10.04.15, 17:58
Już prawie za miesiąc wyląduję na Korfu. Auto wypożyczyłam na trzy dni, bo jednak chciałabym trochę odpocząć po spędzonym wcześniej tygodniu na objazdówce po Albanii. Czy to wystarczy, aby poznać i południową i północną część wyspy? Do Achillionu i do miasta Korfu chcemy pojechać KTEL-em - jednego dnia Achillion, drugiego Korfu, a przez resztę czasu trochę poleniuchować przy basenie lub nad morzem jeśli pogoda pozwoli. Ponieważ zabieram ze sobą rodziców (z okazji ich 60 rocznicy ślubu), którzy jeszcze nigdy nie byli w Grecji, chciałabym pokazać im coś z "greckich klimatów". Na które wioski warto zwrócić szczególną uwagę? Chodzi mi szczególnie o takie, gdzie dominuje tradycyjna grecka, typowa dla wysp zabudowa, a nie o skomercjalizowane miejscowości wypoczynkowe.
Jak na razie mam w planach przejechanie na drugą (zachodnią) stronę wyspy - hotel mamy w Benitsers - i odwiedzenie Poaleokastritsa oraz Afionas. Stamtąd przejazd do Peroulades, zobaczenie klifów Logas Beach i przylądka Drastis. Następnie Sidari i słynny Canal d'Amour. Czy jest to do zrealizowania przez jeden dzień, zakładając wyjazd po śniadaniu ok. 9:00 i powrót do Benitses ok. 19:00?
Drugiego dnia chciałabym uskutecznić wjazd na Pantokrator i zobaczyć przy okazji jakieś ciekawe wioski. Wycieczka planowana też na ok.9-10 godzin.
Trzeciego dnia Półwysep Kanoni ( kościół Vlacherna i Mysia Wyspa), następnie przejazd do Kassiopi przez Gouvię, Dassię, Ipsos i Kouloury. I powrót do hotelu ok. 18:00.
Czy taki plan wstępny ma szanse realizacji?
Obserwuj wątek
    • agnieszkaleska Re: Korfu 15.05.15, 19:21
      nie wiem czy taki plan ma szansę realizacji w jeden dzień

Jeśli chodzi o polecenie ciekawych miejsc o takim charakterze jak piszesz, to polecam bloga o Grecji i Korfu pisanego przez Sałatkę po Grecku, która tam mieszka i jest przewodnikiem po Korfu. Organizuje wycieczki w kameralnych grupach po najciekawszych miejscach, w tym wioskach Korfu, razem ze swoim mężem Janim, który jest Grekiem, dzięki czemu możliwe jest zdobycie informacji o odwiedzanych miejscach z pierwszej rękismile
      Dysponują busem.
      link do bloga: salatkapogrecku.blog.pl
      • aseretka Re: Korfu 16.05.15, 22:09
        > nie wiem czy taki plan ma szansę realizacji w jeden dzień
        Hmmm... ja nie pisałam o jednym dniu, tylko o trzech.
        Z blogiem sałatkipogrecku zapoznałam się. Jak również zapoznałam się z oferowanymi trasami wycieczek: Najpiękniejsze miejsca Korfu i najpiękniejsze widoki Korfu. Trasy tych dwóch jednodniowych wycieczek pokrywają się z moimi zaplanowanymi również na dwa dni. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka