sylwiaellada 26.08.12, 06:21 Czy ktoś z drogich forumowiczów posiada przepis na grecki chleb? Mam na myśli ten najzwyklejszy podłużny,który podają w koszyczkach do każdego posiłku. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f ten? 26.08.12, 11:24 www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-pszenne/grecki-pan-de-horiadaki IMO podaja zwykla pszenna bule w tawernach w koszyczkach, nie chleb. Ale tzw wiejski to ten z przepisu, zwykly pszenny, na zakwasie. Buly w tawernach sa nie zakwasowe, ale ordynarnie na zaczynie drożdżowym. Generalnie oprocz wiejskich piekarni w górach, to ekscytujący jest tylko oliwkowy chleb i to z oliwkami Restza pieczywa, jest białą, spulchniana i bardzo taka sobie. Żytniego brak, a kolory "zdrowego" pieczywa dodaja karmelem... Wiele ratuja dodatki - czarnuszka, sezam bialy i prazony, cynamon, kumino. Odpowiedz Link
sylwiaellada Re: ten? 26.08.12, 13:37 Raczej chodzi mi o ta "bule",ktora smakuje mi ze wzgledu na gruba,chrupiaca skorke. Wiejski tez ok,ale nie mam kosza ani formy do jego wypiekania. Odpowiedz Link