Dodaj do ulubionych

Promy 2007

06.01.07, 19:41
Czas najwyższy zacząć planowac wakacje. A ja jako typowy koziorożec -
uwielbiam planowac i lubię miec wszystko "z grubsza" zaplanowane. Po części
wiąże się to trochę z tym, że czas na wakacje mam zazwyczaj bardzo
ograniczony - stąd usiłuję wszystko sobie zgrac i dobrać tak daty, żeby mi np
nie wypadły dwa dni w atenach pomiędzy samoltem i promem. No i w związku z
tym mam pytanie: czy rozkład promów np. na www.ferries.gr to on jest juz
aktualny? Nie mogę doczytac, znaleźć, whatever - takiej informacji.
Zainspirowana dyskusją bebickiej i amigo zaczęłam sprawdzac promy na naxos -
o którym na stronach wyczytałam, że posiada codzienne połączenie z Pireusem.
A w rozkładzie promów nie ma żadnego w dniu 30.08, żadnego w dn. 32.08.. to
możliwe jest? Czy po prostu jeszcze za wczesnie na korzystanie z ich strony?
Albo: czy ja cos źle szukam? Towarzysze, pomożecie?smile
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Promy 2007 06.01.07, 20:00
      Ewciu kochana,
      wg mnie na Naxos bez względu na wszystko prom z Pireusu jest codziennie,
      natomiast w sezonie mogą być to promy nawet dwa dziennie (i pewnie są - czuję
      przez skórę).
      Nie widzę oczyma wyobraźni innej opcjismile

A na dokładny letni rozkład.. Ewciu, zbyt wcześnie, zbyt wcześnie!

PS. Nie ponoszę odpowiedzialności za moją wypowiedź bo trochę wina (!!!!)
      wypiłam, jako że kolega jest itp. smile)))))
      • bebiak Re: Promy 2007 06.01.07, 20:01
        Ooopsss, i ściskam Cię - zapomniałam napisać
        (ale napisałam, że trochę wypiłam - zapomnieć też wolno!)
      • ewamalgorzata Re: Promy 2007 06.01.07, 20:32
        Dzięki, wiedziałam, że można na ciebie liczyćsmile I tez mi się wydaje, że to
        niemozliwe, by na NAxos prom pływał od czasu do czasu - zwłaszcza w sezonie.
        poprawcie mnie, jesli się myle, ale to chyba jedna z największych Cyklad?

Zatem: się uzbrajam w cierpliwość i czekam na nowy rozkład jazdy promów. Naxos,
        Amorgos, Milos.. po co oni sobie tyle tych Cyklad zrobili!?!?! I teraz, weź sie
        męcz człowieku...
        • bebiak Re: Promy 2007 06.01.07, 20:40
          Ewciu,
          odnośnie promów - Amorgos i Milos to już zupełnie inna kategoria wysp i miej
          to na uwadze.
          W tym roku na Paros i Naxos z Pireusu w wysokim sezonie pływały moim zdaniem
          (po wypiciu wina!) co najmniej trzy promy dziennie - 2 Blue Star Ferries i
          jeden... ooopsss, jaką ja linią płynęłam na Paros? No zapomniałam, ale nie
          BSF!
          Być może nawet jeszcze coś pływało (innej linii), ale tego już nie wiem.
          Te dwie wyspy: Naxos i Paros są chyba najczęściej odwiedzane przez promy i nie
          pytaj mnie dlaczego, bo i tak nie wiemsmile
          Uściski. B.
          • ewamalgorzata Re: Promy 2007 06.01.07, 23:57
            bebiak napisała:

> odnośnie promów - Amorgos i Milos to już zupełnie inna kategoria wysp i miej
            > to na uwadze.

Ja to wiem.. W sumie w tamtym roku w końcu pojechałam na Kretę, bo miałam tylko
            tydzień we wrzesniu, a promy mi sie nie chciały skorelować z samoltem- jakoś za
            późno przylatywałsmile - wiec wybierając Kretę z centralwingsem miałam więcej
            czasu na wakacje jako takie. Swoją drogą: fajnie, że póki co cały czas mam tę
            Kretę w zapasiesmile I dlatego tez teraz zaczynam myślec o Naxos - jako łatwiej
            dostępnymsmile Ale, gdyby się udało jednak Amorgos.. Nosz, wszystko kusi, wszystko
            nęcismile

Tak czy owak - dzięki za uspokojenie duszysmile Jeszcze wszystko przede mnąsmile
            Buziaczkikiss
        • bah77 Re: Promy 2007... 06.01.07, 23:39
          > po co oni sobie tyle tych Cyklad zrobili!?!

Abyś miała wybór, chcąc zwiedzać greckie wyspy. smile

Teraz jest dostępny zimowy rozkład promów:

tiny.pl/w7pw

Oczywiście, Bebiak ma rację - z Naxos w sezonie nie powinno być problemów,
          skoro np. jutro płyną tam aż 3 promy.

Spokojnie sobie teraz poplanuj, co chcesz zobaczyć:

www.naxos-greece.net/

Pozdrawiam

bah77

• ewamalgorzata Re: Promy 2007... 07.01.07, 00:00
            bah77 napisał:

> > po co oni sobie tyle tych Cyklad zrobili!?!
            >
            > Abyś miała wybór, chcąc zwiedzać greckie wyspy. smile

Albo stres, że mi zycia braknie, by je wszystkie zobaczyć.. nie mówiac o innych
            częściach naszego globusmile
            > Teraz jest dostępny zimowy rozkład promów:
            >
            No, przynajmniej na tej stronie jest jasna informacjasmile Już mnie Bebiak
            uspokoiła, potwierdzając to, co podejrzewałam: że Naxos to jedna z bardziej
            ruchliwych wysp.
            Tak czy owak - poplanuje sobie teraz. Uwielbiam to i kocham - a w dodatku
            znajomi - jedni z tych, którzy są zmuszeni wysłuchiwac jak to Grecja jest
            super - zdecydowali się, że w tym roku tez się tam wybiora. Jadą samochodem -
            namawiam ich na Korfu lub Peloponez - drogą via Wenecja. Dobrze robię? smile
            • bah77 Re: Promy 2007... 07.01.07, 00:52
              > Jadą samochodem - namawiam ich na Korfu lub Peloponez - drogą via Wenecja.
              > Dobrze robię? smile

Jeśli lubią dużo zwiedzać samochodem - to nic lepszego w Grecji niż Peloponez
              nie mogę sobie wyobrazić.

Mnie się oczywiście podobała moja trasa dojazdu/powrotu do GR - może im ją
              pokaż?

Miłego planowania!

bah77
              • amigo50 Re: Promy 2007... 07.01.07, 09:27
                Bebiaczek nawet po winie pisze do rzeczy. Tak jest i tym razem. Na Naxos w
                sezonie jest z Pireusu, a i z innych miejsc też, wystarczająco dużo promów żeby
                się tam dostać i aby się z Naxos wydostać w różnych kierunkach. Zawijają tam
                promy różnych linii, pływające z różnymi prędkościami więc i ceny są różne (od
                23 do bodaj 46 euro).
                Na letnie rozklady jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie. Gdzieś chyba dopiero
                pod koniec marca część linii poda swoje letnie rozkłady a wszystkie, to chyba
                będą dopiero po 24 czerwca.
                ...a Naxos jest niewątpliwie największą z Cykladą!
              • ewamalgorzata Re: Promy 2007... 07.01.07, 12:36
                bah77 napisał:

> Mnie się oczywiście podobała moja trasa dojazdu/powrotu do GR - może im ją
                > pokaż?

Mnie się tez ona podobała, zresztą też ją kiedyś przerobiłam. Pokazałam im ją,
                niemniej z dwóch powodów na ich miejscu wybrałabym via Wenecja ..albo Ankona
                nawet. Po pierwsze: mają do dyspozycji tylko regulaminowe dwa tygodnie, po
                drugie: jadą z dziećmi. Małoletnimi. Nie niemowlakami, ale jednak. Mnie kiedys
                trasa Łódź - Saloniki zajęła 30 godzin. Co prawda innym razem 24 - ale
                generalnie my jeździmy poniekąd ekstremalnie - to znaczy: własciwie jeśli
                stajemy po drodze, to tylko na tak zwane sikusmile no i raz na jakies większe
                jedzenie. Ale taki wariant w opcji z dziecmi raczej jest mało wykonalny - więc
                wariant wenecki wydaje mi się rozsądniejszy. Oczywiście, przedstawiłam im
                wszystkie możliwości, wysłałam linki do Twoich wypraw, opisów i galeriismile I
                jeszce do Bebiakowej strony - w końcu niech sami wybierająsmile

BTW: nigdzie nei znalazłam - ale może źle szukałam - ile trwały twoje
                peloponesko - wyspowe wakacje?
                • bah77 Re: Promy 2007... 07.01.07, 19:25
                  Witaj Ewamalgorzato!

> generalnie my jeździmy poniekąd ekstremalnie - to znaczy: własciwie jeśli
                  > stajemy po drodze, to tylko na tak zwane sikusmile

Ja też jeżdżę ekstremalnie, ale zupełnie inaczej - to znaczy: nie zależy mi,
                  aby gdzieś szybko dojechać (np. do Grecji), więc jadę codziennie kawałek, a w
                  ładnej okolicy właściwie unikam autostrad, za to stajemy co chwilę - na foto i
                  zachwyt nad widokami.

Czyli to są wakacje objazdowe, więc obawiam się, że moje trasy nie okażą się
                  przydatne, ale na wszelki wypadek podaję:

- zrealizowana:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=49870042

- planowana (przez Włochy):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=26050150

Pozdrawiam

bah77
                  • ewamalgorzata Re: Promy 2007... 07.01.07, 21:02
                    No ta.. raz 22 dni, raz 25smile Ja mam zazwyczaj tydzień - i np zobacz, ile
                    zdążyłam przez dokładnie od soboty (po południu, po pracy) do czwartku wieczór,
                    kiedy to wróciłam do domu - zobaczyć:
                    www.travel.stt.pl/Italia_2006/index.html smile
                    • ewamalgorzata Re: Promy 2007... 07.01.07, 21:03
                      Nie, no uczciwie rzecz biorąc - wrócilismy w piatek nad ranemsmile
                    • bah77 Re: Promy 2007... 08.01.07, 08:47
                      Witaj EwoM.!

> A w rozkładzie promów nie ma żadnego w dniu 30.08, żadnego w dn. 32.08.. to
                      > możliwe jest?

Na 32.08. to pewnie i w letnim rozkładzie promu nie będzie, i to w żadnym
                      kierunku... wink

> Ja mam zazwyczaj tydzień...

Tzn. chyba kilka razy w roku po tygodniu?

Skoro już zeszliśmy na bok od Grecji (może Adminka zaraz nie wytnie):

Jestem pod wrażeniem tempa zwiedzania podczas Twojej wycieczki weekendowej - na
                      Forum Europa masz koleżankę pod tym względem, Jitę:

www.naszepodroze.pl/galerie/galerie.html

Czy Naxos nie będzie dla Ciebie za mała?

Z Twojej włoskiej wycieczki zdecydowanie najbardziej podobał mi się Płaskowyż
                      Campo Imperatore, a szczególnie fotka Nr 97 (miasta będę zwiedzał na starość)!

Właśnie głównie takich atrakcji oczekuję w tym roku (na tym wątku chyba
                      najlepiej dyskutować o podróżach autkiem po różnych krajach):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=50090762

A weekendy też mam zajęte wycieczkami samochodowymi, podobnie jak i Ty:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50784100,50784100,0,2.html?v=2

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,51112642,51112642,0,2.html?v=2

• ewamalgorzata Re: Promy 2007... 10.01.07, 19:27
                        bah77 napisał:

> Na 32.08. to pewnie i w letnim rozkładzie promu nie będzie, i to w żadnym
                        > kierunku... wink

No masz.. faktycznie, może być pewien problemsmile

> Tzn. chyba kilka razy w roku po tygodniu?

Tak, ale jednak - tydzień, plus weeken najwyżej - co przez ostatnich kilka lat
                        w ekefekcie dało mi najdłuższy wyjazd własnie na Kretę we wrzesniu - 8 dni.
                        >
                        > Skoro już zeszliśmy na bok od Grecji (może Adminka zaraz nie wytnie):

To fajna kobieta jest, nie wytniesmile
                        >
                        > Jestem pod wrażeniem tempa zwiedzania podczas Twojej wycieczki weekendowej -

No, co zrobić, jak się ma mało czasu.. trza sie streszczaćsmile

>
                        > Forum Europa masz koleżankę pod tym względem, Jitę:

Piękne zdjęcia, ale czy nikt jej nie powiedział, jak fajnie jest w Grecji?
                        Szkocja mi się bardzo marzy, ale ten klimaaat.. podobnie mam ze Skandynawią:
                        napatrzę się, nazachwycam, obejrze prognoze pogody i mi przechodzi obejrzenie
                        tego wszystkiego własnymi oczamismile
                        >
                        > Czy Naxos nie będzie dla Ciebie za mała?

No, potwierdziliście mi tu zbiorowo, że jest największasmile Kos był akurat na
                        tydzień - jeszcze trafiłam na Nissyros. A tu mam tyle innych o rzut beretem -
                        więc na pewno nie będziesmile

> Z Twojej włoskiej wycieczki zdecydowanie najbardziej podobał mi się Płaskowyż
                        > Campo Imperatore, a szczególnie fotka Nr 97 (miasta będę zwiedzał na starość)!

Ja tez nie jestem fanką miast (oczywiście: ta reguła nie dotyczy Londynu), ale
                        gach osobisty jest wielkim fanem Imperium Rzymskiego - zna tych cesarzy po
                        kolei i na pamięć i ze szczegółami, bitwami itp. Nie da się nie pojechac do
                        Rzymu, sam rozumieszsmile A Wenecja to chyba nie miasto...?
                        Płaskowyż odlotowy, oczywiście przegapiłam zjazd na niego - niefartliwie tuż
                        przed 10-kilometrowym tunelem.. zresztą: na pewno sam wiesz dobrze, czym
                        iplikuje przegapienie zjazdu z autostradysmile straciliśmy kilka godzin,
                        pobłakaliśmy się po górskich drogach, gps nawet głupiał - ale w końcu
                        dojechaliśmy. Naprawdę - niesamowite miejsce, warto było. Warto by było kiedyś
                        tam wrócić - z namiotem, zapasem wody na dwa dni na przykład...niesmaowicie tam
                        jest i przepięknie.

> Właśnie głównie takich atrakcji oczekuję w tym roku (na tym wątku chyba
                        > najlepiej dyskutować o podróżach autkiem po różnych krajach):

A.. nowe forum, nowi ludzie..mnie to przeraża, ja jestem introwertyk straszliwy
                        i się nie integruję łatwo. Dokąd mnie Marta nie zacznie wycinać, ja sobie
                        zostanę tutajsmile

> A weekendy też mam zajęte wycieczkami samochodowymi, podobnie jak i Ty:

Bah, nawet nie wiesz, ile ja już czasu spedziłam podziwiając Twoje galerie..smile
                        Niesamowite fotki, technicznie i kompozycyjnie, piękne miejsca, fajni ludzie -
                        relaks dla oka i ducha takie oglądaniesmile
                        BTW: jaki masz aparat?
                        • bah77 Re: Promy 2007... 10.01.07, 20:29
                          EwciuM.!

> Tak, ale jednak - tydzień, plus weeken najwyżej...

Czyli będziesz objeżdżać kolejno poszczególne regiony Europy: Peloponez,
                          Sardynię, Korsykę, Algarve, Kanary?...

Jak Ty się streszczasz, wstając o 9-tej?

> Piękne zdjęcia, ale czy nikt jej nie powiedział, jak fajnie jest w Grecji?

Zobaczyła na moich fotkach, ale Ona jest trochę nieufna, choć uczynna i miła -
                          wiesz, to taki typ człowieka, który trudno się integruje... wink))
                          A złej pogody się nie boi tak bardzo, jak my...

Ale urocze małe miasteczka to ja lubię - nawet założyłem taki wątek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2868799

Na moim wątku o wycieczkach spotyka się stale także kilku bardzo fajnych ludzi -
                          jak będziesz się wybierać nie do Grecji, a np. na wycieczkę wokół Alp, to może
                          wpadnij jednak tam?

> nawet nie wiesz, ile ja już czasu spedziłam podziwiając Twoje galerie..smile

O tym jak spędzasz czas, to nie wiedziałem, ale jestem dumny, że Ci to dobrze
                          robi. big_grinDD

Nie da się ukryć aparatu na FotoForum - wystarczy kliknąć na fotkę, a potem
                          na "i" i widać, że to jest przeważnie Olympus Camedia C-7070 Wide Zoom (bardzo
                          mi odpowiada to, że ten Oli ma WZ).

Pozdrawiam serdecznie

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka