evunia5 15.06.08, 18:22 Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyc czym się różni Borderline od odobowości paranoicznej? Bardzo to do siebie podobne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga8420 Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 15.06.08, 21:48 Najlepiej sprawdź w fachowym źródle, ale wg mnie jest różnica. Przy Borderline są huśtawki nastroju, ale mogą one być od nastroju pozytywnego do negatywnego lub odwrotnie. Czasem odczuwa się złość, nienawiść, ale czasem przesadną miłość, zaufanie. W osobowości paranoicznej są tylko negatywne uczucia podejrzliwości, braku dystansu do siebie, niechęci, zamknięcia, izolacji. Osobowością paranoiczną miał m.in.Adolf Hitler. Odpowiedz Link
evunia5 Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 16.06.08, 10:14 Właśnie sprawdzałam w fachowym źródle i mam mętlik w głowie. Mój partner ma huśtawki nastroju (najpierw kocha mnie szaleńczo, jestem jego życiem itd, a na nast. dzien zaczyna mnie o cos podejrzewać, i zaraz sobie tak poukłada jakies fakty, które wskazują, że jestem zdrajczyni, że knuję zapewne jakieś rzeczy, że ukrywam przed nim prawdę (?) - i tu już mi podchodzi jakaś osob. paranoidalna. Prawie wszystko co związane z BPD pasuje do mojego partnera, ale jak zaczęłam czytać o osobowości paranoidalnej - to już zaczynam wątpić - chociażby z tego jego ciągłej podejrzliwości, szukania, że wszyscy nie traktują go poważnie, wszędzie widzi negatywne nastawienie innych do niego, jakiś kogos żart zaraz obraca, że to jest o nim lub że ktoś sie z niego naśmiewa. Albo okres gniewu - nie trwa u niego pare godzin (jak u BPD), ale jest to okres o wiele dłuższy. Odpowiedz Link
liczby-11 Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 05.09.08, 22:21 Chyba wiesz, ze bpd jest na pograniczu nerwicy lub psychozy. Nigdy nie jest psychoza. I to prawda, ze w bpd trwa to godzine lub kilka godzin a w zaburzeniu paranoidalnym kilka dni. Odpowiedz Link
jestemwredna Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 09.09.08, 13:40 zgadzam się z liczbami Odpowiedz Link
funstein Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 17.06.08, 11:05 zarowno borderline jak i osobowosc paranoiczna to efekty katowania mozgu masturbacja. Wszystko zalezy ktore obszary mozgu pierwsze ulegna uszkodzeniu. Wszystko i tak konczy sie schizofrenia albo... powrotem rozsadku i wyleczeniem. Odpowiedz Link
krzywyzabek Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 11.08.08, 15:13 funstein ,twoje wypowiedzi mnie juz nie irytuja ,ale naprawde bawią .A tak poważnie to co się uczepiłeś tej masturbacji?!!! Odpowiedz Link
liczby-11 Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 12.09.08, 02:09 UMOWMY SIE TAK: KAZDY NIECH PRZECZYTA W WIKIPEDIA CO TO JEST BORDELINEI WTEDY DOPIERO NIECH STAWIA PYTANIA CZY MA BORDERLINE, BO TYLKO W TEN SPOSOB MOZEMY SIE ROZWIJAC I DOCHODZIC DO GLEBSZYCH SFER TEJ CHOROBY. MOZEMY POZNIEJ MOWIC O TWORCZOSCI W CHOROBIE BPD. CO WY NA TO? kTO SIE ZGADZA ZE MNA? Odpowiedz Link
iselle Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 13.09.08, 14:14 wyłącz capslock to pogadamy. Odpowiedz Link
liczby-11 Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 16.09.08, 05:26 Co to znaczy capslock? Odpowiedz Link
pysiacz87 Różnica u źródeł 16.09.08, 13:04 Hej, sprawdziłam w dwóch klasyfikacjach medycznych i wklejam Ci tutaj. Możesz sobie porównać, chociaż generalnie są podobne i bpd może mieć epizody paranoiczne. ICD-10 Osobowość paranoiczna: 1. wrażliwość na niepowodzenia i odrzucenie, 2. tendencja przeżywania długotrwale przykrości, 3. podejrzliwość, ujmowanie obojętnych działań otoczenia jako wrogich lub pogardliwych, 4. sztywne poczucie własnych praw, 5. podejrzenia dotyczące wierności (partnerów i przyjaciół), 6. przecenianie własnego znaczenia, 7. pochłonięcie wyjaśnieniami wydarzeń. Borderline: 1. zaburzenia w obrębie i niepewność co do obrazu ja (self image) oraz celów i wewnętrznych preferencji (włączając seksualne), 2. ciążenie ku byciu uwikłanym w intensywne i niestabilne związki, prowadzące często do kryzysów emocjonalnych, 3. nadmierne wysiłki uniknięcia porzucenia, 4. powtarzające się groźby lub działania o charakterze autoagresywnym (self-harm), 5. chroniczne uczucie pustki. Według DSM-IV: Osobowość paranoiczna: 1. pozbawiona wystarczających podstaw podejrzliwość, że inni nas wykorzystują, krzywdzą lub oszukują, 2. zaabsorbowanie bezpodstawnymi wątpliwościami co do lojalności przyjaciół lub wspólników i co do tego, czy są oni godni zaufania, 3. niechęć do zwierzania się innym, spowodowana nieuzasadnionym lękiem, że informacje te zostaną użyte przeciw nam w złych intencjach, 4. odczytywanie ukrytych, poniżających lub groźnych znaczeń z niezłośliwych uwag lub zdarzeń, 5. ciągłe noszenie urazów, czyli niewybaczanie zniewag, krzywd lub afrontów, 6. dostrzeganie ataków na nasz charakter czy reputację, które zwykle nie są widoczne dla innych, oraz szybkie reagowanie na nie gniewem lub przechodzeniem do kontrataku, 7. powtarzające się nieusprawiedliwione podejrzenia dotyczące wierności współmałżonka lub partnera seksualnego. Borderline: 1. gorączkowe wysiłki uniknięcia rzeczywistego lub wyimaginowanego odrzucenia, 2. niestabilne i intensywne związki interpersonalne, charakteryzujące się wahaniami pomiędzy ekstremami idealizacji i dewaluacji, 3. zaburzenia tożsamości: wyraźnie i uporczywie niestabilny obraz samego siebie lub poczucia własnego ja (sense of self), 4. impulsywność w co najmniej dwóch sferach, które są potencjalnie autodestrukcyjne (np. wydawanie pieniędzy, seks, nadużywanie substancji, lekkomyślne prowadzenie pojazdów, kompulsywne jedzenie), nawracające zachowania, gesty lub groźby samobójcze albo działania o charakterze samookaleczającym, 5. niestabilność emocjonalna spowodowana wyraźnymi wahaniami nastroju (np. poważnym epizodycznym głębokim obniżeniem nastroju (dysphoria), drażliwością lub lękiem trwającymi zazwyczaj kilka godzin, rzadko dłużej niż kilka dni), 6. chroniczne uczucie pustki, 7. niestosowny, intensywny gniew lub trudności z kontrolowaniem gniewu (np. częste okazywanie humorów (ang. frequent displays of temper), stały gniew, powtarzające się bójki), 8. przelotne, związane ze stresem myśli paranoiczne (ang. paranoid ideation) lub poważne symptomy rozpadu osobowości (ang. dissociative symptoms). Pzdr :) Odpowiedz Link
malawinka Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 29.09.08, 10:26 w osobowości borderline nie kochała cię matka,a w paranoicznej nie kochał cię ojciec, a jak oboje to schizofrenia i padaczka. Najlepiej zapytać kogoś,kto robił z tego doktorat,bo co tu męczyć się na forum nam laikom,prawdaż ? Odpowiedz Link
malawinka Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 29.09.08, 10:38 no,mogłam coś pomylić,ale nie w zasadniczych sprawach,tak mi się wydaje Odpowiedz Link
liczby-11 Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 29.09.08, 13:46 evunia 5!!! Nie mysl o tym jaka jest roznica, tylko zdiagnozuj sie. Sa od tego testy psychologiczne aby stwierdzic chorobe. Przeciez w paranoi intelekt jest slaby a w bordeline w normie, czasem powyzej normy. I tu jest roznica. Wiecej to rzeczywiscie zostawmy to profesorom medycyny. W chorobach psychicznych psychiatrzy nie mysla o genezie choroby, tylko o leczeniu ich, bo to juz po herbacie..... I nie ma co filozofowac. Wazne sa skutki choroby, bo trzeba ja leczyc, aby zapobiegac np:samobojstwu. Wiedz o tym, ze ludzie z bpd najczesciej rezygnuja z zycia i dlatego trzeba sie pilnowac, aby depresja nie wziela gory nad Toba.Ciagle podkreslam, ze bpd to jest podla choroba. Osobowosc paranoiczna nie rezygnuje tak latwo z zycia jak osobowosc borderline. Ci ostatni sa inteligentni i takie zycie, jak on wioda nie interesuje ich, bo to jest piekielna meka. Ale jak beda sie systematycznie leczyc i modlic to wygraja to ZYCIE. Czego Ci z calego serca zycze. W GORE SERCA!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
malawinka Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 29.09.08, 15:22 rany,ja zawsze w górę podnoszę kieliszek to uważasz,że bdp to choroba intelektualistów ? a slumsy już na nią nie chorują jak ćpają i piją i się chlastają ? Odpowiedz Link
evunia5 Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 01.11.08, 14:09 liczby-11 to nie ja mam problem, ale najbliższa memu serca osoba. Czasami, żeby wiedzieć jak leczyc, trzeba wiedzieć co i skąd to sie wzięło, jakie są tego źródła - przewaznie jest to klucz do sukcesu. U mojego kochanego zdiagnozowano BPD. Tylko, że ma bardzo wiele cech przypisywanych paranoid. zaburzeniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
iwonkakarp Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 28.10.08, 00:51 ja cierpie na bpd:( nie dawalam sobie z tym rady....zaczelam brac. Teraz jestem uzalezniona od amfetaminy i marichuany. Pozwalalo mi to odrywac sie od rzeczywistosci, bo moja psychika byla w rozsypce, probowalam sie zabic. ranie wszystkich dookola... nie zniose tego dluzej. z dnia na dzien jest coraz gorzej. nie wiem gdzie jest sens? nie wiem co teraz czuje..:( tylko cos sciska mnie w zoladku...to nie bol fizyczny...mnie boli moja psychika. Czasami wolalabym nic nie czuc, mam dosyc tych chaotycznych mysli;( czytajac o borderline pierwszy raz mialam wrazenie ze czytam kartki z pamietnika...od tamtej pory czytam codziennie, staram sobie w ten sposob wyjasnic dlaczego zrobilam cos tak a nie inacdzej, bo czasami nierozumiem dlaczego? raz kogos kocham, a za chwile nienawidze. mialam okres ze pislam z wieloma chlopakami i spotykalam sie jedynie raz. nikogo nie chcialam ranic to bylo silniejsze ode mnie:/ chociaz bardzo lubie kazdego z nich.po pierwszym spotkaniu kazdy okazywal sie jedynie pomylka i gdy chcieli czegos wiecej<nie mam na mysli stosunkow:/> ja zaczynalam czuc strach;/ i uciekalam, chociaz bardzo chcialam, ale oodnajdowalam jakies urojone wady...mam dosyc DOSYC DOSYC Odpowiedz Link
malawinka Re: Róznica Borderline a osobowość paranoiczna 03.11.08, 03:05 jak nie masz głowy,to nie zrozumiesz,więc szkoda czasu na myślenie Odpowiedz Link