Dodaj do ulubionych

Gaz ziemny na Chudoby i w okolicy

06.02.07, 00:35
SZANOWNI PAŃSTWO!
Od ubieglego roku istnieje mozliwosc doprowadzenia gazu ziemnego do
naszego osiedla. Calkowite koszty przylaczenia gazu pokryj e Gazownia
Warszawska. Nasz, to znaczy mieszkanców, udzial finansowy w inwestycji
to kwota okolo 1000,- zlotych.
Jedyny warunek stawiany przez Gazownie to oplacalnosc! Jezeli wnioski zlozy
100 rodzin - to juz jest tzw. oplacalnosc! Na dzien dzisiejszy zlozonych
zostalo
tylko 15 wniosków.
W zwiazku z powyzszym bardzo prosze wszystkich wlascicieli domów i dzialek
budowlanych (bez wzgledu na zaawansowanie prac budowlanych) o jak:
najszybsze zlozenie w Oddziale Gazowni przy ul. Sulejkowskiej 15, Praga
Poludnie, wniosku o podpisanie UMOWY.
Do wniosku nalezy dolaczyc:
1.mapke geodezyjna posesji lub dzialki
2. warunki przylaczenia do sieci gazowej MSG Sp. Z 0.0. obiektu.
Dla osób, które nie posiadajajeszcze warunków przylacza podaje telefon i adres
Biura obslugi klienta, w którym nalezy zlozyc wniosek:
Warszawa, ul. Kruczkowskiego 2 tel. 022 5299500 "warunki".
Róznica w cenie jednego metra szesciennego gazu "z butli" i gazu ziemnego
jest ponad 7:1 na korzysc gazu ziemnego.

W powyzszej sprawie sluze swoja wiedza:
Jolanta Branska, ul. Chudoby 68 tel. 0887945926
Obserwuj wątek
    • justchud Re: Gaz ziemny na Chudoby i w okolicy 06.02.07, 00:38
      Na podstawie rachunków chudoby68 przedstawiam dla porówniania koszty całkowite
      gazu ziemnego z Mazowieckiej Spólki Gazownictwa (dalej MSG) oraz koszty
      całkowite gazu propan z Gaspolu (dalej GP):
      1. MSG:
      1.1. opłaty zmienne:
      - paliwo gazowe, cena 1m3 gazu wynosi 0,746 zł netto (0,91zł brutto)
      - opłata zmienne za usługi dystrybucyjne, cena 1 m3 wynosi 0,5225 netto (0,64zł
      brutto)
      1.2. opłaty stałe:
      - opłata abonamentowa za 2 miesiące wynosi 8zł netto (9,76zł brutto)
      - opłata stała za usługi dystrybucyjne za 2 miesiące wynosi 3zł netto (3,66zł
      brutto)
      2. GP:
      2.1. gaz propan luzem, cena 1m3 wynosi 6,08zł netto (7,42zł brutto) !!!!!!!!!!
      2.2 opłata za użytkowanie zbiornika za 1 miesiąc wynosi 45zł netto (54,90
      brutto)

Czyli przykładowo 10m3 gazu w MSG (opłaty stałe i zmienne) wynosi za 1 miesiąc
      22,21zł brutto a 10m3 gazu z GP (rownież opłaty stałe i zmienne) wyniesie
      129,1zł brutto.
      Z tego wychodzi, że gaz z GP jest prawie 6 razy droższy od gazu z MSG.
      Warto zatem zainteresować mocno się tym wątkiem i postarać jak najszybciej
      doprowadzić gaz ziemny z MSG do naszego osiedla.

PS. Sprawa gazu ziemnego została zamieszczona również w wątku JKJ Chudoby.
      Prosimy o odzew wszystkie osoby, które są tym zainteresowane.
    • jogger007 Re: Gaz ziemny na Chudoby i w okolicy 07.02.07, 12:15
      Mam parę pytań:
      - czy doprowadzenie gazu dotyczy tylko okolic ul Chudoby czy też także dalszej
      okolicy (konkretnie chodzi mi o teren oddalony prawie 2 km Olesin/Mańkowska);
      - mapka geodezyjna posesji - czy dostaję się ją w składnicy na Al.
      Jerozolimskich czy też musi być zrobiona na nowo przez geodetę?
      • wandaj Re: Gaz ziemny na Chudoby i w okolicy 07.02.07, 15:45
        -Przyłączenie gazu dotyczy nie tylko ul. Chudoby ale terenów po obu stronach
        ul. Zdziarskiej. Planem tym objęte są tereny w strefie ochrony przyrody +
        działki w zakolu rzeki Długiej (zwanej też kanałem Mareckim)tj. tereny położone
        od ul. Wyszkowskiej na północ oraz zawarte pomiędzy ul. Kraczewską a rz.Długą.
        -Mapka geodezyjna działki lub posesji:
        Nie musi to być oryginał, wystarczająca jest kopia mapki jeśli jesteście w
        posiadaniu takowej.

• wandaj Re: Gaz ziemny na Chudoby i w okolicy 08.02.07, 10:57
          Przepraszam za literówkę, ulica nazywa się oczywiście KROCZEWSKA.
    • ptr_i Re: Gaz ziemny na Chudoby i w okolicy 16.02.07, 11:47
      Witam, ja złożyłem wniosek i szacowany koszt podłączenia wyniósł około 11
      tysięcy. Działka mieści się przy Zdziarskiej niedaleko Ruskowego Brodu. Czy tam
      w okolicy jest naprawdę 100 domów? Warto czekać czy jednak zapłacić 11 tys. i
      przyłączyć?
      Pozdrawiam,
      Ptr
      • jogger007 Re: Gaz ziemny na Chudoby i w okolicy 16.02.07, 15:03
        Ja akurat zachorzałem więc wniosek złożę dopiero na wiosnę (zależy jeszcze ile
        potrwa wyciągnięcie mapy ze składnicy). Pewnie kwota będzie też niezła - od
        gazu (Ruskowy Bród/Mańkowska) mam około 700 m. Co do 11 tys. to spróbuj się
        dowiedzieć może koszty mocno spadną przy kolejnych deklaracjach innych
        właścicieli domków, albo bedzie można odzyskać część nakładów w przyszłości w
        miarę podłączania. Ja uważam, że taka inwestycja ze względu na poziom cen
        Gaspolu to konieczność. Nawet przy 11 tys. zwróci się spokojnie poniżej 5 lat
        (a to jest rentowność circa 20%).
        • waldek_roszak Czy myśleliście o pompie ciepła zamiast gazu? 16.02.07, 16:44
          jogger007 napisał:
          > Pewnie kwota będzie też niezła - od
          > gazu (Ruskowy Bród/Mańkowska) mam około 700 m. Co do 11 tys. to spróbuj się
          > dowiedzieć może koszty mocno spadną przy kolejnych deklaracjach innych
          > właścicieli domków, albo bedzie można odzyskać część nakładów w przyszłości w
          > miarę podłączania. Ja uważam, że taka inwestycja ze względu na poziom cen
          > Gaspolu to konieczność. Nawet przy 11 tys. zwróci się spokojnie poniżej 5 lat
          > (a to jest rentowność circa 20%).

Czy zastanawialiście się nad innym systemem ogrzewania domu i cwu poza kotłem
          gazowym?

W naszym domu jest zainstalowana tzw. pompa ciepła. Koszt samej kotłowni jest
          jakieś 2x większy niż przy kotle gazowym, ale:
          * nie trzeba budować długiego (drogiego!) gazociągu,
          * nie masz instalacji gazowej (odejmij pozwolenia, projekty, przyłącze,
          instalacje itd.),
          * dom nie ma komina (odejmij koszt wymurowania, „rury” z kwasówki, klinkierów
          na dachu, corocznych wizyt kominiarzy itd.),
          * możesz postarać się o specjalny kredyt „ekologiczny” np. z BOŚ o bardzo
          niskim oprocentowaniu (poniżej poziomu lokat).
          Więc podsumowując wszystkie koszty - może wyjść podobnie.

Do tego trzeba powiedzieć, że koszt ogrzewania jest na poziomie 1/2 do 2/3
          kosztu ogrzeania gazem „z rury” (sprawdzone u nas).

Są i minusy:
          * w kuchni nie ma gazu, czyli musisz mieć np. ceramiczną elektryczną płytę
          grzewczą,
          * kocioł jest zdecydowanie niskotemperaturowy, czyli powinno się stosować np.
          ogrzewania podłogowe; jeżeli kaloryfery to większe niż zazwyczaj.

Pozdrowienia

Waldek
          • jogger007 Re: Czy myśleliście o pompie ciepła zamiast gazu? 17.02.07, 16:44
            Problem w tym, że mam już komin, kotłownię i kocioł. Rozeznawałem jeszcze temat
            baterii słonecznych, ale jednak odpuściłem bo wystarczyłyby tylko na CW.
            Pompa cieplna tzn. rozumiem, że chodzi o geotermię? Gdzie można coś przeczytać
            na ten temat? Koszty eksploatacji to tylko energia elektryczna czy też coś
            więcej? No i jak mógłbyś coś napisać nt. wielkości tej instalacji, ile miejsca
            potrzeba, gdzie można ulokować itp.
            • waldek_roszak Re: Czy myśleliście o pompie ciepła zamiast gazu? 19.02.07, 01:53
              jogger007 napisał:
              > Rozeznawałem jeszcze temat baterii słonecznych, ale jednak odpuściłem bo
              > wystarczyłyby tylko na CW.

Są teoretycznie kolektory słoneczne, które mogą wspomagać c.o. zimą, ale są na
              tyle drogie, że w naszym klimacie opłacalność instalacji jest znikoma. Wydaje
              mi się jednka, że zastosowanie klasycznych i tanich kolektorów do grzania
              c.w.u. to inwestycja, która powinna się zwrócić w kilka lat.

jogger007 napisał:
              > Pompa cieplna tzn. rozumiem, że chodzi o geotermię? Gdzie można coś
              > przeczytać na ten temat? Koszty eksploatacji to tylko energia elektryczna czy
              > też coś więcej? No i jak mógłbyś coś napisać nt. wielkości tej instalacji,
              > ile miejsca potrzeba, gdzie można ulokować itp.

Wrzuć w google „pompa ciepła” a znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat.
              Urządzenie w działaniu jest podobne do zwykłej lodówki (też z tyłu grzeje,
              prawda?).
              Do działania jest potrzebna tylko energia elektryczna. Z mojej pompy ciepła
              wychodzi max 60oC, więc grzanie np. wody jest wolniejsze niż w tradycyjnym
              kotle gazowym. Nasz zbiornik na c.w.u. jest więc większy niż zazwyczaj (ma
              300l), aby móc dostarczyć odpowiednią ilość ciepłej wody, gdy cała rodzinka
              przyjedzie na święta. Sama pompa zajmuje tyle miejsca co większy kocioł gazowy.
              Do tego jest jeszcze tzw. zbiornik buforowy (200l), wspomagający c.o., który ma
              zapobiegać częstemu załączaniu i wyłączaniu urządzenia. Jest to jednak teraz
              zalecane rozwiązanie do wszystkich instalacji.
              Poza tym kotłownia wygląda tak, jak każda inna.

W ziemi musi być zakopany kolektor, którego zadaniem jest odbieranie ciepła i
              dostarczanie go do pompy. Są 3 rodzaje kolektorów:
              * 2 studnie z wodą – najbardziej efektywna, ale nigdy nie masz pewności, że za
              5 lat też będzie wystarczająca ilość wody,
              * kolektory poziome – najtańsze ale wymagają rozkopania całej działki na
              głębokość poniżej strefy zamarzania; najczęściej stosowane,
              * kolektory pionowe – odwierty o głębokości kilkudziesięciu metrów; trochę
              droższe, ale zapewniają stałą (wyższą niż w kol. poziomych) temperaturę
              niezależnie od pory roku.
              • wilfrid Re: Czy myśleliście o pompie ciepła zamiast gazu? 19.02.07, 11:44
                W aktualnym "Ładnym domu" jest ciekawy, długi artykuł o pompie ciepła.
                • jogger007 Re: Czy myśleliście o pompie ciepła zamiast gazu? 19.02.07, 14:33
                  OK. Dzięki za wszystkie informacje. Zacznę rozpoznawać temat niezależnie od
                  możliwości podłączenia się do gazu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka