27.08.12, 09:51
Życie napisało swój scenariusz i musiałam zrezygnować z rejsu . Miało nie być żadnego wyjazdu , okrutnie się okazało , że mogę jednak jechać . Wyląduję na Naxos ,zeby jednak być na Cykladach ,rzuci tam cumę też moja niedoszła załoga .
Dwa pytania mam - wiadomo jedzenie . Mam adres jakieś knajpki 16km za Naxos ,ale adres jest 2010 roku big_grin Gdzie jadaliście na Naxos ?
Drugie ,to "transport" wodny . Chciałabym się poprzemieszczać jakoś prywatnie . Nie wycieczkowo . Czy mają Grecy w porcie jakieś "firmy" ? Takie jednoosobowe , małe , turystyczne usługi . Czytałam ,ze na Milos można jacht wynająć do opłynięcia wyspy . Czy jest coś takiego na Naxos ? Jachty ,albo jakieś mniejsze łodzie ,typu kuter np.?
Obserwuj wątek
    • pietnacha40 Re: Naxos 27.08.12, 17:53
      i pytanie dodatkowe . W Atenach będę jeden dzień przed wylotem . Czy z Pireusu pojechać na lotnisko i tam zostawić bagaż ( jest tam przechowalnia bagażu ? ) ,czy jechać gdzieś do miasta , najlepiej w okolice Akropolu i tam... no właśnie co ? Czytałam ,że są jakieś agencje turystyczne , w których można bagaż zostawić . I jakie połączenia ? Z lotniska pod Akropol , albo z Pireusu pod Akropol i spod Akropolu na lotnisko .
      • bebiak Re: Naxos 27.08.12, 22:32
        pietnacha40 napisała:

>I jakie połączenia ? Z lotniska pod Akropol (...)

Niebieskie metro - bez przesiadki (wychodzisz na Syntagma Sqr i spacerkiem przez Plakę)

>albo z Pireusu pod Akropol (...)

Zielone metro bez przesiadki (kolejka, to najstarszej ale metro się na to zwyczajowo mówi) - tu wychodzisz na stacji Monastiraki albo Thissieo.
        Tak dokładnie pod Akropol to ono nie jedzie ale bez przesady - z Monastiraki to rzut beretem, z Thissieo teżsmile
        Ze stacji Thissieo możesz przejść piękną aleją Meliny Merkouri (ona się fachowo nazywa Apostolou Pavlou i przechodzi w Aeropagitou - deptak taki sympatyczny)

> i spod Akropolu na lotnisko .

Niebieskie metro z Syntagma Sqr bez przesiadki - prosto na lotnisko.
        Uwaga: na lotnisko obowiązuje specjalny (droższy bilet) - zwróć na to uwagę.
        I nie każdy skład niebieskiego metra na lotnisko jedzie (te na lotnisko kursują rzadziej).
        Jak dotąd zawsze wisiał przy okienkach z biletami rozkład jazdy pociągów na lotnisko właśnie - chyba co pół godziny czy jakoś. Pierwszy wagonik składu jadącego na lotnisko ma z przodu wyświetlacz: airport / aerodromio.

Na ateńskich przechowalniach bagażu się nie znam i nie powiem nic.

Pozdrawiam. B.
        • pietnacha40 Re: Naxos 27.08.12, 23:05
          jesteś nieoceniona ! bardzo Ci , po raz kolejny , dziękuję . Muszę coś z tym bagażem wymyslić . Najwygodniej by bylo zostawić na lotnisku . Wtedy z Pireusu na lotnisko ,a stamtąd do miasta i powrót metrem w nocy albo busem . Noc na lotnisku ... uroki podróżowania indywidualnego big_grin
          • bebiak Re: Naxos 27.08.12, 23:11
            Staram się jak mogę big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
            Dziękowaćsmile

pietnacha40 napisała:

> Noc na lotnisku ... uroki podróżowania indywidualnego big_grin

smile Lotnisko w Atenach jest ciekawe: księgarnia - ohhh.... całe godziny mogę tam spędzaćsmile)) Nie wiem czy przypadkiem nei zlikwidowano najlepszego dla mnie sklepu (a takie słuchy chodziły) - myślę o Metropolis: sklep z płytami.. Zawsze resztę kasy musiałam wydać... Nie wiem czy nadal istnieje - mam obawy, że dobrze pamiętam o likwidacji niestety.
            No i Goody's do podjadania szpanakopity, zabonotiropity i tym podobnych pit... Lotnisko jest całkiem OK - naprawdęsmile

A, wynalazłam dwa krótkie wątki (od nas i z państwowego forum) w temacie bagażu - poczytaj sobie. Nie wiele ale zawsze coś:

forum.gazeta.pl/forum/w,203,119115923,119115923,Pireus_przechowalnia_bagazu.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,37196,118578439,118578439,Pireus.html
            • pietnacha40 Re: Naxos 27.08.12, 23:43
              ja bardzo lubię lotniska ,a to co napisałaś o ateńskim ,cieszy mnie niezmiernie . Wrócę straszliwie gruba z tego urlopu ,ale co mi tam ! Będzie zima na odchudzanie big_grin
              Przed chwilą wysłałam maila z zapytaniem o przechowalnię na lotnisku ,a teraz poczytam Twoje linki smile

• pietnacha40 Re: Naxos 27.08.12, 23:52
                hehe ! odpisali big_grin na pierwszy rzut oka wygląda ,ze jest przechowalnia na lotnisku ,czynna
                24 h . To by było idealnie ! teraz to sobie muszę mozolnie przetłumaczyć big_grin
                • bebiak Re: Naxos - OT 28.08.12, 10:08
                  pietnacha40 napisała:

> hehe ! odpisali big_grin

Ja zaczynam nie poznawać Greków - kryzys ich wyedukował czy co?
                  Tobie odpisali w ciągu kilkunastu minut, ja pisałam maila na wyspę w niedzielę wieczorem a w poniedziałek rano już odpowiedź byłasmile
                  Kiedyś tygodniami nie można się było doczekać na odpowiedzi mimo monitów a teraz?
                  Koniec świata.... wink
                  • pietnacha40 Re: Naxos - OT 28.08.12, 23:13
                    Myslę ,że wszystko po staremu big_grin Mam problem z hotelem " it is ok , I'll do this later " big_grin
                    dobrze ,że jest po sezonie i jakby co to nocleg znajde bez problemu , no i zawsze jeszcze zostaje miejsce na pokładzie jachtu big_grin
                • amigo50 Re: Naxos 28.08.12, 21:53
                  Potwierdzam.
                  Na lotnisku w Atenach jest przechowalnia bagazu na najnizszym poziomie, tuz obok jednej z wind.
                  Przechowalnia bagazu jest takze w porcie w Pireusie. W tej duzej sali restauracyjno-barowej jest wydzielony sciankami szklanymi box. Mozna tu bezpiecznie zostawic bagaz.
                  Przepraszam za czcionke - tutaj naszej nie znaja wink
                  • pietnacha40 Re: Naxos 28.08.12, 22:40
                    z Twoją czcionką wszystko ok big_grin Dziękuję za info o Atenach ,nie będę się miotać po lotnisku big_grin
            • grzechudwr Re: Naxos 28.08.12, 23:16
              Beatka smile niestety Metropolisu na lotnisku już nie ma. Pozostaje ten przy Omonia. Poza tym nie zapominajmy o wystawie archeologicznej czyli lotniskowym muzeum - warto odwiedzić jak się ma czas.
              • bebiak Re: Naxos 28.08.12, 23:42
                grzechudwr napisał:

> Beatka smile niestety Metropolisu na lotnisku już nie ma.

Taaaa... Tak właśnie słyszałam...grrrr..... grrr.... Żal!
                Dzięki Grześsmile
          • eridan Re: Naxos 28.08.12, 22:01
            Witam, ja kilka lat temu podóżowałem na Naxos podobną drogą. Gdzieś tam pewnie są moje wczesniejsze posty na ten temat. Jeśli jesteś w nocy na lotnisku, to z klamotami jedziesz autobusem X96 do portu. Na dworcu (morskim) w Pireusie jest knajpa a w niej przechowalnia, gdzie za drobną (poważnie) opłatą zostawisz za pokwitowaniem bagaż. Potem jeździsz sobie metrem po Atenach i wracasz, gdy twój prom będzie ruszał. Naxos to wspaniała wyspa, szczególnie piękne są plaże, piaszczyste. Polecam skuter, ale uwaga! we wschodniej cześci wyspy jest niewiele stacji benzynowych, a jazda dwuśladem po górskim terenie podwaja zużycie paliwa. Niewiarygodnie piękne widoki z górskich szczytów na Cyklady. Zazdroszczę kierunku, zwłaszcza, że w tym roku nie dla mnie greckie wyspiarskie klimaty.
            Pzdr
            Jacek
            • pietnacha40 Re: Naxos 28.08.12, 23:08
              u mnie będzie trochę inaczej - laduję w nocy i płyne pierwszym promem na Naxos . Za to wracam do Aten 29 ,a 30 rano mam lot . Dlatego szukałam przechowalni na lotnisku . No chyba ,ze lepiej zostawić w Pireusie ,polatać po Atenach ,wrócić do portu i jechać na lotnisko ? Nie wiem jak to wygląda czasowo ,co się bardziej opłaca .
              Skuter wypozyczymy na pewno . Jacku , co do mojego pierwszego zapytania . Są na Naxos jakieś prywatne firmy ,które wynajmują jachty ,albo obwozą małymi łodziami ? Wiem ,ze mogę wykupić dwie wycieczki , ale nie było w nich chyba Amorgos , no i bym chciała mniej tłumnie .
              • bebiak Re: Naxos 28.08.12, 23:41
                pietnacha40 napisała:

> No chyba ,ze lepiej zostawić w Pireusie ,polatać po Atenach ,wrócić do portu i jechać na >lotnisko ? Nie wiem jak to wygląda czasowo ,co się bardziej opłaca .

Najlepiej by Ci było zostawić gdzieś w centrum, bo w Pireusie by wracać po niego to nadkładanie drogi i czasowo kosztowne....

Co do Naxos...
                A rozejrzyj się za samodzielnym przemieszczeniem się: Naxos to duży port i sporo promów tam pływa. A od Naxos Amorgos całkiem niedaleko - może rejsowymi promami dasz radę? Sprawdzałaś?
                Jak byłam na Naxos to się po niej szwędałam stąd w temacie rejsików niewiele potrafię ale zerknij na promy - mówię poważnie!
                • pietnacha40 Re: Naxos 28.08.12, 23:44
                  będę szukała na miejscu ,myslę ,ze właściciele może cos doradzą .
                  • bebiak Re: Naxos 28.08.12, 23:47
                    www.openseas.gr/openseas/index.html?lang=en&from=PIR&to=JNX&date=05%252F08%252F2009&Submit.x=16&Submit.y=10
                    To link do strony, gdzie masz wszystkie promy - wg mnie genialna strona i dotąd mnie nie zawiodła. Zobacz jak z Naxos masz danego dnia promy do "all". Tam zawija też lokalny Express Skopelitis, który codziennie opływa Małe Cyklady a nocuje w Katapoli na Amorghos - w tym rejonie samemu pływa się fantastycznie, naprawę - przećwiczonesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka