matheos2 18.08.06, 09:22 Kochani, był już wątek retsiny, ale nowością jest, że znalazłem wczoraj w Kuchiach Świata w Arkadii takie skromne 2 litrowe buteleczki....Palce lizać! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Retsina 18.08.06, 09:32 matheos2 napisał: > Kochani, był już wątek retsiny, ale nowością jest, że znalazłem wczoraj w > Kuchiach Świata w Arkadii takie skromne 2 litrowe buteleczki....Palce lizać! dzięki za wieści Cena jakaś sensowna?? Odpowiedz Link
chiara76 Re: Retsina 18.08.06, 14:20 matheos2 napisał: > całe 39 zeta!!! Da sie przeżyć nie??? da Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Retsina 18.08.06, 15:24 Ale tak nieśmiało zauważę- retsiny jest przecież dużo w bardzo wielu sklepach i supermarketach- i to często taniej.Nawet uznaną retsinę Kourtaki wielokrotnie widziałem i piłem w Polsce. W ostatnim roku jestem w ogóle zaskoczony-pozytywnie oczywiście- ilością greckich win dostępnych w Polsce.Przybywa w supermarketach półek z greckimi winami-nawet wino Rapsani gdzieś widziałem i parę innych mniej znanych dotąd u nas marek.Fajnie!Po wielu dziesięcioleciach umiarkowanego rozwoju w tej dziedzinie,Grecy w ostatnich kilkunastu latach bardzo ale to bardzo poszli do przodu pod względem odpowiedniej promocji własnych win,bo dobre wino mają przecież od zawsze, tylko nie zawsze umieli się tym pochwalić przed całym światem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
matheos2 Re: Retsina 18.08.06, 15:46 Tak Tomku, masz rację, natomiast w ostatnim czasie Retsina dość szybko znika z półek i trudno jest ją dostac, sam szukałem przed wyjazdem i tylko w alkoholach świata na solidarności wziąłem ostatnie 3. Wczoraj byłem w 2 sklepach i guzik, w Kuchniach świata była i to jeszcze w rozsądnej objętości. To cieszy. Bardzo wzrosła popularność greckiej kuchni i win w Posce, słyszałem ludzi jak się cieszą w sklepie,że znaleźli w koncu prawdziwy grecki jogurt... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Retsina 18.08.06, 17:19 Ja też się cieszę,że retsinka znika, i że w ogóle greckie jedzonko cieszy się coraz większym wzięciem.Pamiętam np.jak w zeszłym roku ucieszyłem się,gdy w Tesco na Kabatach zobaczyłem najprawdziwsze duże oliwki Kalamata Odpowiedz Link
jacek1f i tak najlepsza jest ta w maych "oranzadówkach" 20.08.06, 13:21 z kapslem po 1,20-1,50 E za flaszzeczke....hej.... juz niedługo znów) Odpowiedz Link
bob75rob1 Re: i tak najlepsza jest ta w maych "oranzadówkac 20.08.06, 13:47 Jeśli na Święta Bożego Narodzenia do Polski zdecydujemy się przyjechać samochodem to chętnie zbierzemy zamówienia na "oranżadowki chanijskie" i wszelkie inne dobrodziejstwa, na które będzie zapotrzebowanie. Pozdrawiam z upalnej Chani (na dzisiaj zapowiadano 41C i chyba się nie pomylili, czas rozpocząć siestę!) M. P.S. Jacku, wczoraj byliśmy w Twoim Stavros (zdecydowałam sie, że raz w tygodniu ja jeżdżę na te lekcje polskiego do "dziadka", bo ciągać go autobusem w taki skwar to aż nie wypada). Fale na tej drugiej plaży sa po prostu cudowne! Odpowiedz Link