Dodaj do ulubionych

uzaleznieni od kochania

16.01.16, 15:16
weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,19469343,uzaleznieni-od-kochania-gdy-milosc-staje-sie-obsesja.html

ciekawy materiał do dyskusji
co tak trzyma w uścisku, gdy związek, patrząc trzeźwo, jest zły?

rozklonowanych do obłędu zapraszam do dyskusji w wersji przyzwoitej :) bez rozdwojenia jaźni :) albo dystans - z góry dziękuję
brz_a_sk
Obserwuj wątek
    • brz_a_sk Re: uzaleznieni od kochania 16.01.16, 23:49
      Gazeta na weekend dodał jeszcze zwiastun
      film.gazeta.pl/nowy_film/10,134868,19260860,moja-milosc-zwiastun.html
      "Moja miłość" - ZWIASTUN

kultura.gazeta.pl/kultura/1,114438,19484183,vincent-cassel-znow-w-impulsywnej-roli-nie-wyobrazalem-sobie.html

" ... Niewątpliwie "Moja miłość" kipi od emocji. Jak Casselowi udało się zbudować wiarygodną postać uzależniającego od siebie mężczyzny? Aktor podkreślał, że wcielając się w rolę Georgio podchodził do tej postaci z szacunkiem. - Nie wyobrażałem sobie kogoś z narcystycznym zaburzeniem osobowości - mówił o swojej roli w wypowiedzi dla "Numero". Zaznaczał także, że zależało mu na oddaniu intensywności bliskiej relacji między Georgio i Tony. - Może być pewna surowość, zarówno psychologiczna jak i w słowach, które wypowiadają ludzie, kiedy przechodzą przez bardzo intensywne doświadczenia - dodawał.

Ocenić najnowszą rolę francuskiego aktora widzowie mogą już w kinach. "

ciekawe ile wart będzie ten film

Pytał ktoś ostatnio o narcystyczne zaburzenia osobowości - zapewne świeżynka się przyda
      • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 18.01.16, 09:58
        Napiszzę to prościej , a i wyjaśnie jest proste -

Szyszynka - parapsychczne 3 oko Boga, ośrodek świadomości ludzkiej - chrystusowej inajwaniejszy ośrodek percepcji człowieka .

Szyszynka to pierwsza komórka /embrion tworzący przyszłą istotę ludzką,w łonie matki
        Zaburzenia w pracy tego gruczołu powodują zachwianie rytmu dobowego oraz w dłuższym okresie zaburzenia w rozwoju gonad. (problemy seksualne i z potencją)

Komórki szyszynki wydzielają również silną psychodeliczną substancje psychoaktywną o nazwie dimetylotryptamina -wydzielającą do organizmu chormony - zdrowia,szczęśia ,długowiecznośći i miłośći /euforii /błogości -Endorfiny ,a także testosteron -chormon wydzielający do organizmu-shizy,paranoje ,omamy ,głosy ,zwidy

Dimetylotryptamina (DMT) ? organiczny związek chemiczny, dwumetylowa pochodna tryptaminy, psychodeliczna substancja psychoaktywna. DMT występuje w małych ilościach w ludzkim organizmie. W temperaturze pokojowej DMT jest białym lub żółtawym krystalicznym proszkiem. DMT zostało otrzymane po raz pierwszy w roku 1931.

A wraz z alkoholem i promilami ,wnikającymi w szyszynkę -wszelkie paranoje ,wizje fantastyczne ,omamy ,złudzenia,głosy z podświadomości i schizy ,stają się większe i prawdziwsze (paranoje potrafią zdominować rzeczywistość )
        • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 18.01.16, 17:23
          Historia seksu :

www.youtube.com/watch?v=o4wa7wd3PBU

www.youtube.com/channel/UCiRN4DkI8cBryE1rDpeqDiQ?v=fepr4jSG_fk
          • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 19.01.16, 04:16
            Narząd płciowy - to tam leży uśpiony wąż energii seksualnej /duchowej /psychicznej /emojonalnej "Kundalini " według filozofii jogi , to 1 czakra podstawy ,masturbacja /onanizm / samozaspokajanie / kochanie siebie - jak zwał ,tak zwał ,ważne że masowanie ,samopieszczoty ,itd.tej części anatomii intymnej ludzkiego ciała ,jest dobrym sposobem na zachowanie zdrowia psychicznego /umysłowego /duchowego ,a także utrzymywanie i dbałość o higienę psychizną/wewnętrzną .

Wszystko o historii seksu: www.youtube....Q?v=fepr4jSG_fk
            • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 20.01.16, 12:04
              Cała prawda o masturbacji /onaniźmie - to sposób na utrzymanie zdrowia psychicznego /umysłowego /duchowego , polecam gorąco :

www.youtube....h?v=V4GpDKN4Xy8
      • brz_a_sk Re: uzaleznieni od kochania 21.10.16, 17:20
        www.rdc.pl/podcast/popoludnie-rdc-psychologia-milosci/
        O psychologii miłości opowiedziała Tomaszowi Kwaśniewskiemu Małgorzata Godlewska z USWPS.

gdy coś nie działa szukamy schematów i to akurat o tym
    • kitkaxxx Re: uzaleznieni od kochania 21.01.16, 22:18
      Witam... ja z całą pewnością jestem uzależniona od kochania. Przechodziłam różne fazy, bo mój związek trwał / trwa kilkanaście lat. Odeszłam, ale od pół roku trwam w odrętwieniu. Cierpię do tego stopnia, że czuję fizyczny ból. Mój były Partner to człowiek niezwykle inteligentny, szczerze mówiąc mimo, że obracam się w środowisku profesorskim, On dominuje. Jest dowcipny, pociąga go to co dla mnie stanowi tabu. Próbuje mnie przeciągnąć na swoją stronę.... po drodze niszcząc moje poczucie wartości, godności. Miałam swoje wątki krzywdziciela. Bardzo raniłam go kiedy odkryłam zdradę, a potem kolejne podejrzenia zdrad. Ale to było jedyne pole na którym to ja byłam dominująca.... choć trudno nazwać dominującą osobę zdradzaną. Co mnie trzyma ... przy nim każdy jest bezbarwny, wręcz przeźroczysty. Nikt nie zaspokaja mnie intelektualnie tak jak On. Do tego czułam, że nie odejdzie, że nie łatwo mu będzie znaleźć kobietę tak atrakcyjną fizycznie i wykształconą, a jednocześnie ulegającą jego perwersjom. Kocham mimo wszystko, nic w życiu tak mnie nie rani i nie uskrzydla.
    • brz_a_sk Re: uzaleznieni od kochania 22.01.16, 10:16
      skupienie rozważań na sobie pozwala świat sobie podporządkować
      jest to niebezpieczne, można dewastować identycznie jak osoba zaburzona i stwarzać pozory zdrowia

w bardzo wielu wĄtkach przewijały się tu spory - kto bardziej zaburzony - border czy jego partner; alkoholik, by dać przykład łatwiejszy dla wielu osób do rozpoznania - czy współuzależniony partner alkoholika, żyjący w potwornym syfie takiego związku, ślepy na krzywdy dzieci np - kto z tych dwojga ma szanse zobaczyć co razem wyczyniają ? - tylko czasem jedno ma problem;

kiedy człowiek zaczyna mieć pretensje do wszytskich, że nie może iść swoją drogą choć pisze, że zdrowy jak rybka to zawsze jest pierwsze pytanie - chcesz czy nie chcesz sobie poradzić?
      czy w drugiej osobie jest przyczyna zasadnicza czy w tobie?

świetnym tropem bywa przyjrzenie się terapeutom - powiedzmy, ze trzech pierwszych pech fatalnych, przy WYBORZE kolejnego lampka pali się na czerwono non stop - zdrowiuteńki osobnik, opisuje swoje współuzależnienie bo 'napadł' na niego kolejny zaburzony; bywa
      i nagle czas pokazuje - bach - wszystko toczy się starym trybem, kolejne zanegowanie terapeuty, lekarza, wszytskich partnerów byłych i obecnych i ...?
      kto tu zaburzony? kto normalny?
      kto siedzi w bagnie i opluwa świat?

jest tak jak pisała tu większość osób - bywają zaburzenia i choroby nie do usunięcia, trzeba się uczyć z nimi żyć by jak najmniej ludzi skrzywdzić i sobie dać oddychać jako tako; ale najgorsze jest wmawianie sobie, ze jest się okazem zdrowia i niewinności gdy demoluje się perfekcyjnie i siebie i otoczenie

są ludzie chronicznie poszukujący własnej klęski - jak matki z zespołem Münchhausena - troskliwa sprawczyni wszytskich nieszczęść - bez złego związku nie ma życia, każdy związek zasyfi się swoimi ukrywanymi przed samym sobą złymi schematami czy zaburzeniami

czasem idzie to w paranoję - nie wiadomo kto 'chorszy' w parze czy w fantazjach - bo i tak to działa

Więc zasadnicze pytanie jest zawsze to samo - czego szukasz człowieku - swojego błędu i wolności? czy cudzych win i zniewolenia w bagnie

jeśli dobrze komuś w świecie chorym to niech sobie tam siedzi - no tak, ale jak tu bardzo mądrze było nie raz napisane narcyz w parze z borderem to wspaniała okazja do zaistnienia;
      uwaga ludzi jest jak narkotyk - można zmyślić milion historii, poświecić wszystko, nie liczyć się z nikim by skupić na sobie uwagę
      gdy się dojdzie za daleko nie ma odwrotu - narcyzm to pułapka i zasysa, cynizmu pułapka

zawsze łatwiej łapać, o co może chodzić na przykładzie alkoholizmu - jakoś sobie to wyobrażamy (choć nie do końca dobrze niestety - ale trudno wszystko tu jest trudne i niejasne) - bywa tak, ze gdy alkoholik staje się po terapii niepijącym alkoholikiem rozpada się związek, bo współuzależniony partner ma poważniejsze problemy i nie jest w stanie ich zaakceptować i leczyć :( - prawda, ze tak bywa?

zatruwanie życia innym staje się czasem celem człowieka - i niech to wszyscy diabli :) - czasem nie mamy pojęcia jak mamy porąbane w głowie i jak wiele mamy do zrobienia, by nie SZKODZIĆ!

zawsze jest pora by się otrząsnąć i 'wyratować się' - chyba, ze to my sami jesteśmy autorem pułapki

Nie przypadkowo ostatnio to forum dostaje prezenty z piekła rodem - cóż - pozostanie pewnie dowodem autodestrukcji; nic nie dzieje się bez przyczyny. Szkoda oczywiście.
    • brz_a_sk Re: uzaleznieni od kochania 27.01.16, 13:26
      dobrze opisane problemy dorosłych, które zabieramy z dzieciństwa
      jestem w trakcie słuchania - początek juz mogę polecić - dalej zobaczymy :)

www.youtube.com/watch?v=sYFGiE7XI80
      o. Jacek Prusak SJ - Jak budowac zdrową relacje na negatywnym obrazie milosci
      • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 27.01.16, 15:16
        brz_a_sk 27.01.16, 13:26
        dobrze opisane problemy dorosłych, które zabieramy z dzieciństwa
        jestem w trakcie słuchania - początek juz mogę polecić - dalej zobaczymy :)

www.youtube.com/watch?v=sYFGiE7XI80
        o. Jacek Prusak SJ - Jak budowac zdrową relacje na negatywnym obrazie milosci

Warte posłuchania,polecam także
    • brz_a_sk Re: uzaleznieni od kochania 28.01.16, 07:40
      www.youtube.com/watch?v=cSRTRjnJfrY
      Zakochanie - czym ono jest?
      bardzo dobry materiał - myślę, że wiele osób zaskoczy jak wiele uporządkowanych myśli zawiera
      (zupełnie można pominąć kwestię wiary - wg mnie, tak ten wykład jest poprowadzony)

jedno jest tylko pytanie czy my chcemy sami siebie rozumieć :)

• woxilo Re: uzaleznieni od kochania 28.01.16, 10:08
        PRAWDZIWA MIŁOŚĆ ( ALTRUIZM ,AGAPE ,BEZINTERESOWNOŚĆ )

Prawdziwa miłość jest jak szczera przyjaźń,na dobre i na złe ,

Boska , przepełniona Empatją Miłość jest tak doskonała że :
        Nie Zna Strachu ,Lęków ,Obaw, Nie Upomina Się O Swoje ,Jest Bezinteresowna ( altruizm, caritas,wolontariat ).
        Prawdziwa /Autentyczna Miłość - nie unosi się pychą , egoizmem ,pogardą ,zazdrością .

Człowiek którego przepełnia Miłość / Bóg / Moc / Siła ,posiada w sobie odnawialne ,wieczne źródło ducha świętego ,żyjąc wiecznym życiem tu i teraz po śmierci .
        • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 14.02.16, 13:07
          Witam ,pisałem już 1000000 razy o swojej samotności i niezrozumieniu ,ale jest taka niedojrzałość w społeczeństwie i zacofanie ,że nadal cierpię na samotność bez dojrzałej kobiety = bratniej duszy
          • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 20.02.16, 07:45
            Ludzie Boją się Odrzucenia ,nie można być wiecznym marzycielem /elką ,trzeba komuś zaufać , zaufanie to podstawa udanego związku ( lepszy wróbel w garści ,niż gołąbek na dachu , i strach ma wielkie oczy ) czyt, lepsze namacalne realistyczne fakty i rzeczywiste doświadczenia ,niż nierealne mrzonki ,nierealistyczne fantazje i zabobony i bliżej nieokreślone dalekosiężne plany i marzenia .
            • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 25.02.16, 13:29
              Tak ,Strach na wielkie oczy i brak ,Żony /Partnetrki życiowej /Bratniej Duszy - Miłości .

Testy ,wyliczanki ,numerologia, itp ,tylko mieszają w głowie i wprowadzają niepotrzebny chaos /balast myślowy /pomieszanie zmysłów / groch z kapustą .
              ,itd. przecież człowiek ma natury dwie ,jak i p;ółkule mózgowe , męską i kobiecą ,które zmieniają się co chwila wraz z emocjami i uczuciami oraz przy zmianach myślenia i podejmowaniu decyzji .

Ale są też wyjątki ludzi ,które łączą obie te cechy w sobie kobieco-męskie - androgyniczne - np ,artyści ,muzycy : pl.wikipedia...ia_(psychologia)
              • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 29.02.16, 07:36
                a788 28.02.16, 23:17
                Jest nas dużo... Tych samotnych... To dlaczego jest nam kogoś znaleźć... Rosną wymagania założenia... Dlaczego nie cieszyć się obecnością drugiej osoby... Przyjaciela przyjaciółki... A później może kogoś bliskiego... Kobieta po czterdziesce mająca za sobą nie udany związek szuka... Chcę skończyć że swoją samotnością... To ja... Moze też szukasz napisz...a788aga@gmail.com... Pozdrawiam

Ja też bardzo pragnę przyjaciółki ,miłości ,bratniej duszy ,kochanki ,towarzyszki życia , i to samo pytanie zadaję sobie od lat - dlaczego wciąż jestem taki samotny i niezrozumiany przez nikogo , a jestem całkiem inny ,niż głoszą plotki i pomówienia na mój temat.
                • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 29.02.16, 11:14
                  Powiem wam dlaczego jestemszam ,i wy jesteście sami / samotne , bo jna to wy , a wy to ja ,jestem waszą duchową połową / bratnią duszą /duchowym bratem ,itp.itd.
                  • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 01.03.16, 07:27
                    Jest to moje osobiste,przeżyte ,wieloletnie doświadczenie ,a także wiedza wzięta z wielu książek ,filmów , słów piosenek i forów ezoterycznych ,będzie ten post ,który napiszę , po części w formie opowiadania :

"Kundalini "-Energia Seksualna " która Przepływa przez kręgosłup ,a śpi ten tzw.wąż czy siła wężowa , u podstawy kręgosłupa (czyt. święta rzeka - rdzeń kręgowy ,pień drzewa życia - z Szamanizmu i z Rajskiego Ogrodu Eden . ) ,Nerwy Człowieka , to gałęzie tego drzewa ,i budząca się Kundalini , (Czyt. Wąż Z Biblii )budzi się i wspina po kręgosłupie otwierając po drodze Czakry (czyt .Ośrodki Energii Emocjonalnej - Psychicznej .

Wywołują ( Te Czakry ,czyt. "Anioły " Lub "Demony " po drodze Szereg dolegliwości - Emocjonalnych ,Psychicznych ,Duchowych i Fizycznych :

1 i 2. Ośrodek/Czakra - Wąż się budzi ,wspina wzwyż po pniu drzewa (kręgosłupie ) ,wywołując podniecenie seksualne (kusząc Ewę )spotyka pierwszego "demona " / "diabła " który niszczy Raj (narządy Płciowe - Jądra ,sperma (nasienie tworzące nowe życie itp.u mężczyzn ,

i Jajniki itp. u Kobiety ,Anioł " Adam czy Bóg Shiva lub Stwórca ,zstępuje z nieba (głowy )i pokonuje po długiej walce (czyt. zmaganie się z pozytywnymi lub negatywnymi emocjami - Chciwość i Nadmierne Przywiązanie ,oraz Pożądanie )pokonujemy Szatana /diabła,demona ,ale Ewa kusi Adama jabłkiem z tego drzewa to ( czyt.Nerwy - " gałęzie drzewa " z centralnego układu nerwowego jakim jest mózg ,tworzą ból w ciele (meridianach - według Chińczyków ,niższe czakry według Hindusów )Dolegliwości Pęcherza Moczowego .- Planety wpływające na psychikę człowieka - Saturn i Jowisz -Psychicznie - Nieświadomość Zbiorowa .

3. Ośrodek/Czakra - (Nasza Siła Życia/Życiowa ,Hara w japonii ,itp .) Wątroba ,Brzuch ,Woreczek Żółciowy ,Nerki (Narząd Zewnętrzny Oczy ) Psychicznie (Podświadomość ) Emocje (Duma i Egoizm ,Strach i Obawy , Lęki )Choroby Ciała (Ból Lędźwi ).Planeta wpływająca na psychikę - Mars.

4. Czakra - Tutaj Adam i Ewa Lub Bogini Shakti i Bóg Shiva czy Bóg Stwórca Spotykają Boginię Miłości Afrodytę ,która im objaśnia /uświadamia ich czym jest prawdziwa Miłość Boska ,Bezinteresowna,Altruistyczna (wkraczamy w rzeczywistość duchową ,a opuszczamy materialną ,dolegliwości w ciele na poziomie 4 ośrodka - Serce ,Grasica ,Płuca ,i ból kręgosłupa na tej wysokości ,Psychicznie - Złość i Nienawiść (Świadomość ) -Planeta Miłości - Wenus .

5. Ośrodek - Szyjny , ból ciała / dolegliwości -Gardło , Tarczyca , Tchawica ,Migdałki ,itp. ,i ból ośrodka szyjnego na kręgosłupie , Psychiczna Cecha którą warto zwalczyć (negatywna energia ) - Zazdrość ,Energie Planety Na Nas Mające Wpływ - Merkury .

6. Czakra / Ośrodek - Mózg (Trzecie Oko ,Szyszynka ),Ośrodek Chrystusowy Dolegliwości Głowy i Ciała - Epilepsja (Padaczka ),Nerwobóle , Choroby Psychiczne,Neurologiczne (Omamy ,Złudzenia ,Schizy ,fobie itp. )Schizofrenia i podobne , ADHD , itd. Planety działające na nas - Słońce , Uran ,Neptun .

7. Czakra - Ośrodek Energetyczny (czyt. Energia Psychiczna )to czakra łącząca niższe / dolne / materialne i wyższe /górne / duchowe , czakry /ośrodki w jedno ,Jest to stan Nad Świadomy ,Ponad Świadomy ,Transcendentny ,Mistyczny ,stan Pełnego Oświecenia , Przebudzenia Duchowego Ze Snu Hipnotycznej Trwającej od wieków Niewiedzy ,to sfera Sakrum - Siedziba Boga Stwórcy ,to tutaj człowiek łączy się z Bogiem w mistycznej unii .
                    I wtedy z pomocą Boga Pokonujemy wszelki negatywne emocje ("Kundalini schodzi w dół i do góry itd. aż wszystkie negatywne emocje zostaną usunięte (spalimy naszą złą karmę ,oczyścimy umysł ,czy wyczyścimy wszelkie mentalne splamienia .)- Uwolnimy Umysł .

Mam nadzieję że w miarę czytelnie przedstawiłem charakterystykę czakralną i przepływ kundalini przez nie .

Pozdrawiam Darek :)

Trzeba oczywiście uświadamiać ludzi praktrykujących Jogę i Medytację o niebezpieczeństwach budzenia "Kundalini " :

A co na ten temat pisał Gopi Krishna ...jeden z większych znawców Kundalini:

"... Potężne metody budzenia Kundalini są bardzo groźne. Wszystkie zaawansowane praktyki powodują zachwiania fizyczne i mentalne... "

Gopi Kryshna przestrzega szczególnie przed otwieraniem czakry korony. Po krótkiej ekstazie ukazują się wielkie problemy mentalne. Za wcześnie i niewłaściwie przebudzona niesie dla tego człowieka wielkie niebezpieczeństwo. Mocno przestrzega aby nie praktykować Kundalini - Yogi bez porozumienia się z Mistrzem.

Używając silnych medytacyjnych technik nie przyśpieszamy procesu oświecenia, a Kundalini Yoga może tylko ten proces opóźnić. Świat już nieraz dowiadywał się o wielu skandalach podczas praktykowania Kundalini - Yogi. Spirytualni nauczyciele często wykorzystywali swoich uczniów sekssualnie wprowadzając praktyki Tantry.

Zaawansowany Yogin posiada duże zdolności i wielki charyzmat. Potrafi podporządkować sobie innych potęgą własnego umysłu. Jest wielu, którzy kroczą niewłaściwą drogą i wykorzystują swoich uczniów w nędzny sposób.

Wracając do metod otwierania Kundalini przytoczę słowa znawców tego zagadnienia.

Carl G. Jung: "... Słyszymy i czytamy o niebezpieczeństwie Yogi, szczególnie Kundalini. Praktykujący łatwo zapadają na różne formy psychozy. Z tego powodu należy dobrze się zastanowić zanim ktoś rozpocznie podobne praktyki. Te rzeczy są naprawdę groźne, a szczególnie praktykowanie na Zachodzie... "

Yogin Goswami Kriyananda: "... czy Kundalini Yoga jest bezpieczna ? ...bardzo ciężkie pytanie, podobnie jakby ktoś zapytał: Czy nóż jest niebezpieczny? Odpowiedź w zależności od osoby. Kundalini Yoga jest bardzo niebezpieczna jeśli trenuje uczniów niewłaściwa osoba. Spowoduje wiele poważnych problemów. Większość ludzi nie jest psychicznie i fizycznie gotowa na transformację. Indywidualne ego codziennie bierze górę nad praktykującym. W takim przypadku następuje konflikt energii i w ten sposób zachodzi do zachwiania balansu duszy.. Większość ludzi trenuje Kundalini - Yogę aby uzyskać swoje osobiste moce i używać ich w zły sposób. Bardzo często tym sposobem kontrolują życie innych. Ludzie nie znają prawdziwej istoty Kundalini. Głównym źródłem wiedzy na ten temat są książki. Kundalini Yoga nie powinna być praktykowana z wiedzy książkowej, ale od prawdziwego Mistrza, który już rozwinął w sobie te moce.

Również wielu wśród "Mistrzów" nie ma zbyt wielkiej wiedzy, nie osiągnęli dostatecznego zrozumienia. Kundalini Yoga jest groźna. Ludzie nie mogą zrozumieć, że nie da się tą drogą osiągnąć wyższych mocy przez kilka tygodni czy miesięcy. Jest to proces trwający długie lata, a nawet dekady.

Wszystko następuje we właściwym czasie i w żaden sposób nie można tego procesu przyśpieszyć. Negatywne myśli wypływające z podświadomości zakłócają proces Kundalini. Rozwijają zupełnie inną formę Quotient - wyższe człowieka ego. Jeśli człowiek próbuje własną siłą otwierać furtki Kundalini dochodzi u niego do zmian mentalnych, halucynacji a nawet ciężkich chorób psychicznych.

Zanim ktokolwiek rozpocznie praktyki Kundalini - Yogi powinien oczyścić ciało fizyczne i ciało astralne. Powinien znaleźć zaufanego guru, który jest prawdziwym Mistrzem i poprzez swoje życie manifestuje się na drodze prawdy. Należy zastanowić się, czy naprawdę jestem gotowy(a) na takie praktyki? Otwarcie kanału Kundalini jest procesem wyższej ewolucji w ciele człowieka. Aby otworzyć ten przewód potrzeba wielu lat pracy, nie wystarczy kilka tygodni czy miesięcy. Najważniejsze: Moralność człowieka powinna pozostawać bez zarzutu ... (streszczenie nauk Goswami Kriyananda spirytualnego nauczyciela Kriya Yoga w Chicago)

George Arundale (1878 - 1945) żyjący w kręgu Krishnamurtiego: "... Każdy przed wzniesieniem Kundalini powinien wiedzieć o niej więcej, szczególnie jak potrafi być niebezpieczna ... ta odrobina wiedzy nie zaszkodzi ... przebudzone Kundalini nawet pierwszego stopnia powoduje, że człowiek wygląda jak rozbity okręt ..."

Sri Chinmoy: "...Człowiek, który budzi Kundalini bez oczyszczenia jest głupcem. Wielu ludzi otwierając czakry bez oczyszczenia, otwiera własne ciało na wielkie
                    • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 01.03.16, 07:31
                      C.D. Sri Chinmoy: "...Człowiek, który budzi Kundalini bez oczyszczenia jest głupcem. Wielu ludzi otwierając czakry bez oczyszczenia, otwiera własne ciało na wielkie niebezpieczeństwo. Budzenie energii Kundalini bez oczyszczenia wygląda podobnie jak nóż w ręku małego dziecka. Prawdopodobnie zrani się, a może nawet uciąć sobie palec. Kiedy urośnie i jest dojrzały wie jak nożem ukroić owoc.
                      Moc Kundalini działa w dwie strony: potrafi zbudować i zniszczyć. Kiedy budujemy dom szukamy dobrego architekta i budowniczego. Jeśli tego nie uczynimy z pewnością budynek nie będzie doskonały a nawet może runąć..."

Człowiek powinien wiedzieć kiedy i jak przebudzić wewnętrzną moc Kundalini. Kiedy czuje, że naprawdę jest czysty może otworzyć wewnętrzny ogień bez żadnego niebezpieczeństwa.

Jeśli rozpoczynasz pracę z Kundalini przyjmij dobrą radę i pierwsze co zrób postaraj się oczyścić ciało fizyczne i spirytualne, a następnie postaraj się otworzyć jako pierwszy ośrodek serca. Ten ośrodek musi być nieskazitelny, czysty jak łza. Jeśli tego nie uczynisz, nie oczyścisz swojego serca i otworzysz niższe ośrodki, dolne czakry albo wyższe, górne czakry i w obu przypadkach Kundalini może być dla ciebie groźne.

Kundalini jest Boską energią doświadczaną przez człowieka... Spirytualne praktyki takie jak yoga i medytacja są impulsem do uwolnienia Kundalini, która mieszka w pierwszym czakramie w kości krzyżowej. Przebudzona unosi się do góry poprzez system siedmiu głównych czakramów i wędruje aż do czubka głowy. W chwili pełnego przebudzenia w człowieku budzi się transformacyjna energia.

Tak brzmi ogólnie zarysowana regułka określająca termin Kundalini. Po przeczytaniu informacji na temat Kundalini wydaje się, że nie ma nic prostszego w życiu człowieka jak przebudzenie w sobie potężnej Boskiej energii i otworzenie wielkich sekretnych mocy ciała i ducha.

Więc dlaczego ciągle na świecie jest tak mało ludzi, którzy osiągnęli oświecenie ... którzy w 100% przebudzili energię Kundalini?

Od dziesiątek lat na całym świecie działa tysiące szkółek Kundalini Yoga, centrów medytacyjnych i innych wymyślnych potężnych spirytualnych praktyk, aby przebudzić wielką energię w ciele człowieka. Praktykując Kundalini Yoga wszyscy oczekują szybkiego przebudzenia mocy Kundalini w jej głównych kanałach, wspaniałych doznań, ekstaz i orgazmów. Słyszy się wypowiedzi o spirytualnej wolności, uwolnieniu się od życiowych problemów, chorób, o doświadczaniu wielkiej radości i pełnego szczęścia. Witalna siła zalewa umysł i ciało. I na tym się wielokrotnie kończy ... a człowiek jaki był taki jest nadal ...

Czytając na necie niektóre wypowiedzi wydaje mi się, że już prawie wszyscy osiągnęli wysoki pułap w rozwoju duchowym, a szczególnie w przebudzeniu Kundalini. Jakże to proste zadanie?

I jeśli bym sama nie doświadczyła na własnej skórze, to pewnie bym i ja uwierzyła ..., że można tak szybko przebudzić się i wykwitnąć w parę minut w szczęśliwego motyla.

A jak wygląda prawda?

Teoretycznie w szkołach transpersonalnej psychologii Kundalini jest określane jako złożony wzór, zwany syndromem Kundalini. Psychosomatycy obserwują intensywne spirytualne praktyki - medytacje i yogę, zauważają jak bardzo zmienia się życie jednostki, która przebudzi Kundalini. Syndrom Kundalini jest procesem trwającym wiele miesięcy, a nawet kilka lat. W zależności od poziomu przebudzenia Kundalini jest dłuższy albo krótszy. Wielokrotnie wymaga pomocy lekarzy.

Energia podróżująca wzdłuż kręgosłupa wywołuje różne dolegliwości nie tylko fizyczne, ale również psychiczne. Opisywałam już symptomy budzącego się Kundalini. W tym miejscu wspomnę tylko, że nie jest to łatwy proces. Wielu wysoko wykwalifikowanych lekarzy prowadzi badania podczas budzenia się mistycznych mocy. Obecnie na świecie można znaleźć dużą ilość pozycji, spisanych obserwacji i pełną listę zaobserwowanych syndromów podczas wznoszenia się Kundalini.

źródło : www.vismaya-m...alini_yoga.html
                      0
    • brz_a_sk Re: uzaleznieni od kochania 16.10.16, 19:22
      audycje.tokfm.pl/widget/42440
      Przemoc w związkach nastolatków. Mówią Agnieszka Czapczyńska, Beata Kurowska i Renata Durda
      wbrew tytułowi to świetna rozmowa o psychicznym uzależnianiu się w parze
      reszta dla ciekawych do posłuchania
    • brz_a_sk Re: uzaleznieni od kochania 26.09.17, 13:34
      od zakochania do miłości
      od uzależnienia do wolności
      ta pewność, o którą nam wszystkim chodzi ;)
      gdzieś tu plącze się link do Małej czarnej - z bardzo ciekawą próbą definiowania miłości
      a tu jeszcze jedno opowiadanie o miłości budującej - łatwe do zrozumienia, można się nie zgadzać, można zazdrościć umiejętności
      niewadliwie każdy kto ma problem może poszukiwać - czego? no chyba siebie w spotkaniu z drugim człowiekiem
      audycje.tokfm.pl/podcast/Tantra-i-medytacja/54208

• woxilo Re: uzaleznieni od kochania 26.09.17, 15:39
        Może ja ,napiszę z doświadczenia praktycznego i teoretycznego swojego i nie tylko (ale większość czasu żyję jak święty ,.mnich w celibacie ),moim sakromnym zdaniem jest tak - orgazm poraża system nerwowy ,i wpływa na psychikę ( (ducha ) i emocje ,uzależniają pożądanie seksualne i fascynacja erotyczna tak bardzo ,jakby się było pod wpływem silnych narkotyków ,gdzie nie docierają do człowieka zakochanego ,żadne logiczne i racjonalne fakty i wywody .
    • brz_a_sk Re: uzaleznieni od kochania 17.02.18, 17:35
      audycje.tokfm.pl/podcast/Na-czym-polega-uzaleznienie-od-milosci/59028

Na czym polega uzależnienie od miłości?
      bardzo jasno wyłożone
      • woxilo Re: uzaleznieni od kochania 20.02.18, 03:08
        Ja mam fajny artykuł : zwierciadlo.pl/psychologia/rozwoj/wyjsc-z-uzaleznienia-od-milosci
        Uzależnienie od miłości jest podobne do uzależnienia od narkotyków, ponieważ wiąże się z bardzo silnym pragnieniem, a gdy źródło uzależnienia, znika pojawiają się objawy odstawienia. Miłosne uzależnienie jest skomplikowane, ale można się z niego wyleczyć. Sprawdź, jak.
        • brz_a_sk Re: uzaleznieni od kochania 20.02.18, 10:34
          trzeba szukać przyczyn

może komuś to pomoże - ludzie walczą o siebie latami, coraz lepsze materiały u państwa Szpilków :)
          www.youtube.com/watch?v=q1XbM71_pTQ
          • brz_a_sk Re: uzaleznieni od kochania 20.02.18, 10:47
            www.youtube.com/watch?v=WV0BQy-ejQ4
            o współuzależnieniu
    • brz_a_sk Re: uzaleznieni od kochania 09.09.18, 21:52
      jak różnymi drogami ludzie próbują wyjść z siebie :)
      chyba bezcenne jest szukanie swojej drogi
      trzeba uważać, by nie uwikłać się w nowe koleiny
      ale na pewno poszukiwanie jest sensem życia
      na pewno jest wiele dróg, każdy odkrywa swoją, albo się udusi pewnie, oszuka

ciekawe czy to ostanie odkrycie, czy najlepsza ścieżka ?
      www.youtube.com/watch?v=inJ_Td5Dbmg
      Agnieszka Maciąg, 20m2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka