Dodaj do ulubionych

Pieczenie chleba

26.07.15, 12:32
Na miejscowej tablicy ogłoszeń pojawiło się ogłoszenie o konkursie na pieczenie chleba.
Zgłoszenia na info@ckr.raszyn.pl
Niestety - urzędnicze niedoróbki, bo brak informacji na BIP Raszyn.
Natomiast temat mi się podoba - ogłoszenie zobaczyła żona i zamierza wziąć udział w konkursie.
Skąd zainteresowanie?
Od pewnego czasu zajmujemy się tematyką, a w ub. roku nawet zrobiliśmy u siebie imprezę pod tytułem "pieczenie chleba" - głównie dla osób związanych z portalami społecznościowymi na których zamieszczam swoje notki.
A prawie dwa lata temu byliśmy z żoną z wizytą u Wójta i sugerowaliśmy, aby w Raszynie zrobić imprezę plenerową "pieczenie chleba" w ramach przygotowań do dożynek.
Bo obecnie dożynki to zwykła balanga bez podtekstu, co wobec zmniejszającej się społecznej roli rolnictwa (przynajmniej medialnie) staje się działaniem "sobie a muzom".

Co proponowaliśmy?
Przeprowadzić cały cykl przygotowań i pieczenia chleba od zmielenia mąki (na żarnach), przygotowania ciasta, odczekania wzrostu i upieczenia. Wszystko na pokaz - no, może zakwas powinien być przygotowany (albo zaczyn - bo tak też można).
Całość sfilmować - to teraz nawet telefonem komórkowym można zrobić. I traktować jako imprezę promocji Raszyna.
Jeśli oprawa byłaby ciekawa - na pewno pojawiłoby się sporo widzów z Warszawy.
A mamy doskonałe po temu miejsce - rejon austerii z dużym placem. Tam można to byłoby robić - i byłoby to wykorzystaniem austerii w ramach forum kultury raszyńskiej.

Równie dobrze konkurs mógłby dotyczyć poszczególnych sołectw - co byłoby ciekawym nawiązaniem. Piec chlebowy - to chyba żaden problem - sam zbudowałem u siebie i mogę służyć uwagami. Dla Gminy - to "pikuś".

Kończąc. Czy taka impreza warta jest przygotowania? Myślę, że to Państwo możecie ocenić i wpłynąć na "decydentów kultury raszyńskiej". Uważam zaś, że obecny konkurs może być dużym krokiem w tym kierunku.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka