Dodaj do ulubionych

Milos, Amorgos wkrótce

19.06.09, 15:38
Wybieram się niedługo na te piękne wyspy.Czy ktoś może polecić mi konkretne,
niedrogie ( i sprawdzone) hotele lub pokoje do wynajęcia.Chodzi o przyzwoite
warunki, luksus niepotrzebny ale piękne otoczenie jak najbardziej wskazane.
Obserwuj wątek
    • lilkasagowska Re: Milos, Amorgos wkrótce 19.06.09, 15:47
      Hej!
      Na Amorgos byłam w zeszłym roku pod koniec sierpnia i przez pierwsze
      dni września. Jeśli PLanujesz zatrzymać się w Aegiali to polecam
      Posejdon Studios (www.amorgosposeidon.gr/).
      Czyściutko i przyjemnie. Cena za pokoik 2-os to ok 30 EUR.

Z poleceń kwater na Milos sama chętnie skorzystam smile

PS. A jak zamierzasz dotrzeć na MIlos? Bo z tego co widziałam nie
      pływa tam mój ukochany BlueStar, a ceny tzw. speed boatów troszkę
      mnie przerażają ( jak sprawdzałam to było to ok 50 EUR za os w jedną
      stronę).
      • agreczynka Re: Milos, Amorgos wkrótce 21.06.09, 22:07
        Dzięki za namiar na Posejdon studio.Nie wiem jeszcze jak dotrę na Milos.Liczę na
        to, iż rozpoznanie zrobię na miejscu ( na szczęście nie jestem ograniczona
        czasem).A jak nie, to może wymyślę coś innego.Na wakacjach nie ma dla mnie
        problemu robić korektę planów.Tyle jest wysp...ile gwiazd na niebie.Jeśli jednak
        zawitam na Milos to możesz liczyć na informację.KALINICHTA
        • lilkasagowska Re: Milos, Amorgos wkrótce 22.06.09, 09:25
          A kiedy się wybierasz w greckie strony?
          • sigasiga Re: Milos, Amorgos wkrótce 25.06.09, 18:33
            Jeżeli wyjazd na Milos dalej jest aktualny (bo czytam, że może być kłopot z dopłynięciem) to moge z czystym sumieniem polecić studio Mallis.Studio jest w Adamas, koło kościoła, który widać w najwyzszym punkcie miasta.
            www.milos-island.gr/rooms-apartments/mallisstudios/index.html
            Byłam tam w tym roku w maju. Zapłciłam 25 Euro ale byłam sama, no i to było poza sezonem. Wyspa piękna, poza sezonem trochę słaba komunikacyjnie ale nie można mieć wszystkiego naraz - mniej turystów i wszystkie wygody jednocześnie. Życzę miłego pobytu.
          • grecja-ellada Re: Milos, Amorgos wkrótce 29.06.09, 15:28
            Hej,
            na Milos w ubiegłym roku z koleżanką wybrałyśmy nocleg z apartamencie
            "Tilemachos" położonym w miejscowości Adamanas
            stronka hoteliku www.tilemachos-rooms.gr/
            Obiekt prowadzi rodzina : ojciec, żona i córka (bardzo miła rodzina)

A na Amorgos tegorocznej wyspie, którą wiosną zwiedzałam z i poznawałam
            mieszkałam w miejscowości Aegiali apartament Kerkisia.
            Prowadzony również przez rodzinę, ojciec w miasteczku ma swój sklepik.

Miejscowości na w/w wyspach wybierałyśmy w dużej mierze pod kątem
            zlokalizowania komunikacji miejskiej... i był to dobry wybór smile
        • agreczynka Re: Milos, Amorgos wkrótce 28.06.09, 21:12
          Preferuję sierpień ze względu na owocowe urozmaicenie, szczególnie swieże figi (
          najlepiej zrywane o poranku.ALE NIE MYSLCIE, ŻE TAKA ZE MNIE OBŻARTUCHA!
          PRIORYTETEM zAWSZE POZOSTANĄ KRAJOBRAZY I KLIMAT STAROŻYTNOŚCI.Niech ten lipiec
          mija szybciutko!Studio Mallis też odnotowalam i zaraz mu się przyjrzę.
          • prawdziwy_jaari65 Re: Milos, Amorgos wkrótce 29.06.09, 15:51
            Będziemy również w sierpniu...
            milosmilos.de/english/index.html
            Ceny za "dwójkę" od 44 Euro, więc całkiem znośnie jak dla mnie. Nie
            wiem, czy mają jeszcze coś wolnego - jeżeli odpowiada Ci Pollonia to
            spróbuj do niech napisać.
            Myślę, że klimatu starożytności na Milos zbytnio nie zaznasz... My w
            tymże celu wybieramy się jeszcze na Delos smile.
            Widoczki natomiast będą super. Milos ma przepiękną linię brzegową -
            stąd nasza decyzja co do pbytu na tej wyspie.
            Za 25 Euro możesz również zafundować sobie rejs dookoła Milos z 3-4
            przerwami na pobyt/kąpiel na plażach niedostępnych od strony lądu.

PS. W tym roku stanęliśmy przed dylematem - wodolot czy prom? Padło
            na wodoloty. Dwukrotnie drożej to prawda, ale z drugiej strony nie
            tracę dnia na rejs. Płacisz więcej - płyniesz szybciej smile.
            • agreczynka Re: Milos, Amorgos wkrótce 06.07.09, 19:10
              Dzięki wszystkim za cenne wskazówki.Okaże się na miejscu z czego
              skorzystam.Jeśli chodzi o Milos to interesuje mnie własnie linia brzegowa,
              podobna trochę ( jak mi się wydaje) do Algarve, ale nie tylko...Na Delos
              płynęłam kiedyś z Mikonos.Z archeologicznego punktu super ciekawa wyspa..Nie
              wiem jeszcze,może zachaczę jeszcze o inne wyspy.Na wakacjach się nie spieszę.Im
              mniejsza łajba, tym lepiej - wodolot odpada.
              • grecja-ellada Re: Milos, Amorgos wkrótce 08.07.09, 11:05
                Do agreczynka : na Amorgos pod koniec kwietnia 2009 spotkałyśmy Pana z deską windsurfingową, woda tego dnia wg. mnie była chłodna (pochmurno i wietrznie było na dworze).

Ale myślę że w stroju nurką nie było mu straszliwie zimno wink
              • amigo50 Re: Milos, Amorgos wkrótce 08.07.09, 18:08
                agreczynka napisała:

>Jeśli chodzi o Milos to interesuje mnie własnie linia brzegowa,
                > podobna trochę ( jak mi się wydaje) do Algarve

Rzeczywiście linia brzegowa Milos jest rewelacyjna. O różnych jej
                atrakcjach i ciekawych miejscach pisałem już tutaj kilkakrotnie więc
                nie będę się już powtarzał. Czy można ją jednak porównać do Algarve?
                Moim zdaniem porównanie byłoby mocno naciągane.
    • krzkoz Re: Milos, Amorgos wkrótce 30.06.09, 11:51
      Witam,
      byłem w maju kilka dni m.in. na Amorgos. Bardzo polecam Ci apartamenty u Eleni
      (Eleni's rooms) w Katapoli na prawo od przystani (łatwo znaleźć). Przy samej
      plaży, w dobrej cenie (płacilismy 30eur za 2os pokój z aneksem kuch., oczywiście
      widok na może z balkonu). Hotelik jest polecany przez LonelyPlanet. Właścicielka
      jest uroczą osobą, dodatkowo (co nieczęsto się zdarza w świecie) bardzo
      pozytywnie nastawiona do Polaków (w hotelu pracuje nawet dziewczyna z Polski) -
      naprawdę byliśmy traktowani wyjątkowo.
      W odróżnieniu od wielu głosów na forum, bardziej polecam Katapolę niz Aegiali
      (byliśmy i tu i tu) - naszym zdaniem jest lepszym miejscem wypadowym, ciut
      większym i ciekawszym.
      • krzkoz Re: Milos, Amorgos wkrótce 30.06.09, 12:00
        krzkoz napisał:

> Witam,
        > byłem w maju kilka dni m.in. na Amorgos. Bardzo polecam Ci apartamenty u Eleni
        > (Eleni's rooms) w Katapoli na prawo od przystani (łatwo znaleźć). Przy samej
        > plaży, w dobrej cenie (płacilismy 30eur za 2os pokój z aneksem kuch., oczywiści
        > e
        > widok na może z balkonu). Hotelik jest polecany przez LonelyPlanet. Właścicielk
        > a
        > jest uroczą osobą, dodatkowo (co nieczęsto się zdarza w świecie) bardzo
        > pozytywnie nastawiona do Polaków (w hotelu pracuje nawet dziewczyna z Polski) -
        > naprawdę byliśmy traktowani wyjątkowo.
        > W odróżnieniu od wielu głosów na forum, bardziej polecam Katapolę niz Aegiali
        > (byliśmy i tu i tu) - naszym zdaniem jest lepszym miejscem wypadowym, ciut
        > większym i ciekawszym.
        Bosszzee...moRZe....co za ort...
        przepraszam...wink
      • grecja-ellada Re: Milos, Amorgos wkrótce 08.07.09, 10:59
        krzkoz napisał:

> W odróżnieniu od wielu głosów na forum, bardziej polecam Katapolę niz Aegiali
        > (byliśmy i tu i tu) - naszym zdaniem jest lepszym miejscem wypadowym, ciut
        > większym i ciekawszym.

Do Katapoli dotarłyśmy z towarzyszką podróży miejscowym autobusem, zwiedzając miasteczko stwierdziłyśmy, że widoki przedstawiane na pocztówkach wprowadzają niemalże w błąd wywołując wrażenie smutnego i pochmurnego miasteczka dla turysty.

Oglądając je w słoneczny dzień byłam zachwycona z widoku jaki tu zostałam... i tak spędziłyśmy cały dzień a na noc trzeba było wrócić do naszej Aegiali smile
        Zarówno Katapolę jak Aegiali uważam, za fajne miasteczka godne odwiedzenia, podobnie warto pojechać na plażę w Agios Pavlos.

Warto również zwiedzić i inne miejscowości, miasteczka i plaże na Amorgos... urocza to wyspa (moim zdaniem)smile
        • tomaszkozlowski1 Re: Milos, Amorgos wkrótce 08.07.09, 21:40
          A czy dotałyście może do klasztoru Chozoviotisa (tego przyklejonego
          do skały)- jak kiedyś się znajdę na Amorgos, to bardzo chciałbym tam
          dotrzeć. Jak najlepiej? Czy to nie jest przereklamowane miejsce?
          • grecja-ellada Re: Milos, Amorgos wkrótce 08.07.09, 23:30
            Klasztor Chozoviotisa był numerem jeden na mojej liście miejsc, które należy
            odwiedzić.
            • super_benek Re: Milos, Amorgos wkrótce 17.07.09, 00:16
              Jeśli zamierzasz zwiedzać Amorgos, to za punkt wypadowy radzę wybrać
              Katapolę - zdecydowanie większy wybór wypożyczalni skuterów, quadów
              i innych pojazdów. W Aegali były 2 wypożyczalnie, z których w jednej
              był kiepski sprzęt, a druga była permanentnie zamknięta. Natomiast w
              Katapoli dostaliśmy mocne skutery Hondy (nówki sztuki!) i żadna góra
              nam nie była starsza. Klasztor na pewno warto zobaczyć i,
              KONIECZNIE, kąpieliska pod klasztorem. Nieeeesamowite widoki znane z
              Wielkiego Błękitu. Absolutnie polecam też Chorę, 5 km od Katapoli,
              jest to klasa sama w sobie, piękne biało-niebieskie budyneczki,
              wiatraki i toootalny spokój. Warto też odwiedzić dwie miejscowości
              koło Aegali - jedną ponad portem, po tej samej stronie zatoki, drugą
              po przeciwległej stronie zatoki. Dla wielbicieli Wielkiego Błękitu
              polecam też odnalezenie wraku statku z pierwszych scen filmu, w pn-
              zachodniej części wyspy.
              Jeśli chodzi o kwatery - nie ma się co martwić, nawet jak prom
              przypływa o 4 rano i tak naganiacze stoją, w szczycie sezonu można
              znaleźć pokój dwuosobowy za 30 EU. Wyjątkiem jest przeeeurocza
              Pollonia na Milos, gdzie w sezonie pokoje są drogie i ciężko znaleźć
              coś wolnego. Tzn można, ale zajmuje to 1,5 h.
              Rozpisałam się, ale jestem świeżo po powrocie z tripu Ateny-Amorgos-
              Santorini-Milos i jestem peeeełna wrażeńsmile
              • amigo50 Re: Milos, Amorgos wkrótce 17.07.09, 08:51
                Przewodniki dość powszechnie piszą (zapewne przepisując jedne od
                drugich), że w Chorze na Amorgos znajduje się najmniejszy w Grecji
                kościółek. Czy ktoś go odnalazł?
                • bebiak Re: Milos, Amorgos wkrótce 17.07.09, 10:15
                  amigo50 napisał:

> Przewodniki dość powszechnie piszą (zapewne przepisując jedne od
                  > drugich), że w Chorze na Amorgos znajduje się najmniejszy w Grecji
                  > kościółek. Czy ktoś go odnalazł?

To Agios Fanourios, Amigo mou. Nie pamiętam, ale może na mojej
                  stronie zamieściłam jego zdjęcie nawet - teraz nie mogę przebiec
                  galerii.
                  Wg przewodników i innych informatorów - mieszczą się tam jedynie
                  dwie osoby. Jak do niego wlazłam to umyślilam sobie, że kiedy by
                  chciały klęczeć to tak, ale na stojąco to i piątka takich
                  szczuplejszych się zmieścismile)
                  Całuję. B.
                  • amigo50 Re: Milos, Amorgos wkrótce 17.07.09, 11:54
                    Bebiaczku. Nie pytam pod jakim wezwaniem jest kościółek. Pytam czy
                    ktoś go odnalazł, bo chciałbym go zlokalizować. Zmierzam do tego, że
                    przeprowadziłem poszukiwania tego kościółka w Chorze, ale najmniejszy
                    jaki znalazłem był jednak znacząco większy od dużo mniejszego
                    kościółka jaki znalazłem na Naxos. Udało mi się jednak znaleźć
                    kościółek rzeczywiście malutki, który mógłby pretendować do miana
                    najmniejszego w Grecji. Ten jednak znajduje się daleko poza Chorą.
                    Wejście do niego w pozycji wyprostowanej w ogóle nie wchodzi w
                    rachubę. W pozycji kucznej - dwie osoby z bólem.
                    Jeżeli więc Bebiaczku uznajesz, że któryś z kościółków na Twoich
                    zdjęciach jest rzeczywiście taki malutki, to puść linka do niego i
                    zweryfikujemy, który jest mniejszy i spróbujemy ewentualnie "poprawić
                    przewodniki"
                    • bebiak Re: Milos, Amorgos wkrótce 17.07.09, 12:45
                      amigo50 napisał:

> Bebiaczku. Nie pytam pod jakim wezwaniem jest kościółek. Pytam czy
                      > ktoś go odnalazł (...)

Opierając się na przewodnikach, które nazwę wymieniają -
                      najmniejszym kościółkiem jest ten, o którym poprzednio wspomniałam.

Tu masz jego zdjecie z mojej strony:
                      www.betaki.freehost.pl/www_x7.html
                      Jeśli czytam, że kościółek A.F. jest uważany za najmniejszy w Grecji
                      i wchodzę do kościółka A.F. to uważam, że jestem w kościółku
                      uważanym za najmniejszy kościółek w Grecji, a że moje odczucia są
                      nieco inne..
                      Między nami mówiąc spodziewałam się, że on jest nieco mniejszy, ale
                      Amigo mou wytłumaczyłam sobie to w ten sposób, że ja się nie znam na
                      tym dlaczego coś jest kościółkiem a coś kapliczką, czy na pewno
                      każdy dla mnie kościółek jest kościółkiem a nie w rzeczywistości
                      kapliczką czy czymś tam, itp, zatem być może te mniejsze budowle,
                      które i ja widziałam w Helladzie na innych wysepkach nie są na
                      statusie kościółków - nie wiem.

Jak wrócę w miarę do chatki (jak nie to jutro) to mogę Ci wysłać
                      zdjęcia wnętrza bom chyba zrobiła (tak myślę) oraz stronę z jakiegoś
                      przewodnika, gdziem wynalazła nazwę ze stwierdzeniem, że to
                      najmniejszy itp... Ja go za taki nie uznaję, bo i nie czuję się w
                      tej mierze kompetentna absolutnie: toż z pewnością nie wiedziałam
                      WSZYSTKICH kościółków w Grecji, bo tylko wtedy mogłabym ja sama go
                      za taki uznać. Mogę uznać coś za ładne, ciekawe, wielkie itp..
                      rozumiesz, bo to o niczym nie przesądza i to moje odczucia - ale nie
                      stawiać tego typu wniosek - powtarzam za przywodnikiemsmile
                      Uściski. B.
                      Acha, ten A.F. uznawany w przewodnikach za najmniejszy kościółek w
                      Grecji znajduje się w Chorze.
    • bebiak Re: Milos, Amorgos wkrótce 17.07.09, 10:28
      Ach, skoro juz w tym wątku..

Ja na Amorgos polecam koniecznie przejście wszystkich ścieżek, ktore
      są na mapkach zaznaczone: pod tym względem Amorgos nie ma sobie
      równej w Helladzie, stad zresztą jest moją wyspą nr 1 od czterech
      lat. Przejście ścieżek nie wymaga nadzwyczajnej kondycji absolutnie -
      wymaga jedynie noszenia czegoś do picia oraz innych butów niż
      klapki/sandałki (choć ja przez przypadek jedną przeszłam w klapkach
      ale cholercia nie polecam, bo chodzi się po kamieniach, mniejszych
      skałkach itp)

Na mojej stronie tak o ścieżkach napisałam:
      Amorgos to wyspa wymarzona dla łazików, z kilkoma uroczymi górskimi
      ścieżkami, po których z radością wędrowałam. Jedną z takich ścieżek
      doszłam do Monastyru Agios Theologos – był zamknięty, ale z zewnątrz
      prezentował się wspaniale (stąd można pójść jeszcze dalej, do
      kapliczki Stavros, ale ja zrezygnowałam), inną - przeszłam z wioski
      Tholaria do wioski Langada (wąwóz po drodze), a jeszcze inną - z
      Potamos do okolic Chalary. Piękne widoki roztaczały się zewsząd,
      czasami pojawiał się samotny mały kościółek, do którego musiałam
      koniecznie zajrzeć (a kościółków tu również sporo choć znacznie
      mniej niż na Sifnos), czasami patrzyłam na jeszcze niedojrzałe
      oliwki rosnące na drzewach a czasami … zrywałam figi z drzew
      zajadając je ze smakiem – były takie słodkie!

------

Tyle ze strony o ścieżkach.
      Taką ścieżką (właśnie tą, którą ja szłam z Aegiali przez Potamos do
      Chalary) można dojść górą aż do samej Chory i to też polecam choć ja
      do Chory tą trasą się nie wybrałam. Naprawdę warto, bo Amorgos jest
      dość wąska i widoki są fantastyczne: widać cały czas w zasadzie
      morze po obu stronach a sąsiednia niezamieszkała wysepka Nikouria
      wydaje się być wciąż widoczna i dodaje temu miejscu wielkiego
      uroku.

Pozdrawiam. B.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się