Dodaj do ulubionych

Jaki jest jutro dzień w Grecji? Wie ktoś?

22.02.06, 23:39
U nas jutro "Tłusty czwartek", a w Grecji jakiś dzień.. (nie święto raczej a
dzień właśnie).
Nooo, kurczę, zapomniałam jak boom sad On ma jakąs nazwę nawet!
I czym ten dzień się objawia?
Bo to chyba nie jest ten dzień, kiedy wszyscy Grecy udają się do tawern i
jedzą, jedzą, jedzą..?
Wie coś ktoś w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: Jaki jest jutro dzień w Grecji? Wie ktoś? 23.02.06, 07:51
      Cyklopempti.
      Udaja sie poprzebierani w kostiumy (mali i duzi) do lokali i swietuja karnawal.
      A rodziny z domieszka polska wcinaja faworki i paczki wink)
      • bebiak Re: Jaki jest jutro dzień w Grecji? Wie ktoś? 23.02.06, 14:14
        Dzięki Basiusmile
        Już wiem, że moi Grecy mają przygotowane maski na pyszczki na dzisiejszy
        wieczór i z wielkim gronem znajomych idą... jeść i pić ouzosmile

A rano zastałam takie info u siebie na GG:
        Tsiknopempti tonight, don't forget

I tak się zastanawiam czy też mam tam iść???? To jakieś 2.200 km ode mnie - nie
        wiem czy się wyrobię! I jeszcze jakaś maska po drodze...
        • jacek1f achh co im zazdrościć, lepiej samemu upiec mięcho! 23.02.06, 14:31
          Tsiknopempti (Thursday before Lent for eating grilled meat)

You should decide fast where you will go on Tsiknopempti, one of the most
          festive days of the year, especially for the restaurant owners. They are
          waiting impatiently for the plethora of people dying for roasted cuts of meat.
          Let us not forget that the grill is an ancient Greek delight. On Tsiknopempti,
          I personally prefer to stay chez moi, inviting over various friends for the
          barbecue I do in my kitchen, using the skewer accessory of my oven only on this
          day of the year. It is a hassle, but going out when all the other Athenians are
          out on the streets and the tavernas is a greater discomfort for me.
          //////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ataki Tłusty Czwartek moge obchodzic częściej, a nie pączki i pączki i faworysmile

• bebiak Re: Jacku, Jacku .... moro mou... 23.02.06, 14:39
            ..to nie problem w mięsiwie, niestety. Może i dałoby się upiec, ale to nie ten
            problem u mnie, zupełnie nie ten.
            Skąd wziąć tutaj tę, dokładnie tę tawernę (adres znam, taki dokładny nawet),
            skąd wziąć tutaj tę specyficzną i właściwą jedynie Helladzie atmosferę, ten
            rajski klimat ...
            Jacku, Jacku, masz jakieś pomysły???
            • jacek1f na to nie ma rady, ale tak jak pisał ten gourman 23.02.06, 14:48
              dzista grecki post wczesniej - mozna domowo zatavernić...
              a sama nazwa jest juz pachnąca i pyszna....mmmmmmmmm:
              "Tsiknopempti"
              Tsiknopempti is an annual rite whose origin is lost through the centuries. It
              is a day of meat eating. The word Tsiknopempti comes from two other
              words 'tsikna' (the smell of burnt and grilled meat) and 'Pempti' (Thursday in
              Greek) and is celebrated on the Thursday, which is 11 days before Clean Monday.
              It is a day of joy and also preparation for Greek Orthodox Christians, as the
              40-day period of Lent prior to Easter approaches.

Więc proponuję żadnych więcej pączków dziś, tylko np.:

shashlik
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36329991
              indyk
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36631563
              keftedes
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36631435
              jagniece kotleciki
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36960887
              kurczak cytrynowy
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32609624
      • bachula_gr Re: Jaki jest jutro dzień w Grecji? Wie ktoś? 23.02.06, 19:44
        Fakt, dzis zaden wegetarianin sie w Grecji nie uchowa. Nawet w przedszkolu
        zaserwowali dzieciakom souvlaki na obiad a na deser po tabliczce czekolady ze
        nie wspomne o karnawalowych maskach na wynos wink
        SMACZNEGO.
        • bebiak Re: Jaki jest jutro dzień w Grecji? Wie ktoś? 23.02.06, 21:16
          A mój nauczyciel na greckim nie wiedział, o jaki dzień mi chodzi - cóż to za
          Grek??
          Ja z tego wszystkiego zapomniałam cholercia nazwy tego dnia i miotałam się jak
          dziki, ale nie przypomniałam sobie wrrr. On mi rzucał takie nazwy, że tylko
          Paschy chyba wśród nich brakowałobig_grinDD
          • jacek1f bo to komuch... wtedy nie mieli mięsa:-)) n/t 23.02.06, 23:02

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka