re: O budowie parkingów 16.05.14, 20:13
          Tak, może i mamy XXI wiek, ale czy na pewno umiemy się właściwie zachowywać. Myślę, że szczególnie to widać po zachowaniu na ulicach.
          Wracając do parkingów - budowa nowych to jedno, ale druga sprawa to ich późniejsze utrzymanie. W Raszynie niestety wygląda to niezbyt różowo. Odwiedzając raszyński basen, parking wzdłuż ulicy Józefa Wybickiego obstawiony jest przez samochody, dawno nie używane lub nawet wyrejestrowane. A szkoda, bo często brakuje tam miejsc parkingowych dla gości basenu. Analogiczny problem występuje na parkingu przy ulicy Godebskiego, co przedstawiają załączone zdjęcia. A szkoda, bo to nie najlepiej świadczy o naszej gminie i takie pojazdy ewidentnie nie powinny się znajdować na publicznych parkingach, bo nie dość, że zajmują miejsce, szpecą okolicę mieszkańcom to również są ewidentnym zagrożeniem. Co będzie, gdy przy takim wraku zaczną się bawić dzieci lub postawiony na cegłach przygniecie kogoś ?

Poniżej zamieszczam przykłady:

imagizer.imageshack.us/a/img845/5367/9fqn.jpg
          imagizer.imageshack.us/a/img845/1784/9th41.jpg
          • andrzej_zygmuntowicz Re: O budowie parkingów 16.05.14, 20:40
            "Poniżej zamieszczam przykłady:
            rel="nofollow">imagizer.imageshack.us/a/img845/5367/9fqn.jpg
            rel="nofollow">imagizer.imageshack.us/a/img845/1784/9th41.jpg"

Jako mieszkaniec tej częsci Raszyna juz wielokrotnie zwracałem uwagę zastępcy wójta jak i samemu wójtowi na samym początku kadencji o tym fakcie i o osobie która rozbiera wszystko co da się rozebrać, składuje rozebrane i nierozebrane samochody i inne urządzenia na swoim placu na ulicy Prostej. Niestety aktualnej WADZY to nie przeszkadza. Ale przeszkadza mieszkańcom, którzy mieszkają naprzeciwko tego zbiorowiska"syfu i brudu" na Prostej i w całej okolicy.
            Może wreszcie po wyborach jak do Rady Gminy wejdą osoby( z naszego obwodu), którym bezpieczeństwo i porządek leżą na sercu, będzie zaprowadzony porządek i ład zgodnie z tym co napisane jest w ustawach i uchwałach.
          • starix62 Re: O budowie parkingów 16.05.14, 21:22
            Co do utrzymania parkingu ( zapewne chodzi Ci o koszty eksploatacji ) to po wybudowaniu, koszta sa minimalne albo żadne. Problemem tkwi w porzuconych samochodach. W Raszynie jest sporo przyjezdnych, to właśnie oni pozbywają się złomu na naszym terenie, na własne oczy widziałem, jak gość zdejmował blachy z " samochodu " ( numery LB) ten złom stoi do dziś na 19 Kwietnia. Z tego co mi wiadomo , to policja wie o tych złomach i jakoś nie może ogarną tego tematu.
            • andrzej_zygmuntowicz Re: O budowie parkingów 16.05.14, 21:45
              starix62 napisał(a):

> to policja wie o tych złomach i jakoś nie może ogarną tego tematu.
              BO NI MA CASU

Ale to sie zmieni...
            • trakt_grocholicki Re: O budowie parkingów 16.05.14, 22:50
              tak samo stoją złomy na Godebskiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka