Dodaj do ulubionych

fibromialga

08.10.10, 22:43
witam
mam nadzieję , ze te forum jest jeszcze aktywne
, wczoraj przypadkiem przeczytałam artykuł o tej chorobie w czasopismie , weszłam na internet , żeby czegoś
więcej sie dowiedzieć i jestem prawie pewna ,że mam tę chorobę i to od kilkunastu lat.
Próbowałam się leczyć , chodziłam po różnych lekarzach . Zaczęłam od reumatologa jakieś 20 lat temu , reumatolog skierowal mnie do
neurologa , ten stwierdził po badaniach , że bóle jakie odczuwam pochodzą od kregosłupa, gdyż mam przepukliny międzykręgowe i ogólnie
kregosłup w kiepskim stanie.Przestałam chodzić po neurologach i chirurgach , gdyż kierują mnie na operacje. Ale w zeszłym roku
z powodu bólu bioder poszłam do ortopedy - ten stwierdził zapalenie tkanki miękkiej.Dał leki , które nie wykupiłam nawet , bo środków przeciwbólowych staram się połykać jak najrzadziej.Od wczoraj znów mnie boli prawa strona ciała , prawą dłonią nie mogę przekręcać na boki. Jestem księgową , praca przy komputerze od 15 lat , więc myślałam ze ta dłoń to pewnie od klikania..Od 2002
kiedy straciłam pracę w innej firmie , pojawiły się dolegliwośco jelitowe, które mam do dzisiaj. Myślę ze miałam depresję w tym czasie
do tego doszły kłopoty z częstym oddawaniem moczu, kłopoty ze snem, ponieważ z powodu bólu ciała po prostu się budzę.Najbardziej boli
odcinek lędźwiowo -krzyżowy , biodra , czasem tracę władzę w kolanie i mało się nie przewracam, oraz ramiona wraz z dłońmi.
Czytałam na tym forum , ze też niektóre osoby mają kłopoty z tarczycą , ja w przyszłym roku
będe miała operację wycięcia lewego płata.mam także kłopoty z pamięcią i wzrokiem co nie łączyłam nigdy z pozostałymi dolegliwościami. przez miesiąc czerwiec brałam Naproxen nowej
generacji,który przepisał mi laryngolog na zatoki i wierzcie mi ,nic mnie nie bolało przez cały
miesiąc. także pobyt w sanatorium w Połczyn Zdroju , gdzie leczono mnie borowiną całkowitą
takze bardzo pomógł - przez 2 lata nie miałam żadnych dolegliwości. Radzę Wam tego spróbować
mam nadzieję ze ktoś odezwie się na mój link
Obserwuj wątek
    • myalgan Re: fibromialga 09.10.10, 06:30
      witamy w gronie obolalych dziewczyn
      dolegliwosci pasujace do kilku chorob
      pierwsze co radzimy western blot w obu klasach na bolerioze
      oczywiscie mozesz nie pamietac ugryzienia rumnienia i wogole innych rzeczy zwiazanych z tym zjawiskiem
      potem dopiero szukamy innych chorob z tymi objawami a potem wykluczajac wszystko co mozliwe zostajemy tu na forum i nie znajac wlasciwie przyczyny tej choroby zostajemy leczac sie objawowo
      fibro stwierdzaja rozni lekarze najczesciej reumatolog jest takie 18 punktow bolesnych przy tej dolegliwosci lekarz wie jakie a i jest jeszcze jedno badanie wycinka miesnia ktory tez moze dac wynik dodatni ze chorujesz na fibromialgie ale to miala robione chyba tylko boncia z naszego forum
      ja mam borelioze ale zostalam na tym forum bo przypuszczam ze fibro tez mnie meczy ale to juz moja diagnoza bo coraz rzdziej sie chodzi po lekarzach z czasem jak sie choruje poprostu po 11 latach juz sie nie ma sil patrzec na podniesione brwi kazdego lekarza
      tak wiec zapraszam do wb za okolo 220 zl
      ja napisalam tyle
      napewno ewax dolozy cos od siebie bo najlepiej zorientowana a i inne dziewczyny cos doradza
      pozdrawiam
      an
      • ewax100 Re: fibromialga 10.10.10, 14:45
        Nic dodać więcej :) tak jak napisała Myalgan..
        O objawach możesz poczytać w tym watku moim forum.gazeta.pl/forum/w,36118,58481465,58481465,Historia_mojej_choroby_fibromialgii_.html
        Ja miałam zdiagnozowana fibromialgię i może i ją mam ale białam też boreliozę,którą sama wykryłam badaniem własnie tym WB i wyszło dodatnie.Po leczeniu antybiotykami czuję się lepiej.Pozdrawiam..
        • jolanta534 Re: fibromialga 10.10.10, 18:31
          Ja nie mam boreliozy za to mam fibro z tym,ze kazdy człowiek jak widac z opisów ma jednak rózne i trochę odmienne objawy ale ewidentnie bardzo bolą mięsnie i stawy,dolega straszne zmęczenie już od rana i kłopoty ze snem.
          Ewo a ty masz tę fibro,bo coś kręcisz raz czujesz się bardzo dobrze a raz znowu tylko lepiej!?
          • ewax100 Re: fibromialga 11.10.10, 18:19
            Ej Jolu kręcisz?:)
            Myślę że nikt nawet lekarze jak wiecie nie jest w stanie jednoznacznie ocenić czy to fibromialgia czy to borelioza a moze jedno i drugie-u mnie było podobono jedno i drugie dlatego aż tak bardzo cierpiałam.
            Po leczeniu owszem jest znacznie lepiej bo nie mam już takich ciągłych wykańczających bólów wszystkiego jak kiedyś.Ból a ból to jest róznica.Trudno jest jednoznacznie coś ocenić-u mnie jest lepiej ale odczuwam nieraz szczególnie po jakms wysiłku -zmęczenie a czasem i bóle ale inne nie takie jak kiedyś. Jest więc dobrze i lepiej jak było na pewno o 80% i wszystko jest prawdziwe....Pozdrawiam..
    • smola70 Re: fibromialga 14.10.10, 08:38
      Witam!.
      Sprawa z fibro nie jest prosta u mnie zaczęło się od bólu głowy, potem doszły bóle w klatce piersiowej - mówili że opasujące, potem bóle rąk,ramion, nadgarstków, bóle symulujące wyrostkowe, bóle krzyżowo-lędżwiowe a potem tak jak chyba każda z nas nie pamiętam-lawina.
      Ale tak dolegliwości jelitowe, dolnych dróg moczowych, parestezje, bóle mięsni, stawów, obrzęki. zawroty głowy, brak równowagi,zapalenia gardlą, uszu,zatok, zimne ręce nogi,ręce, zaburzenia krążenia, arytmia,tachykardia, okresowe niedowłady, bóle odcinka szyjnego to fibromialgia ale pod jednym, jedynym warunkiem że po drodze wykluczymy: boleriozę, candidię, RZS, toczeń układowy, choroby kręgosłupa, nerwica,depresja maskowana nowotwory, neurologię bo prawda jest taka że nawet jeżeli lekarz stwierdzi fibro na podstawie badań krwi( które mają prawo nic nie wykazać albo nieznaczne odchylenia które nie mają prawa dawać takich objawów} i punktów spustowych to o niczym jeszcze nie świadczy. Tak więc szeroko pojęta diagnostyka, walka o dostęp do wszystkich możliwych spesjalistów i badań a na końcu możemy spokojnie celebrować fibromialgię. Pozdrawiam i wytrwałości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka